Προς το περιεχόμενο

Χαμηλής κατανάλωσης pc - μητρική + επεξεργαστής

alerasta

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα και καλή χρονιά.

Θέλω να φτιάξω ένα πολύ χαμηλής κατανάλωσης 24/7 pc που θα εκτελεί χρέη server (file server, backup server, Apache+MySQL+PHP, ftp server, κατεβαστήρι, print server κ.λ.π.).

Έχω εξετάσει το θέμα διπύρηνου atom αλλά προς το παρόν το αφήνω απ' έξω και ασχολούμαι με desktop πλατφόρμες.

Το ερώτημα είναι, ποιοι διπύρηνοι (AMD ή Intel και ποια μοντέλα) έχουν τις χαμηλότερες καταναλώσεις; Ποια chipsets έχουν τις χαμηλότερες καταναλώσεις; Υπάρχει ιδανικός συνδυασμός;

Το πρώτο πράγμα που δίνω σημασία είναι η αξιοπιστία της πλατφόρμας και ακολουθεί η κατανάλωση.

Δημοσ.

Πρώτα να κάνεις μια εκτίμηση του φόρτου που θα έχει με όλα αυτά τα services γιατί οι atom είναι ...για επιστημονικά calculators :-)

Δημοσ.

Προς το παρόν προσανατολίζομαι σε κάτι σαν αυτό από AMD:

Gigabyte GA-MA785GT-UD3H

AMD Athlon II x2 235e

ή αυτό από Intel:

ASUS P5QL-CM

INTEL PENTIUM DUAL CORE E5400

Δεν ξέρω όμως τι καίνε... Και εντάξει στη cpu, υπάρχει η σειρά e της AMD, το chipset και η υπόλοιπη μητρική όμως τι καίει; Θέλω στο τελικό σύστημα να μείνει η μέση κατανάλωση στα 60-100W μαζί με τους 6 δίσκους που θα μπουν.

Δημοσ.

O 45αρης της AMD είναι η καλύτερη περίπτωση, να ξέρεις ότι σηκώνει και ένα καλό ποσοστό Undervolt. Μείνε μακριά από Gigabyte σε AMD πλατφόρμα γιατί είναι ενεργοβόρα γουρούνια, προτίμησε MSI με Active Power Switching. Τροφοδοτικό με υψηλό efficiency σε χαμηλά loads και χαμηλής κατανάλωσης δίσκοι είναι το μυστικό.

Δημοσ.

συμφωνώ. Η AMD με τη σειρα e καταφερε να περασει μπροστα απο την ΙΝΤΕΛ (Ε5200)

στο idle. Δες εδω (οχι της απολυτες τιμες αλλα τις διαφορες.)

http://www.extremeoverclocking.com/reviews/processors/AMD_Athlon_II_X3_435_4.html

βεβαια ο i5 παει πιο κατω! αλλα μην τον χαραμισεις σε server :)

απο δισκους να βαλεις τους WD green (οικονομικοι αλλα και αθορυβοι)

Δημοσ.
O 45αρης της AMD είναι η καλύτερη περίπτωση, να ξέρεις ότι σηκώνει και ένα καλό ποσοστό Undervolt. Μείνε μακριά από Gigabyte σε AMD πλατφόρμα γιατί είναι ενεργοβόρα γουρούνια, προτίμησε MSI με Active Power Switching. Τροφοδοτικό με υψηλό efficiency σε χαμηλά loads και χαμηλής κατανάλωσης δίσκοι είναι το μυστικό.

Κάπου διάβαζα κι εγώ πως η msi με το 780 έχει τις καλύτερες καταναλώσεις αλλά δεν ήξερα πως είναι μεγάλη η διαφορά.

Τις msi τις είχα απορρίψει στην αρχή γιατί δεν βρήκα κάποια με 6 sata (eSata δεν με νοιάζει), ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, 4 θέσεις για μνήμες και solid capacitors. Αν ξεχάσουμε τα 6 sata, η msi 785GM-E51 τι λέει;

συμφωνώ. Η AMD με τη σειρα e καταφερε να περασει μπροστα απο την ΙΝΤΕΛ (Ε5200)

στο idle. Δες εδω (οχι της απολυτες τιμες αλλα τις διαφορες.)

http://www.extremeoverclocking.com/reviews/processors/AMD_Athlon_II_X3_435_4.html

βεβαια ο i5 παει πιο κατω! αλλα μην τον χαραμισεις σε server :)

απο δισκους να βαλεις τους WD green (οικονομικοι αλλα και αθορυβοι)

Συμφωνώ για τον i5, χαραμίζεται σε home server. Τον e5200 δεν τον έχω βρει πουθενά, βρίσκω από e5300 και πάνω αλλά δεν ξέρω αν και αυτοί είναι οικονομικοί. Στα χαρτιά πάντως δίνουν 65W TDP πράγμα που από μόνο του δεν είναι πολύ ευχάριστο.

Σχετικά με τους δίσκους, θα κάνω μάζεμα σιγά σιγά βγάζοντας απο την κυκλοφορία τους μικρούς (250GB, 320GB) και αντικαθιστώντας τους με 2TB WD green. Οι υπόλοιποι Black θα μείνουν όμως και θα ρουφάνε ρεύμα με το καλαμάκι καθώς είναι αρκετοί και μεγάλοι (2x1TB, 1x750GB, 2x500GB) και δε θέλω να τους αχρηστεύσω.

Δημοσ.

Αν δεν φτάσουν τα Sata θα πάρω controller (κάποιον σαν αυτόν με 4 ports) αλλά σκέφτομαι πως η κατανάλωση του controller μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη διαφορά κατανάλωσης ανάμεσα π.χ. σε msi και gigabyte.

Αλήθεια, έχεις πετύχει πουθενά πόση διαφορά έχουν msi/gigabyte σε κατανάλωση; Γιατί αν είναι 5-10W ίσως είναι ανεκτό, αν είναι 30W όμως...

• 8 μήνες μετά...
Δημοσ.
Θέλω να φτιάξω ένα πολύ χαμηλής κατανάλωσης 24/7 pc που θα εκτελεί χρέη server (file server, backup server, Apache MySQL PHP, ftp server, κατεβαστήρι, print server κ.λ.π.)

.

σκεφτομαι και εγω για ενα pc 24/7 αλλα εκτος απο τα παραπανώ θελω να τρεχει asterisk σε vmware και παραλληλα

να ειναι και media server σε playstation. Αυτο σημαινει οτι μπορει να κανει real time κωδικοποιηση σε βαρια mkv αρχεια. Τι προτεινετε με γνωμονα την μεγιστη χαμηλη καταναλωση αλλα και να μπορει το pc να ανταπεξελθει οταν χρειαζεται

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...