Προς το περιεχόμενο

13 bad sectors...χρειαζεται αλλαγη ?

warewolf

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Συντομο ιστορικο....

τελος Αυγουστου εκανα μια συνθεση pc που περιλαμβανε τον seagate ST3500418AS 500GB.

μολις σημερα, για να ελεγξω την θερμοκρασια του εβαλα το hard disk sentinel pro 3.00

ο δισκος εχει δουλεψει λιγο, και απο θερμοκρασιες ειναι 26-28C.

εκπληκτος ειδα ομως οτι το sentinel αναφερει στο overview το εξης:

There are 13 bad sectors on the disk surface. The contens of these sectors were moved to the spare area. At this point, warranty replacement is not yet possible, only if the health drops further.

It is recommented to examine the log of the disk regularly.

All new problems foundwill be logged there.

No actions needed

(στο log του δισκου στο sentinel, δεν υπαρχει κατι, ειναι αδειο)

Οπως ηταν φυσικο, κατεβασα και ετρεξα το seatools for dos v. 217

σε long test. (ετρεξε και ενα DST short test) τα οποια ανεφεραν οτι δεν υπαρχει καποιο προβλημα.

(το extended self test του sentinel δεν το ετρεξα)

Τελικα, τι συμβαινει. ? εχω ή δεν εχω προβλημα με bad sectors. ?

Σε περιπτωση που εχω, το πλαισιο θα μου τον αλλαξει με 13 bad sectors ?

Δημοσ.

Με την καμία εφόσον τα επίσημα διαγνωστικά της Seagate, που χρησιμοποιεί και μόνον αυτά δέχεται σαν δικαιολογία προβλήματος η αλλαγής δίσκου το Plaisio, δεν αναγνωρίζουν κανένα πρόβλημα.

Άρχισε να μεταφέρεις τα δεδομένα σου σε άλλον δίσκο και αυτόν βάλτον σε κανένα 2ο pc και τάραξε τον σε κάνα 48ωρο disk wiping μπας και παρουσιάσει και άλλα και καταφέρεις να τον στείλεις πίσω.

Δημοσ.

Παραθέτω από παλαιότερο μήνυμά μου:

Για να βγάζει PASS το Lifeguard, αυτό σημαίνει πως οι bad sectors δεν έχουν ξεπεράσει τη χωρητικότητα του sector reservoir του δίσκου και καλύπτονται ακόμη μέσω του remapping που σου ανέφερε και το Hard Disk Sentinel. Άρα, ο δίσκος θεωρείται (ακόμη) εντός των πλαισίων σωστής λειτουργίας, όπως την ορίζει ο κατασκευαστής. Τη στιγμή που (και αν ποτέ) «σωθεί» το sector reservoir και αρχίσουν οι bad sectors να φαίνονται σε επίπεδο filesystem, τότε ο δίσκος παύει και τυπικά να είναι αξιόπιστος, οπότε πας για RMA.
Δημοσ.
Με την καμία εφόσον τα επίσημα διαγνωστικά της Seagate, που χρησιμοποιεί και μόνον αυτά δέχεται σαν δικαιολογία προβλήματος η αλλαγής δίσκου το Plaisio, δεν αναγνωρίζουν κανένα πρόβλημα.

Άρχισε να μεταφέρεις τα δεδομένα σου σε άλλον δίσκο και αυτόν βάλτον σε κανένα 2ο pc και τάραξε τον σε κάνα 48ωρο disk wiping μπας και παρουσιάσει και άλλα και καταφέρεις να τον στείλεις πίσω.

δεν μου εχει λυθει η εξης απορια:

τα seatools δεν θα επρεπε να εντοπισουν τα bad sectors σαν software seagate ? το sentinel πηρε την πληροφορια απο το S.M.A.R.T. ? ενδεχεται να μην εχω bad sectors ?

Ti ακριβως ενοουσε το sentinel με την φραση: The contens of these sectors were moved to the spare area. μηπως αυτος ειναι ο λογος που δεν εντοπιστηκαν λαθη απο το seatools ?

Δημοσ.

Ο δίσκος σου έχει bad sectors, αλλά ο ίδιος μόλις το αντιλήφθηκε φρόντισε να τους «καθίσει» στον πάγκο, κάνοντάς τους αλλαγή (remapping) με άλλους sectors αναπληρωματικούς από τη 2η ενδεκάδα (sector reservoir). Λειτουργικό πρόβλημα δεν έχεις, αφού οι bad sectors αυτοί δεν φαίνονται σε επίπεδο filesystem και λειτουργικού συστήματος.

Θα έχεις λειτουργικό πρόβλημα μόνο αν και όταν «σωθεί» το sector reservoir, οπότε θα αρχίσουν να φαίνονται και σε επίπεδο Λ/Σ οι bad sectors (από chkdsk π.χ.). Το διαγνωστικό της καασκευάστριας εταιρείας είναι σχεδιασμένο για να διευκολύνει τη διαδικασία του RMA. Όσο ο δίσκος θεωρείται ακόμη ότι δεν έχει λειτουργικό πρόβλημα, δεν υπάρχει νόημα να κάνει αναφορά σε bad sectors.

Δημοσ.
Ο δίσκος σου έχει bad sectors, αλλά ο ίδιος μόλις το αντιλήφθηκε φρόντισε να τους «καθίσει» στον πάγκο, κάνοντάς τους αλλαγή (remapping) με άλλους sectors αναπληρωματικούς από τη 2η ενδεκάδα (sector reservoir). Λειτουργικό πρόβλημα δεν έχεις, αφού οι bad sectors αυτοί δεν φαίνονται σε επίπεδο filesystem και λειτουργικού συστήματος.

Θα έχεις λειτουργικό πρόβλημα μόνο αν και όταν «σωθεί» το sector reservoir, οπότε θα αρχίσουν να φαίνονται και σε επίπεδο Λ/Σ οι bad sectors (από chkdsk π.χ.). Το διαγνωστικό της καασκευάστριας εταιρείας είναι σχεδιασμένο για να διευκολύνει τη διαδικασία του RMA. Όσο ο δίσκος θεωρείται ακόμη ότι δεν έχει λειτουργικό πρόβλημα, δεν υπάρχει νόημα να κάνει αναφορά σε bad sectors.

καταλαβα. ηδη πηρα backup, θα παρακολουθω τον δισκο κι αν δω να αυξανονται, θα ξανατρεξω το seatools μηπως τα εντοπισει και μου τον κανουν αλλαγη απο το πλαισιο.

Δημοσ.

Με αυτα που εχω παρατηρησει σε δικους μου δισκους αλλα και σε φιλων μου ,αν το νουμερο των bad sectors ειναι σταθερο για μεγαλο χρονικο διαστημα , αυτο δειχνει οτι ολα ειναι οκ -αν ομως καθε βδομαδα ανεβαινει αυτο σημαινει οτι ο δισκος ειναι χτυπημενος οποτε καλυτερα γυρισε τον πισω για rma

Δημοσ.
Με αυτα που εχω παρατηρησει σε δικους μου δισκους αλλα και σε φιλων μου ,αν το νουμερο των bad sectors ειναι σταθερο για μεγαλο χρονικο διαστημα , αυτο δειχνει οτι ολα ειναι οκ -αν ομως καθε βδομαδα ανεβαινει αυτο σημαινει οτι ο δισκος ειναι χτυπημενος οποτε καλυτερα γυρισε τον πισω για rma

αυτο εχω σκοπο να κανω.

εχω την αισθηση οτι μπορει να το ειδα σημερα λογω του sentinel, αλλα ισως να ειναι ετσι απο την αρχη.

(αντε να πεσουν κι αλλο οι ssd)

Δημοσ.

Γενικά σε αυτά που σου είπαν grimpr και super Kelvinator είναι το ζουμί.

Δηλαδή στην πράξη, ο δίσκος μπορεί από το να μην τραβάει ουσιώδες ζόρι, μέχρι να είναι σε διαδικασία ψόφου (κι όπως είπε ο takis345, ίοως τον δεις στο επόμενο διάστημα να σου βγάζει BS με αυξητικό ρυθμό).

Επειδή κανένας όμως δεν είναι εντός του σκληρού για να δει τί ακριβώς ζόρι τραβιέται, διασφάλισε αυτό που θα έπρεπε να κάνεις από την στιγμή που έγραψες το πρώτο κι όλας byte στον δίσκο : έχε αντίγραφα των αναντικατάστατών σου δεδομένων.

Από 'κει και πέρα, μην πολυσπάς το κεφάλι σου τί τρέχει με τον δίσκο : μια καλή τακτική είναι η πρόταση του grimpr να τον στρεσάρεις με καπάκια filling with zeros (λειτουργία που παρέχεται κι από τα SeaTools λογικά) - σε περίπτωση βέβαια που δεν έχεις ήδη αναντικατάστατα αρχεία εντός του. Με την επαναλαμβανόμενη διαδικασία του γραψίματος μηδενικών (ε 2-3 φορές νομίζω φτάνει, μητοπηδηξουμε κι όλας-αν είναι να δείξει ψοφική τάση, μάλλον θα το κάνει) αφ' ενός θα δείξει τι @@ έχει (ή ΔΕΝ έχει) ο δίσκος, και θα μπορείς είτε να "ησυχάσεις", όσον αφορά το σχετικό μέλλον του, είτε να βρεις αφορμή (και πάτημα) για RMA, κι αφ' ετέρου αν είναι να σωθεί η καβάτζα των sectors (που έχει κάθε δίσκος), μέσω του filling with zeros είναι που θα γίνει.

Ti ακριβως ενοουσε το sentinel με την φραση: The contens of these sectors were moved to the spare area. μηπως αυτος ειναι ο λογος που δεν εντοπιστηκαν λαθη απο το seatools ?
καταλαβα. ηδη πηρα backup, θα παρακολουθω τον δισκο κι αν δω να αυξανονται, θα ξανατρεξω το seatools μηπως τα εντοπισει και μου τον κανουν αλλαγη απο το πλαισιο.

...το moved to spare area σημαίνει ότι από τους πχ 100Κ sectors, μαρκαρίστηκαν από τον ίδιο τον δίσκο οι τζαναμπέτηδες 13, και την θέση τους πήραν 13 από την καβάτζα. Μέχρι λοιπόν να σωθεί η καβάτζα, το SeaTools δεν θα αναγνωρίζει "πρόβλημα" - ούτως ώστε να "δικαιολογείται" και αντικατάσταση δίσκου μέσω RMA. Υπο μία έννοια "καλά κάνει" (αν και το κακό με τα εργαλεία των εταιριών είναι ότι δεν σε ειδοποιούν με "χτυπητό" τρόπο για την χρήση της καβάτζας), μιας και ο δίσκος είναι μέσα στα περιθώρια καλής λειτουργίας, των bytes που πλήρωσες και συνεχίζεις να χρησιμοποιείς. Πιο πολύ σαν ένδειξη για να έχεις τον νου σου, δουλεύει, γιατί αλλίμονο, ένας δίσκος δεν μπορεί να βγάλει μια ζωή χωρίς ούτε ένα bad sector. To θέμα είναι απλά να μην έχει υποστεί ζημιά που θα τον οδηγήσει σε σχετικά (εντός ωρών, ημερών, ή έστω λίγων εβδομάδων) γρήγορη κατάρρευση.

Δημοσ.

το θεωρω λιγο αδικια ο εσωτερικος με 26-30 βαθμους και μικρη χρηση να βγαζει bad sectors και ο εξωτερικος freeagent να βαραει 60 βαθμους και να αντεχει. (βεβαια τωρα που ειδα και την δικη του θερμοκρασια τον εχω off οταν δεν τον χρησιμοποιω)

Δημοσ.
δεν μου εχει λυθει η εξης απορια:

τα seatools δεν θα επρεπε να εντοπισουν τα bad sectors σαν software seagate ? το sentinel πηρε την πληροφορια απο το S.M.A.R.T. ? ενδεχεται να μην εχω bad sectors ?

Τα δεδομένα smart, ειναι ενα σετ αριθμών.

το προγραμμα τα αξιολογεί με διάφορους τρόπους για να εμφανίσει διάφορα προειδοποιητικά (μηνυματα, αλλαγη χρωματων, ηχους) όπως το σεταρει ο καθενας, που θα ειδοποπιήσουν το χρηστη για να προβει αν θελει σε ενεργειες (αμεσο μπακαπ, αλλαγη δισκου, check disk, κλπ).

http://www.hdsentinel.com/smart/index.php

Αν ψαξεις τις επιλογές ,και το Help, του HD Sentinel, θα δεις οτι εχεις 3 διαφορετικούς τρόπoυς να αξιολογεί τα δεδομένα του smart.

1. με τον δικό του τρόπο,

2. με τον δικό του τρόπο πιό αυστηρά (για servers),

3. με τον τρόπο του κατασκευαστή του δίσκου

http://www.hdsentinel.com/help/en/51_vendorraw.html

http://www.hdsentinel.com/help/en/52_cond.html

Condition calculation method: the user can select the method to calculate the health and the performance values for the hard disks. It is recommended to use the "Analyse data field" option or the more strict analysis option to improve data safety. The stict method is recommended on servers, notebooks or computers with high disk usage or extremely important information.

by default, αν δεν μπεις να πειράξεις εσύ, ειναι επιλεγμένος ο 1ος.

ειναι βέβαιο οτι οι κατασκευαστες δισκων δεν θα συμφωνουν πολύ με τον τρόπο αξιολογισης του sentinel.

Σε προβληματικό δίσκο που έχω, με την αξιολόγηση του σεντινελ, εμφανιζοταν στην αρχη κιτρινος, μετα κόκκινος (επειδή ειχε Rellocated sectors).

Οταν αλλαξα τον τρόπο αξιολογησης , με την μεθοδο του κατασκευαστή, ο δισκος εβγαινε "Perfect Condition".

ο κατασκευαστής, δεν θεωρει προβλημα τα rellocated, γιατι στα εχει επιστρεψει απο το καλάθι των spares,

ομως, to sentinel ειναι χρησιμο για να χτυπήσει το καμπανάκι.

σε υποψιαζει οτι κατι τρέχει, και

πχ.αν τρέξεις μετά, το τεστ του ίδιου του κατασκευαστή και δειξει κι αυτό σφαλματα, πας για αλλαγή,

ή να αλλαξεις ρόλο στο δισκο (να μην κραταει κρίσιμα αρχεία),

ή να δοκιμάσεις να προκαλέσεις την πιο έντονη εμφάνιση των ενδείξεων (ωστε να τα διαγνώσει και το τεστ του κατασκευαστή), με τα Long test, full surface test, κλπ που διαρκουν αρκετή ώρα/ώρες (προσοχη μερικά απ αυτά, σβήνουν εντελώς το δίσκο)

http://www.hdsentinel.com/help/en/61_surfacetest.html

Δημοσ.
Τα δεδομένα smart, ειναι ενα σετ αριθμών.

το προγραμμα τα αξιολογεί με διάφορους τρόπους για να εμφανίσει διάφορα προειδοποιητικά (μηνυματα, αλλαγη χρωματων, ηχους) όπως το σεταρει ο καθενας, που θα ειδοποπιήσουν το χρηστη για να προβει αν θελει σε ενεργειες (αμεσο μπακαπ, αλλαγη δισκου, check disk, κλπ).

http://www.hdsentinel.com/smart/index.php

Αν ψαξεις τις επιλογές ,και το Help, του HD Sentinel, θα δεις οτι εχεις 3 διαφορετικούς τρόπoυς να αξιολογεί τα δεδομένα του smart.

1. με τον δικό του τρόπο,

2. με τον δικό του τρόπο πιό αυστηρά (για servers),

3. με τον τρόπο του κατασκευαστή του δίσκου

http://www.hdsentinel.com/help/en/51_vendorraw.html

http://www.hdsentinel.com/help/en/52_cond.html

by default, αν δεν μπεις να πειράξεις εσύ, ειναι επιλεγμένος ο 1ος.

ειναι βέβαιο οτι οι κατασκευαστες δισκων δεν θα συμφωνουν πολύ με τον τρόπο αξιολογισης του sentinel.

Σε προβληματικό δίσκο που έχω, με την αξιολόγηση του σεντινελ, εμφανιζοταν στην αρχη κιτρινος, μετα κόκκινος (επειδή ειχε Rellocated sectors).

Οταν αλλαξα τον τρόπο αξιολογησης , με την μεθοδο του κατασκευαστή, ο δισκος εβγαινε "Perfect Condition".

ο κατασκευαστής, δεν θεωρει προβλημα τα rellocated, γιατι στα εχει επιστρεψει απο το καλάθι των spares,

ομως, to sentinel ειναι χρησιμο για να χτυπήσει το καμπανάκι.

σε υποψιαζει οτι κατι τρέχει, και

πχ.αν τρέξεις μετά, το τεστ του ίδιου του κατασκευαστή και δειξει κι αυτό σφαλματα, πας για αλλαγή,

ή να αλλαξεις ρόλο στο δισκο (να μην κραταει κρίσιμα αρχεία),

ή να δοκιμάσεις να προκαλέσεις την πιο έντονη εμφάνιση των ενδείξεων (ωστε να τα διαγνώσει και το τεστ του κατασκευαστή), με τα Long test, full surface test, κλπ που διαρκουν αρκετή ώρα/ώρες (προσοχη μερικά απ αυτά, σβήνουν εντελώς το δίσκο)

http://www.hdsentinel.com/help/en/61_surfacetest.html

οντως, οταν αλλαξα την μεθοδο αξιολογησης (απο default) ναι μεν τα 13 bad sectors συνεχιζουν να εμφανιζονται σαν μυνημα, αλλα πλεον μου δειχνει health status απο 87% σε 92%.

(το ξαναγυρισα στο default)παντως εως τωρα δεν εχει νεα bad sectors, και απλα θα συνεχισω να παρακολουθω το status.

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

επανερχομαι στο θεμα. πριν απο κανα μηνα τα 13 bad sectors εγιναν 14, και σημερα που ξαναετρεξα το sentinel μου λεει οτι εχει 15.

αρα αυξανονται. δυο αποριες εχω.

1) στα πόσα bad sectors θα γεμισει η καβατζα και θα αρχισει να τα βλεπουν τα sea tools ωστε να τον παω για αντικατασταση ?

2) παρατηρησα σημερα, οτι οσες φορες κι αν εκανα degrag με τα windows οταν τελειωσουν παντα μου δειχνει οτι χρειαζεται ανασυγκροτηση 2%. εχει να κανει με το προβλημα του σκληρου ?

(απενεργοποιησα πρωτα το self defense του kaspersky, ωστε να σιγουρευτω οτι δεν προκειται για δικα του κλειδωμενα αρχεια)

edit: τρεχοντας αλλο προγραμμα gefrag εγινε ανασυγκροτηση (εδειχνε 40% (?????) και μετα το defrag των win 7 τελικα εδειξε 0%.

Δημοσ.

Μερικές χιλιάδες έχουν. Αν δεν κάνω λάθος ο 500αρης πρέπει να χει γύρω στις 4000-5000 spare sectors.

Μην αγχώνεσαι μια χαρά είναι ο δίσκος. Αν είχε προβλημα κάθε μέρα περιπου θα αυξανόταν. Εκτός αν δεν τον χρησιμοποιείς συχνά και τον έχει μόνο για backup.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...