Προς το περιεχόμενο

Πρώτη μου συναρμολόγηση.. Τα έκανα όλα καλά?!?!?

Sadako

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπόν..

Δεν είχα ξανασυναρμολογήσει PC απο την αρχή (εκτός απο μια φορά, που όμως δεν πιάνεται γιατί ήταν άααααααλλες εποχές), και ήθελα να μου πείτε αν τα έκανα όλα καλά, ή ακόμα ποια τεστ πρέπει να κάνω απο δω και πέρα τις πρώτες μέρες για να σιγουρευτώ πως όλα πήγαν καλά..

Να σας πω κατ'αρχάς την σύνθεση που έφτιαξα:

CASE: Coolermaster Sileo 500 (Το φανταζόμουν λίγο πιο ευρύχωρο είναι η αλήθεια)

CPU: Intel Core i7-860

MOBO: MSI P55 GD-65

RAM: 2x (2x2GB Corsair XMS3 TW3X4G1333C9A 1333MHz)

PSU: Corsair HX520W (Modular)

GPU: PowerColor ATI Radeon HD5770 1GB

HDD: WD5000AAKS 500GB 7200rpm

Μόλις τελείωσα την συναρμολόγηση (άφησα κάτι ψιλολόγια για μετά), άνοιξα το PC (ένα μπιπ μόνο, οπότε καλό σημάδι), και μπήκα αμέσως στο BIOS για να δω θερμοκρασίες (να πω πως ήταν με το κουτί ανοιχτό από το πλάι, γιατί ήθελα να σιγουρευτώ πως δουλεύουν τα ανεμιστηράκια και επειδή έχω κάποια ψιλοπράγματα που έμειναν για μετά).

Στην αρχή οι τιμές που είδα ήταν:

CPU Temp: 37

System Temp: 27

Άφησα το PC ανοιχτό και στο BIOS για κανα 10-15λεπτο, οι θερμοκρασίες πήγαν αντίστοιχα:

CPU Temp: 42

System Temp: 32

Έκανα εγκατάσταση τα Windows 7 Ultimate 64-bit, η εγκατάσταση πήρε κάπου 25 λεπτά, μετά έκανα πάλι reboot για να δω θερμοκρασίες, οπότε μετά απο 40 λεπτά περίπου που δούλευε το μηχάνημα, είχαν πάει:

CPU Temp: 36 (με μια μικρή επιφύλαξη να ήταν 46 και να σημείωσα 36 κατά λάθος)

System Temp: 32

Πως σας φαίνονται οι θερμοκρασίες; Καλές; Ή θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες με δεδομένο πως δεν ζορίστηκε καθόλου η CPU κλπ..

Να πω πως έβαλα λίγη θερμοαγώγιμη πάστα πάνω στον επεξεργαστή (να καλύψει όλη την επιφάνεια αλλά πολύ λεπτό στρώμα), και το ίδιο στην ψύκτρα (αφού αφαίρεσα τις 3 λωρίδες πάστα που είχε πάνω απο την μάνα του). Πρόκειται για την δική του ψύκτρα, που έρχεται με την BOX έκδοση του επεξεργαστή..

Απο δω και πέρα τι τεστ να κάνω για να σιγουρευτώ (όσο γίνεται) ότι όλα πήγαν καλά; memtest και τι άλλο;

Και μερικά πράγματα που μου έμειναν να κάνω:

- Να περάσω τα άλλα 4GB μνήμη, αρχικά πέρασα τα 4, για να δω αν θα δουλέψει καλά..

- Να συνδέσω 2 καλωδιάκια απο το front panel του κουτιού που έμειναν. Εδώ θα χρειαστώ λίγο την βοήθειά σας. Όλα τα υπόλοιπα τα έβαλα, Speaker, HDD LED, RESET SW, POWER SW. Μια εκρεμμότητα όμως είναι το POWER LED. Απο το κουτί βγαίνουν 2 καλωδιάκια, ένα πράσινο (POW LED+) κι ένα άσπρο (POW LED-). Η μητρική για να βοηθήσει, έχει κάτι μικρά M-Connectors, που βάζεις εκεί τα καλωδιάκια και μετά πάνω στην μητρική. Οι επιλογές λοιπόν που έχω, είναι

GND-SLEEP-PLED, με έναν ακροδέκτη στο καθένα,

ή FP-PWR/SLP με 2 ακροδέκτες..

Που θα βάλω αυτά τα 2;

Και να ρωτήσω κάτι για τα ανεμιστηράκια. Κατ'αρχάς να πω ότι ΟΛΑ γυρνάνε. Αυτή του επεξεργαστή την κούμπωσα απευθείας πάνω στην μητρική. Για τα 2 ανεμιστηράκια του κουτιού όμως, βγάζουν κανονικά το μικρό το βύσμα με τα 4 pins που θα μπορούσα να τα βάλω στην μητρική, αλλά είναι συνδεδεμένα με molek, οπότε τα έχω συνδέσει απευθείας με το τροφοδοτικό. Έχει καμιά διαφορά (πέραν του ότι έτσι δεν δουλεύει ο αισθητήρας για να βλέπω/ρυθμίζω τις στροφές); Να το αφήσω έτσι; Ή να βγάλω τα molek και να τα κουμπώσω απευθείας στην μητρική;

Για το front panel του ήχου (ακουστικά/μικρόφωνο), βγάζει 2 βυσματάκια, στο ένα λέει AC'97 και το άλλο HD AUDIO; Ποιο απο τα δύο να κουμπώσω στην μητρική; Έχει σημασία;

Δημοσ.

Οι θερμοκρασίες είναι μια χαρά, αλλά μη σε απασχολεί τι δείχνει στο BIOS, όχι ότι είναι λανθασμένες οι ενδείξεις, απλά σε απασχολεί περισσότερο τι θερμοκρασίες έχεις σε πραγματική χρήση, σε παραθυρικό περιβάλλον.

Εκεί, μπορείς να τσεκάρεις temps με διάφορα utilities, όπως το HWMonitor και το Everest.

Από 'δω και πέρα, πετάς πάνω και το άλλο kitάκι και απλά αρχίζεις να δουλεύεις με το μηχανάκι.

Τσεκάρεις σε ποιες συχνότητες λειτουργούν επεξεργαστής, μνήμες κλπ., και αυτό ήταν.

Δε χρειάζεται να τρέξεις memtest/OCCT αν δεν έχεις κλοκάρει.

Αν έχεις πέσει σε ελαττωματικό part, το πιθανότερο είναι να το καταλάβεις λίαν συντόμως.

Σε ικανοποιούν τα επίπεδα θορύβου με τα ανεμιστηράκια στο full;

Αν ναι, μην αλλάξεις κάτι, δε χρειάζεται.

Απ' τη στιγμή που κουτί και μητρική υποστηρίζουν HD Audio στο Front Panel, βάλε το αντίστοιχο καλώδιο.

Δημοσ.

Γι'αυτό ρώτησα κι εγώ, γιατί άλλο είναι χωρίς να δουλεύει τίποτα το PC, κι άλλο με κάποια απαιτητική εφαρμογή που να φορτώνει την CPU. Τουλάχιστον δεν μου άναψε καμιά φωτιά ( :D ) ή δεν ανέβασε κανα 80άρι με την μία, οπότε να υποθέσω (??) πως έβαλα καλά την πάστα;

Overclocking δεν παίζει να κάνω (ειδικά τώρα στην αρχή), αφού δεν το'χω ψάξει καθόλου το θέμα και κατά δεύτερον το μηχάνημα και χωρίς να το πειράξω με ΥΠΕΡκαλύπτει.. Για να δω σε τι συχνότητες δουλεύουν αυτή την στιγμή CPU & RAM, μόνο απο το BIOS; Ή μπορώ κι αυτά από Everest, CPU-Z κλπ; Λέω μήπως εκεί απλά δείχνουν τις ονομαστικές τιμές, αυτές που έχουν κανονικά..

Είναι αρκετά ήσυχο το μηχάνημα, ακόμα και με ανοιχτό το κουτί, που να το κλείσω κιόλας, αφού το Sileo έχει στα πλάγια ηχομονωτικό υλικό.. Δεν ξέρω κατά πόσο θα επηρεάσει τις θερμοκρασίες όμως. Άλλη διαφορά δεν έχει το πως θα συνδέσω τα ανεμιστηράκια; Σε κατανάλωση ρεύματος πχ;

Δημοσ.

Όπως είπε και ο Φάνης παραπάνω οι θερμοκρασίες είναι οκ. Απλά την επόμενη φορά δεν χρειάζεται να βάλεις πάστα και στην ψύκτρα, ένα λεπτό στρώμα στον cpu μόνο αρκεί. CPUZ, GPUZ, Everest, RealTemp και H/Wmonitor για ότι πληροφορίες θέλεις σχετικά με temps,συχνότητες τάσεις κλπ. ;)

Enjoy! :-D

Δημοσ.

Διάβαζα διάφορα δεξιά-αριστερά για την ποσότητα της πάστας και αν χρειάζεται και στις 2 μεριές ή μόνο πάνω στον επεξεργαστή, επειδή έβαλα την BOX ψύκτρα και όχι κάποια άλλη ακριβή/καλύτερη, είπα να το παίξω πιο "σίγουρα" και να βάλω ΛΙΓΟ και απο τις 2 μεριές..

Για αυτό μπορεί να με διαφωτίσει κανείς;

- Να συνδέσω 2 καλωδιάκια απο το front panel του κουτιού που έμειναν. Εδώ θα χρειαστώ λίγο την βοήθειά σας. Όλα τα υπόλοιπα τα έβαλα, Speaker, HDD LED, RESET SW, POWER SW. Μια εκρεμμότητα όμως είναι το POWER LED. Απο το κουτί βγαίνουν 2 καλωδιάκια, ένα πράσινο (POW LED+) κι ένα άσπρο (POW LED-). Η μητρική για να βοηθήσει, έχει κάτι μικρά M-Connectors, που βάζεις εκεί τα καλωδιάκια και μετά πάνω στην μητρική. Οι επιλογές λοιπόν που έχω, είναι

GND-SLEEP-PLED, με έναν ακροδέκτη στο καθένα,

ή FP-PWR/SLP με 2 ακροδέκτες..

Που θα βάλω αυτά τα 2;

Δημοσ.

Χμμ, το θέμα με τη θερμοαγώγιμη είναι ότι δε χρειάζεται να βάλεις αρκετή.

Στην ουσία φτάνει απλά μια πολύ λεπτή στρώση με την προϋπόθεση ότι δε μιλάμε για στραβή βάση ψύκτρας ή στραβό heatspreader (καπάκι επεξεργαστή).

Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να γίνει επαγωγή της θερμότητας απ' το ένα υλικό στο άλλο.

Τώρα σχετικά με το Power Led, λίγο δύσκολο να βγάλω άκρη από 'δω (από απόσταση).

Το Power Led είναι 3πινο afaik, και αυτό που λες εσύ με μπέρδεψε.

Δημοσ.

Τελικά οκ με το LED, στο manual το έλεγε καλύτερα..

Τώρα απο το καινούργιο μηχάνημα δουλεύω, και τρέχω το Everest Portable. Εκεί παρατήρησα κάτι "περίεργο".. Είδα ότι ενώ οι θερμοκρασίες CPU και motherboard είναι πολύ καλές (αυτή την στιγμή που μιλάμε είναι 33 και 35 αντίστοιχα), η θερμοκρασία της GPU (εκεί που λέει GPU Diode) ήταν αρκετά υψηλή, χτύπησε περίπου 60. Κι αυτό χωρίς να δουλεύω τπτ. Σε idle.. Μετά πέρασα τους drivers, αυτούς που είχε στο δισκάκι (σκέφτηκα να ψάξω μετά για καινούργιους κλπ), και αμέσως η θερμοκρασία της GPU έπεσε τους 40.. Έχει καμιά λογική αυτό;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...