jopo Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Καλησπέρα, έχω αναλάβει να δημιουργήσω μία εφαρμογή για ένα πελάτη μου. Η εφαρμογή θα είναι εξειδικευμένη για τις ανάγκες του. Το θέμα είναι ότι μου ζήτησε ανοιχτό τον κώδικα για να τον κρατήσει και ο ίδιος και όχι μόνο την τελική εφαρμογή. Τί θα πρέπει να του χρεώσω από την στιγμή που του δίνω υλικό για επεξεργασία και όχι μόνο την τελική εφαρμογή; Πρέπει να τον δώσω;
ΠάρηςΓ Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Γραψτο με τροπο να μη καταλαβαινει Christ....!
jopo Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Δεν νομίζω να βοηθήσει και πολύ αυτή η λύση γιατί αν πάρει άλλο προγραμματιστή θα βρεί την λύση ... Δεν μιλάω για τον ίδιο τον πελάτη αλλά για την περίπτωση που το δώσει αλλού !!!
jopo Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Βάλε όρους Δηλαδή τί όρους ; Πόσο παραπάνω από την αρχική τιμή μπορώ να το χρεώσω ;
random Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Φίλε, χρεώνεις όσο θέλεις, ή σωστότερα, όσο σε παίρνει. Δεν μιλαμε για ενα προγραμμα που το βγαζεις για download στο ιντερνετ σαν shareware, και απευθυνεται σε πολλους. ενταξει, εκει μπορεις να σκεφτεις οτι αν το συνοδευω με source μπορει ενας να το διαφοροποιησει ελαφρώς και να το παρουσιασει ως αλλο προγραμμα και να κανει λεφτά με το δικο μου έργο. Σε κάστομ εφαρμογή, δηλ. που ειναι χρησιμη μονο στον συγκεκριμενο πελατη, δεν πιστευω οτι ειναι ιδιαιτερα σημαντικο αν θα του δωσεις source ή όχι. Αν ο πελατης θελει αργότερα καποιες αλλαγές, το πιθανοτερο ειναι να τη δώσει πάλι εσενα τη δουλεια, παρά σε άλλον. εκτός αν του ζητήσεις αισχρά πολλά χρήματα. ενας άλλος προγραμματιστής, (που δεν σε ξέρει, δεν εχετε συνεργαστεί στην αρχικη δημιουργία..) για να κανει αλλαγές στο προγραμμα το δικό σου, με μονο εφόδιο το source code, θα χρειαστει 2πλασιο χρονο+κόπο απ οσο θα θελεις εσύ. λες να ζητήσει λιγοτερα χρήματα απ όσα θα ζητάς εσύ? ο πελάτης μπορει να φοβατει οτι οταν χρειαστεί αλλαγές, εσύ μπορει να μην εισαι διαθέσιμος (πχ, να εχεις αλλαξει επαγγελμα, χώρα, ή το .. χτύπα ξύλο ), ή να εχεις τρελαθει και να ζητάς μια περιουσία για μικροαλλαγές. Οποτε θα αναγκαστεί να τη δώσει σε άλλον τη δουλεια . επισης, οι καιροί ειναι δύσκολοι. ειναι σημαντικότερο να κλεινεις συμφωνίες, και μετά να καταφέρνεις να εισπράτεις (στην ώρα σου) για ολοκληρωμένα έργα, παρά το αν θα δινεις πηγαίο κώδικα, ή όχι. ------------------------------------------------------------------- Σε τι γλώσσα και σε τί περιβάλλον θα τρέχει η εφαρμογή; java, .net , php, άλλο ? desktop ? web ? Τι εμπειρία εχεις εσυ ο ίδιος; εισαι 20 χρονια στην αγορά, ή ειναι το 1ο προτζεκτ που αναλαμβάνεις επι πληρωμή (εκτός συγγενών/φίλων/σχολής) ? Ο πελάτης τι περίπου είναι? πχ. μια μικρη εμπορική εταιρεία, με 3-15 ατομα προσωπικό, ή μια ΑΕ με πανω απο 200 ατομα που απασχολεί και μόνιμο προσωπικο μηχανογράφησης?
the_eye Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Συνήθως ο πηγαίος κώδικας χρεώνετε επί 10. Γιατί για να ζητάει κάτι τέτοιο ή θέλει να σε παρατήσει από μελλοντικές αναβαθμίσεις και πληρωμές ή θέλει να τον πουλήσει ο ίδιος για να βγάλει έξτρα κέρδος. Οπότε πες του χ10 στην καλύτερη.
Directx Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Source δεν δίνεις ποτέ - και αν πρέπει να δώσεις να το πληρώσει ο κούκος αηδόνι, διαφορετικά ας χάσεις την δουλειά παρά να σου πάρει το know-how σου για ψίχουλα. Άποψη μου φυσικά ..
xalia Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Στην εταιρεία που εργάζομαι συχνά αγοράζουμε custom web εφαρμογές. Βέβαια στην περίπτωση μας γνωρίζει ο developer και ότι θα την πουλήσουμε αλλού, και ότι θα την παραμετροποιήσουμε και μας χρεώνει-σφάζει ανάλογα. Πολλές φορές κάποοι developers/εταιρείες δεν συνεργάζονται όπως θέλουμε ( κακογραμμένος κώδικας, κλειδωμένος ) και εμείς κόβουμε την συνεργασία. Προσωπική άποψη, οι καιροί είναι δύσκολοι! Σκέψου τη μελλοντική συνεργασία θα θέλεις να έχεις με αυτόν τον πελάτη και τι θα πει για σένα σε γνωστούς – συνεργάτες
jopo Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Μου είπε ότι το πρόγραμμα το θέλει και "ανοιχτό" για την περίπτωση που δεν μπορώ να τον καλύψω στο μέλλον αν χρειαστεί υποστήριξη. Έχω μπερδευτεί λίγο με τις χρεώσεις. χ10 μου φαίνεται υπερβολικό και δεν θέλω να χάσω την δουλειά.
StavrosD Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Αν η εφαρμογή που θα χρησιμοποιήσεις βασίζεται σε κάποιο γνωστό CMS με GNU ή GPL άδεια χρήσης (joomla, κτλ), υποχρεούσαι από την άδεια χρήσης του να δώσεις και τον κώδικα δωρεάν οπότε χρεώνεις απλά την δουλειά που θα κάνεις για την προσαρμογή του CMS στις ανάγκες του πελάτη. Αν χρησιμοποιείς άλλα εργαλεία και φτιάξεις μόνος σου την εφαρμογή, πρέπει να εκτιμήσεις πόσο κάνει στην αγορά η εφαρμογή και πόσο θα το πουλήσει αν έχει τον πηγαίο κώδικα, ώστε να του προτείνεις μια λογική τιμή. Χωρίς λεπτομέρειες δεν γίνεται να σου προτείνει κανένας τιμή.
jopo Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Σε τι γλώσσα και σε τί περιβάλλον θα τρέχει η εφαρμογή; java, .net , php, άλλο ? desktop ? web ? Τι εμπειρία εχεις εσυ ο ίδιος; εισαι 20 χρονια στην αγορά, ή ειναι το 1ο προτζεκτ που αναλαμβάνεις επι πληρωμή (εκτός συγγενών/φίλων/σχολής) ? Ο πελάτης τι περίπου είναι? πχ. μια μικρη εμπορική εταιρεία, με 3-15 ατομα προσωπικό, ή μια ΑΕ με πανω απο 200 ατομα που απασχολεί και μόνιμο προσωπικο μηχανογράφησης? Η εφαρμογή θα είναι σε VB και θα τρέχει σε Windows. Σε εφαρμογές είμαι σχετικά νέος στην αγορά. ο πελάτης είναι ουσιαστικά μία μικρομεσαία επιχείριση παροχής υπηρεσιών. Δεν έχει μόνομο προσωπικό μηχανογράφισης. Η εφαρμογή δεν είναι ιδιαίτερα σύνθετη σε υλοποίηση.
StavrosD Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2010 Πόσο χρόνο υπολογίζεις να σου πάρει; Υπολόγισε: - τον χρόνο για να συζητήσεις τις ανάγκες του πελάτη - τον σχεδιασμό του UI - τον σχεδιασμό της βάσης δεδομένων - την υλοποίηση του business layer - debugging - τον τελικό ελέγχο ποιότητας - την συγγραφή εγχειριδίου χρήσης αν απαιτείται - Τυχόν λοιπά έξοδα. Πρόσθεσε στην αμοιβή σου,τον φόρο, την απόσβεση του visual studio και του υπολογιστή σου και έχεις το τελικό κόστος που πρέπει να ζητήσεις από τον πελάτη. Σε καμιά περίπτωση μην πάρεις κάτω από 100€ την μέρα εργασίας, θα μπεις μέσα. Στα 100€ έχω υπολογίσει: - 16€ ΦΠΑ - 15€ για απόσβεση εξοπλισμού (υπολογιστή, ρεύμα, internet, κτλ) και λογισμικού (windows, visual Studio, custom controls) - 15€ για ασφάλεια. Για να μπορείς να κόψεις απόδειξη πρέπει να έχεις και ασφάλεια. - 10€ στην άκρη για Κυριακές, διακοπές, αργίες, κτλ. Στο ελεύθερο επάγγελμα τις μέρες που δεν εργάζεσαι δεν πληρώνεσαι. Δέκατος τρίτος μισθός, δώρα Χριστουγέννων κτλ, δεν υπάρχουν, πρέπει να τα ρυθμίζεις μόνος σου. - Σου μένουν 44€ για όλα σου τα έξοδα, διαβίωσης και μη. Αν (λέμε ΑΝ) έχεις κάθε μέρα δουλειά και εργάζεσαι 280 μέρες τον χρόνο θα βγάλεις περίπου 12.320€, οπότε θα πληρώσεις φόρο εισοδήματος επειδή είναι πάνω από το αφορολόγητο όριο και το καθαρό σου κέρδος θα είναι ακόμα μικρότερο.
isay Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2010 Πόσο χρόνο υπολογίζεις να σου πάρει; Υπολόγισε: - τον χρόνο για να συζητήσεις τις ανάγκες του πελάτη - τον σχεδιασμό του UI - τον σχεδιασμό της βάσης δεδομένων - την υλοποίηση του business layer - debugging - τον τελικό ελέγχο ποιότητας - την συγγραφή εγχειριδίου χρήσης αν απαιτείται - Τυχόν λοιπά έξοδα. Πρόσθεσε στην αμοιβή σου,τον φόρο, την απόσβεση του visual studio και του υπολογιστή σου και έχεις το τελικό κόστος που πρέπει να ζητήσεις από τον πελάτη. Σε καμιά περίπτωση μην πάρεις κάτω από 100€ την μέρα εργασίας, θα μπεις μέσα. Στα 100€ έχω υπολογίσει: - 16€ ΦΠΑ - 15€ για απόσβεση εξοπλισμού (υπολογιστή, ρεύμα, internet, κτλ) και λογισμικού (windows, visual Studio, custom controls) - 15€ για ασφάλεια. Για να μπορείς να κόψεις απόδειξη πρέπει να έχεις και ασφάλεια. - 10€ στην άκρη για Κυριακές, διακοπές, αργίες, κτλ. Στο ελεύθερο επάγγελμα τις μέρες που δεν εργάζεσαι δεν πληρώνεσαι. Δέκατος τρίτος μισθός, δώρα Χριστουγέννων κτλ, δεν υπάρχουν, πρέπει να τα ρυθμίζεις μόνος σου. - Σου μένουν 44€ για όλα σου τα έξοδα, διαβίωσης και μη. Αν (λέμε ΑΝ) έχεις κάθε μέρα δουλειά και εργάζεσαι 280 μέρες τον χρόνο θα βγάλεις περίπου 12.320€, οπότε θα πληρώσεις φόρο εισοδήματος επειδή είναι πάνω από το αφορολόγητο όριο και το καθαρό σου κέρδος θα είναι ακόμα μικρότερο. respect! :shock:
jopo Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2010 Πόσο χρόνο υπολογίζεις να σου πάρει; Υπολόγισε: - τον χρόνο για να συζητήσεις τις ανάγκες του πελάτη - τον σχεδιασμό του UI - τον σχεδιασμό της βάσης δεδομένων - την υλοποίηση του business layer - debugging - τον τελικό ελέγχο ποιότητας - την συγγραφή εγχειριδίου χρήσης αν απαιτείται - Τυχόν λοιπά έξοδα. Πρόσθεσε στην αμοιβή σου,τον φόρο, την απόσβεση του visual studio και του υπολογιστή σου και έχεις το τελικό κόστος που πρέπει να ζητήσεις από τον πελάτη. Σε καμιά περίπτωση μην πάρεις κάτω από 100€ την μέρα εργασίας, θα μπεις μέσα. Στα 100€ έχω υπολογίσει: - 16€ ΦΠΑ - 15€ για απόσβεση εξοπλισμού (υπολογιστή, ρεύμα, internet, κτλ) και λογισμικού (windows, visual Studio, custom controls) - 15€ για ασφάλεια. Για να μπορείς να κόψεις απόδειξη πρέπει να έχεις και ασφάλεια. - 10€ στην άκρη για Κυριακές, διακοπές, αργίες, κτλ. Στο ελεύθερο επάγγελμα τις μέρες που δεν εργάζεσαι δεν πληρώνεσαι. Δέκατος τρίτος μισθός, δώρα Χριστουγέννων κτλ, δεν υπάρχουν, πρέπει να τα ρυθμίζεις μόνος σου. - Σου μένουν 44€ για όλα σου τα έξοδα, διαβίωσης και μη. Αν (λέμε ΑΝ) έχεις κάθε μέρα δουλειά και εργάζεσαι 280 μέρες τον χρόνο θα βγάλεις περίπου 12.320€, οπότε θα πληρώσεις φόρο εισοδήματος επειδή είναι πάνω από το αφορολόγητο όριο και το καθαρό σου κέρδος θα είναι ακόμα μικρότερο. Σε ευχαριστώ πολύ. Αν και δεν το είχα τόσο σύνθετα δομημένο στο μυαλό μου η απάντηση σου με κάλυψε απόλυτα !!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.