Προς το περιεχόμενο

Σοβαρά κολλήματα με ga-ma790xt-ud4p, Phenom II 955 και PSU 550Watt

Praetorian

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Παίδες τα φώτα σας παρακαλώ, γιατί κοντεύω να λαλήσω. Περιγράφω το πρόβλημα αναλυτικά, και ελπίζω να μπορέσει κάποιος να μου δώσει κάποια ιδέα ή λύση.

Το νέο μου σύστημα που έστησα προσφάτως (χθες) παρουσιάζει περίεργη συμπεριφορά, κυρίως κολλήματα (που γλιτώνεις μόνο με restarts) και μερικές φορές απότομα restarts.

Αρνείται πεισματικά να κάνει εγκατάσταση σε Ubuntu 9.10 (και 32-bit και 64-bit), κάνοντας είτε restarts, είτε κολλάει λίγο μετά αφότου πατήσεις την επιλογή install, είτε όταν πηγαίνει να κάνει format τον δίσκο όπου κολλάει πάντα στο 5%. (έχω δοκιμάσει με διαφορετικούς δίσκους).

Επίσης, αρνείται να κάνει εγκατάσταση σε Windows 7 (64bit) -που δοκίμασα με δανεικό DVD. Στην αρχή προχωρούσε μέχρι και την "εγκατάσταση ενημερώσεων" και εκεί κολλούσε αμέσως, ενώ τώρα πλέον αργεί να μου φορτώσει την πρώτη πρώτη οθόνη με την επιλογή γλώσσας/πληκτρολογίου, και έπειτα λίγο μετά από αυτό κολλάει.

Αυτό που κατάφερα τελικά ήταν να στήσω Windows Xp 32 (λύση απελπισίας γιατί δεν το ήθελα) το οποίο, ενώ έχει εγκατασταθεί σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζει και αυτό κολλήματα (πχ στην εγκατάσταση των drivers της Sapphire Vapor X από το CD)

Όλα τα παραπάνω αφορούν κολλήματα ή restarts αλλά ποτέ δεν είχα BSODs και το error log των Windows δεν δείχνει κάποιο ενδεικτικό error!

Επίσης τα κολλήματα και τα restarts φαίνεται να γίνονται πάντα (ή σχεδόν πάντα) σε συγκεκριμένα σημεία, και όχι τυχαία.

Η σύνθεση του νέου συστήματος είναι:

THERMALTAKE W0143 PUREPOWER RX 550W CABLE MANAGEMENT

AMD PHENOM II X4 955 3.2GHZ QUAD-CORE BLACK BOX EDITION

CORSAIR XMS3 DHX TW3X4G1333C9DHX DDR3 2 των 2GB PC3-10666 (1333MHZ) σε DUAL CHANNEL

GIGABYTE GA-MA790XT-UD4P

SAPPHIRE RADEON VAPOR-X HD5770 1GB GDDR5 PCI-E RETAIL

WESTERN DIGITAL 640GB WD6400AAKS CAVIAR SE16 SATA

Ο δίσκος δεν μπορεί να φταίει γιατί τον έχω αλλάξει με άλλον δικό μου και το πρόβλημα παραμένει (επίσης του έκανα το extended test με το tool της WD).

Η μνήμη λογικά δεν πρέπει να φταίει γιατί αναγνωρίζεται κανονικά και έχω κάνει 3 περάσματα από όλα τα tests του Memtest86+ 4.00 χωρίς errors.

Οπότε είμαι μεταξύ της κάρτας γραφικών, του PSU και της μητρικής.

Τα προβλήματα με αυτά είναι τα εξής:

- το PSU είναι 550W και Dual Core "certified" κατά την Thermaltake, αλλά δεν είμαι βέβαιος πλέον αν κάνει και για τον Quad core Phenom που έχω εγώ.

- Στην μητρική πέρασα το τελευταίο BIOS (F7) μήπως και διορθωθεί η κατάσταση αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης, για κάποιο ανεξήγητο λόγο σε κάθε boot κατά τα POST μηνύματα εμφανίζει στο τέλος "AMD Data change...Update new data to DMI " (αυτό το έχουν πολλοί από ό,τι είδα σε μια αναζήτηση με το Google, και πιθανότατα να μην είναι κάτι σοβαρό).

- Η κάρτα γραφικών γενικά συμπεριφέρεται ok. Το πρόβλημα που έχω με αυτήν είναι το κόλλημα πάντα στις απόπειρες εγκατάστασης του software από το CD του Vendor. Αυτό το παρέκαμψα κάνοντας install μόνο τους Catalyst από το site της AMD, αλλά όταν έθεσα τα "factory defaults" από το Catalyst Control Center η οθόνη άρχισε να αναβοσβήνει (χωρίς να σταματήσει κάποτε). Τέσπα, αυτό διορθώθηκε με απεγκατάσταση/επανεγκατάσταση των catalyst και restart.

Χαμός. Παιδεύομαι δυο μέρες τώρα χωρίς αποτέλεσμα (έχω και τον φόβο ότι μπορεί να τα κάνω και χειρότερα τα πράγματα). Αν μπορεί κανείς να υποθέσει τι φταίει, ας πει καμιά ιδέα.

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

με την onboard vga επαιξες καθολου? το τροφοδοτικο σηκωνει ανετα το συστημα σου αν δεν ειναι ελλατωματικο. πρεπει να βρεις κανα φιλο με παρομοια κομματια για να κανεις πιο πολλες δοκιμες

• Moderators
Δημοσ.

Δυστυχώς η motherboard δε διαθέτει onboard VGA.

Άλλαξα slots στην κάρτα γραφικών, αλλά αυτό δε βελτίωσε κάτι.

Βασικά, πρέπει να βρω όντως επειγόντως κάποιον φίλο ή τεχνικό που θα έχει ανταλλακτικά για να παίξει με το σύστημα, γιατί τα δικά μου τα παλιά συστήματα είναι πολύ παλιά για να προσφέρουν αξιοποιήσιμα ανταλλακτικά. Αλλά λόγω δουλειάς υπάρχει σοβαρό θέμα έλλειψης χρόνου.

• Moderators
Δημοσ.
άρχισε πρώτα από τις μνήμες βγαλτες και τις δυο και δοκίμασε μια μια σε όλα τα slot

Πω! Επιτέλους πρόοδος! Ευχαριστώ φίλε nikos1965.

Είχα βγάλει το ένα από τα δύο modules (τα οποία είναι σε dual channel -δίπλα δίπλα στα δύο μπλε slots όπως έλεγε στις οδηγίες της Gigabyte mobo) πριν και δοκίμαζα μόνο με το ένα, αλλά από ό,τι φαίνεται είχα αφήσει το "λάθος"!

Τώρα αφαίρεσα το πρώτο module και έμεινα με το δεύτερο και κάποια κολλήματα σε συγκεκριμένα σημεία που είχα εντοπίσει πριν, έχουν εξαφανιστεί. :-D

Το memtest86+ 4.0 ωστόσο δεν είχε βρει κανένα σφάλμα στα περάσματά του. Αυτό τελικά τι σημαίνει; Είναι ελαττωματικό το module, το slot ή η λειτουργία του Dual Channel);

Θα δοκιμάσω ξανά και εγκατάσταση Ubuntu μήπως άλλαξε κάτι.

• Moderators
Δημοσ.

3 φορές συνεχόμενα όλα τα test με την 4.00 έκδοση και 1 φορά με την έκδοση που είχε το CD εγκατάστασης του Ubuntu (νομίζω εκεί είχε την 2.11).

Edit: Στην εγκατάσταση του Ubuntu συνεχίζω να έχω τα ίδια κολλήματα -είτε στην οθόνη αφού πατήσω "εγκατάσταση", είτε στην οθόνη με τη διαμόρφωση κατατμήσεων στο 5%. :(

Έχω δοκιμάσει με τρία CD (2 64bit και 1 32bit)

Δημοσ.

Κατά πάσα πιθανότητα η Gigabyte κλοκάρει τις μνήμες η τις δουλεύει όπως "γουστάρει" αυτή, για να βγαίνει πρώτη στα benchmarks. Γνωστό φαινόμενο των μητρικών της.

Κανε ένα πλήρες reset του BIOS μέσω της μπαταρίας.

Βρες τα specs των dimms που έχεις, απο την Corsair, βάλε το ένα dimm στο board, πήγαινε στο BIOS, load optimized defaults, reboot. Ξαναμπαίνεις και ελέγχεις την RAΜ, volts/ταχύτητες, τα πάντα, περνάς τις ρυθμίσεις του κατασκευαστή. Πες μας τι έγινε και καλή τύχη στην περίπτωση που έχεις πέσει σε "ξινή" μητρική, συχνά τα λεμόνια στις Giga.

http://www.corsair.com/configurator/forum_search.aspx?id=865722&term=Gigabyte+GA-MA790XT-UD4P

• Moderators
Δημοσ.

Κανε ένα πλήρες reset του BIOS μέσω της μπαταρίας.

Βρες τα specs των dimms που έχεις, απο την Corsair, βάλε το ένα dimm στο board, πήγαινε στο BIOS, load optimized defaults, reboot. Ξαναμπαίνεις και ελέγχεις την RAΜ, volts/ταχύτητες, τα πάντα, περνάς τις ρυθμίσεις του κατασκευαστή. Πες μας τι έγινε και καλή τύχη στην περίπτωση που έχεις πέσει σε "ξινή" μητρική, συχνά τα λεμόνια στις Giga.

Ευχαριστώ φίλε, grimpr. Έχω δοκιμάσει και update στο BIOS (μεταξύ F6 που είχε αρχικά και F7 που είναι το πιο πρόσφατα) και μερικά resets από το CLR CMOS jumper και από τη μπαταρία. Και τώρα δοκίμασα αυτή τη διαδικασία που αναφέρεις και έβαλα manually τα settings στις μνήμες (για αρχή έβαλα και τα δύο modules σε Dual Channel πάλι) -με ρυθμίσεις αυτές που βρήκα από το site της Corsair, δηλαδή τα Speed: 1333MHz Latency: 9-9-9-24-2T Voltage: 1.5 . Αυτά όμως φαινόταν να έχει και η motherboard από μόνη της.

Τα κολλήματα παραμένουν.

Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα έχουν ως εξής. Με ένα module μνήμης (και ρυθμίσεις στο auto) το σύστημα δείχνει πιο σταθερό.

Πάλι είχα 1-2 κολλήματα στο install του Ubuntu και αν θυμάμαι καλά και ένα απότομο reset, αλλά τουλάχιστο έγινε τελικά η εγκατάσταση και Ubuntu και Windows 7. Και, αν και δεν τα δούλεψα πολύ τα συστήματα δεν θυμάμαι να είχα άλλα κολλήματα (πχ κατά την εγκατάσταση drivers).

Επίσης, πέρασα και τα δύο Memory modules (το καθένα μόνο του αυτή τη φορά) από Memtest86+ 4.0 με πάνω από 6 περάσματα το καθένα. Πάλι δε βρέθηκαν σφάλματα.

Κάτι άλλο που παρατήρησα είναι ότι κατά το POST εκεί που δίνει την λίστα με τα IRQs στον SMBus Controller έχει "NA". Και μετά από εγκατάσταση chipset drivers στα Windows 7 (από το site της Gigabyte),και μετά από flash της CMOS / update του BIOS παραμένει έτσι. Επίσης, είχα απανωτά κολλήματα και όταν προσπαθούσα να εγκαταστήσω τον εν λόγω driver από το CD της motherboard. Στα Windows 7 η συσκευή εμφανίζεται χωρίς πρόβλημα αλλά με την ένδειξη "Δεν υπάρχει πρόγραμμα οδήγησης για αυτή τη συσκευή" (και υπάρχουν σχετικά σφάλματα στο event viewer που αναφέρουν ότι τα Windows δεν μπόρεσαν να φορτώσουν τον σχετικό driver).

Με ένα σύντομο search στο δίκτυο αυτό μάλλον σημαίνει hardware πρόβλημα στην Motherboard. Και σε συνδυασμό με το μήνυμα "AMD Data change...Update new data to DMI" μάλλον έχω αρκετές ενδείξεις για το ότι κάτι είναι ελλατωματικό στην motherboard, και ελπίζω μόνο με αυτή.

Οπότε, λέω να κάνω μερικές δοκιμές ακόμα με τις μνήμες και αύριο πρωί πρωί να στείλω το μηχάνημα για αλλαγή motherboard (τουλάχιστο).

Δημοσ.

Αν μπορέσεις να αλλάξεις και εταιρεία σε μητρική, ακόμη καλύτερα. Πίεσε το για πιστωτικό, από που αγόρασες;

Δημοσ.

Θα σε ταλαιπωρήσουν. Εκτός ότι έχουνε μεγάλο κόμπλεξ με AMD συστήματα, είναι και τελείως άσχετοι. Ο συνδυασμός της συγκεκριμένης Corsair και της Giga είναι δηλητήριο, προσπάθησε να αλλάξεις δίχως κόστος ένα από τα 2 με προτεραιότητα την μητρική, πήγαινε σε MSI. Πίεσε δυνατά για πιστωτικό και μάζεψε οτι πληροφορία βρεις για συνεχόμενα προβλήματα πάνω στην μητρική ειδικά με τις μνήμες αυτές, σου έδωσα Link από την Corsair, δεν παίζουν τον χριστό τους παρά μόνο στα 800mhz, κυνήγα το και καλή τύχη.

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.523398

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.523378

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...