Προς το περιεχόμενο

Περί βλαστοκυττάρων...

leftermann

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Περί βλαστοκυττάρων λοιπόν, και της λήψης, συντήρησης, χρησιμότητας και εκμετάλλευσης αυτών.

Πριν 2-3 μέρες ο μαιευτήρας - γυναικολόγος - μηχανολόγος μας, σε κάποια φάση που η κουβέντα είχε φτάσει στο οικονομικό σκέλος του τοκετού, μας μίλησε πρώτη φορά για τα βλαστοκύτταρα. "Θα πάρετε βλαστοκύτταρα;", ρωτάει. "Ξέρωγώ ντόκτορ, δεν το έχουμε σκεφτεί, ούτε πολυξέρω λεπτομέρειες περί βλαστοκυττάρων κλπ" του λέω, "είναι το μέλλον" μου λέει, "σαν να εξασφαλίζεις ανταλλακτικά για το παιδί σου, αχρείαστα να είναι, μπλα μπλα μπλα, σκεφτείτε το".

Στο σαλόνι του ιατρείου υπάρχουν έντυπα από 4-5 διαφορετικές εταιρείες που κάνουν αυτήν την δουλειά, παίρνω να διαβάσω. Ταυτοχρόνως ξεκινώ και το ψαχτήρι μου στον ιντερνέ. Και βρίσκω τα εξής όμορφα:

- Τι είναι; Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα που υπάρχουν μεν σε κάθε ζώντα, βρίσκονται όμως απομονωμένα (και συνεπώς μπορούν να συλλεχθούν) μόνο στο αίμα που υπάρχει στον ομφάλιο λώρο και στον πλακούντα την στιγμή της γέννησης.

- Σε τι χρησιμεύουν; Κατ'αρχήν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών για θεραπεία κάποιων λευχαιμιών, και κατά δεύτερον (και θεωρητικόν) μπορούν να αντικαταστήσουν διάφορους τύπους κυττάρων σε διάφορα προβλήματα, όπως εγκεφαλικά, εγκαύματα, καρδιακά, τραυματισμούς σπονδυλικής στήλης, ακόμα και αντικατάσταση οργάνων.

- τι γράφουν τα φυλλάδια των εταιρειών: "ελάτε. Σας δίνουμε εξοπλισμό, τον δίνεται στον μαιευτήρα σας, αυτός συλλέγει το αίμα από τον λώρο την ώρα του τοκετού, μας παίρνεται τηλέφωνο, ερχόμαστε, το παραλαμβάνουμε, το επεξεργαζόμαστε, και το κρυοσυντηρούμε για δική σας αποκλειστικά χρήση για 20 χρόνια. Ότι και να πάθει το παιδί σας, λευχαιμία, άλλον καρκίνο, καρδιά, παράλυση, κλπ, έχετε δικό του απόλυτα συμβατό μόσχευμα για να το θεραπεύσετε. Μόνο με 2000 ευρώ".

- τι δεν γράφουν: πολλά δεν γράφουν, που θα έπρεπε να γράψουν:

1. το 50 ως 70% των δειγμάτων που λαμβάνονται κρίνονται ακατάλληλα για συντήρηση και πετιούνται. Κοινώς, 5 ως 7 στους 10 γονείς πληρώνουν για κάτι που δεν γίνεται, και νομίζουν ότι έχουν κάτι που τελικά δεν έχουν.

2. το δικό μου υλικό, δεν είναι κατάλληλο για μεταμόσχευση σε μένα. Γιατί αν εμφανίσω πχ μια λευχαιμία, ή μια οποιαδήποτε γονιδιακή νόσο, στην ίδια νόσο θα καταλήξουν και τα βλαστοκύτταρά μου. Οπότε τα βλαστοκύτταρά μου μου είναι σχεδόν άχρηστα.

3. Κανένα λοιμώδες νόσημα δεν θεραπεύθηκε ποτέ με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων οποιουδήποτε τύπου και κανείς επιστήμονας ποτέ δεν υπαινίχθηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον! Προς το παρόν η μόνη επιτυχής και σχετικώς ευρεία χρήση βλαστικών κυττάρων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις λευχαιμιών. Υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον να επεκταθούν οι εφαρμογές των κυττάρων αυτών και σε άλλες ασθένειες, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα στον οποίο κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό.
(αυτό το βρήκα σε κάποιο ποστ σε άλλο φόρουμ, ο γράφων παραθέτει λινκ πηγής από ένα άρθρο εφημερίδας, αλλά το λινκ δεν λειτουργεί, οπότε το παραθέτω ξεβράκωτο με κάθε επιφύλαξη. Θα μου πείτε "αν το λινκ λειτουργούσε θα κοιμόσουν ήσυχος;". Τεσπα...)

- άλλα αξιοσημείωτα:

1. στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου το 20% των ιδιωτικών τραπεζών βλαστοκυττάρων παγκοσμίως. Περίεργο ε;

2. εκτός από ιδιωτικές, υπάρχουν και δημόσιες. Στην Ελλάδα μόνο 2, στα σπάργανα. Οι διαφορές τους: εξοπλισμός, λήψη και φύλαξη είναι δωρεάν, αλλά το υλικό δεν φυλάσσεται αποκλειστικά για τον δότη, αλλά είναι διαθέσιμο για οποιονδήποτε το χρειαστεί και είναι συμβατός. Ο δότης έχει απλά προτεραιότητα έναντι των μη-δοτών σε περίπτωση ανάγκης, αναμονής κλπ

3. σε πολλές χώρες η λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών έχει απαγορευτεί. Υπάρχουν μόνο δημόσιες. Ο λόγος που έχουν απαγορευτεί είναι ο εξής: Τα βλαστοκύτταρά σου αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν από εσένα. Οι ιδιωτικές όμως τα φυλάνε μόνο για σένα και αποκλείουν την χρήση τους από τρίτους! Οπότε τζάμπα η δουλειά! Όχι μόνο δεν κάνουν καλό, αλλά στερούν την δυνατότητα ύπαρξης μιας κοινόχρηστης τράπεζας βλαστοκυττάρων, όπου όποιος χρειαστεί και βρει κατάλληλο το παίρνει.

4. στατιστικά, η Ελλάδα χρειάζεται 5000 δείγματα για να καλύψει όλον τον πληθυσμό της. Με αυτόν τον αριθμό δηλαδή καλύπτεται στατιστικά κάθε πιθανός ιστολογικός τύπος, και είμαστε όλοι καλυμμένοι. Τα δείγματα που χαραμίζονται σε ιδιωτικές τράπεζες υπολογίζονται σε πολλές χιλιάδες ετησίως.

- ακόμα δύο ωραία και εξοργιστικά:

1. η Ελλάδα όχι απλά δεν απαγορεύει τις ιδιωτικές, αλλά υπάρχει και σκέψη τα έξοδα της όλης ιστορίας να καλύπτονται στο μέλλον από τα ασφαλιστικά ταμεία!!! Με απίστευτο κόστος για αυτά τα έρμα βεβαίως βεβαίως, και απίστευτη κονόμα για κάποιους, αφού "το ταμείο το χορηγεί, γιατί να μην το κάνω;"

2. έχει φτάσει σε τέτοιον βαθμό η εκμετάλλευση της άγνοιας των γονέων που νομίζουν ότι θωρακίζουν το αγγελούδι τους από πάσα νόσο (η υγεία του παιδιού σου δεν έχει χρηματικό αντίστοιχο, το ξέρω από πρώτο χέρι αυτό), που κάποια ιδιωτικά μαιευτήρια χρεώνουν για να επιτρέψουν να γίνει η λήψη εντός των τειχών τους! Ζητάνε νταβατζιλίκι δηλαδή, καθώς η φάση δεν τους κοστίζει τίποτα, ούτε απασχολείται κάποιος υπάλληλός τους για αυτήν. Απλά ο γιατρός μου, που χρυσοπληρώνω εγώ, παίρνει λίγο αίμα σε ένα βαζάκι, μου το δίνει, κι εγώ το δίνω στον υπάλληλο της εταιρείας φύλαξης που επίσης χρυσοπληρώνω. Καλό ε;

Όμως, στο μυαλό του γονιού πάντα θα τριγυρίζει μια αμφιβολία. "Λες; Λες σε 10 χρόνια να γίνουν αληθινά όσα σήμερα είναι φούμαρα; Κι αν; Για δύο ψωροχιλιάρικα; Το παιδί μου είναι. Καλύτερα να πετάξω δύο χιλιάρικα, παρά να πετάξω μία πιθανότητα στο εκατομμύριο. Το κέρατό μου μέσα...". Οπότε...

...έχει κανείς τίποτα να συμπληρώσει; Έχει κανένας, γιατρός ή μη, κάτι επιστημονικό να παραθέσει; Έχει κανείς προσωπική εμπειρία από όλα αυτά; Έχει δώσει βλαστοκύτταρα; Έχει χρειαστεί ποτέ και αναζητήσει τα βλαστοκύτταρά του; Πέτυχε τίποτα; Το κέρατό μου μέσα...

Λινκς:

Βλαστοκύτταρα, όσα πρέπει να ξέρουμε

βλαστοκύτταρα, μια μεγάλη απάτη;

έλεγχος μόνο από δημόσιες τράπεζες

δημόσια ή ιδιωτική φύλαξη βλαστοκυττάρων;

τα μαιευτήρια... γέννησαν παράνομη χρέωση

και λίγα για την δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων Θεσσαλονίκης: 1, 2.

• Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

νομίζω πως κάλυψες πολύ σωστά και σφαιρικά το θέμα. τα όσα έγραψες καλύπτουν περίπου το 100% των όσων έχω ακούσει από τους ειδικούς (πχ την Κα Σταυροπούλου - Γκιόκα) τα τελευταία χρόνια.

τα συγχαρητήριά μου για την παρουσίαση ενός τόσο σημαντικού θέματος με τόσο σωστό τρόπο ... και καλή λευτεριά :-)

Δημοσ.

ξερεις οτι ενα 80%+ ειναι αλλη μια πουστια για να σου τα παρουν αλλα το κανεις για να μην μετανοιωσεις αργοτερα

για τους γιατρους τους #$%&@! δεν θελω να επεκταθω

με εναν πονο lefter

Δημοσ.

ενδιαφέρον άρθρο. Δεν το λέει πουθενά, αλλά προφανώς τα βλαστοκύτταρα που εμφυτεύουν δεν είναι των ίδιων των ασθενών...

Ευχαριστώ για τις ευχές :-)

Δημοσ.

Εγώ για 2 χιλιάρικα πάντως κάνω 4 παιδιά, τα πουλάω, και δίνω δώρο μαζί την μάνα μου και την αδερφή μου.

:P

Seriously, αν ισχύουν όσα λες στο πρώτο ποστ (δεν έχω ιδέα περί του θέματος), το αυτονόητο είναι να ξηγηθείς σε δημόσια (δωρεάν) τράπεζα.

Το μόνο παράδοξο της υπόθεσης είναι οι συμβουλές του γιατρού.

Πόσο "δικός σας" είναι ο γιατρός;

ΦΤΟΥ ΞΕΛΕΦΤΕΡΜΑΝΙΑ!

:-)

Δημοσ.

κάθε παιδί την σήμερον ημέρα κοστίζει κάνα πεντοχίλιαρο μόνο μέχρι να σκάσει μύτη, οπότε θα μπεις μέσα με τα τσαρούχια :-D

Τον γιατρό τον έχω (είχα; ) σε εκτίμηση γενικώς... Θα τον ψαρέψω όμως, τώρα που είμαι διαβασμένος, να δω κατά πού θα προσπαθήσει να με πάει... Ντάνκε. :-)

Δημοσ.

Είμαι ο μόνος που σκέφτεται τις μελλοντικά πιθανές επιπτώσεις αυτής της πρακτικής στην ανθρωπότητα;

Καλή λευτεριά leftermann :-)

Δημοσ.

Mμ;

γιου γκάτα μπη κήντινγκ μη...

sshot8.jpgsshot7j.jpg

Λεφτέρημανν, από τη στιγμή που "ο δικός σου γιατρός", σου είπε "κατευθείαν" και μόνο

"είναι το μέλλον" μου λέει, "σαν να εξασφαλίζεις ανταλλακτικά για το παιδί σου, αχρείαστα να είναι, μπλα μπλα μπλα, σκεφτείτε το
και όλα τα υπόλοιπα [αν και είναι ολίγον "ακαθόριστα", κάποια από αυτά που διάβασα - πχ αφ' ενός διάβασα πως έως το 70% των λήψεων κρίνονται ακατάλληλες - από την άλλη υπάρχει ( ; ) υπερεπάρκεια δειγμάτων,,,,ΜΗΠΩΣ όμως η "υπερεπάρκεια" αφορά νούμερα λήψεων, και όχι διατηρούμενων δειγμάτων; Συν το ότι, αν κατάλαβα καλά, ΠΡΩΤΑ πλερώνες 2 γκραντ -άρα για τη λήψη- και "μετά από λίγο", μπορεί να σου βγει μάπα ο καρπούζης; Αν ναι, ποιός το κάνει ΑΥΤΟ;! Δηλαδή, να πλερώ δυο, για να πάρουν και να τα βάλουν δίπλα στο Μπαρμπαστάθη-οκ. Αλλιώς δηλαδή τί πλερώ, τη σύριγγα; Και να πάει 5-7/10 τζάμπα; Επίσης δεν κατάλαβα, αφού ΔΕΝ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο παιδί σου.....τότε ΠΩΣ "εξασφαλίζεις το μέλλον του παιδιού σου για μια 20ετία", από ασθένειες και από "όργανα"; Εκτός κι αν είναι φάση "είμαι αιμοδότης, κι έτσι έχω προτεραιότητα στην αιμοληψία". Αλλά και πάλι, φλου δεν ειν' αυτό; Θα υπάρχουν συμβατά βλαστοκύτταρα αν και όταν χρειαστείς; Ή γκάμπλινγκ τελείως; Τεσπα, απλά μικρές απορίες, άλλο ειν' το θέμα]

(συνομοσιωλογικά Ή ΜΗ), σε "άφησε" να τα πσάξεις στον ίντερνετ, χωρίς να σου κάνει ΚΑΜΜΙΑ νύξη για τις "ματαιότητες" που διάβασες και διαβάσαμε και 'μεις από 'σενα, νομίζω πως δε χρειάζεται να το "πολυφιλοσοφήσεις" για τον "γιατρό σου" : Κα'να βλαστοκότερο ή κα'να εξοχικό (με πισίνα ή κρασιά) έχει βάλει στο μάτι, καμμιά μπέμπα τράκαρε, κανένα γομενάκι θέλει να τρακάρει, και άλλα λοιπά πολιτισμένα (το τελευταίο που νομίζω πως έχει στόχο, είναι να τα στείλει στη Γιούνισεξ, με εφχές γιαχαρούμενο κειρηνικό 2010), τα οποία λίγο με κανένα βλασταροκύτταρο γίνονται, με καμμιά ψιλοεκτρωσούλα και άλλα γνωστά - λίγο από 'δω δηλαδή, λίγο από 'κει. Μου θύμισε η φάση φίλο εκ παιδιώθεν, που πριν ακόμα πάρει το πτυχίο δοντογιατρικής, μου είχε εκμυστηρευθεί πως ο μεγαλύτερός του φόβος στη ζωή, δεν είναι οι αράχνες, οι ακροαριστεροί ή ο Παναθηναϊκός - αλλά "οι χημικοί". Διότι "θα βγάλουν τπτ καμμιά μέρα, και δε θα χαλάνε τα δόντια πλέον". Και δεν έκαμνε πλάκα. Όπως και δεν έκαμνε πλάκα όταν επίσης με είχε πει "θέλω η γυναίκα μου να έχει ΜΕΓΑΛΟ κώλο. Τον χρειάζομαι". Και το κατάλαβα ότι δεν έκανε πλάκα για τα προηγούμενα, όταν μια φορά, αφ' ότου είχε πάρει το φτυχίο, που πήγα σαφτον για ένα ζόρι με σφράγισμα, το αφαίρεσε (απλώς το αφαίρεσε, δεν έκανε κάτι άλλο, δλδ ΟΥΤΕ ένα λεπτό του είχε πάρει), και με πέταξε στο κεφάλι την μάξιμουμ χρέωση (ΝΑ μια χρέωση, με το συμπάθειο...Πόνεσε όσο πόναγε και το δόντι πριν).

Δημοσ.
Mμ;

sshot8.jpgsshot7j.jpg

Που είναι το περίεργο; Και οι δυο μας γουστάρουμε Spawn γιατί Spawn kicks ass.. B)

Δημοσ.

Λεφτερμαν ο δικός μας μαιευτήρας, μας είχε αρχίσει την ενημέρωση για τα βλαστοκύτταρα από τα αρνητικά - ή μάλλον τα όχι και τόσο θετικά, που έχουν να κάνουν με τη μειωμένη στατιστική πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν εν τέλει. Δεν πήρα βλαστοκύτταρα σε κανένα από τα δύο παιδιά τελικά.

Ο συγκεκριμένος γιατρός μου έχει πει πολλά για την μαιευτική στην Ελλάδα. Πρώτα απ' όλα τον καλό μαιευτήρα τον αναγνωρίζεις από τα ποσοστά των καισαρικών του. Κάτι περιπτώσεις που ακούς "ήταν 10-12 ώρες να γεννήσει και της είπε ο γιατρός πως μπλέχτηκε ο λώρος (ειδικά σε πρώτο παιδί που το οχτάωρο+ είναι συνηθισμένο) και την έβαλε για καισαρική και έσωσε το παιδί" είναι παραμύθια. Βαρέθηκε να περιμένει και το έβγαλε. Το ίδιο και σε περιπτώσεις που "το παιδί ήταν σε παράξενη θέση και την έβαλε με ραντεβού για καισαρική". Αυτά συμβαίνουν, μου έχει πει, αλλά όχι στα τεράστια ποσοστά που συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Τα βλαστοκύτταρα είναι η νέα μόδα στα βιβλία εσόδων των μαιευτηρίων. Δεν θα εκπλησσόμουν αν η Marfin είχε μαζί με το Λητώ και το Μητέρα και κάποια ιδιωτική τράπεζα βλαστοκυττάρων(και ο γούγλης με επιβεβαιώνει). Να ήταν και οι μόνες χρεώσεις που γίνονται με ψυχολογικό εκβιασμό. Όταν γέννησε η γυναίκα μου μου έδωσαν ένα χαρτί με τρεις έξτρα παιδιατρικές εξετάσεις (ισχία, ακοή και dna για 40 κληρονομικές νόσους) νομίζω 3 κατοστάρικα σύνολο. Το χέρι μου πήγε να υπογράψει συνηθισμένο να δίνει λεφτά εκείνες τις ημέρες, αλλά μου έκοψε να πάρω την παιδίατρο μας να ρωτήσω. "Αν υπήρχε πρόβλημα στα ισχία θα τη ζήταγε την εξέταση ο παιδίατρος του μαιευτηρίου, την ακοή θα την δω εγώ και αν είχατε κληρονομικές νόσους θα το ξέρατε και θα ζητούσατε εσείς το τεστ. Μην τις κάνεις" μου είπε.

Τα μαιευτήρια είναι η πιο οργανωμένη κομπίνα.

Washcloud δεν έπρεπε να αναφέρεις οδοντίατρους (και να με τσιγκλίσεις). Δεν είναι γιατροί. Είναι αυτοί που δεν κατάφεραν να γίνουν γιατροί. Είναι κάπως σα τους νεκροθάφτες που ακολουθούν αυτό το επάγγελμα επειδή δεν κατάφεραν να γίνουν λογιστές.

Δημοσ.

offtopic mode on/

Mμ;

sshot8.jpgsshot7j.jpg

O ένας (thresh) έχει angel spawn,οι άλλοι εδώ έχουν hell spawn,δεν βάζεις ρε wash εσύ τον knight spawn να βάλω εγώ τον holy spawn,να βάλουν και οι υπόλοιποι τις άλλες μορφές,δεν ξέρω πόσες σκ@τά είναι,να κάνουμε το forum comicbook ?:devil::P

/offtopic mode off

Δημοσ.

Ο μαιευτήρας/γυναικολόγος της αδερφής μου την είχε βάλει στο ίδιο ακριβώς τριπάκι. Οι δικοί μου το έψαξαν και βρήκαν κάτι τραγικά νούμερα (κοντά στο 0) σχετικά με το ποσοστό των ατόμων που όντως βοηθήθηκαν επειδή είχαν κρατηθεί τα βλαστοκύτταρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό (70-80%) αποτυχίας οφείλεται στη μη επαρκή συντήρηση, από εκεί και πέρα όλο και κάποια μαλακία, ανθρώπινο λάθος, κάνει αυτός που πρέπει να τα χρησιμοποιήσει και βέβαια η απόρριψη από τον οργανισμό του ατόμου. Αυτό που είναι άγνωστο, είναι πως η απώλεια, κακή αρχειοθέτηση (; ), των κυττάρων αποτελεί τη δεύτερη αιτία μη χρησιμοποίησης τους.

Ρωτήστε τους γιατρούς σας, αν γνωρίζουν κάποια περίπτωση που όντως βοηθήθηκε το άτομο (ο γιατρός της αδερφής μου δεν ήξερε). Επίσης, είναι ασαφές το νομικό πλαίσιο και άγνωστη η τοποθεσία που φυλάσσονται, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Εν κατακλείδι, οι δικοί μου το θεώρησαν με βάση τα στοιχεία μεγάλη απάτη, που έμμεσα αποδεικνύεται από την αποποίηση της οποιαδήποτε ευθύνης από την εταιρεία διατήρησης τους (πληρώστε μας εσείς και αν είστε τυχεροί μέσα στην ατυχία σας να αρρωστήσει το παιδί, κάτι μπορεί να γίνει) και απλά δεν πήραν τίποτα.

Δημοσ.

Η μάνα του Θ. Κολοκοτρώνη

τον γέννησε κάτω απο ένα δέντρο

και συνέχισε την αγροτική εργασία της

καλές γιορτές, έτος και τα συναφή !

Λευτέρη εύχομαι ολόψυχα, υγιές μωρό και μητέρα !

.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...