Tigkas Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Καλησπέρα, μία ερώτηση για όλα τα modem/router που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο 802.11n και δεν έχουν 1Gb θύρα (αν και δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο). Το ερώτημα μου είναι αν μπορεί να στείλει δεδομένα ένα τέτοιο modem/router σε μία άλλη συσκευή (που υποστηρίζει το “n”) με ταχύτητα πάνω από 100Mbps. Ο λόγος που το ρωτάω είναι επειδή το PC υποστηρίζει 1Gb, το καλώδιο που πάει στο modem/router το ίδιο, η θύρα όμως των modem/router δεν είναι 1Gb αλλά 100Mb. Συνεπώς παρόλο που υποστηρίζει το modem/router το «n» πρωτόκολλο δεν θα μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με πάνω από 100Mbps. Αν το σκεπτικό μου είναι σε κάποιο σημείο λάθος θα ήθελα σας παρακαλώ να μου το επισημάνετε. Αν από την άλλη είναι σωστή η τοποθέτησή μου, τότε όλα τα modem/router με “n” πρωτόκολλο είναι κατά μία έννοια "άχρηστα" μιας και δεν μπορούν να κάνουν αυτό που υποστηρίζουν. Ευχαριστώ
Till Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 1. Όσον αφορά το σκεπτικό σου: Έστω ότι έχουμε ένα PC με θύρα Ethernet 10/100/1000BaseT. Το PC αυτό συνδέεται μέσω καλωδίου UTP CAT6 με ένα wirelless Modem/Router που υποστηρίζει 802.11n και διαθέτει επίσης και 4 Ethernet θύρες 100BaseT (είπαμε πως σε σε μια εξ΄ αυτών συνδέεται το PC). Το Modem/Router συνδέεται ασύρματα με ένα Media Player στο οποίο βρίσκεται ένας wirelless USB 2.0 adaptor ο οποίος υποστηρίζει 802.11n. Έχουμε λοιπόν ένα αρχείο δεδομένων το οποίο θέλουμε να το μεταφέρουμε απο το PC στο Media Center. Ποιά θα είναι η μέγιστη (θεωρητικά, ας μη λάβουμε υπόψη τις απώλειες και τις παρεμβολές) ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων; Η μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων απο ένα σημείο Α σε ένα σημείο Ω εξαρτάται πάντα απο την μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων που υποστηρίζει ο πιο αργός κόμβος της διαδρομής απο το A στο Ω (συμπεριλαμβάνομένων των Α και Ω). Στο παραπάνω παράδειγμα, η μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων θα είναι 100Mbit (είτη 12.5ΜΒ/sec), εφόσον ο πιο αργός “κόμβος” είναι η θύρα 100BaseT του wirelless Modem/Router. 2. Όσον αφορά το κατά πόσο είναι “άχρηστα” τα modem/router που υποστηρίζουν 802.11n επειδή δεν κάνουν αυτό που λένε: Τα modem/router που υποστηρίζουν 802.11n υπόσχονται στο χρήστη ασύρματη μεταφορά δεδομένων της τάξης των 300Mbits. Και στον βαθμό στον οποίο ο χρήστης όντως συνδέει στο modem/router ασύρματες συσκευές που και αυτές υποστηρίζουν το πρωτόκολλο 802.11n, τότε πραγματοποιούν αυτό που υπόσχονται (θεωρητικά πάντα, αφήνουμε στην άκρη απόσταση, απώλειες και παρεμβολές). Φυσικά υπάρχει και κάτι που τα modem/router ΔΕΝ υπόσχονται: τι είναι αυτό; ενσύρματη ή μεικτή μεταφορά δεδομένων με την ίδια ταχύτητα. Με απλά λόγια: Ο κατασκευαστής σου πουλάει μια συσκευή και σου λέει: “αμα έχεις δυο ασύρματες συσκευές με 802.11n, τότε το modem/router που σου πουλάω θα μεταφέρει αρχεία ανάμεσα στις δυο αυτές συσκευές με μέγιστη θεωρητική ταχύτητα 300Mbits. Επίσης στην συσκευή αυτή έχω ενσωματώσει σαν extra feature και 4 θύρες Ethernet που υποστηρίζουν 100BaseT. Αν τώρα εσύ συνδέσεις κάποια συσκευή με καλώδιο σε κάποια απο αυτές τις θύρες, και περιμένεις να πιάσεις 300Mbits, λυπάμαι, αλλά ποτέ δεν σου υποσχέθηκα κάτι τέτοιο”... 3. Τελικά γιατί τα modem/router που υποστηρίζουν 802.11ν δεν περιλαμβάνουν και θύρες Ethernet με 1000BaseT; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα. Η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι πως είναι κυρίως θέμα κόστους και marketing. Το 100BaseT είναι φτηνότερο απο το 1000BaseT, έστω και για μερικά δολάρια. Και σε μια συσκευή που κάνει πολλά πράγματα μαζί, το κόστος μετράει. Σε ένα modem/router, αυτό που μετράει είναι η ύπαρξη υποστήριξης για γραμμή ADSL2+, και ο “κράχτης” που ακούσει στο όνομα 802.11n. Σπάνια θα ενδιαφερθεί κανείς για το αν οι Ethernet θύρες είναι 100 ή 1000BaseT (αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται, παίρνουν ξεχωριστά ADSL+2 modem και wireless router με Ethernet 1000BaseT). Εξάλου, υπάρχει και μια άλλη διάσταση στην όλη υπόθεση: Σε μια ενσύρματη γραμμή, οι απώλειες που έχει κανείς είναι μικρές, σημαντικά μικρότερες απο ότι σε μια ασύρματη. Μπορεί κάλλιστα κάποιος να έχει μια σειρά συσκευών όπως αυτή του παραδείγματος στην αρχή του post, και εξαιτίας των απωλειών και των παρεμβολών η ασύρματη μεταφορά δεδομένων να είναι χαμηλότερη και απο 100Mbits, και ας έχει χρυσοπληρώσει το 802.11n modem/router του! Οπότε σε αυτή την περίπτωση (που είναι αρκετά συχνότερη απο ότι θα περίμενε κανείς) το 1000BaseT θα ήταν αυτό που θα ήταν “άχρηστο” στη συσκευή...
antonl Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Καλησπέρα, μία ερώτηση για όλα τα modem/router που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο 802.11n και δεν έχουν 1Gb θύρα (αν και δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο). Το ερώτημα μου είναι αν μπορεί να στείλει δεδομένα ένα τέτοιο modem/router σε μία άλλη συσκευή (που υποστηρίζει το “n”) με ταχύτητα πάνω από 100Mbps. Ο λόγος που το ρωτάω είναι επειδή το PC υποστηρίζει 1Gb, το καλώδιο που πάει στο modem/router το ίδιο, η θύρα όμως των modem/router δεν είναι 1Gb αλλά 100Mb. Συνεπώς παρόλο που υποστηρίζει το modem/router το «n» πρωτόκολλο δεν θα μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με πάνω από 100Mbps. Αν το σκεπτικό μου είναι σε κάποιο σημείο λάθος θα ήθελα σας παρακαλώ να μου το επισημάνετε. Αν από την άλλη είναι σωστή η τοποθέτησή μου, τότε όλα τα modem/router με “n” πρωτόκολλο είναι κατά μία έννοια "άχρηστα" μιας και δεν μπορούν να κάνουν αυτό που υποστηρίζουν. Ευχαριστώ Νομίζω ότι μπλέκεις το ασύρματο με το ενσύρματο. (Πιστεύω πως) αυτά τα δύο είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους, χωρίς το ένα να περιορίζεται με κάποιον τρόπο απ το άλλο.
Till Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Νομίζω ότι μπλέκεις το ασύρματο με το ενσύρματο.(Πιστεύω πως) αυτά τα δύο είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους, χωρίς το ένα να περιορίζεται με κάποιον τρόπο απ το άλλο. Είναι ανεξάρτητα όσο τα χρησιμοποιείς ανεξάρτητα. Όταν τα μπλέκεις, μπλέκονται. Ουσιαστικά αυτό που λέει (και που αναφέρω και εγώ ως παράδειγμα στο αρχικό μου post) είναι ένα σύστημα με ένα PC που συνδέεται ενσύρματα στο modem/router, που συνδέεται ασύρματα σε μια τρίτη συσκεύή που υποστηρίζει 802.11n. Και το ερώτημα είναι ποίά είναι η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων απο το PC στην τρίτη συσκευή...
antonl Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Η ταχύτητα του παραδείγματός σου είναι στην ιδανική περίπτωση ίση με τη χαμηλότερη που «συμμετέχει» στη μεταφορά. Ο OP ρωτάει πώς είναι δυνατόν ένα συγκεκριμένο modem/router να προσφέρει ταχύτερη μεταφορά δεδομένων ασύρματα απ ό,τι ενσύρματα και θεωρώ (αν κατάλαβα σωστά) πως υποστηρίζει ότι η μεταφορά μέσω WiFi δε μπορεί να ξεπερνά αυτή του Ethernet. Πάνω σ αυτό ήταν το σχόλιό μου.
Till Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Η ταχύτητα του παραδείγματός σου είναι στην ιδανική περίπτωση ίση με τη χαμηλότερη που «συμμετέχει» στη μεταφορά. Έτσι είναι, το γράφω και εγώ άλλωστε: "Η μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων απο ένα σημείο Α σε ένα σημείο Ω εξαρτάται πάντα απο την μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων που υποστηρίζει ο πιο αργός κόμβος της διαδρομής απο το A στο Ω (συμπεριλαμβάνομένων των Α και Ω)". Ο OP ρωτάει πώς είναι δυνατόν ένα συγκεκριμένο modem/router να προσφέρει ταχύτερη μεταφορά δεδομένων ασύρματα απ ό,τι ενσύρματα και θεωρώ (αν κατάλαβα σωστά) πως υποστηρίζει ότι η μεταφορά μέσω WiFi δε μπορεί να ξεπερνά αυτή του Ethernet. Πάνω σ αυτό ήταν το σχόλιό μου. Εδώ είναι που δεν κατάλαβες καλά τι γράφει ο ΟP, ίσως επειδή δεν είναι τόσο σαφής: ουσιαστικά αυτό που λέει είναι πως το PC του συνδέεται ενσύρματα με ένα 802.11n modem/router, το οποίο έχει επίσης θύρες ethernet 100BaseT. Έχει επίσης μια τρίτη συσκευή που υποστηρίζει και αυτή 802.11n, και θέλει να στείλει σε αυτή τη συσκευή δεδομένα απο το PC του. Αυτό που ρωτάει ουσιαστικά είναι αν όντως η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων θα είναι 100Mbit (λόγω του bottleneck της ενσύρματης σύνδεσης), "αχρηστεύοντας" έτσι κατά κάποιο τρόπο την χρηστικότητα που προσφέρει το 802.11n το οποίο θεωρητικά φτάνει τα 300Mbit, και στην συνέχεια λέει πως αν όντως ισχύει αυτό (το ότι δηλαδή η ταχύτητα είναι στην ιδανική περίπτωση ίση με τη χαμηλότερη που «συμμετέχει» στη μεταφορά) τότε τα 802.11n modem/routers είναι "άχρηστα" γιατί δεν κάνουν αυτό που υποστηρίζουν (και εδώ εγώ απαντώ ότι τα συγκεκριμένα modem/routers υπόσχονται ταχύτητες 300Mbit μεταξύ αμιγώς ασύρματων συνδέσεων που υποστηρίζουν n, και όχι μεικτών συνδέσεων τύπου ασύρματη n/ενσύρματη 100BaseT)...
Tigkas Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 Ευχαριστώ φίλτατε Till για την εκτενή ανάλυσή που κυριολεκτικά με υπερκάλυψε! Από τη μία χαίρομαι που ήταν σωστό το σκεπτικό μου για την αδυναμία των modem/router να στείλουν δεδομένα με ταχύτητα μεγαλύτερη των 100Mbps όταν τα στέλνεις από ένα pc σε μία άλλη συσκευή, και από την άλλη με στεναχωρεί το γεγονός για τον όλο ντόρο που γίνεται περί 802.11n πρωτόκολλου και ταχυτήτων έως και 300Mbps, πράγμα που είναι ανέφικτο για όλα τα modem/router καθώς και για όλα τα router που δεν διαθέτουν θύρα ethernet 1Gb – πάντα για όταν στέλνεις δεδομένα από το pc σου σε μία άλλη συσκευή. Μου φαίνεται κυριολεκτικά αδιανόητο να μπαίνεις από τι μία σε εκατοντάδες site που πουλάνε modem/router και router που δεν διαθέτουν θύρα ethernet 1Gb και να διαβάζεις το περίφημο ποίημα «μεταφέρετε τώρα αρχεία από τον υπολογιστή σας με ταχύτητα έως και 300Mbps» και από την άλλη να αντιλαμβάνεσαι ότι όλα αυτά είναι στην ουσία μύθος. Τελικά είναι όντως αδύνατο να μεταφέρεις ασύρματα δεδομένα από το pc σου σε μία άλλη συσκευή, όταν το pc σου το έχεις συνδεδεμένο με ένα οποιοδήποτε modem/router ή ένα οποιοδήποτε router που δεν έχει 1Gb θύρα ethernet. Τι να πει κανείς...
antonl Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 Τελικά όντως δεν κατάλαβα καλά :> Για ποιο router μιλάς παρεμπιπτόντως;
Tigkas Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 Αυτό που λέμε δεν αφορά κάποιο συγκεκριμένο, αλλά όλα τα modem /router καθώς και όλα τα router που δεν διαθέτουν θύρα ethernet 1Gb.
antonl Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 Με κάποιο modem/router με wifi g class, τι μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων έχεις παρατηρήσει να πιάνεις;
Till Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 Μερικές επιπλέον διευκρινήσεις. Θα επαναλάβω πως οι 802.11n συσκευές είναι φτιαγμένες για ασύρματη επικοινωνία. Μπορείς κάλλιστα να έχεις διάφορα PC στο δίκτυο σου, όλα με WiFi σύνδεση. H Ethernet θύρα είναι απλά ένα συν στη συσκευή, και η βασική της χρησιμότητα είναι το αρχικό σετάρισμα του router, άντε και καμιά πρόχειρη σύνδεση για εργασίες συντήρησης (θα μου πείς τότε, γιατί βάζουν τέσσερις θύρες..). Αυτό τουλάχιστον είναι το σκεπτικό του έκαστου κατασκευαστή, και έτσι σου πουλάνε τις συσκευές τους. Αν τώρα βέβαια στην πράξη δεν γίνεται έτσι επειδή ο χρήστης συνήθως βάζει το καινούργιο του modem/router δίπλα απο το PC του και το συνδέει με καλώδιο, επειδή θέλει απλά να έχει Internet και να συνδέει ασύρματα το laptop του (άντε και κανά κινητό με WiFi), αυτό είναι άλλη ιστορία... Οπότε φίλτατε Tigka το «μεταφέρετε τώρα αρχεία από τον υπολογιστή σας με ταχύτητα έως και 300Mbps» δεν είναι μύθος, απλά ισχύει υπό προϋποθέσεις. και το κλειδί εδώ είναι το "εώς".. Όσον αφορά το "εώς" λοιπόν, το 802.11n είναι γενικά αρκετά υπερεκτιμημένο. Τα 300Μbit είναι θεωρητικό νούμερο, και στην πράξη αδύνατο να τα φτάσεις, ακόμα κι αν έχεις τις ασύρματες συσκευές δίπλα την μια στην άλλη. Πρακτικά οι απώλειες που έχει κανείς, μπορεί να φτάνουν ακόμα και το 50% της μέγιστης θεωρητικής ταχύτητας. Εδώ ακόμα και στην ενσύρματη σύνδεση των 100Μbit, το απολύτως καλύτερο που μπορείς να πιάσεις είναι το 90% της μέγιστης θεωρητικής ταχύτητας. Και φυσικά το ίδιο ισχύει και για το Gigabit Ethernet, με ακόμα μεγαλύτερες απώλειες. Η εντροπία δεν κάνει χάρες σε κανέναν, και οι νόμοι της Θερμοδυναμικής ισχύουν στο ακέραιο...
poulinos Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 επισης σε πολλα μικρα αρχεια η ταχυτητα θα ειναι λιγοτερο.απλα οπως ειπαν αυτο ισχυει αλλα ολα ειναι υπο προυποθεσεις απλα αυτο σου λεει τα μεγιστα.αν θες παραπανω ταχυτητα τοτε switch 1000αρι αλλα παλι αναμεσα σε wireless και switch και router παλι θα πεφτεις στα 100.ρουτερ υπαρχουν με gigabit αλλα συνηθως ειναι ρουτερ οχι adsl router.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 για αυτό Linksys WAG320N, adsl router με gigabit switch btw κλειδωμένο WiFi N με WPA2 δεν έχω δει να περνάει τα 7MB/sec...
antonl Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 [...]btw κλειδωμένο WiFi N με WPA2 δεν έχω δει να περνάει τα 7MB/sec... Σε δυο περιπτώσεις wifi G με WPA2, τερματίζω κάπου στα 1.5+MB/s...
poulinos Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 το ξεχασα αυτο το wag .πηγε το μυαλομου στα wrt Μοντελα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.