Πέτρος Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2010 Πριν 20 μέρες έφτιαξα ένα νέο σύστημα αγοράζοντας τα κομμάτια ξεχωριστά και στήνοντάς το μόνος μου. Μετά από τόσες μέρες απροβλημάτιστης λειτουργίας (πολλές από τις οποίες συνεχόμενες), σήμερα το μεσημέρι άναψα τον υπολογιστή, μπήκε στα 7, κόλλησε σχεδόν άμεσα και όταν επανεκκίνησα (h/w reset), εμφανίστηκε μια υπέροχη μαύρη οθόνη. Για την πιθανότητα και μόνο, δοκίμασα ένα clear cmos στη μητρική (MSI 790FX-GD70) χωρίς αποτέλεσμα. Ανοίγοντας το κουτί διαπίστωσα ότι όλα λειτουργούσαν σωστά με μόνη εξαίρεση τον επεξεργαστή ο οποίος παρέμενε κρύος ενώ αντίστοιχα τα led πληροφοριών της μητρικής έδειχναν ότι το σύστημα έχει μείνει στη διαδικασία του post/starting cpu (FF, ο αντίστοιχος κωδικός). Δοκίμασα να βγάλω τη (μαμίσια) ψύκτρα του Phenom2 955BE και διαπίστωσα ότι έβρισκα αντίσταση. Με λίγο τράβηγμα παραπάνω βγήκε τελικά, μαζί με τον επεξεργαστή (!!!) ο οποίος όπως τελικά διαπίστωσα έχει πλέον συσσωματωθεί με τη χάλκινη βάση... Προσπερνώντας το λόγο για τον οποίο έγινε αυτό (υποθέτω πως για κάποιο λόγο δε λειτούργησε ο ανεμιστήρας της ψύκτρας) και ελπίζοντας ότι τη Δευτέρα που θα πάω το "ενιαίο σώμα" στο κατάστημα αγοράς δε θα έχω προβλήματα με την εγγύηση, θέλω να ρωτήσω αν κατά τη γνώμη σας πρέπει να ανησυχώ για ζημιά στη μητρική. Ο επεξεργαστής πέρα από το ότι έγινε ένα με το χαλκό, βγήκε ακέραιος. Τα pins είναι όλα στη θέση τους, δεν έχει παραμορφωθεί, δε λείπει κάποιο κομμάτι του. Τα διαγνωστικά της μητρικής δε δείχνουν κάποιο πρόβλημα, αλλά ο φόβος υπάρχει... Ευχαριστώ!
AGGANIS13 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2010 Εμενα εχουν περασει απο τα χερια μου εκατονταδες επεξεργαστες (δεν ειναι υπερβολη) και ποτε δεν εχει χαλασει κανεις. Τις περισσοτερες των περιπτωσεων που μου εχει συμβει αυτο που περιγραφεις εφταιγε η μητρικη. Δεν μπορεις να δοκιμασεις τον επεξεργαστη σε αλλη μητρικη?
Πέτρος Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2010 Να δεχτώ φίλε μου ότι φταίει η μητρική, αλλά τπτ δε δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Τα διαγνωστικά της μητρικής έδειξαν ότι ο επεξεργαστής δε λειτουργεί. Επίσης, από τη στιγμή που ο επεξεργαστής και η ψύκτρα βγήκαν en block, αυτή τη στιγμή δε μπορώ να υποθέσω ότι λειτουργούν σωστά. Αν προλάβω αύριο, θα δοκιμάσω να βρω κάποιον με ΑΜ3 μητρική μπας και βγάλω άκρη.
linuxovios Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2010 Δοκίμασα να βγάλω τη (μαμίσια) ψύκτρα του Phenom2 955BE και διαπίστωσα ότι έβρισκα αντίσταση. Με λίγο τράβηγμα παραπάνω βγήκε τελικά, μαζί με τον επεξεργαστή (!!!) ο οποίος όπως τελικά διαπίστωσα έχει πλέον συσσωματωθεί με τη χάλκινη βάση... Από τις μέρες που είχα AMD θυμάμαι ότι ο επεξεργαστής "καπακώνεται" από το "καπάκι" του socket και ασφαλίζει. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, τραβώντας την ψύκτρα να βγήκε μαζί και ο επεξεργαστής???? Επίσης, απ' όσα περιγράφεις, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει λιώσει από υπερβολική θερμοκρασία το κάλυμμα του cpu και να έχει γίνει ένα με την ψύκτρα. Και αυτό το θεωρώ αδύνατο, εφόσον όταν ο επεξεργαστής φτάσει σε ένα κρίσιμο επίπεδο θερμοκρασίας, κάνει underclock ή το σύστημα κάνει shut down. Μεταξύ της ψήκτρας και του επεξεργαστή τι είχες βάλει ? ---------- Προσθήκη στις 23:29 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 23:25 ---------- θέλω να ρωτήσω αν κατά τη γνώμη σας πρέπει να ανησυχώ για ζημιά στη μητρική. Εγώ θα ανησυχούσα μήπως η μητρική είναι αυτή (από ενδεχόμενο βραχυκύκλωμα ---> κάψιμο επεξεργαστή) που προκάλεσε το πρόβλημα. Άρα ακόμα και αν σου αλλάξουν το cpu, μπορεί και με το επόμενο να πάθεις τα ίδια. Θα πρότεινα να τοποθετήσεις πάλι τον επεξεργαστή στη θέση του (αν είναι εφικτό) και να πας όλο το πακέτο στο κατάστημα αγοράς και άστους να βρουν αυτοί τι φταίει και να σου αντικαταστήσουν τα ελαττωματικά κομμάτια. Από το bios έπαιζαν όλα default? Ή έκανες oc ?
Πέτρος Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2010 Ο επεξεργαστής ασφαλίζει απλά κατεβάζοντας το μοχλό στο πλάι της βάσης του. Κι εγώ θεωρούσα πως δε γίνεται να βγει έτσι, αλλά η πραγματικότητα με διέψευσε (και τρομοκράτησε). Ο επεξεργαστής έτρεχε σε stock συχνότητα, και απάνω είχε τη ψύκτρα της μαμάς, η οποία και είχε τη γνωστή ενσωματωμένη "τσίχλα". Σχετικά με την τελευταία σου πρόταση για επιστροφή του όλου πακέτου, είναι μια σκέψη αλλά επειδή βρίσκομαι στην Καστοριά και το e-shop θα στείλει το μηχάνημα Θεσσαλονίκη για έλεγχο, διστάζω να το κάνω.
nick#18 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2010 μηπως εχει κολησει στην ψυχτρα λογο θερμοαγωγιμης? Επισης αμα τον ξανακουμπωσεις πανω πατα το power on και περιμενς λιγακι αν δεις μηπως ζεσταθει εστω και λιγο ο cpu....συνηθος αμα εχει προβλημα η μητρηκη τουλαχιστον ο cpu ζεστενει λιγο και λες ξερω γω δουλευει...(αυτο σε intel s478 αλλου δεν εχω δοκιμασει...)
lionheart75 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2010 Kάνε αυτό που σου λέει ο @ Nick. Σε περίπτωση που ζεσταθεί θα μπορείς ευκολότερα να τον ξεκολλήσεις. Επειδή τυχαίνει να έχω και γω AMD σε πληροφορώ οτι τον χρησιμοποίησα 2 μέρες με αυτή την (ενσωματωμένη πάστα) σε μορφή αυτοκόλλητου, και όταν την 3η μέρα πήγα να την βγάλω για να της βάλω μια aftermarket που αγόρασα, είχε κολλήσει και δεν έβγαινε. Τον άφησα λίγο να δουλέψει και ξεκόλλησε κανονικά μετά. Για μένα είναι η πάστα, αποκλείεται να έχει λιώσει το καλύμα του cpu ή τελοσπάντων η ψύκτρα.
nick#18 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2010 ΟΟΟΧΙ μην τον καρφοσεις ετσι πανω! δεν ενοουσα αυτο! με ενα κατσαβιδακι ισιο κανε το cpu λιγο στην ακρη να ξεκολισει...η λιγο με το μπιστολακι των μαλλιων ζεστανε τον και θα βγει μονος του(οταν λεω λιγο...λιγο ομως... ισα να ζεσταθει η ψυχτρα)...μην τον καρφοσεις μαζι με την ψυχτρα ξανα....αλλο λεω απλα να δεις αν θα ζεσταθει για να βεβαιοθεις οτι δεν καηκε! ο,τι και να κανεις μην τον ξαναβαλεις μαζι με την ψυχτρα...ειναι σα να πας εντελος στα τυφλα!
Πέτρος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2010 Θα τα δοκιμάσω όλα αυτά, αλλά από αύριο πλέον. Τόσες μέρες καρναβάλι εδώ πάνω, δεν αντέχω κι άλλες συγκινήσεις Ευχαριστώ για τις προτάσεις σας, νεώτερα από αύριο το απόγευμα.
Πέτρος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2010 Τα τελευταία νέα: Τελικά ήταν όντως η πάστα που είχε κολλήσει και τράβηξε έξω και τον επεξεργαστή... Βγήκε, καθαρίστηκε ο επεξεργαστής και τον ξαναέβαλα στη μητρική, μόνο του. Το αποτέλεσμα, γενικά, το ίδιο. Η μητρική εξακολουθεί να δείχνει το ίδιο μήνυμα (FF) και ο υπολογιστής να μη ξεκινά. Ο επεξεργαστής βέβαια, ζεστάθηκε στα 4-5" που τον άφησα, αλλά μέχρι εκεί. Οι γνώσεις μου μέχρι εδώ φτάνουν, κούμπωσα και την ψύκτρα επάνω με ένα ενδιάμεσο στρώμα Arctic Silver 5 και από αύριο το όλο πακέτο θα πάει e-shop για τα περαιτέρω. Μέχρι τότε, κάθε πρόταση δεκτή κι ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα γνώμες και συμβουλές σας.
nick#18 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2010 CPU IS OKEY! Αφου ζεστενει δεν παιζει να καηκε...mobo απο εμενα... Να δουμε τι θα σου πουν και στο e-shop... Α και ξερεις...δεν τους λες οτι το σκαλιζες...ξαναβαλτα ολα πανω κανονικα με παστες etc και πηγαινε πες τους παιδια δεν ξερω τι επαθε δε δουλευει...
phanispal Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2010 Από τις μέρες που είχα AMD θυμάμαι ότι ο επεξεργαστής "καπακώνεται" από το "καπάκι" του socket και ασφαλίζει. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, τραβώντας την ψύκτρα να βγήκε μαζί και ο επεξεργαστής???? Δε θυμάμαι μία φορά να μην ξεκόλλησε ο επεξεργαστής μαζί με την (stock πάντα) ψύκτρα, ακόμα και με AS5. Και αναφέρομαι σε διάφορους AMD και με το μοχλάκι κατεβασμένο.
linuxovios Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2010 Κάνε ένα clear cmos και δοκίμασε να boot-άρεις
Πέτρος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2010 Clear Cmos ήταν το 1ο πράγμα που έκανα είτε όταν πρωτοκόλλησε, είτε τώρα που τον ξαναπέρασα. Άλλες λύσεις προς το παρόν, δεν κατέχω. Όσο για το μαγαζί, ε ναι, δε θα με καρφώσω. Ευχαριστώ! edit: Έτσι για να συντηρείται το ενδιαφέρον... Λόγω προσωπικής ασθένειας (ανέβασα και εγώ θερμοκρασία τελικά), ο υπολογιστής παραδόθηκε χτες στο e-shop Καστοριάς. Ήλπιζα ότι ο έλεγχος θα γινόταν Θεσσαλονίκη, αλλά δυστυχώς πρέπει να πάει Αθήνα οπότε... Καλό Πάσχα... Ελπίζω να διαψευσθώ, ευχάριστα.
Πέτρος Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2010 Τελικά ήταν όντως ο επεξεργαστής... Ελέγθηκε και αντικαταστάθηκε δωρεάν, αν και πήρε λίγο χρόνο παραπάνω (σχεδόν 20 ημέρες). Άιντε τώρα να δω τι θα κάνω με το θόρυβο του ανεμιστήρα (οι 2 πυρήνες είναι μόνιμα στο 100% λόγω συγκεκριμένων εφαρμογών), μέχρι να αποφασίσω για τη CNPS10X QUIET.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.