xalia Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Χρόνια πολλά, να έχουμε ένα τέλειο 2010 και να κρατήσουμε μόνο τα θετικά από το 2009. Σε γενικές αναδιοργανώσεις θα στηθεί ένα νέο γραφείο με απλές βασικές ανάγκες και θέλω μία μικρή(?) βοήθεια. Συνολικά θα έχουμε 4pc και οι ανάγκες είναι πρόσβαση στο internet, κεντρικός αποθηκευτικός χώρος και φυσικά εκτύπωση. Αυτό που σκέφτομαι είναι τα μπουν τα 4 pc σε ένα switch μαζί με ένα nas, ένα network printer και το modem φυσικά. Το θέμα μου είναι ότι ποτέ δεν έχω δοκιμάσει κάτι παρόμοιο και δεν έχω ιδέα τι να πάρω από switch ή nas. Τα pc και ο printer είναι τα μόνα εύκολα της υπόθεσης. Την ιδέα των server την εγκαταλείψαμε νωρίς λόγο κόστους και προσωπικά το θεωρώ υπερβολή για 4 pc. Το mail θα πάει google apps και το nas θα προσφέρει αρκετό χώρο ( και δικαιώματα θέλω να πιστεύω )... ιδέες προτάσεις σχόλια για nas και switch ?
Vancas Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Έχω στήσει ένα παρόμοιο setup και χρησιμοποίησα τo παρακάτω NAS και είμαι πολύ ευχαριστημένος: Linksys NAS 200, περίπου 100€. Tο έχω σε raid1. http://www.linksysbycisco.com/US/en/products/NAS200 Από switch σύμφωνα με τις ανάγκες σου προτείνω το παρακάτω 8port gigabit. Περίπου 60€: http://www.linksysbycisco.com/US/en/products/EG008W
xalia Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 σε ευχαριστώ πολύ Vancas. Το switch θα χρειαστεί setup ή τα plugarw όλα πάνω και τελείωσα? Για τη σύνδεση στο internet αναφέρομαι. Setarw το modem το βάζω στο switch, βάζω και τα pc επάνω και έτοιμος? Το nas μπορεί να παίξει με τον ίδιο τρόπο?
Vancas Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2009 ΟΚ Ας το πάρουμε λίγο από την αρχή γιατί δεν ήμουν αναλυτικός. Ξεκινάω με το switch. Το switch που πρότεινα είναι gigabit, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αναβαθμιστεί όλο σου το δίκτυο σε gigabit. Δηλαδή όποια συσκευή σου δεν σηκώνει gigabit θα παίζει σε 100Μ. Επίσης το switch είναι layer 2. Δηλαδή απλά προωθεί τα πακέτα και δε τα δρομολογεί. Επομένως ακόμα και αν όλες οι διαδρομές ανάμεσα σε switch και hosts είναι gigabit, αν το router σου είναι 100Μ θα μειώνει την ταχύτητα του δικτύου για διαδρομή από το ένα pc στο άλλο. Αν έχεις ένα απλό dsl modem/router πιθανόν να μην είναι gigabit η πόρτα του. Σου πρότεινα όμως gigabit γιατί είναι καλό είναι να το πάρεις από τώρα και αν στη συνέχεια αναβαθμίσεις όλο το δίκτυο να μπορεί να το υποστηρίξει. Άλλωστε δεν είναι μεγάλο το ποσό. Το setup του είναι πολύ απλό. Έχει auto negotiation επομένως δε χρειάζεσαι ούτε cross καλώδιο ούτε τίποτα. Απλά συνδέεις σε μία θύρα το router και στις άλλες κουμπώνεις τα pc τον network printer και το NAS. Αν το modem router έχει wifi, μπορείς να το αφήσεις ανοιχτό για να έχεις και ασύρματο internet. Σχετικά με το NAS. Ξεκαθαρίζω ότι δεν περιλαμβάνει τους δίσκους. Θα πρέπει εσύ να πάρεις SATAΙΙ σκληρούς. Από τη μία είναι καλό γιατί μπορείς να πάρεις ότι σκληρούς θες σύμφωνα με τις ανάγκες σου σε χωρητικότητα, από την άλλη έχει ένα extra κόστος. Άρα μπορείς άνετα να έχεις μερικά ΤΒ χωρητικότητα με περίπου 100€. Μπορείς να βάλεις μόνο ένα δίσκο αν θές ή μέχρι δύο και να ρυθμίσεις να παίζουν σε raid 0/1 ανάλογα με τις ανάγκες σου. Επίσης έχει και usb υποδοχή για extra αποθηκευτικό χώρο αν και δε νομίζω να σου χρειαστεί. Όσον αφορά την ETHERNET πόρτα του, είναι FE και όχι Gigabit, επομένως θα παίζει σε 100Μ. Πρότεινα αυτό γιατί από εμπειρία είμαι πολύ ευχαριστημένος και γιατί gigabit NAS είναι αρκετά ακριβότερα. Η σύνδεση του είναι απλή. To συνδέεις στο switch και για ευκολία τρέχεις στους hosts το cd που περιλαμβάνει. Είναι εύκολο το setup. Ελπίζω να βοήθησα. Φυσικά αν έχει άλλος καλύτερη λύση ας προτείνει.
xalia Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2009 ήσουν υπεραναλυτικός και με βοήθησες πάρα πολύ! Για το nas σκέφτομαι 2χ1tb για αρχή να δούμε πως θα πάει. Αν προτιμήσω router αντί για switch θα κερδίσω/χάσω κάτι με το παραπάνω setup?
Vancas Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2009 router θα χρησιμοποιήσεις ούτως η άλλως. Μάλλον εννοείς να παραλείψεις το switch και να συνδέσεις τις συσκευές πάνω στις θύρες του modem/router. Ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα, αφού οι θύρες στα modem/routers είναι ουσιαστικά ενσωματωμένα switches. Απλά δεν ξέρω αν θα σε φτάνουν οι πόρτες, γιατί συνήθως ειναι μόνο 4 και εσείς θες τουλάχιστον 6. Αν θες πες μου τι εξοπλισμό έχεις ήδη.
xalia Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2009 αυτή τη στιγμή δεν έχω πάρει κάτι. Γι αυτό άνοιξα και το thread για να βγει ο προϋπολογισμός. Σκεφτόμουν αν θα κερδίσω κάτι αν ακολουθήσω τη συνδεσμολογία pcs, printer,nas --> router --> modem αντί για το pcs, printer,nas --> switch --> modem
parsifal Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2009 Ένα ADSL modem/router θα πάρεις ούτως ή άλλως για να το κουμπώσεις επάνω στην ADSL και να έχεις Internet. Υποθέτω πως είναι αυτό που έχεις σημειώσει στα σχήματα ως "modem" στο τέλος. Η μόνη διαφορά στα σχήματα είναι ότι στο 1ο θα αγοράσεις έναν έξτρα router επάνω στον οποίο θα κουμπώσουν τα μηχανήματα, ενώ στο 2ο σχήμα θα αγοράσεις ένα switch για την ίδια δουλειά. Γιατί να πάρεις έξτρα router για να κάνεις τη δουλειά που μπορεί να κάνει κι ένα απλό switch; Για το routing; Routing μπορεί να κάνει και ο ADSL modem/router μια χαρά...
Vancas Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2009 Συμφωνώ με τον parsifal. Γενικά αυτό που θες να κάνεις δεν είναι κάποιο σύνθετο δίκτυο και δεν χρειάζεται να το περιπλέξεις χρησιμοποιώντας ξεχωριστό dialer (modem) και ξεχωριστή συσκευή δρομολόγησης (router), γιατί σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αγοράσεις πάλι δύο συσκευές. Η γνώμη μου είναι να ακολουθήσεις το παρακάτω: 1. modem/router (μία συσκευή). Τα περισσότερα έχουν και 4 switchports. Αν θες να έχει και wifi 2. switch 4 ή 8 πόρτες 3. NAS & printer & Hosts Αν πάρεις switch με 4 πόρτες δε θα σου μείνει καμία ελεύθερη πόρτα για μελλοντικές ανάγκες, γιατί θα έχεις π.χ.: modem/router: switch, nas, printer, ένας host switch: σύνδεση με router, τρία hosts Αν πάρεις 8πορτο θα σου μείνουν ανστίστοιχα 4 free πόρτες στο switch για μελλοντικές ανάγκες. Το που θα συνδέσεις το κάθε ένα (modem/router ή switch) το ρυθμίζεις ανάλογα με τον χώρο σου και πως σε βολεύει. Η επιλογή όλων βέβαια θα γίνει ανάλογα με το budget σου.
xalia Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2009 σας ευχαριστώ πολύ. Θα καταλήξω στο setup που περιγράφει ο Vancas με 8αρι switch. Θα ψάξω μόνο να για 1-2 εναλλακτικές στο switch και στον nas. όχι ότι δε με καλύπτουν αυτά που έχουν αναφερθεί αλλά να έχω ένα εύρος τιμών.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.