Προς το περιεχόμενο

mail server

SOTIS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους

Υπάρχει σε provider register to mycompany.gr και ένας αριθμός email.

Θέλω να ρωτήσω ποια είναι η διαδικασία ωστε να έχω εσωτερικό mail server.

Επ'ισης το φλέγων ζήτημα είναι microsoft η linux?

Γραμμή 2 mb upload/down αρκεί?Από security τι παίζει?

Το πλήθος των email είναι αρκετό (πάνω απο 100 την ημέρα )

Ευχαριστώ

Δημοσ.
Καλησπέρα σε όλους

Υπάρχει σε provider register to mycompany.gr και ένας αριθμός email.

Θέλω να ρωτήσω ποια είναι η διαδικασία ωστε να έχω εσωτερικό mail server.

Επ'ισης το φλέγων ζήτημα είναι microsoft η linux?

Γραμμή 2 mb upload/down αρκεί?Από security τι παίζει?

Το πλήθος των email είναι αρκετό (πάνω απο 100 την ημέρα )

Ευχαριστώ

Πολύ γενική ερώτηση. Μην είσαι τοσο λακωνικός.

Χρειάζεσαι ένα μηχανάκι να λειτουργεί ως mail server ή να βάλεις την υπηρεσία σε ένα που έχεις ήδη.

Χρειάζεται να ρυθμίσεις τα dns ώστε να πέφτουν στο μηχάνημα σου.

Microsoft ή linux εξαρτάται από το τι θες να πληρώσεις και πόσο ξέρεις να συντηρήσεις το Linux. Και για τα δυο υπάρχουν καλές λύσεις.

Άμα τα emails δεν έχουν μεγάλα attachments τα 2mb είναι καλά και εννοείται ότι δεν υπάρχει μεγάλη χρήση της σύνδεση (κατέβασμα, live streaming, κλπ).

Απο security παίζει να ξέρεις το παιχνίδι. Άμα απλά εγκαταστήσεις ένα software και δεν το συντηρείς, κάποια στιγμή θα σκάσει και η τρύπα ασφαλείας.

Άμα δεν έχεις ειδικές γνώσεις και τα email σας δεν είναι εμπιστευτικά (απόρρητα) καλύτερα μείνε με εξωτερικό provider.

Δημοσ.

Τι ακριβώς εννοείς ενας αριθμός email?

σου προσφέρει email ο hoster?

Σε τετοια περίπτωση δε χρειαζεσαι mail server αλλά δεν έχεις και τον έλεγχο.

Αν θες οπωσδηποτε δικο σου σερβερ ειναι λιγο περιπλοκη η διαδικασια,

αλλα μπορουμε να ξεκινησουμε με το ποσα λεφτα διαθετεις και ανάλογα παει η λύση

Εδιτ

Άμα δεν έχεις ειδικές γνώσεις και τα email σας δεν είναι εμπιστευτικά (απόρρητα) καλύτερα μείνε με εξωτερικό provider.

Το αυτό.

Δημοσ.

Η εταιρία έχει 25 email σε provider αλλά επειδή η κίνηση είναι περίπου 100 email ανά ώρα( το μέγιστο , όχι σε καθημερινή βάση)υπ'αρχει πρόβλημα και θέλω να κάνω εγώ την διαχείρηση.

θέλω να μάθω τι διαδικασία χρειάζεται για να γίνει αυτο.

Οχι στο στήσιμο του server αλλά πως γίνεται να μεταφερθούν τα email.Απο την στιγμή που υπάρχει 'ετοιμος πχ ο exchange τι άλλο πρλεπει να γίνει?

Μήπως μια επικοινωνια με τον provider μου λύσει τισ απορίες?

Δημοσ.
θέλω να μάθω τι διαδικασία χρειάζεται για να γίνει αυτο.

Οχι στο στήσιμο του server αλλά πως γίνεται να μεταφερθούν τα email.Απο την στιγμή που υπάρχει 'ετοιμος πχ ο exchange τι άλλο πρλεπει να γίνει?

Αφού στήσεις τον server, μένουν να γίνουν τα εξής:

1. Να μεταφέρεις τους λογαριασμούς (ή να φτιάξεις χειροκίνητα 1-1 τους ίδιους, μιας και ο αριθμός είναι μικρός). Το κατά πόσο μπορεί η μεταφορά να γίνει σχετικά εύκολα αυτόματα ή σε συμφέρει να τους επαναδημιουργήσεις με το χέρι εξαρτάται από το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι δύο mail servers και τις ρυθμίσεις τους και από τις απαιτήσεις της περίπτωσης (π.χ. αν είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι παλιοί κωδικοί αντί να κληθούν οι χρήστες να επιλέξουν νέους).

2. Να μεταφέρεις τα μηνύματα που ενδεχομένως να βρίσκονται σε κάθε λογαριασμό, αν τα μηνύματα αποθηκεύονταν στον server και οι χρήστες χρησιμοποιούσαν π.χ. IMAP/Webmail.

3. Να ρυθμίσεις τον υπεύθυνο DNS server του domain σου ώστε υπεύθυνος mail server να είναι ο καινούριος αντί του παλιού. Αυτό προϋποθέτει:
    1. Δημιουργία ενός A record ο οποίος θα οδηγεί στη διεύθυνση του νέου server σου, π.χ. mail.domain.com

2. Δημιουργία/αντικατάσταση ενός MX record για το domain.com, ώστε υπεύθυνος mail server να είναι ο mail.domain.com

3. Ένα reverse DNS (PTR) record για τη διεύθυνση στην οποία ακούει ο server, το οποίο να ταιριάζει με το A record (π.χ. mail.domain.com). Αυτό θα πρέπει να το τακτοποιήσει ο ISP σου, εκτός και αν έχει γίνει delegation σε κάποιον δικό σου DNS server.

4. Προαιρετικά, αλλά καλό είναι, δημιουργία SPF records.

Μέχρι να ενημερωθούν για τις αλλαγές όλοι οι caching DNS servers, θα μεσολαβήσει ένα διάστημα συνήθως το πολύ 1-2 ημέρες, κατά το οποίο κάποια εισερχόμενα μηνύματα μπορεί να καταλήγουν στον παλιό Mail server, οπότε είτε θα πρέπει να έχεις το νου σου και να τα μεταφέρεις κάπως, είτε οι χρήστες θα πρέπει να ελέγχουν και τους δύο mail servers.

Τώρα για τα specifics, είναι αρκετά και μην κάνεις το λάθος να στήσεις έναν mail server που απλά φαίνεται να δουλεύει κάπως, χωρίς να γνωρίζεις πώς, θα σας δαγκώσει κάποια στιγμή.

Δηλαδή διάβασε κατ' αρχήν για το DNS και το SMTP για να καταλάβεις τη λογική και τους κανόνες, στίσε έναν πειραματικό mail server και παίξε μαζί του, και στη συνέχεια αφού τα καταλάβεις αυτά ασχολήσου με τις πιο λεπτομερείς ρυθμίσεις.

Μερικές σχετικές παραπομπές που θυμάμαι:

• Αν επιλέξεις Postfix, τα βιβλία Postfix: The Definitive Guide και
The book of Postfix: state-of-the-art message transport. Αυτά καλύπτουν και τα γενικά της θεωρίας των σχετικών πρωτοκόλλων, χωρίς να τα μπερδεύουν με τα specifcis της συγκεκριμένης υλοποίησης (όπως φοβάμαι ότι θα κάνουν πολλά βιβλία για Exchange).

Ένα παράδειγμα Dovecot / Postfix configuration εδώ (Dovecot/* , Postfix/*)

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=217464
http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=252946
http://forum.hellug.gr/index.php?topic=3181
http://forum.hellug.gr/index.php?topic=1176

Τώρα για το Exchange σε Windows VS Postfix/Exim/whatever και Dovecot/Cyrus/whatever σε Linux/FreeBSD/Whatever, προσωπικά επιλέγω Postfix και Dovecot σε Linux ή FreeBSD για λόγους ευελιξίας, κόστους και επειδή δε συμπαθώ τα Windows, αλλά αν δεν έχεις ήδη κάποια εμπειρία με τα interfaces unix-like λειτουργικών μάλλον θα χρειαστείς σημαντικά περισσότερο χρόνο απ' ό,τι για τον exchange. Το αν αυτός ο χρόνος θα είναι χαμένος μάλλον εξαρτάται από το κατά πόσο σκοπεύεις να ασχοληθείς και στο μέλλον με servers, ή θέλεις απλά να κάνεις αυτό το ένα πράγμα τώρα.

Δημοσ.

Ευχαριστώ με βοήθησες αρκετά.......

Αν π'αω σε λύση exchange πάνω σε win 2003 πρέπει να πάρω άδειες ανάλογα με τις θέσεις εργασίας και για τα windows (cals) και για τον exchange?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...