Προς το περιεχόμενο

Nas server γενικές απορίες

chek2fire

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δουλεύω εδώ και κανα δύο βδομάδες το linux nas server qnap και νομίζω ότι αυτά τα έτοιμα μηχανήματα ειναι ότι πρέπει για κάποιον που δεν έχει τον χρόνο να στήσει ένα δικό του server.

Πολύ εύκολο στο στήσιμο και στο σετάρισμα του και αρκετά μαζεμένο μενού για να κάνεις τις ρυθμίσεις σου.

Προβλήματα και ερωτήσεις τώρα.

-Θέλω να κάνω mount τον nas server ώστε να διαχειρίζομαι τα αρχεία του όπως διαχειρίζομαι τα αρχεία στους άλλους σκληρούς που έχω πάνω στo pc μου. Είχα βρεί ένα link στο ubuntu forum με οδηγίες πως γίνετε αλλά δεν μπορώ να το ξαναβρώ.

Τα αρχεία τώρα τα για αντιγραφή η για μετακίνηση τα διαχειρίζομαι μέσω ftp από dolphin η filezzilla.

To κακό είναι ότι δεν μπορώ να προσθέσω την μουσική συλλογή που έχει ο σκληρός δίσκος του nas σε music player όπως ο songbird γιατί δεν αναγνωρίζει fpt αλλά και δεν μπορώ να streamaro video αρχεια γιατί ξανά δεν έχω βρει κάποιον player να υποστηρίζει τέτοια δυνατότητα.

Τέλος να προσθέσω ότι ο media server που τρέχει και αυτός linux και τρέχει busybox streamarei κανονικα τα video αρχεία. Αγνώστο όμως τι player χρησιμοποεί.

- Εχώ ένα παράξενο πρόβλημα αν αφήνω τον nas server να κατεβάζει για ώρες. Μετά αν σταματήσω τα download και επειχηρήσω να μπω στο internet στην κυριολεξία σέρνετε. Να φανταστείτε σε ένα online game που παίζω το ping του είχε φτάσει στα 2000 ms!!

Μόλις κάνω restart τον router η ταχύτητα του επανέρχετε στα κανονικά επίπεδα και φυσικά το ping του φτάνει στα 190ms.

Είναι πρόβλημα provider που κάτα κάποιο τρόπο στερεύει το bandwitdth στα κατεβαστήρια η είναι πρόβλημα router?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πρόκειται για αυτό το μοντέλο QNAP που ανέφερες στο προηγούμενο σχετικό thread όπου ρωτούσες για NAS; Αν ναι, βλέπω ότι υποστηρίζει CIFS και NFS που μπορείς να κάνεις mount στο τοπικό filesystem και να διαχειριστείς τα αρχεία σου. Από Linux PC, σε συμφέρει αναμφισβήτητα να χρησιμοποιήσεις NFS, οπότε κοιτάς στο σχετικό άρθρο του documentation της διανομής σου.

Τέλος να προσθέσω ότι ο media server που τρέχει και αυτός linux και τρέχει busybox streamarei κανονικα τα video αρχεία. Αγνώστο όμως τι player χρησιμοποεί.

Τί εννοείς εδώ ακριβώς; Το μηχάνημα δεν τρέχει κάποιον player, αλλά μία media streaming server υπηρεσία. Αυτό που ρωτάς είναι πώς μπορείς από το PC σου να συνδεθείς στο QNAP, να επιλέξεις αρχείο video/audio για να γίνει stream και να παρακολουθήσεις/ακούσεις το stream;

Εχώ ένα παράξενο πρόβλημα αν αφήνω τον nas server να κατεβάζει για ώρες. Μετά αν σταματήσω τα download και επειχηρήσω να μπω στο internet στην κυριολεξία σέρνετε. Να φανταστείτε σε ένα online game που παίζω το ping του είχε φτάσει στα 2000 ms!!

Μόλις κάνω restart τον router η ταχύτητα του επανέρχετε στα κανονικά επίπεδα και φυσικά το ping του φτάνει στα 190ms.

Είναι πρόβλημα provider που κάτα κάποιο τρόπο στερεύει το bandwitdth στα κατεβαστήρια η είναι πρόβλημα router?

Δεν ακούγεται για πρόβλημα του provider, αλλά μάλλον από τη μεριά σου. Υποθέτω ότι όταν αναφέρεσαι σε download, μιλάς για τον embedded torrent client που διαθέτει το μηχάνημα. Δοκίμασε μετά από λίγα λεπτά αφού έχει σταματήσει το downloading, ώστε να έχουν απελευθερωθεί resources του router. Γι' αυτόν το λόγο, ίσως θα πρέπει να κλείσεις εντελώς τον torrent client, σε περίπτωση που κάνει seed, γιατί κι εκεί αναγκάζεται ο router να κρατάει ανοιχτά πολλά connections. Γενικά, τσέκαρε configuration μήπως υπάρχει τρόπος να περιορίσεις μόνιμα τα connections που χρησιμοποιεί ο torrent client.

Για μόνιμη προσάρτηση είδα ότι το nfs είναι η καλύτερη λύση. Για το δεύτερο που λες όντως αυτό είναι που ρωτάω. Εχώ δοκιμάσει μέσω ftp και smb να πάω στο video αρχέίο και να το δω μέσω ένα προγράμματος όπως για παράδειγμα το vlc αλλά δεν γίνετε.

Νομίζω αν κάνω mount τον nas μέσω nfs θα λύσω και αυτό το πρόβλημα.

Για το πρόβλημα με το download πάντα πρωτού μπω στο internet κάνω pause όλα τα download αλλά η γραμμή σέρνετε και μόνο με restart του router επανέρχετε. Ακόμα και μετά από ώρα χρήσης η γραμμή είναι στην ίδια κατάτασταση.

Λέτε να είναι και πρόβλημα του router και να αδυνατεί να κάνει σωστή διαχείριση της γραμμής? Το routre είναι το zyxel p-600

Για το δεύτερο που λες όντως αυτό είναι που ρωτάω. Εχώ δοκιμάσει μέσω ftp και smb να πάω στο video αρχέίο και να το δω μέσω ένα προγράμματος όπως για παράδειγμα το vlc αλλά δεν γίνετε.

Νομίζω αν κάνω mount τον nas μέσω nfs θα λύσω και αυτό το πρόβλημα.

Και μέσω SMB κανονικά δε θα έπρεπε να έχει πρόβλημα να ανοίξει ο VLC το αρχείο. Τί μήνυμα λάθους έπαιρνες; Μήπως δεν είχες κάνει κανονικό mount του SMB share, αλλά αρκέστηκες στο προσωρινό mounting που κάνει ο File Manager του Ubuntu;

Σε κάθε περίπτωση, είτε μέσω Samba είτε μέσω NFS, δεν εκμεταλλεύεσαι τον Media Streaming Server του QNAP, αλλά απλά ανοίγεις τα ίδια τα αρχεία media "over the network". Media streaming θα είχες αν χρησιμοποιούσες για να δεις τα media files σου κάποια συσκευή που υποστηρίζει το πρότυπο DLNA ή κάποιο κατάλληλο UPnP-aware media player software, π.χ.

Η μόνη λύση για το upnp σε linux είναι το mediatomb αλλά γιατί να ανοίγεις πόρτες αν μπορείς να κάνεις αλλιώς την δουλειά σου.

Το μύνημα λάθους που βγάζει το vlc είναι όταν πάω με smb και μέσω dolphin αυτό

Your input can't be opened:

VLC is unable to open the MRL 'smb://nasbd12fa/Qmultimedia/Video/Massive_Attack___Portishead_-_Live_at_the_Bristol_Academy_DVD.TPB/Massive%20Attack%20&%20Portishead%20-%20Live%20at%20the%20Bristol%20Academy%20DVD%20by%20triphopx/VIDEO_TS/VTS_01_0.VOB'. Check the log for details.

ενώ μέσω ftp αυτό:

Network interaction failed:

Your password was rejected.

Your input can't be opened:

VLC is unable to open the MRL 'ftp://[email protected]:21/Qmultimedia/Video/Massive_Attack___Portishead_-_Live_at_the_Bristol_Academy_DVD.TPB/Massive%20Attack%20&%20Portishead%20-%20Live%20at%20the%20Bristol%20Academy%20DVD%20by%20triphopx/VIDEO_TS/VTS_01_0.VOB'. Check the log for details.

το παράδοξο είναι ότι μέσω ftp έχω βάλει κανονικά το pass του admin γιατί αλλιώς δεν μπορείς να δεις τα αρχεία. Ακόμα να προσθέσω ότι αρχεία όπως .pdf το okular τα παίζει κανονικά αφού πρώτα τα αποθηκεύση στο /tmp φάκελο αρά και αυτό δεν τα βλέπει άμεσα.

Νομίζω ότι το σώστότερο είναι αν κάνω mount τον δίσκο μέσω nfs.

Τέλος με το router καμιά ιδέα?

---------- Προσθήκη 11-01-2010 στις 01:30 ---------- Προηγούμενο μήνυμα 10-01-2010 στις 23:51 ----------

Ok done. Το έκανα mount μέσω αυτού του οδηγού στο ubuntu forum. Εβάλα την εσωτερική ip σαν μόνη για πρόσσβαση στους nfs φακέλους έφτιαξα και μια καταχώρηση στο /etc/fstab και πλέον όλα γίνονται μια χαρά. Τα αρχεία συμπεριφέρονται σαν να είναι τοπικά εγκατεστημένα :D

Για άλλη μια φορά στο kde4 ανακάλυψα πόσο ανεπαρκής είναι ο dolphin πόσο ανέτοιμος και πόσο λάθος κάνανε που παροπλίσανε τον konqueror και μας βάλανε σαν file manager τον προβληματικό dolphin.

O dolphin έχει φοβερά προβλήματα στην διαχείριση δυκτιακών φακέλων μέσω ftp, smb, nfs.

Ιδίως με nfs αν κάνεις το λάθος και αναπαράγεις κάποιο αρχείο και ξεχάσεις τον dolphin ανοιχτό κρασάρει όλο το plasma και το παρασέρνει στην μαυρίλα του για πάντα!!

Απείρα τα bug report που υπάρχουν στο net σε όλες τις διανομές για τον dolphin και την συμπεριφορά του.

Θα δοκιμάσω τον konqueror να δω αν κάνεις καλήτερη διαχείριση.

Για την ιστορία...

Από τι φένετε έχω πέσει στον ένα bug πάνω στο άλλο και έχουμε και λέμε...

-bug του kde4 με το samba. Επιβαιβεωμένο και δεν μπορείς να καλέσεις μεγάλα αρχεία όπως .avi και να τα δείς μέσω file manager.

-bug του qnap που τρέχει και αυτό linux με το nfs και κρασάρει το nfs

-bug του dolphin και γενικά του kde ξανά σε fto στο να καλέσεις μέσω του file manager μεγάλα σε μέγεθος αρχεία όπως .avi.

Ολά αυτά τα έχω βρει σε αναφορές στο internet και σε bug report.

Το μόνο που δουλεύει τελείως άψογα είναι το filezilla. Φοβερό πρόγραμμα για διαχείριση αρχείων μετακίνηση αντιγραφή μέσω ftp.

Νεώτερα από το μέτωπο. Δεν ξέρω αλλά σε κάθε βήμα ανακαλύπτω bug σε όλες τις συσκευές!! Από το router μέχρι το kde και μέχρι το nas. Μιλάμε όρεξη να έχεις να κάνεις report. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τελικά έκανα mount τον δίσκο του nas μέσω smb στο fstab και δουλεύει άψογα. Θέλω να ρωτήσω αν είναι καλύτερα να βάλω cifs και όχι smbfs που έχω βάλει τώρα και ποιά η διαφορά τους.

Στο nfs υπάρχει επιβαιβεωμένο bug με το qnap και κρασάρει ο nfs server και χάνεις το mount.

Στο kde τώρα υπάρχει άλλο ένα παράδοξο bug. Αν έχεις κάνει mount με καταχώρηση στο fstab μέσω smb,nfs η οτιδήποτε άλλο και σου κρασάρει ο server κρασάρει και το plasma. Πρέπει να ξανασηκώσεις το συγκεκριμένο service για να επανέλθει το plasma η να αφαιρέσεις την καταχώρηση από το fstab.

Πάλι καλά που το samba είναι αρκετά σταθερό στο qnap.

Το κακό όμως με την λύση του samba είναι ότι αφήνεις την περιβόητη samba θύρα ανοιχτή και είναι κουφέτο για τον καθέ λογής hacker wannabe. Μιλάμε το τι attack έχω φάει δεν λέγετε. Προσπάθησα να κλέισω τις θύρες μέσω router από wan σε lan αλλά έπεσα σε άλλο ένα bug της zyxel με το τελευταίο firmware και δεν δουλεύει το firewall rules.

Και την zyxel την θεωρούσα μια αξιόπιστη εταιρεία, Προσπαθώ να μπω και στο forum τους να το επυσημάνω αλλά και αυτό έχει bug και δεν σου στέλνουν ποτέ το email επιβεβαίωσης για εγγραφή :P

• 10 μήνες μετά...

Τελικά πάνω που είχα φέρει την συσκευή στα μέτρα μου πάνω που δούλευε άψογα μέχρι και ραδιοφωνικό σταθμό είχα στήσει, joomla, unpn μοίραζα μουσική, ταινίες σε όλο το σπίτι σε κινητά, media player κτλ έπεσα στην συνομοσία των ups..

Πάω και κάνω firmware upgrade στην συσκευή την ώρα που έπιασε καταιγίδα. Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα φανταστείτε. Corrupt τώρα το firmware και ψάχνω οδηγούς για πως να γίνει recovery.

Αν δεν βρω άκρη υπάρχει κανείς στην Αθήνα για support? Δεν ξέρω που να πάω. Νομίζω στο eshop που το είχα αγοράσει δεν θα έχω κάποια τύχη.. Και την είχα ερωτευτεί αυτή την συσκευή ρε γμτ :(

Γιαυτό γουστάρω το linux και γιαυτό μου αρέσουν οι λύσεις τις qnap. Ακόμα και να έχει διαλύσει το σύμπαν μπορείς να το επαναφέρεις. Τελικά έκανα ξαναφλασάρισμα του firmware με ένα rescue live cd που δίνει η qnap και με τις οδηγίες εδώ

http://blog.s-c-r.de/high-tech/high-tech-qnap-desaster-recovery-for-models-ts-109-ts-209-ts-110-ts-119-ts-210-ts-219-ts-219p-ts-410-ts-410u-ts-419p-ts-419u/comment-page-1/#comment-734

• 3 μήνες μετά...

Μετά το τελευταίο update από την qnap πλέον ο nas υποστηρίζει και wifi usb σε g/n. Τον nas τον έχω κυρίως για να διαμοιράζει multimedia υλικό σε όλες τις συσκευές το σπίτι και σαν κατεβαστήρ. Αν το βάλω σε wifi δλδ πέρνει την σύνδεση από τον router σε wifi n θα έχω καμια μείωση στην ταχύτητα σε θέμα download σε torrent. Και τι γίνετε με το upload? Τι περιορισμούς υπάρχουν σε θέμα ταχύτητας.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...