Nomedor Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2010 Παλιά ήταν άπιαστο όνειρο αλλά σήμερα από ότι βλέπω είναι εφικτό χωρίς να καταφύγουμε ούτε σε ακραίες λύσεις αλλά ούτε και να δώσουμε πολλά χρήματα. Η σταθερές πηγές θορύβου σε έναν υπολογιστή είναι οι ανεμιστήρες και ο σκληρός δίσκος. Μπορούμε να καταφύγουμε λοιπόν σε παθητική ψύξη και ssd δίσκο για απόλυτη ησυχία η να κάνουμε συμβιβασμό. Δηλαδή: 1. Τροφοδοτικά με παθητική ψύξη υπάρχουν εδώ και χρόνια 2. Μητρικές επίσης 3. Fanless CPU cooler 4. GPU 9800GT Fanless 5. SSD δίσκος ή χρησιμοποιούμε green δίσκο με κουτί που μειώνει το θόρυβο 6. Case fan @14db 7. Ένα καλό κουτί Χωρίς να το έχω εφαρμόσει στην πράξη, λογικά θα μπορούσαμε να έχουμε ένα pc με 0db αλλά μόνο με ssd και λογικά ανοιχτό καπάκι άμα δεν βάζαμε ούτε ένα fan, έστω και στα 14db. Επίσης ένας Seagate Barracuda στα 2TB παίζει γύρο στα 20db από ότι διαβάζω στο net άρα μέσα σε κουτάκι θα χάσει μερικά db με αποτέλεσμα να ακούμε με δυσκολία θόρυβο. Όπως το βλέπω μπορούμε σε λογικά λεφτά να έχουμε ένα εξαιρετικά ήσυχο μηχάνημα που θα παίζει και παιχνίδια. Calm breathing = 10 dB Calm room = 20-30 dB Normal taking at 1 meter (3 feet) = 40-60 dB Antec PSU Calculator System Type: Single Processor Motherboard: Regular - Desktop CPU: Intel Core 2 Duo E6750 2660 MHz Conroe CPU Utilization (TDP): 100% TDP RAM: 2 Sticks DDR2 SDRAM Video Card: NVIDIA GeForce 9800 GT Video Type: Single Card Green SATA: 1 HDD DRAM SSD: 1 Drive DVD/CDRW Combo Drive: 1 Drive USB: 4 Devices Fans Regular: 2 Fans 120mm; Keyboard and mouse: Yes System Load: 100 % Recommended Minimum PSU Wattage: 256 Watts Comparison: Various PSUs Noise Vs. Power Output in Anechoic Chamber
xalia Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2010 υπήρξε μια εποχή που είχα κυνηγήσει πολύ το θέμα αθόρυβο pc. Ξόδεψα μια μικρή περιουσία δοκιμάζοντας διάφορες ψυκτρες, fans και ότι μπορείς να φανταστείς. Στο τέλος κατέληξα ότι τα db που αναφέρουν στα διάφορα site δεν έχουν ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα, άρα μη βασίζεσαι σε αυτό. Σίγουρα τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, ssd δίσκοι που είπες και εσύ, παθητική ψύξη και όρεξη να έχεις να δοκιμάσεις. Προσωπικά εγκατέλειψα και γύρισα σε mac για άσχετους λόγους, αλλά ησύχασα.
Nomedor Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2010 Έχουμε και λέμε... μετά από αρκετό ψάξιμο, έχω να πω τα παρακάτω: Προς το παρόν είμαι κάτοχος του SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE και πραγματικά κάνει παααααρα πολύ καλή δουλειά. Στο δικό μου σύστημα προς το παρόν έχω κατεβάσει τις στροφές όλων των ανεμιστήρων στις ~800 με αποτέλεσμα να μην ακούγονται στην πράξη, και όταν λέω να μην ακούγονται εννοώ το βράδυ που έχει απόλυτη ησυχία. Στο μηχάνημά μου το μόνο που ξεπερνάει το θόρυβο του δίσκου, που είναι μέσα στο SQD-1000, είναι το τροφοδοτικό. Προς το παρόν ανακάλυψα το Antec CP-850 που είναι πάρα πολύ ήσυχο σε σύγκριση με αρκετά κορυφαία τροφοδοτικά. For the quiet-seeking computer gaming enthusiast, the CP-850 (along with any of the three compatible cases) is something of a godsend. Μπορούμε όμως να κάνουμε πρακτικά αθόρυβο ένα pc αλλά μόνο με ssd και εξαιρετικά χαμηλές στροφές σε ανεμιστήρες (π.χ. να δουλεύουν στα 6v). Ο θόρυβος του μηχανικού δίσκου μέσα στο SQD-1000 μπορεί μειώνεται στο μισό και παρακάτω αλλά υπάρχει ακόμα αν και ανεπαίσθητος.
the_eye Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2010 Τα προβλήματα για αθόρυβο στα pc τα δημιουργούν τα κινητά μέρη. Ανεμιστήρες, δίσκοι. Αν πούμε ότι θα βάλουμε ssd πάνε οι δίσκοι. Με τους ανεμιστήρες όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, ότι και τροποποίηση να κάνουμε πάντα θα είναι με συμβιβασμούς. Fanless cpu, ο μόνος που παίζει σωστά είναι ο atom. Όλοι οι άλλοι αν δεν υπάρχει ρεύμα αέρα στο κουτί θα υπερθερμανθούν. Γιατί η παθητική ψήκτρα μπορεί να μην θέλει ανεμιστηράκι δικό της αλλά χρησιμοποιεί το ρεύμα αέρος που δημιουργεί το τροφοδοτικό. Τα τροφοδοτικά είναι σχεδόν αδύνατο να δουλέψει χωρίς ανεμιστήρα. Είναι το μοναδικό εξάρτημα που έχει 220Volt επομένως εκεί δεν μπορούμε να "παίξουμε". Αν βρούμε κάποιο με παθητική ψύξη, σίγουρα θα έχει περιορισμό στα watt και κάποια θερμική ασφάλεια που θα κλείνει όταν ανεβάζει θερμοκρασία. Το καλοκαίρι θα είναι σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσει. Προσωπικά η καλύτερη λύση για εμένα είναι να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατό μεγαλύτερους ανεμιστήρες οι οποίοι να δουλεύουν στις χαμηλότερο δυνατό στροφές. Αν υπάρχει και κάποιος θερμοστάτης που να ρυθμίζει τις στροφές, ακόμα καλύτερο. Έτσι επιτυγχάνουμε χαμηλούς κραδασμούς και κατά συνέπεια θόρυβο. Ακόμα μπορούμε με λαστιχάκια ανάμεσα στις βίδες των ανεμιστήρων να μειώσουμε λίγο ακόμα τους κραδασμούς που μεταφέρονται στο πλαίσιο και δημιουργείτε θόρυβος.
Nomedor Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2010 Έχεις δίκιο αλλά πιστεύω πως υπάρχει λύση όπως γράφω και πιο πάνω. Σίγουρα όμως θέλει λεφτά (όχι τρελά) και χρόνο για δοκιμές. Και μετά από ψάξιμο βρήκα κουτί που πρέπει να κάνει για τη δουλειά. Το CoolerMaster Gladiator 600 Case. Είμαι τυχερός κάτοχος της abit ip35 που έχει τρομερό fan managment και έχω βάλει να δουλεύουν όλα σε πρακτικά αθόρυβες στροφές (και να τα σταματήσω με δάχτυλο δεν καταλαβαίνω διαφορά ακόμα και δίπλα να έχω το αφτί μου), αλλά σε περίπτωση που ανεβάσει θερμοκρασία ανεβάζει στροφές και μόνο του. Και οι ανεμιστήρες του κουτιού και της cpu φυσικά (zalman). Δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε σχεδόν αθόρυβο pc σε "idle" κατάσταση. Η λύση του σχεδόν αθόρυβου έχει λίγους συμβιβασμούς.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.