Προς το περιεχόμενο

Δεν αρκεί μόνο η λύπη μας…..

Undercover22

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Δεν τον κόβω να την έπεσε σε σιχαμερό θηλυκό δίποδο.

Δε μου αρέσουν οι μαύρες γενικά, όντως. Ούτε οι ασιάτισσες. Καυκάσιες και λατίνες μόνο.

και στην κεντρική αφρική υποφέρουν επειδή τους πήραμε το νερό

Sinisteγ foγces aγ at βoγk heγε Kato.

• Απαντ. 199
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

1. Χμμμ, μήπως δε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες στο μήνυμα σας ; Υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται η χρήση αλλαμπουρνέζικων

Δημοσ.
Επειδή όμως τον είχες ψιλοσκίσει τον άλλον με την απαίτηση για σημειολογία (ενώ τις ίδιες συνθήκες τραβούσατε) και τον έκανες ν' αφρίζει, αντί να δείξεις καταννόηση όπως όφειλες ( ; ), μιας και καλά τα έλεγε στην ουσία, πιάστηκα κι εγώ, και είπα να σε τσιγκλίσω...για να δεις τη γλύκα και μπας σου γίνει μάθημα να είσαι πιο "καταννοητικός"...

Ρε wash συνεχίζω να μην βρίσκω σωστή την χρήση της λέξης καπιταλισμός για να περιγραφεί το σύστημα της Αρχαίας Ελλάδας. Xτυπάει πως το λένε. Όπως θα μου χτυπούσε άσχημα αν μου μιλούσε κάποιος για εθνικοσοσιαλισμό στην Σπάρτη, αν μου μιλούσε για κομμουνισμό στην εποχή των σπηλαίων ή για αναρχο(βάλε ό,τι θέλεις) στους ινδιάνους. Εφόσον ο poster ήταν τόσο large ας χρησιμοποιούσε το αριστοκρατία που είναι και πιο σωστό εφόσον δεν αναλύουμε οικονομικά συστήματα εδώ μέσα. Και ναι ο καπιταλισμός δεν είναι οικονομικό σύστημα είναι τρόπος ζωής ξερω γω αλλά εφόσον δεν μιλάμε για οικονομία δεν βρίσκω κάποιον λόγο να τον αναφέρουμε.

Επίσης το ποστ σου δεν με έπεισε ότι υπήρχε καπιταλισμός στα middle ages, αυτό με λίγο αφαιρετική ικανότητα την οποία διαθέτω πιστεύω, βγαίνει. Με έπεισε στο ότι δεν είναι ο μόνος που ονομάζει έτσι αυτό το πράμα που υπήρχε τότε. Δεν σου είπα όμως τράβαγαμήσου για την λέξη "πολίτευμα", σου είπα ναι λάθος σημειολογία, την αλλάζω για να μπούμε στην ουσία. Ούτε γάμησετησημειολογια εδώ εγώ σου κάνω κατάθεση ψυχής κι εσύ κοιτάς το γάιδαρο στα δόντια.

Κατα τα υπόλοιπα δεν είπα ότι τα λέει λάθος δεν πιστεύω ότι έχω δείξει σημάδια παραλογισμού (ακόμα). Αλλά καπιταλισμό στην Αρχαία Ελλάδα? Καπιταλισμό? Κι όλα αυτά ξεκίνησαν γιατί δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε αν ο κοινωνικός δαρβινισμός είναι παιδί ή πατέρας του. Και πάνω που συνέταξα απλές προτάσεις για να βγάλουμε νόημα, αποχώρησε. Φτουουυ. Τε σπα αν το βλέπεις ακόμα πες μου "διαφωνώ με την δυο πρόταση γι' αυτό το λόγο" και μην ξαναγράψεις. Ό,τι νομίζεις.

Επίσης δεν ξέρω τι αντοχές έχεις, αλλά όταν διαβάζω "δεν έχουμε καπιταλισμό εδώ, έχουμε δημοκρατία", πρέπει κάπως να (προσπαθήσω να) σώσω το ίντερνετ.

Φαντάσου ότι δεν έπιασες καν την ειρωνία της πρότασης. Παρόλο που έβαλα και τις παρενθέσεις αν και έλεγα ότι δεν χρειάζονται. Που να 'ξερα.

Τώρα είδα και τα υπόλοιπα μηνύματα μετά του wash, σόρρυ που βγήκα offtopic ε?.

Δημοσ.

οπως σωστα ειπε ο wash δεν υπαρχουν ουτε επιχειρηματα ουτε λογικες αποδειξεις,ειναι καθαρα θεμα του τι νοιωθεις ως σωστο,δικαιο και περα απο αυτο αλληλεγγυης η μη

τα λοιπα που λεγονται μετα τα μπαφα τα κρασια κτλπ ειναι πολυ περα απο τα ορια της αμπελοφιλοσοφιας :P

Δημοσ.

και εγώ λέω να μην απαντήσω γιατί θα γίνω τροφή ,,,:lol:

αλλά θα το παω "εξ απαλών ..."

lusifer, το να πεις αφήστε τους να ζήσουν ή να πεθάνουν χωρίς εκμετάλλευση είναι μία άποψη ,θα ήταν στάση ουδέτερη αν συμπλήρωνες: και να επιστρέψετε πίσω όλα όσα κλέψατε μέχρι τώρα .

έγραψες για την δικαιοσύνη που αποδέχεσαι για αυτό σου ανέφερα την δικαιοσύνη της συνείδησης,

η δικαιοσύνη που αποδέχεσαι δεν κάνει τίποτα για τα τόσα δις ανθρώπων που υπάρχουν και που δικαιούνται(...και μην μου πεις γιατί;) να τρέφονται κανονικά ,και αυτό είναι το τραγικό και το ανήθικο.

Sorry κιολας αλλα -γαμω το κερατο μου- δεν ειμαι υποχρεωμενος να βοηθησω κανεναν και ακομα περισσοτερο αν αυτος ο κανενας δεν -θελει- καν τη δικη μου(μας) βοηθεια.

Δημοσ.
Sorry κιολας αλλα -γαμω το κερατο μου- δεν ειμαι υποχρεωμενος να βοηθησω κανεναν και ακομα περισσοτερο αν αυτος ο κανενας δεν -θελει- καν τη δικη μου(μας) βοηθεια.
...δική σου η ζωή, δική σου και η ευθύνη της αξιοποίησης της κατά του "ποιανού" το συμφέρον...:-)
Δημοσ.

Το όλο σκηνικό μου θυμίζει τούτο: ( λολ )

"He gives Norma the key to the box and explains that if they press the button, two things will happen: they will receive $200,000, and someone "whom you don't know" will die."

κατα σύμπτωση το 'δα χθες στην νέα του έκδοση " The box", τρελός κόμπος στον εγκέφαλο και εκνευριστική ταινία. Τέλος πάντων δεν ξέρω τι σκεφτότανε ο.. ποιητής όταν έγραφε αυτήν την πατάτα , αλλά σε μένα μου θύμησε πως οι πράξεις μας οι καθημερινές δεν αποκτούν ηθική υπόσταση από την στιγμή που δεν ξέρουμε και δεν μας ενδιαφέρει τι αντύκτυπο έχουν στο περιβάλλον που ζούμε.

Τώρα για τον κοινωνικό ή όχι δαρβινισμό δεν είμαι ειδικός για να μιλήσω (ενός λόγος που ζαλίστικα με τα ποστς ) , αλλά κάπου είχα διαβάσει οτι ο αλτρουισμός είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των έμβιων όντων και κολάει κανονικά στην θεωρία της εξέλιξης, δεν είναι παραμυθακι, μάλιστα έχουν γίνει και πειράματα αλλά τωρα τρέχα γύρευε για πηγές. Οπότε τον μηχανισμό της εξέλιξης τον εξυπηρετεί και ο σταρχιδισμός μεν , αλλά και ο αλτρουισμός δε.. Μάλλον είναι θέμα επιλογής ε;

Τέλος πάντων για να μην τσαρλατανίζω άλλο :P , προσωπικά δεν μπορώ να διαθέσω χρόνο για να πέσω σε κατάθληψη για τα παιδιά της αφρικής, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να συμβιβάσω τις ενοχές μου ξέρω γω με μια θεωρία που με βολεύει και δεν διεγείρει την ψυχοσυνθεσή μου με ένα σχετικό άγχος ή στρες.

Αϊ καλή χρονιά - δεν ξανα ανοίγω τέτοια threads .. :P

Δημοσ.
Αναφορικά με τα μπολντ, εμείς έχουμε την τύχη και τη χαρά να ζούμε στον όμορφο κόσμο που η δυτική πρόοδος/διανόηση/εξέλιξη, γουατέβερ, έφτιαξε για μας (κάτι που η γκαρνέλε ας πούμε δείχνει να ανάγει στα μακντόναλτζ και να εξισώνει έναν κορεσμένο δυτικό με έναν ανεξέλικτο αφρικανό) πριν 5,10,20,200 και 2000 χρόνια. Τέσπα, στην ζουγκλοστολισμένη Κεντρική Αφρική αυτό ΔΕΝ έγινε. Αυτοί οι άνθρωποι, ακολούθησαν τη δική τους ρότα (που δε λέμε υπανάπτυκτη για να μην είμαστε ευρωκεντριστές, τη λέμε εναλλακτική) η οποία τους έφερε στη φάση που είναι τώρα, στη φάση που ζητάνε βοήθεια από εμάς και χρειάζονται τα δικά μας ευρωπαϊκά/δυτικά/βολιότικα αγαθά. Αυτοί οι άνθρωποι, έχουν αποτύχει. Επειδή είναι βλάκες, επειδή είναι έξυπνοι, επειδή τους τρώγαν τα λιοντάρια, επειδή τους κάναμε σκλάβους; Δεν είμαι βέβαιος, αλλά απέτυχαν και δε νομίζω να μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αυτό.

Από εκεί και πέρα, πέραν του καθαρά εγκυκλοπαιδικού ερωτήματος "δηλαδή πριν την αποικιοκρατία δεν πεθαίνανε, δεν είχαν λειψυδρία, ξέρανε να ψαρεύουνε και να καλλιεργούν τη γη;" το πρακτικό ζήτημα ΣΗΜΕΡΑ (και ελλείψει χρονομηχανής) είναι ΤΙ κάνουμε; Το ΤΙ κάνουμε, έχει 2 ηθικά σκέλη:

α) Αν τους γαμήσαμε τα πρέκια με τα σκλαβοπάζαρα, τι πρέπει να κάνουμε ώστε να επανορθώσουμε;

και

β) Ασχέτως με το δικό μας μερίδιο ευθύνης, τι κάνουμε για να είναι οι άνθρωποι αυτοί καλά και να μην πεθαίνουν σαν μύγες; Πως τους βοηθάμε;

Προφανώς όσοι κόπτονται για το ότι ψοφάνε εκεί κάτω, δεν περιμένουν ως αφορμή για βοήθεια τα σκλαβοπάζαρα και την εξόρυξη διαμαντιών από τη Ναμίμπια. Ο ανθρωπιστής νοιάζεται για τον συνάνθρωπο που υποφέρει και δεν κοιτάει τις αιτίες που αυτός υποφέρει, σωστά; Σωστά και μαγκιά σας που έχετε τόσο μεγάλη καρδιά και μπράβο σας και ζήτω και δε το λέω ειρωνικά.

Από την άλλη, εγώ είμαι της άποψης πως η αποικιοκρατία δεν γάμησε τίποτα στο βαθμό που τσαμπουνάται. Θα το πήγαινα και στο "τουλάχιστον ως σκλάβοι ΤΡΩΓΑΝΕ" αλλά εντάξει, δεν ανταλλάζεις ένα πρόβλημα με ένα άλλο, είναι απλώς μια διασκεδαστική σκέψη. Πριν την αποικιοκρατία αυτοί οι άνθρωποι δεν υπήρχαν στον χάρτη, τρώγανε ο ένας τον άλλο και άμα μου πείτε πως τώρα πεθαίνουν επειδή πήγαμε εμείς και τους πήραμε το νερό, θα αποχωρήσω από το θρεντ. Δεν ξέρω από που προκύπτει η υπόθεση του "πριν πάμε περνούσαν ζωή και κότα". Η αποικιοκρατία για μένα δεν αποτελεί τη ρίζα του προβλήματός τους, όπως δεν την αποτελεί και το κλίμα τους, όπως δεν την αποτελεί η γεωγραφική τους θέση. In a nutshell, ό,τι ζώα ήταν πριν 2000 χρόνια, τα ίδια ζώα είναι και σήμερα, μόνο που σήμερα έχει πέσει από πάνω η δύση και τους ξεζουμίζει. Γιατί η δύση μπόρεσε να το κάνει αυτό στην Κ.Αφρική και όχι κάπου αλλού στον πλανήτη (με την ίδια επιτυχία) είναι το μεγάλο μου ερώτημα, αλλά μένοντας στο πρακτικό του θέματος, ΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΠΡΑΜΑ ΝΑ ΣΚΛΑΒΩΝΕΙΣ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΑΓΑΘΑ ΓΙΑ 2 ΣΕΝΤΣ ΤΗ ΜΕΡΑ. Αυτό μου λέει η ατομική, ανθρώπινη αίσθηση δικαίου μου. Ο κοινωνικός δαρβινισμός μου όμως, το διαολάκι αν θέλετε, έρχεται και με ρωτάει "και να σου πω ρε μάγκα, αν μπορούσαν να το κάνουν αυτοί σε σένα, τι θα έκαναν; Επίσης, αυτοί ΓΙΑΤΙ δε μπόρεσαν να το κάνουν σε σένα; Και γιατί εσύ δε μπορείς να το κάνεις σε κάποιον άλλο τόσο εύκολα; Μήπως είναι λίγο στόκοι αυτοί; Αν είναι λίγο στόκοι αυτοί, μήπως ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ ΔΑΡΒΙΝΙΣΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ, τα ήθελε ο κώλος τους;".

Δεν λέω λοιπόν πως χαίρομαι που ψοφάνε. Δε λέω πως είμαστε ΕΝΤΕΛΩΣ άμοιροι ευθυνών. Λέω απλώς πως είναι μια ΟΜΑΔΑ ανθρώπων που έμειναν πίσω εξελικτικά (κάτι το οποίο γενικά βλέπω να αναφέρεται σε πλαίσια "ομγκ, 2010 και μιλάς για κατώτερες ράτσες" και άλλες τέτοιες φαιδρές απλοποιήσεις) και που πληρώνουν το τίμημα του οικοσυστήματος του οποίου είμαστε μέρος. Με ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ και ανθρωπιστικά κριτήρια, παναγία μου, ντροπή μας να τρώμε καλά και άλλοι να ψοφάνε, με μέτρα και σταθμά ενός οικοσυστήματος που, χωνέψτε το, είμαστε μέρος του, όλα πάνε όπως έχουν προβλεφθεί από τη φυσική επιλογή. Αν διαφωνείτε, πάμε όλοι μαζί στο Ναϊρόμπι να σώζουμε τις αργές γαζέλες από γατόπαρδους γιατί όλες οι γαζέλες είναι ηθικά ίσες.

Μόνο στα μπολντ απαντώ αλλά νομίζω έχεις λάθος στο σκεπτικό σου γιατί κρίνεις και εξηγείς δυτικοκεντρικά αφ'ενός, εκ του αποτελέσματος αφ' ετέρου.

1. Δεν είχαν ποτέ δική τους ρότα, εναλλακτική. Η Κ. Αφρική ήταν πάντα δεξαμενή σωμάτων για τους κυρίαρχους λαούς της υφηλίου.

2. Έχουν αποτύχει σε τι; Ούτε υπό εξαφάνιση είναι, ούτε υπάρχει στον ορίζοντα τέτοια πιθανότητα. Αν μη τι άλλο έχουν επιτύχει μέσα σε τουλάχιστον 3000 χρόνια σκλαβιάς να επιβιώνουν χωρίς πρώτες ύλες, χωρίς έλεγχο στο φυσικό πλούτο, χωρίς θάλασσα σε πολλές περιπτώσεις και με σαφώς λιγότερο νερό από άλλα μέρη του κόσμου. Οι Μάγια και οι Αζτέκοι απέτυχαν. Οι Αβορίγινες αποτυγχάνουν. Oι αρχαίοι Έλληνες απέτυχαν και μάλιστα οικτρά αλλά μην ανοίγω κουβέντες. Οι Ζουλού αριθμούν κάτι εκατομμύρια. Οι Αφρικανοί επιβιώνουν με αρρώστιες, χωρίς τεχνολογία, χωρίς νερό και χωρίς φαί. Ούτε κατσαρίδες να ήταν.

3.Και στοιχηματίζω το δεξί μου (δε γαμιέ και τα δύο, έκανα παιδιά) πως θα επιβιώνουν και όταν ο κόκκινος γίγαντας που λέγεται καπιταλισμός θα καταρρεύσει γιατί η εξέλιξή τους είναι αυτή ακριβώς. Να επιβιώνουν. Η δύση δεν το έκανε μόνο εκεί. Το έκανε στη Ν. Αμερική, στην Αυστραλία και στη Μέση Ανατολή. Απλά στις τελευταίες περιοχές το πέτυχαν. Οι Αυστραλοί δεν ήταν αγλόφωνοι πριν 2000 χρόνια. Στη Ν. Αμερική δεν μιλάγαν πορτογαλο-ισπανικά. Στην Αφρική όμως ακόμη μιλούν σουαχίλι κλπ.

Συσχετίζεις την κουλτούρα με την διαβίωση σε βάθος χρόνου και υπάρχει όντως θετική συσχέτιση. Η συσχέτιση όμως δεν περιγράφει αιτία-αιτιατό, αλλά μία από τρεις πιθανές καταστάσεις. Το ξέρεις αυτό.

Ο κουνιάδος μου όλο το χρόνο δουλεύει σαν ηλεκτρολόγος, οργανώνει με κάποιους άλλους συναυλίες με μικρά bands και με τα έσοδα κάθε καλοκαίρι χτίζουν ένα χωριό (ένα μόνο) στη Μπουρκίνα Φάσο (δεν έχω πάει ακόμη). Ένα καλοκαίρι μίνι κλινική ένα άλλο σχολείο και πάει λέγοντας. Το να κάνω εγώ έναν άνθρωπο να έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου να μου φτιάξει τουαλέτες είναι αδιανόητο. Αν μου φέρει η γυναίκα μου ένα ποτήρι νερό θα είμαι ευχαριστημένος. Για εκείνους είναι κάτι κερδισμένο όμως. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Αυτό μπορούμε να κάνουμε και ωχαδερφέ δεν είναι αλτρουισμός αλλά κατάκτηση. Αν τα Εξάρχεια ξόδευαν την ενέργειά τους να πάνε στη Μπουρκίνα Φάσο θα χτύπαγαν περισσότερο το σύστημα απ' ότι έτσι.

Και δε χέστηκες για τα μαύρα δίποδα όταν εκεί θα εκκολαφθεί το στέλεχος του AIDS που δεν θα το πιάνουν φάρμακα ή ξερω'γω θα μεταδίδεται εναέρια; Ούτε αυτό είναι αλτρουισμός. Είναι δική μας επιβίωση.

Καταλαβαίνω πως ξεκινάς το συλλογισμό σου αντικονφορμιστικά και αποστασιοποιημένος από συναισθήματα και καλά κάνεις. Εν προκειμένω όμως λειτουργεί ενάντια στη λογική.

Δημοσ.
...δική σου η ζωή, δική σου και η ευθύνη της αξιοποίησης της κατά του "ποιανού" το συμφέρον...:-)

Εκτος απο το δικο μου "συμφερον" υπαρχει και άλλου?

Δημοσ.
Εκτος απο το δικο μου "συμφερον" υπαρχει και άλλου?

ναι υπαρχει και το συλογικο απο το οποιο μαλιστα εξαρταται σε μεγαλο βαθμο και το ατομικο σου αλλα θελει πολυ νιονιο για να μην πεσεις στην λουμπα του "εγω να ειμαι καλα και ολοι οι αλλοι να πανε να μαμηθουν"

Δημοσ.

Γιατί το ζαλίζετε τόσες σελίδες το θέμα;

2 επιλογές υπάρχουν.Η βοηθάς ή δε βοηθάς..

Εγώ σκεφτόμουνα το εξής τρομερό..Σαν δυτική κοινωνία ξοδέψαμε με τρομερή ευκολία δισεκατομμύρια ευρώ για να σώσουμε το τομάρι μας απο τη γρίπη,που τελικά δε μας απείλησε κάν..

Αν είχαμε δώσει αυτά τα χρηματα στους ανθρώπους που πεινάνε στην αφρική φαντάζεστε πόσους θα σώζαμε;

Δημοσ.
ναι υπαρχει και το συλογικο απο το οποιο μαλιστα εξαρταται σε μεγαλο βαθμο και το ατομικο σου αλλα θελει πολυ νιονιο για να μην πεσεις στην λουμπα του "εγω να ειμαι καλα και ολοι οι αλλοι να πανε να μαμηθουν"

To οτι βοηθαω(με) μονο οποιους εγω αποφασισω οτι θελω και μπορω να βοηθησω και που φυσικα το θελουν και (μαλλον) το εχουν αναγκη σου περασε απο το μυαλο? Ντε και καλα να τους βοηθησουμε ολους η το αντιθετο? Αλλα προφανως σωνει και καλα πρεπει να τους βοηθησουμε ολους ασχετα αν το θελουν η οχι για τον οποιονδηποτε λογο. Το οτι γινεσαι ενοχλητικος και εκνευριστικος (προφανως και δεν μιλαω προσωπικα) σε αυτον που πας να βοηθησεις σου περασε απο το μυαλο?

Αστο να παει στο διαλο λεμε.

Δημοσ.

καλα δεν ειπαμε να γινει κανεις αγιος,απλα αυτη η ιδεολογικη υπερασπιση σωνει και καλα του παρτακια εκτος απο υποκριτικη ειναι και κοντοφθαλμη οπως σου εξηγησα

αυτο με το δικαιωμα του αλλου να μην θελει να βοηθηθει (γενικα μιλωντας γιατι δεν ξερω που αναφερεσαι) ειναι το λιγοτερο αστειο

κατα τα αλλα δεν ξερω τι ειναι ο καθενας και δεν αναφερομουν προσωπικα σε εσενα

Δημοσ.
1. Δεν είχαν ποτέ δική τους ρότα, εναλλακτική. Η Κ. Αφρική ήταν πάντα δεξαμενή σωμάτων για τους κυρίαρχους λαούς της υφηλίου.

Από πότε; Από το 10k πΧ; Από το 5; Μέχρι και το ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ που πάτησε το πόδι του εκεί ο πρώτος νταβάς, συγκριτικά με την υπόλοιπη υφήλιο, αυτοί οι άνθρωποι τι έκαναν και τι κληρονόμησαν και τι πρόβλημα έλυσαν; Και οι Εβραίοι έχουν φάει κυνήγι από Αίγυπτο μέχρι Μεσαιωνική Ισπανία και Β Φάκην Παγκόσμιο, αλλά σήμερα είναι ιμπεριαλιστικός παράγοντας σε αφιλόξενο έδαφος και κατά πάσα πιθανότητα πυρηνική δύναμη. Και η Βαλκανική χερσόνησος ήταν ανάμεσα στο σφυρί και το αμόνι από τους Περσικούς πολέμους και η Σκανδιναβία ήταν ανέκαθεν ένα απολίτιστο μπουρδέλο, αλλά δεν είναι στην μοίρα των κογκολέζων. Γενικά, δεν ήταν οι μόνοι κατατρεγμένοι στον κόσμο, ούτε οι μόνοι που είχαν δυσκολίες να αντιμετωπίσουν -και ακόμα και αν κάνουμε την παραδοχή πως είχαν τις περισσότερες, δεν δικαιολογείται αυτή η κατάντια από αυτές και μόνο.

2. Έχουν αποτύχει σε τι; Ούτε υπό εξαφάνιση είναι, ούτε υπάρχει στον ορίζοντα τέτοια πιθανότητα. Αν μη τι άλλο έχουν επιτύχει μέσα σε τουλάχιστον 3000 χρόνια σκλαβιάς να επιβιώνουν χωρίς πρώτες ύλες, χωρίς έλεγχο στο φυσικό πλούτο, χωρίς θάλασσα σε πολλές περιπτώσεις και με σαφώς λιγότερο νερό από άλλα μέρη του κόσμου. Οι Μάγια και οι Αζτέκοι απέτυχαν. Οι Αβορίγινες αποτυγχάνουν. Oι αρχαίοι Έλληνες απέτυχαν και μάλιστα οικτρά αλλά μην ανοίγω κουβέντες. Οι Ζουλού αριθμούν κάτι εκατομμύρια. Οι Αφρικανοί επιβιώνουν με αρρώστιες, χωρίς τεχνολογία, χωρίς νερό και χωρίς φαί. Ούτε κατσαρίδες να ήταν.

Ναι, σε βιολογικό πλαίσιο, δεν έχουν αποτύχει γιατί όντως η μοναδική βιολογική αποτυχία είναι η εξαφάνιση. Τώρα αν για τα πλαίσια και τα thresholds που έχουν θέσει όλοι οι υπόλοιποι λαοί στον κόσμο, θεωρείς πως το "είμαστε 10, πηδιόμαστε και κάνουμε άλλους 20 απ' τους οποίους πεθαίνουν οι 10 αλλά αυτοί ξαναπηδιούνται και κάνουν άλλους 20 κ.ο.κ." αποτελεί επιτυχία, ε, εγώ θα έλεγα πως ακόμα προσπαθούν κουμαντάρουν την πληθυσμιακή τους αυτοδιαχείριση.

3.Και στοιχηματίζω το δεξί μου (δε γαμιέ και τα δύο, έκανα παιδιά) πως θα επιβιώνουν και όταν ο κόκκινος γίγαντας που λέγεται καπιταλισμός θα καταρρεύσει γιατί η εξέλιξή τους είναι αυτή ακριβώς. Να επιβιώνουν. Η δύση δεν το έκανε μόνο εκεί. Το έκανε στη Ν. Αμερική, στην Αυστραλία και στη Μέση Ανατολή. Απλά στις τελευταίες περιοχές το πέτυχαν. Οι Αυστραλοί δεν ήταν αγλόφωνοι πριν 2000 χρόνια. Στη Ν. Αμερική δεν μιλάγαν πορτογαλο-ισπανικά. Στην Αφρική όμως ακόμη μιλούν σουαχίλι κλπ.

Δεν ανακατεύω καπιταλισμό στην συζήτηση, αυτό είναι απλώς ένα από τα πολλά μοντέλα με τη σφαίρα επιρροής που επιφέρει. Η διαβίωση εξαρτάται από αυτό, η επιβίωση, συμφωνώ, όχι.

Συσχετίζεις την κουλτούρα με την διαβίωση σε βάθος χρόνου και υπάρχει όντως θετική συσχέτιση. Η συσχέτιση όμως δεν περιγράφει αιτία-αιτιατό, αλλά μία από τρεις πιθανές καταστάσεις. Το ξέρεις αυτό.

Δεν περιγράφει ΙΣΩΣ σχέση αίτιου-αιτιατού. Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος πως η έλλειψη οποιασδήποτε κουλτούρας/προόδου στο παρελθόν τους έχει φέρει στη θέση να είναι η κωλοτρυπίδα του κόσμου και δεν ξέρω στην ουσία τι ευθύνεται γι αυτό. Είμαι όμως πεπεισμένος πως δεν ευθύνεται ούτε η αποικιοκρατία, ούτε το κλίμα. Όχι πως δεν έκαναν κακό ε, απλώς όχι την πλειοψηφία του.

Ο κουνιάδος μου όλο το χρόνο δουλεύει σαν ηλεκτρολόγος, οργανώνει με κάποιους άλλους συναυλίες με μικρά bands και με τα έσοδα κάθε καλοκαίρι χτίζουν ένα χωριό (ένα μόνο) στη Μπουρκίνα Φάσο (δεν έχω πάει ακόμη). Ένα καλοκαίρι μίνι κλινική ένα άλλο σχολείο και πάει λέγοντας. Το να κάνω εγώ έναν άνθρωπο να έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου να μου φτιάξει τουαλέτες είναι αδιανόητο. Αν μου φέρει η γυναίκα μου ένα ποτήρι νερό θα είμαι ευχαριστημένος. Για εκείνους είναι κάτι κερδισμένο όμως. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Αυτό μπορούμε να κάνουμε και ωχαδερφέ δεν είναι αλτρουισμός αλλά κατάκτηση. Αν τα Εξάρχεια ξόδευαν την ενέργειά τους να πάνε στη Μπουρκίνα Φάσο θα χτύπαγαν περισσότερο το σύστημα απ' ότι έτσι.

Άνετα. Και μπράβο στον παλίκαρο.

Και δε χέστηκες για τα μαύρα δίποδα όταν εκεί θα εκκολαφθεί το στέλεχος του AIDS που δεν θα το πιάνουν φάρμακα ή ξερω'γω θα μεταδίδεται εναέρια; Ούτε αυτό είναι αλτρουισμός. Είναι δική μας επιβίωση.

Γιατί θα εκκολαφθεί ντε και καλά εκεί; Επειδή έτυχε να εμφανιστεί πρώτα εκεί; Και ο πρώτος φιλοϊός, αδερφάκι του Ebola, στην Γερμανία έσκασε πρώτη φορά μύτη. Και η φυματίωση, και η ισπανική γρίπη και η πανούκλα δικά μας παιδιά ήταν, δε νομίζω πως η Αφρική είναι πιο hot αναφορικά με την παραγωγή νέων ιών.

ps, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το post να μη βγάζει πολύ νόημα καθώς διακόπηκε κάμποσες φορές από μαγειρέματα, τηλέφωνα, *censored* και άλλα. Παρακαλώ συγχωρήστε με και στείλτε καμιά κουβέρτα και μια κονσέρβα παστή σαρδέλα.

Δημοσ.

Αν είχαμε δώσει αυτά τα χρηματα στους ανθρώπους που πεινάνε στην αφρική φαντάζεστε πόσους θα σώζαμε;

χεστήκαμε για την αφρικη. η ηπειρος αυτη εχει τοσο ορυκτο πλουτο που οι ανθρωποι θα ζουσαν πλουσιοπαροχα αν δεν ηταν ολες οι χωρες σε καθεστος μοναρχιας και με συμμοριες αρχηγους κρατων. αν ειχαν μυαλο θα ηταν μαγκες τωρα.

δειτε Σαουδικη αραβια που ολο το μερος εκει εχει μονο αμμο και πετρελαιο. με σωστη διαχειρηση τωρα αυτοι χτιζουν οοτι θελουν (dubai κτλ )

στην ευρωπη δλδ δεν εχουμε ανθρωπους που πεινανε? η απλα οσοι δεν "νοιαζονται" για τους μαυρους ειναι "ρατσιστες"? ασε ρε

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...