Προς το περιεχόμενο

mail server

johnyb98

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα.

Θα ήθελα μία βοήθεια επάνω στο στήσιμο ενός mail server.

Σενάριο

Έχουμε δύο υπολογιστές:Α και Β και βρίσκονται και οι δύο στο τμήμα μιάς εταιρείας. Το τμήμα κάθε εταιρείας έχει το δικό του mail account (π.χ. άλλο mail έχει το τμήμα ειδήσεων, άλλο το τμήμα παραγωγής, άλλο το τμήμα marketing, κ.ο.κ.).

Στο τμήμα που με ενδιαφέρει υπάρχει, προς το παρόν, ένας υπολογιστής και σε λίγο θα έρθει και ένας δεύτερος. Αυτοί οι δύο υπολογιστές, λόγω του ότι ανήκουν στο ίδιο τμήμα, θέλω να βλέπουν τα mail του τμήματος από το MS Outlook.

Λήψη

Όποιος κατεβάσει πρώτος τα mail που υπάρχουν στον ISP (π.χ. ο "Α"), σβήνονται από κει. Έτσι ο "Β", για να τα δει, πρέπει να του τα κάνει προώθηση ο "Α" ή να προγραμματίσουμε το λογαριασμό σε κάθε PC να μη σβήνονται τα mail που θα κατεβάσει για ένα διάστημα.

Αυτό που θέλω εγώ είναι να γίνει mail server ο ένας υπολογιστής (π.χ. "Α") και να λαμβάνει τα mail που στέλνονται στο τμήμα, να σβήνονται εκείνη τη στιγμή από τον ISP αλλά να μπορεί να τα διαβάσει ο "Β" από τον "Α" χωρίς προώθηση.

Τώρα θα μου πείτε υπάρχει και η άλλη περίπτωση:Εάν ο χειριστής του "Α" λείπει και θέλει να δει τί mail υπάρχουν για το τμήμα ο χειριστής του "Β" (εννοείται χωρίς να μπορεί να ανοίξει το PC του "Α"), πώς θα γίνει αυτό;

Αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν ξερω και εδώ θα ήθελα βοήθεια επάνω σε υλοποίηση mail servers.

Αποστολή

Το ίδιο θα ήθελα και σχετικά με την αποστολή mails.

Πού αποθηκεύονται; Αποθηκεύονται όλα στο mail server ή υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκεύονται τα απεσταλμένα mail ξεχωριστά στον υπολογιστή του κάθε χειριστή; Μπορεί ο κάθε χειριστής να ορίσει το δικό του display name στο mail account αλλά, εννοείται, ότι το mail address θα είναι το ίδιο και στους δύο υπολογστές;

Υ.Γ. Όλ' αυτά (το στήσιμο του mail server) θα ήθελα να γίνει χωρίς τη χρήση κάποιας ξεχωριστής εφαρμογής ή utility αλλά μέσα από MS Outlook.

Ευχαριστώ!!

Δημοσ.

αν δεν μπορει να σε βοηθήσει κάποιος για το outlook και σε ενδιαφέρει το thunderbird μπορώ να σου πω πως το έχουμε κανει εμεις. Ειναι σχετικά εύκολη διαδικασία.

Δημοσ.

Μια πιο απλή λυση απο mail server

1. πας στις επιλογές του Outlook / accounts / advanced

και επιλεγεις "Leave a copy of messages on server"

ετσι οταν θα κανεις λήψη απο τον Α, αυτος θα κατεβαζει τα νεα μηνυματα χωρις να τα σβήνει (αλλα θα μαρκαρει ποια εχει κατεβάσει).

ο Β θα κανει κι αυτος λήψη.

ο Α οταν κανει ξανά λήψη δεν θα ξανακατεβάσει τα παλιά.

Υπάρχει και η επιλογή "remove messages after X days" , αν δεν σ'ενδιαφέρει το θεμα Gmail που περιγράφω στη συνέχεια.

----------------------------------------------------------------------

2. εδω θα σου δημιουργηθεί καποια στιγμή ενα πρόβλημα: ο χώρος.

δεν ξερω ποιον isp έχετε, αλλα καποια στιγμή ο χωρος στο mail account σας θα γεμίσει με παλια μηνυματα, αφου κανενας απο τους 2 δεν θα σβήνει.

Αν ψαχνουμε για "απλο και δωρεάν", εγω θα επέλεγα Gmail. φυσικα δεν ειναι η μοναδική λύση. αν θελεις να πληρώσεις, όλα γινονται και απο πολλούς.

Φτιαχνεις ενα λογαριασμό gmail, δινει δωρεάν μερικά Gb, αρκετα για να μην ασχοληθεις με σβησιμο παλαιών mail, για μήνες/χρόνια (αναλογα την εισερχομενη κίνηση).

επιπλέον εχει πολυ καλό spammer filter.

a. Σεταρω το gmail, να "τραβάει" τα εισερχόμενα mail απο τον mail server του ISP μου (και να τα τα σβήνει απο εκει).

Setings / Accounts and import / Check mail using POP3:

add pop3 mail account

b. Οι υπολογιστες μου θα κανουν ληψη απο τον gmail server αντι απο τον isp (με το "Leave a copy of messages on server" επιλεγμένο ).

Incoming mail server (POP3): pop.gmail.com

Advanced tab

Incoming server (POP3): 995

This server requires a secure connection (SSL) enabled

http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=76150

---------------------------------------------------------------------------

Υ.Γ. Όλ' αυτά (το στήσιμο του mail server) θα ήθελα να γίνει χωρίς τη χρήση κάποιας ξεχωριστής εφαρμογής ή utility αλλά μέσα από MS Outlook.

Αυτο το τελευταίο δεν γίνεται. Ολοκληρη η πρόταση/απαίτηση ειναι τεχνικώς άκυρη.

α. Το Outlook και ο Thinderbird ειναι mail clients.

β. Τα προγράμματα mail server κάνουν διαφορετικη δουλειά απο τους clients.

γ. oi clients δεν μπορουν να κανουν αυτη τη δουλεια.

δ. η ανάγκη που έχεις καλυπτεται μεν απο εναν mail server (καμια σχεση με Outlook οπως ηδη εγραψα), μιλαμε για εγκατασταση αλλου ανεξαρτητου προγράμματος

αλλα,

ε. δεν ειναι απαραιτητος ο mail server στο δικο σου συγκεκριμένο ,απλο, σενάριο

ζ. και επιπλεον πιστευω ενας mail server θα περιπλέξει τα πράγματα χωρις ουσιαστικά κέρδη.

Δημοσ.

Φίλε μου σε κάποια ανάλογη περίπτωση καταλήξαμε ότι η καλύτερη λύση ήταν να μένουν τα αρχεία στον server για 15 μέρες και οι υπολογιστές Α και Β να κατεβάζουν τα αρχεία. Δε θες να μπλέξεις με προωθήσεις και mail servers ΕΚΤΟΣ αν στήσεις ξεχωριστό μηχανάκι που κατεβάζει και αποθηκεύει προσωρινά τα αρχεία (επιπρόσθετο κόστος).

Τα απεσταλμένα emails θα αποθηκεύονται στον υπολογιστή του εκάστοτε χρήστη. .

Τέλος υπάρχει και η λύση του IMAP (αντί για pop3) αλλά πρέπει οι δυο χρήστες να είναι προσεκτικοί να μην κάνουν ταυτόχρονη λύση.

Δημοσ.

επειδή για αυτο που ζητάει δεν είναι απαραίτητος mail server για αυτο και πρότεινα thunderbird και ισως να γίνεται και με το outlook. Στην ουσια λές στον mail client να κοιτάει να βρει τα Profiles για τις ρυθμίσεις τον accounts σε ενα διαδικτιακό σκληρό, οπου σε αυτον αποθηκεύονται και τα mail.

Ετσι μπορουν να βλεπουν και οι δυο τα ιδια email που τα εχει κατεβάσει μονο ο ενας.

Μειονεκτήματα αυτου του τροπου είναι οτι δεν μπορουν να έχουν ανοιχτόν τον Mail client ταυτοχρονα και οι 2 και οταν ο ενας διαβάσει ενα νεο μήνυμα ο αλλος δεν θα το δέι σαν νεο, αλλα θα υπάρχει στο inbox.

Ειναι εύκολος τρόπος και νομίζω καλύπτει τις απαιτησεις του φιλου μας.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...