Προς το περιεχόμενο

Πρόγραμμα για backup δίσκου

lion2486

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω Ubuntu 9.10 και θέλω να κάνω backup ένα δίσκο boot των windows για να τον πάω στην εγγύηση γιατί έχει dab sector, μπορώ να πάρω ένα backup και μετά να τον επαναφέρω όπως είναι τώρα; Αν ναί με ποιό πρόγραμμα μπορώ να το κάνω;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω Ubuntu 9.10 και θέλω να κάνω backup ένα δίσκο boot των windows για να τον πάω στην εγγύηση γιατί έχει dab sector, μπορώ να πάρω ένα backup και μετά να τον επαναφέρω όπως είναι τώρα; Αν ναί με ποιό πρόγραμμα μπορώ να το κάνω;

Με την προϋπόθεση ότι έχεις ελεύθερο χώρο στο linux partition (ή σε κάποιο άλλο που μπορείς να γράψεις με το linux) , μπορείς να κάνεις το ακόλουθο :

dd if=/dev/XXXXXXX of=YYYYYYYYY

όπου /dev/XXXXXXX είναι το windows partition και YYYYYYYYY είναι το αρχείο που θα περιέχει το mirror του partition .

Και μετά πώς μπορώ να τα επαναφέρω ξανά?

%: dd if=/media/40A8D226A8D21A6C of=/media/904869FD4869E308/veloci_main

dd: reading `/media/40A8D226A8D21A6C': Is a directory

0+0 records in

0+0 records out

0 bytes (0 B) copied, 0.000205113 s, 0.0 kB/s

Αυτό μου έβγαλε...

Και μετά πώς μπορώ να τα επαναφέρω ξανά?

%: dd if=/media/40A8D226A8D21A6C of=/media/904869FD4869E308/veloci_main

dd: reading `/media/40A8D226A8D21A6C': Is a directory

0+0 records in

0+0 records out

0 bytes (0 B) copied, 0.000205113 s, 0.0 kB/s

Αυτό μου έβγαλε...

Πρόσεξε στο if= πρέπει να βάλεις το device και όχι το mount point (κάτι που να ξεκινάει με /dev/ πχ /dev/sda1 για το πρώτο partition του πρώτου δίσκου ή ακόμα και ολόκληρο τον δίσκο αν βάλεις πχ /dev/sda) ...

πρέπει να σώσει και τον mbr

.

Και πώς μπορώ να το κάνω αυτο; Επίσης μετά πως μπορώ να τα επαναφέρω όλα όπως είναι στον νέο δίσκο;

http://www.cyberciti.biz/tips/linux-how-to-backup-hard-disk-partition-table-mbr.html

Home > Debian Linux

Linux: How to backup hard disk partition table (MBR)

by linuxBot · 0 comments

If you don't want to take any chances with your data, it is recommended that you backup hard disk partition table. Last Friday I was discussing some issues with one of our customer and he pointed out me dd command.

Backup MBR with dd command

dd the old good command which now backup partition tables even writes CDs ;). Backing up partition is nothing but actually backing up MBR (master boot record). The command is as follows for backing up MBR stored on /dev/sdX or /dev/hdX :

# dd if=/dev/sdX of=/tmp/sda-mbr.bin bs=512 count=1

Replace X with actual device name such as /dev/sda.

Now to restore partition table to disk, all you need to do is use dd command:

# dd if= sda-mbr.bin of=/dev/sdX bs=1 count=64 skip=446 seek=446

dd command works with Solaris, HP-UX and all other UNIX like operating systems. Read man page of dd for more info.

http://sidux.gr/forum/howtos/aiossanaoa-aooaeassao-oio-mbr-(master-boot-record)/?action=printpage

.

μιας και πιάσαμε την κουβέντα, κάνω το παραπάνω βήμα και μπορώ και με τα παρακάτω

# dd if=/dev/hda conv=sync,noerror bs=64K | gzip -c > /mnt/sda1/hda.img.gz

# gunzip -c /mnt/sda1/hda.img.gz | dd of=/dev/hda conv=sync,noerror bs=64K

να κάνω ένα full backup στον δίσκο μου??

Ευχαριστώ

Ρε παιδιά το dd δεν είναι tool για να κάνεις backup, είναι για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις. Για ext2/3 filesystems μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε το dump/restore (obsolete πλέον αλλά δουλεύει) ή ακόμα και το fsarchiver. Όσον αφορά τα boot sectors, τότε ναι το παίρνεις με το dd για να το έχεις σε ένα αρχείο και να αυτοματοποιήσεις την διαδικασία του restore.

Είναι "χαζό" να κάνεις backup δεδομένα με την dd(1). Ένα "έξυπνο" script με την tar(1) και ένα minimal live cd είναι υπέρ αρκετά.

Όσο για τον M.B.R. :

dd if=/dev/sdx of=mbr-bck bs=512 count=1

Το ξεκίνησα, και μετά από 5+ ώρες, είχε γράψει 60/95GB και έβγαλε σφάλμα ανάγνωσης. Πρέπει να ξαωαφτιάξω τα bad sectors. Υπάρχει κάποιο εργαλείο να το κάνω; Επειδή δεν βρήκα κάποιο να τα καταφέρω. Επίσης περι του backup του δίσκου θα κάνω απλά το dd if=dev/sdc of=media/xx/file_name ; (γιατί χάθηκα λίγο με κάποια σχόλια).

Το ξεκίνησα, και μετά από 5+ ώρες, είχε γράψει 60/95GB και έβγαλε σφάλμα ανάγνωσης. Πρέπει να ξαωαφτιάξω τα bad sectors. Υπάρχει κάποιο εργαλείο να το κάνω; Επειδή δεν βρήκα κάποιο να τα καταφέρω. Επίσης περι του backup του δίσκου θα κάνω απλά το dd if=dev/sdc of=media/xx/file_name ; (γιατί χάθηκα λίγο με κάποια σχόλια).

Μάλλον ξέχασες το "conv=noerror" , δες το post του poscaman ...

Διευκρίνησε μας σε παρακαλώ ,

θες να φτιάξεις ένα image του δίσκου σου έτσι ώστε σε νέο δίσκο να κάνεις την ανάποδη διαδικασία και να κάνεις boot σε windows

ή θέλεις να πάρεις backup κάποια folders (Documents , videos , downloads πχ) ;

Θέλω να κρατήσω ένα image όλου του δίσκου, θα τον αλλάξω στην εγγύηση και μετά θέλω να τον επαναφέρω όπως είναι τώρα, δηλαδή bootable, με τα windows και το partition των windows για restore. Απλά θα αλλάξω το hardware και θέλω να κάνω τον νέο κλώνο αυτού. Έχω χώρο σε άλλο δίσκο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...