Alchemist` Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Βλέπω τελευταία πάρα πολλά θέματα, στα οποία χρήστες ρωτάνε πια κάρτα γραφικών να πάρουν για αναπαραγωγή HD video / Blu-ray / dvd κτλπ... Πραγματικά είναι τόσο σημαντικός ο ρόλος της κάρτας γραφικών? Προσωπικά αντιλαμβάνομαι την αναπαραγωγή ενός βίντεο ως εξής: 1) Το βίντεο είναι αποθηκευμένο στο σκληρό μου δίσκο ως ένα αρχείο. Το αρχείο αυτό περιέχει μια αλληλουχία εικόνων, καθώς και δεδομένα ήχου, τα οποία συγχρονίζονται κατα την διάρκεια της δημιουργίας του αρχείου. (π.χ. ο ήχος που ακούγεται στο 1:21 συμβαδίζει με το frame π.χ. 4587 το οποίο θέλω να φαίνεται εκείνη την στιγμή). Επίσης το αρχείο κωδικοποιείται χρησιμοποιώντας κάποιον αλγόριθμο, ώστε να έχει μικρότερο μέγεθος. Κατα την κωδικοποίηση το βίντεο πέρνει τις RAW εικόνες (frames), οι οποίες μάλλον είναι σε μορφή bmp (αποθηκεύεται το χρώμα Pixel προς pixel), και χρησιμοποιεί τον προαναφερθέν αλγόριθμο για να αποθηκεύσει με διαφορετικό τρόπο την εικόνα π.χ. "αν το pixel 320,240 δεν αλλάζει στο επόμενο frame, τότε δεν ξαναελέγχω την μεταβλητή του χρώματος, αλλά αφήνω την ίδια" 2) Ο χρήστης ζητάει την αναπαραγωγή του βίντεο 3) Το βίντεο ανοίγει μέσω ενός Media Player, ο οποίος δεν περνάει όλο το βίντεο στην μνήμη RAM και ξεκινάει να το παίζει, αλλά κάνει στην ουσία streaming από τον σκληρό δίσκο τα επόμενα δευτερόλεπτα... Το μέγεθος των επόμενων αυτών δευτερολέπτων παίζει ρόλο από την ποιότητα του βίντεο (HD ή όχι), έτσι ο σκληρός δίσκος στέλνει κάποιο Χ αριθμό Megabyte/δευτερόλεπτο. 4) Αφού στείλει το κομμάτι του αρχείου που ζητήθηκε , ο media player κάνει, χρησιμοποιώντας την cpu (ή μήπως την gpu) αποκωδικοποίηση του βίντεο. 5) Τα δεδομένα αναπαριστόνται στην οθόνη Βλέποντας όλα αυτά εδώ, το μόνο σημείο που βλέπω να χρησιμοποιείται η gpu, είναι η αποκωδικοποίηση... Πολύ μεγαλύτερο ρόλο παίζει ο σκληρός δισκός όπως το καταλαβαίνω... Αφού πρέπει να μου μεταδίδει έναν Χ αριθμό Megabyte το δευτερόλεπτο. Εαν δεν μπορεί να μεταδώσει με αυτήν την ταχύτητα, τότε έχω πρόβλημα... Σε ένα HD video χρειάζεται μεγάλη ταχύτητα αποστολής από τον σκληρό αφού λίγα δευτερόλεπτα βίντεο (που απαιτούνται για το streaming) σε ανάλυση 1920χ1080 με καλή ποιότητα ήχου, έχουν τεράστιο (σχετικά) μέγεθος Διορθώστε με αν κάνω λάθος...
chiderboy Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο ο σκληρός. Το κωδικοποιημένο βίντεο όπως διαβάζεται απο το σκληρό σε 1080p είναι 5-10MBps που όλοι σχεδόν έχουν άνετα τέτοιες ταχύτητες. Αντίθετα το αποτέλεσμα της αποκωδικοποίησης είναι της τάξης των κάποιων εκατοντάδων MBps και η διαδικασία της αποκωδικοποίησης μόνο απλή δεν είναι με τεράστιες απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ όταν αυτή πρέπει να γίνει μέσω software αλγόριθμου Μέσω hardware μπορεί να γίνει με πολύ μικρό και όχι πολύ ενεργοβόρο εξειδικευμένο chip σε πραγματικό χρόνο. Στις σύγχρονες GPU δε ξέρω κατά πόσο η αποκωδικοποίηση γίνεται μέσω hardware η μέσω κάποιου αλγορύθμου άλλα σε συγκεκριμένες δουλειές που απαιτούνται για την αποκωδικοποίηση είναι πολύ πιο κατάλληλες απο τον CPU
parsifal Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 5-10Mbps είναι κάπως αισιόδοξη εκτίμηση για 1080p videos. Σε ένα Blu-ray disc, μία ταινία μπορεί να φτάσει και τα 50Mbps στιγμιαίου bitrate συνδυαστικά (audio+video). Αλλά ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα, ανταπεξέρχονται κανονικά και BD-ROM και σκληροί δίσκοι. Και όντως, το μεγάλο βάρος στην όλη διαδικασία - τουλάχιστον για τα σύγχρονα απαιτητικά formats που σχετίζονται με το HD video - είναι η απαιτούμενη επεξεργαστική ισχύς για την αποκωδικοποίηση του περιεχομένου σε RAW video (περισσότερο) και audio (λιγότερο). Για το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι σύγχρονες GPU στην αποκωδικοποίηση video, διαβάστε αν θέλετε μερικά posts που έκανα πριν λίγο καιρό...
parsifal Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 My bad. Έχω συνηθίσει το συγκεκριμένο τρόπο γραφής (σε σχέση με τον MB/sec) συσχετιζόμενο συνήθως με bps και μου ξέφυγε το κεφαλαίο B!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.