Προς το περιεχόμενο

Σύγκριση αρχιτεκτονικής Λονδίνου - Θεσσαλονίκης

Skylined

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

:lol: :lol: :lol: :lol: :shock::shock: :shock: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :devil: Ο τίτλος είναι τελείως κωμικός γιατί δεν υπάρχει καμία, μα καμία, μα καμία (το παράκανα; ), μα καμία, μα καμία, εντελώς, παντελώς καμία σχέση.

Είμουν στο Λονδίνο χθες, γύρισα πριν από λίγο και φυσικά έμεινα έκθαμβος από τους πανέμορφους αρχιτεκτονικούς κολοσσούς. Αν δεν έχει πάει κάποιος ας το αφήσει καλύτερα, ας μην κάνει σχόλιο, ούτε φωτογραφίες αρκούν. Πρέπει να πας μία βόλτα από το Victoria station ως το Buckingham palace, από εκεί στο Hyde park, συνέχεια Oxford street ευθεία μέχρι το Tower of London και το Tower bridge και να χαζεύεις κτήρια, δρόμους, πάρκα, μνημεία.. απίστευτα έργα τέχνης. Τρελά πράγματα...

Κάποιοι ίσως θα μου πουν "το Λονδίνο είναι Λονδίνο" και θα έχουν δίκαιο φυσικά. Αλλά μήπως συγκρίνεται η αρχιτεκτονική των υπόλοιπων πόλεων της Αγγλίας, της Σκοτίας και του Άμστερνταμ που έχω δει με τα ματάκια μου; Πού και πώς να συγκρίνεις το βρώμικο γκρίζο τσιμεντένιο ορθογώνιο που κατακλύζει τις ελληνικές μεγαλουπόλεις με οτιδήποτε υπάρχει στην ανεπτυγμένη Ευρώπη; Η ελληνική πόλη αρχιτεκτονικά είναι νεκρή, είναι ένα απέραντο ομοιόμορφο νεκροταφείο ορθογωνίων με ελάχιστες αναλαμπές δημιουργικής έκφρασης. Εντελώς σοβαρά αυτά τα κατασκευαστικά εκτρώματα πρέπει να γκρεμιστούν και να ξαναχτιστούν οι πόλεις από την αρχή. Όχι γιατί "οι Ευρωπαίοι είναι έτσι ενώ εμείς αλλιώς", όοοοοχι. Πρέπει να ξαναχτιστούν για εμάς και μόνο για εμάς, για να εμπνεόμαστε και να νιώθουμε ωραία.

Δημοσ.

γενικως η αρχιτεκτονικη στην ελλαδα ειναι ενα εκτρωμα μην το ψαχνεις, ακομα και στα νησια εχουν παει και εχουν χτισει κατι νεοπλουτοι κατι κιτσαριες που δεν βλεπονται με τπτ. σιγουρα θα επρεπε να τα γκρεμισουν και να τα ξαναχτισουν ολα αλλα και παλι τα ιδια θα χτιζαν γτ παντα μασαν λεφτα και στο τελος χτιζουν μια μαλακια για να δικαιολογηθουν.

Δημοσ.

Δεν υφίσταται αρχιτεκτονική στην Ελλάδα πλέον.

Θυμάμαι αρχές 90s το χωριό μου (Πευκοχώρι Χαλκιδικης) ήταν φουλ στα χωράφια με τις ελιές και τα σπίτια ήταν όμορφα με την αυλη τους,την βοκαμβίλια να αγκαλιάζει το μπαλκόνι και την κρεβατή(κληματαριά) να παίζει ρόλο σκεπάστρου για το αμάξι.

Από τότε που ξεκίνησαν οι εργολαβίες και αντιπαροχές τα εκτρώματα ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο.

Δημοσ.

Όταν ακούω για κτίρια στη θεσσαλονίκη μου έρχονται μερικά πράγματα στο μυαλό.

Τσιμέντο,κεραίες,μπαλκόνια κ πόρτες για χόμπιτ.Α και βρώμα.Μπόλικη.

in before ellinaras joins with ultimate quote:

"Δε σας κρατάει κανένας εδώ"

Δημοσ.

Γενικά την αρχιτεκτονική δεν πρέπει να την κρίνουμε αποκλείστικα με την οπτική εντύπωση και το προσωπικό γούστο αλλά και κάπως πιο αντικειμενικά και σημασία έχει η πρόθεση αυτού που το έχτισε (ό,τι έχτισε) κι ας "απέτυχε" ως αποτέλεσμα.

Πράγμα που κάνει την κατάσταση στην ελλάδα ακόμα πιο απελπιστική.

Δε διαφωνώ μαζί σας δηλαδή. Αλλά ας πούμε στην αγγλία όλα τα βικτωριανά δεν είναι ακριβώς το γούστο μου, αλλά ξέρουν τι να τα κάνουν και δίνουν χαρακτήρα στη χώρα. Εδώ χτίζουμε πάνω από τα αρχαία και τσοντάρουν 5-6 κίωνες στη βεράντα γιατί "Ελλάδκέτσ"

αχ...

*καλά όσο για τους ολλανδούς, έχουν βάλει cheat

Δημοσ.

Διάβασα τον τίτλο μόνο και μου βγήκε ο κουραμπιές απ' την μύτη. :P

Σύγκριση Λονδίνου - Θεσσαλονίκης... :lol:

Ούτε με αφρικανικές χώρες δεν συγκρινόμαστε.

Πίσω στα πάντα είμαστε, όχι απλά στην αρχιτεκτονική.

Και πας ένα ταξίδι και γυρνάς πίσω και σε πιάνει (πάντα όμως) αυτή η μελαγχολία

που για μένα ξεκινάει από τη συμπεριφορά του ταξιτζή στο αεροδρόμιο και μετά στη διαδρομή που θεωρεί σκόπιμο να μου πει τι έκανε ο ΠΑΟΚ τις 10 μέρες που έλειπα.

Και πας ακόμα και σε πιο φτωχές χώρες και βλέπεις κάτι Πράγες και κάτι Βουδαπέστες και μένεις χαζός, λες και αυτοί δεν περάσανε πολέμους και καταστροφές.

Πλήρης απογοήτευση. Τουλάχιστον το ότι μας λυπεί το γεγονός σημαίνει ότι ακόμα αγαπάμε την πόλη μας, παρόλα τα άπειρα στραβά της...

Δημοσ.

Χωρίς να διαφωνώ με το πόσο όμορφα κτίρια έχουνε στο Άμστερνταμ, τη Βιέννη, την Πράγα, την Βουδαπέστη και δεν ξέρω και 'γω που άλλου, καλό είναι να θυμόμαστε πως α) το μπαλκόνι εκεί είναι άγνωστη έννοια β) η βεράντα μυθική γ) οι οπλισμοί για σεισμούς κάτι που έχουμε απλώς ακουστά.

Κατά τα άλλα ναι, ελπίζω να πονάει ο Καραμανλής εκεί που είναι.

Δημοσ.

"οι Ευρωπαίοι είναι έτσι ενώ εμείς αλλιώς"

Κατ' αρχήν να λάβουμε ως δεδομένοι ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη (και γεωγραφικά και στην Ευρωπαϊκή ένωση)*

Κατά δεύτερον η αρχιτεκτονική στην οποία αναφέρεσαι είναι αρχιτεκτονική 4-5 μίνιμουμ αιώνων πιο πριν. Πριν 4-5 αιώνες λοιπόν δεν υπήρχε Ελλάδα, υπήρχε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και συνοπτικά και λαϊκίστικα όταν δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος αφενός δεν υπήρχαν τα φράγκα, αφετέρου η μόρφωση και γνώση του Ωραίου.

Σκεφτείτε θετικά, εγώ πλέον τη βλέπω πολύ γραφική τη Θεσσαλονίκη, είναι ένα κράμα βαλκανίων, ανατολής και αμερικάνικων-ευρωπαικών προτύπων, απλά στοιχεία που ξέμειναν και στοιχεία που βάλαμε για να φαινόμαστε ανεπτυγμένοι. Ποδηλατόδρομοι, δημαρχείο, 60ς σάπια κτίρια, νεοκλασσικά, λευκός πύργος, καμάρα, αποθήκες στο λιμάνι, διάφορα βυζαντινά χαλάσματα, οθωμανικά λουτρά, πύργος του ΟΤΕ...

Τουρλού δε το λένε το φαΐ;

*Είναι παραλογισμός το ότι εμείς αναφερόμαστε σε Ευρωπαίους και Έλληνες, αλλά αν το κάνει κάποιος τρίτος (Ευρωπαίος και μη) αυτό θα είναι απολύτως μη αποδεκτό, ανιστόρητο και κατακριτέο ε.

Δημοσ.

Συμφωνώ με Λουσι :-) Καλή χρονιά :-D

Τα μονα κτήρια που παρουσιαζουν καποιο ενδιαφέρον στη Θεσσαλονίκη από άποψη αρχιτεκτονικης είναι αυτά της πλατειας Αριστοτελους δεν μου ερχονται αλλα στο μυαλο..

[οφφτοπικ]

Το θεμα είναι οτι γενικα στην Ελλαδα στο βωμο του κερδους θυσιαζονται τα παντα! Μεγάλωσα στη φλώρινα η οποια μεχρι το 1975 (αν θυμαμαι καλα από αυτά που μου εχουν πει) δεν είχε πολυκατοικιες παρα μόνο συναντουσες σπιτακα του στυλ

florina1.jpg

florina1.jpg

Στο βωμο της αναπτυξης όλα αυτα γκρεμιστηκαν για να γινουν πολυκατοικιες χωρις ιχνος σχεδιου πολεως.. Οποτε εμειναν στο ποταμι λιγα σπιτακια αυτου του στυλ τα οποια εχουν κηρυχτεί διατηρητέα και η αντιδραση των ιδιοκτητων ήταν να κανουν συλλογο ώστε να που θα πιεσει να αρθεί ο χαρακτηρισμος τους ως διατηρητέα και να μπορεσουν να χτισουν και αυτοί πολυκατοικιες...

[/οφφτοπικ]

Δημοσ.
"οι Ευρωπαίοι είναι έτσι ενώ εμείς αλλιώς"

Κατ' αρχήν να λάβουμε ως δεδομένοι ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη (και γεωγραφικά και στην Ευρωπαϊκή ένωση)*

Κατά δεύτερον η αρχιτεκτονική στην οποία αναφέρεσαι είναι αρχιτεκτονική 4-5 μίνιμουμ αιώνων πιο πριν. Πριν 4-5 αιώνες λοιπόν δεν υπήρχε Ελλάδα, υπήρχε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και συνοπτικά και λαϊκίστικα όταν δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος αφενός δεν υπήρχαν τα φράγκα, αφετέρου η μόρφωση και γνώση του Ωραίου.

Σκεφτείτε θετικά, εγώ πλέον τη βλέπω πολύ γραφική τη Θεσσαλονίκη, είναι ένα κράμα βαλκανίων, ανατολής και αμερικάνικων-ευρωπαικών προτύπων, απλά στοιχεία που ξέμειναν και στοιχεία που βάλαμε για να φαινόμαστε ανεπτυγμένοι. Ποδηλατόδρομοι, δημαρχείο, 60ς σάπια κτίρια, νεοκλασσικά, λευκός πύργος, καμάρα, αποθήκες στο λιμάνι, διάφορα βυζαντινά χαλάσματα, οθωμανικά λουτρά, πύργος του ΟΤΕ...

Τουρλού δε το λένε το φαΐ;

*Είναι παραλογισμός το ότι εμείς αναφερόμαστε σε Ευρωπαίους και Έλληνες, αλλά αν το κάνει κάποιος τρίτος (Ευρωπαίος και μη) αυτό θα είναι απολύτως μη αποδεκτό, ανιστόρητο και κατακριτέο ε.

γτ δεν συγκρινουμε τα κτιρια της τελευταιας εικοσαετιας που χτιστηκαν στην ελλαδα και σε μια αλλη ευρωπαικη πολη. ακομα και τωρα δεν εχουμε μορφωτικο επιπεδο;;;;;

Δημοσ.

Σκέψου :

1. Πόσα σπίτια στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια έχτισαν αρχιτέκτονες και πόσα πολιτικοί μηχανικοί ή υπομηχανικοί.

2. Όσον αφορά στα μεγάλα κτίρια απλά αυτά δεν υπήρξαν ποτέ στην Ελλάδα και όταν ποιά έφτασε η ώρα στην Ελλάδα έγινε το (1) + ανέλαβε δράση ο Βωβός.

Δημοσ.
Χωρίς να διαφωνώ με το πόσο όμορφα κτίρια έχουνε στο Άμστερνταμ, τη Βιέννη, την Πράγα, την Βουδαπέστη και δεν ξέρω και 'γω που άλλου, καλό είναι να θυμόμαστε πως α) το μπαλκόνι εκεί είναι άγνωστη έννοια β) η βεράντα μυθική γ) οι οπλισμοί για σεισμούς κάτι που έχουμε απλώς ακουστά.

Κατά τα άλλα ναι, ελπίζω να πονάει ο Καραμανλής εκεί που είναι.

Και τι σημαίνουν αυτά τα τρία; Άμα ο άλλος έχει πουτσόκρυο 10 μήνες το χρόνο και είναι στο κέντρο της λιθοσφαιρικής πλάκας τι να τα κάνει; Και είναι πολύ έως εντελώς ανεξάρτητα από την υπόλοιπη αρχιτεκτονική σε ένα κτίριο (με τα δεδομένα που συζητάμε).

Να συμφωνήσω με την garnele στην όλη υποθεση ευρωπαίοι-έλληνες, αυτοί κατακτούσαν μισο πλανήτη, εμείς δεν πηγαίναμε πουθενα. Από κει και πέρα, πλέον, είναι το θλιβερό

Δημοσ.
Και τι σημαίνουν αυτά τα τρία; Άμα ο άλλος έχει πουτσόκρυο 10 μήνες το χρόνο και είναι στο κέντρο της λιθοσφαιρικής πλάκας τι να τα κάνει; Και είναι πολύ έως εντελώς ανεξάρτητα από την υπόλοιπη αρχιτεκτονική σε ένα κτίριο (με τα δεδομένα που συζητάμε).

Να συμφωνήσω με την garnele στην όλη υποθεση ευρωπαίοι-έλληνες, αυτοί κατακτούσαν μισο πλανήτη, εμείς δεν πηγαίναμε πουθενα. Από κει και πέρα, πλέον, είναι το θλιβερό

Mais non, δε λέω πως "σιγά τα ωραία χτίργια, ούτε μπαλκόνια δεν έχουνε".

Αυτό που λέω είναι πως αναγκαστικά, ζώντας σε μια χώρα που κάθε τέταρτο πετάει και ένα τεσσάρι και που πλέον έχουμε 9 μήνες καλοκαίρι και 3 φθινόπωρο, είναι ουτοπικό να περιμένεις σπιτάκια α λα άμστερνταμ με παραθυράκια και σοφιτούλες και σκεπούλες και και και. Προφανώς και θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι καλύτερα (όπως είναι πχ οι περισσότερες νεόκτιστες μονοκατοικίες που έχουν φύγει από το κατοχικό σύνδρομο "να αφήσω ταράτσα να χτίσει το δισέγγονο" και επιστρέφουν στα κεραμίδια και την πέτρα) αλλά ευρώπη δε θα μπορούσαν να είναι.

Και επιπλέον, τα περισσότερα "ωραιά παλιά σπίτια" της ευρώπης είναι ωραία απ' έξω, μέσα είναι σκέτο παλιά. Εδώ βλέπω το σπιτάκι απ' έξω και τρελαίνομαι απ' τη γραφικότητα αλλά μόλις συνειδητοποιώ τι νοίκι πληρώνω για 75 τετραγωνικά ξύλου και κεραμιδιού από το 1700κάτι (με δυο ανακαινίσεις το 1902 και άλλη μια πριν καμιά πεντάρα χρόνια) ε.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...