neXTgen Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2009 ...ταμιευτηρίου ειδικότερα. βρήκα αυτό : http://www.asxetos.gr/article.aspx?c=16 το άρθρο και άλλα πολλά που όμως σταματούν περίπου στις 10/10 περυσι οπόταν και ο Αλογοσκούφης θα κατέθετε την τροπολογία για αύξηση της εγγύησης ανά άτομο από 20 σε €100.000.(επί όσα άτομα είναι στην κατάθεση κλπ...) μην με παραπέμπετε, παρακαλώ, σε άρθρα εκτός αν είναι π.χ. αυτής της εβδομάδας.. το ερώτημά μου είναι σαφές στην θεωρητική περίπτωση (φτου..) πτώχευσης του ελληνικού κράτους (ή μήπως θα είναι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αναλυτικά?, τέσπα) τι ισχύει αυτή τη στιγμή δηλαδή στις 13/12/2009? ποιό είναι το ποσό-όριο πάνω από το οποίο δεν μας εγγυώνται και για πόσα χρόνια ισχύει αυτή η κάλυψη ? ά και κάτι άλλο (επιτρέψτε μου το ενδεχόμενο ποσοστό αφέλειας στις ερωτήσεις, ένας απλός εργαζόμενος/καταθέτης είμαι κι εγώ όχι οικονομολόγος) σε περίπτωση που κάποιος πάρει τα χρήματά του από την π.χ. Alpha και τα βάλει στην Kύπρου γλιτωνει αν συμβεί το απίθανο? (δηλαδή σε τράπεζα που έχει έδρα σε άλλη χώρα?) θα παρακαλούσα τους γνώστες μόνο ή τους ιδιαίτερα ενημερωμένους και όχι μερικά ενημερωμένους (σαν κι εμένα) να με διαφωτίσουν ! σας ευχαριστώ
Chris_85 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2009 Αναμενω και εγω απαντησεις, νομιζω ειναι καιρια τα ερωτηματα που θετεις.
kfyros Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2009 Το ελληνικό κράτος εγγυάται τις καταθέσεις ΜΟΝΟ εφόσον πτωχεύσει - κλείσει η τράπεζα στην οποία έχουν γίνει. Δεν γνωρίζω αν τελικά το ποσό αλλάχτηκε τελικά από τις 20 στις 200 χιλιάδες αλλά έχω την εντύπωση ότι η εγγύηση είναι στις 100.000 ανά καταθέτη και τράπεζα. Η εγγύηση του κράτους έχει βαρύτητα από τη στιγμή που θεωρείται πολύ δύσκολο έως απίθανο να πτωχεύσει ένα κράτος, και άρα κάποιος καταθέτης θα μπορεί να πάρει τα παραπάνω ποσά από τον εγγυητή(κράτος) αν η τράπεζα στην οποία τα έχει καταθέσει δεν μπορεί να του τα επιστρέψει. Όλα αυτά είναι εγγυήσεις του κ...λου. Γίνονται για καθαρά ψυχολογικούς λόγους , ώστε να μην υπάρξει πανικός στους καταθέτες και αποσύρουν μαζικά τα λεφτά τους , κάτι που σημαίνει στράγγιγμα των τραπεζών από ρευστό και κατάρρευση τους. Από την άλλη, μία τέτοια κίνηση έστω και σε περιορισμένη κλίμακα (όπως έγινε πέρσι το φθινόπωρο που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση) μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως κερδοφόρα για κάποιο που έχει κεφάλαια, γιατί τα επιτόκια στις προθεσμιακές (και όχι μόνο) καταθέσεις ανέβηκαν πολύ λόγω της αγωνίας των τραπεζών να μαζέψουν ρευστό. Στην αποφράδα περίπτωση που πτωχεύσει το ελληνικό κράτος , δηλαδή δεν μπορεί να δανειστεί εκ νέου για να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να καλύψει και ομόλογα που λήγουν και θα πρέπει να εισπραχθούν από τους κατόχους τους, τότε all hell brakes loose!!!! Αν και δηλώνεται στάση πληρωμών , κάτι που μπορεί να σημαίνει ακόμα και παύση πληρωμών σε δημόσιους υπαλλήλους, συντάξεις κλπ. στην πράξη δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για ένα κράτος, αλλά λόγω της ανεπάρκειας ρευστότητας, και της διακοπής δανεισμού από εξωτερικές πηγές, αποφασίζονται μέτρα πολύ σκληρά ώστε μια χώρα να μπορέσει να λειτουργήσει με τα χρήματα που έχει (χωρίς να μπορεί να δανειστεί άλλα), όπως περικοπές μισθών δημοσίων υπαλλήλων - απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων - μεγάλες περικοπές δαπανών (πχ. κοινωνικές παροχές - συντάξεις - εφάπαξ κλπ.) Αν προσφύγει στο ΔΝΤ για δανεισμό (ως τελευταία λύση , κάτι που κάνουν χώρες του 3ου κόσμου που χρεωκοπούν) , πρακτικά παραδίδει τη διακυβέρνηση σε αυτό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μια και το ΔΝΤ απαιτεί συγκεκριμένα πράγματα για να δώσει δάνεια. Στην περίπτωση μας δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, αλλά είμαστε σχετικά κοντά. Σε τέτοιες ανώμαλες καταστάσεις δεν ισχύει καμία εγγύηση, η αξιοπιστία ενός κράτους έχει χαθεί, και μπαίνουν και όποιοι περιορισμοί σε αναλήψεις κριθούν απαραίτητοι για αποφυγή κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος , αφού ούτε οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε μία χώρα μπορούν να δανειστούν χρήμα από κεντρικές τράπεζες και από άλλες τράπεζες του εξωτερικού, λόγω έλλειψης αξιοπιστίας. Ψάξε να δεις τι έγινε στην Αργεντινή που είναι πρόσφατο σχετικά και παρόμοιο παράδειγμα με το δικό μας (σε μέγεθος χώρας και βιοτικό επίπεδο). Όπου και να βάλεις τα λεφτά σου σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα, δεν είναι εγγυημένα εφόσον πτωχεύσει. Το αν είναι πολυεθνική τράπεζα ή αμιγώς ελληνική δεν έχει καμία σημασία αφού η κάθε τράπεζα λειτουργεί με τους κανόνες της κάθε χώρας που δραστηριοποιείται. Μόνο αν σηκώσεις τα λεφτά και τα κρύβεις κάπου αλλού (πχ. σε ξύλινα πατώματα και μέσα σε μαξιλάρια όπως κάνανε οι παππούδες μας) , ή τα καταθέσεις σε τράπεζα στο εξωτερικό που θεωρείται ασφαλής (πχ. Ελβετία) τα προστατεύεις από τέτοιες καταστάσεις.
neXTgen Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2009 ευχαριστώ φίλε kfyros για την μακροσκελή σου απάντηση... μας έδωσες κάποιες σαφείς απαντήσεις... βέβαια το θέμα είναι πως ... άν φτάσουμε στο σημείο της αργεντινής θα τρώμε ο ένας τον άλλον και ακόμα χειρότερα... δεν ξέρω τι γνώμη έχετε και οι υπόλοιποι, πάντως εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος τουλάχιστον για το μη χείρον!
Teaser Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2009 Και πρέπει να είσαι αισόδοξος γιατί δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. Μόνο βελτίωση της κατάστασης.
Moderators Malthador Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Moderators Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που είπε ο kfyros, καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και μας καίει όλους. Μία παρατήρηση μόνο: Μόνο αν σηκώσεις τα λεφτά και τα κρύβεις κάπου αλλού (πχ. σε ξύλινα πατώματα και μέσα σε μαξιλάρια όπως κάνανε οι παππούδες μας) , ή τα καταθέσεις σε τράπεζα στο εξωτερικό που θεωρείται ασφαλής (πχ. Ελβετία) τα προστατεύεις από τέτοιες καταστάσεις. Αυτό δεν είναι επαρκής λύση διότι και να σηκώσει κανείς τα λεφτά του από την τράπεζα, είναι μεγάλη η πιθανότητα να υποτιμηθεί το νόμισμα εν μέσω οικονομικής κρίσεως.
Praetorianos Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Αυτό δεν είναι επαρκής λύση διότι και να σηκώσει κανείς τα λεφτά του από την τράπεζα, είναι μεγάλη η πιθανότητα να υποτιμηθεί το νόμισμα εν μέσω οικονομικής κρίσεως. Ο neXTgen ρωτάει τι γίνεται στην Ελλάδα, και στην Ελλάδα είναι αδύνατο να υποτιμηθεί το νόμισμα λόγω ΕΕ (εκτός αν μας πετάξουν έξω) . Αν πτωχεύσει η ΟΝΕ στο σύνολο της, τότε το τελευταίο που θα μας νοιάζει θα είναι η αξία του ευρώ (θα γίνεται πόλεμος)
Moderators Malthador Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Moderators Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Ο neXTgen ρωτάει τι γίνεται στην Ελλάδα, και στην Ελλάδα είναι αδύνατο να υποτιμηθεί το νόμισμα λόγω ΕΕ (εκτός αν μας πετάξουν έξω) . Αν πτωχεύσει η ΟΝΕ στο σύνολο της, τότε το τελευταίο που θα μας νοιάζει θα είναι η αξία του ευρώ (θα γίνεται πόλεμος) Ναι, σίγουρα δεν είναι εύκολο να υποτιμηθεί το νόμισμα, αλλά -εάν θυμάμαι καλά- υπήρχε ρύθμιση όπου μπορούσε να υποτιμηθεί ξεχωριστά το νόμισμα κάθε κράτους-μέλους. Δηλαδή, θα μπορούσε το δικό μας το ευρώ να άξιζε λιγότερο από αυτό της Ισπανίας. Δεν ξέρω με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό πάντως. Ομοίως, δεν μπορώ να καταλάβω με ποιόν τρόπο θα πτωχεύσει η μια ευρωπαϊκή χώρα και δεν θα έχει συνέπειες η ΕΕ και η παγκόσμια οικονομία εν τέλει.
neXTgen Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 φαντάζεστε, πάντως, παιδιά που θα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή οικονομικά εφόσον δεν ανήκαμε στην ζώνη του ευρώ.....
Praetorianos Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Ναι, σίγουρα δεν είναι εύκολο να υποτιμηθεί το νόμισμα, αλλά -εάν θυμάμαι καλά- υπήρχε ρύθμιση όπου μπορούσε να υποτιμηθεί ξεχωριστά το νόμισμα κάθε κράτους-μέλους. Δηλαδή, θα μπορούσε το δικό μας το ευρώ να άξιζε λιγότερο από αυτό της Ισπανίας. Δεν ξέρω με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό πάντως. Κάτσε βρε πως θα γίνει αυτό αφού όλα τα χαρτονομίσματα είναι ίδια εμφανισιακά? Εκτός αν τυπώσουμε καινούρια οπότε το νέο νόμισμα δεν θα ονομάζεται ευρώ καν. που θα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή οικονομικά εφόσον δεν ανήκαμε στην ζώνη του ευρώ..... :shock:
o_magazatoras Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Δηλαδή, θα μπορούσε το δικό μας το ευρώ να άξιζε λιγότερο από αυτό της Ισπανίας. Δεν ξέρω με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό πάντως. Έτσι δεν γίνεται σήμερα;Δηλαδή ο Γερμανός (π.χ.) δεν αγοράζει καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες με τους φόρους που πληρώνει;Ή το γάλα; (πάλι π.χ.) δεν το αγοράζει φθηνώτερα από μας; Ομοίως, δεν μπορώ να καταλάβω με ποιόν τρόπο θα πτωχεύσει η μια ευρωπαϊκή χώρα και δεν θα έχει συνέπειες η ΕΕ και η παγκόσμια οικονομία εν τέλει. Πανεύκολο.Βάζουν ανδρίκελα-πολιτικούς ή στόκους+ηλίθιους υπουργούς. Κάτι μου θυμίζει τώρα αυτό... Όχι Σνούμπυ,δεν είναι πολιτική.
kfyros Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2009 Επανέρχομαι στο θέμα, απλά για να αναφέρω το εξής σχετικά με την πιθανότητα πτώχευσης της χώρας μας: "όταν χρωστάς 1000 ευρώ είναι δικό σου πρόβλημα, όταν χρωστάς 1 εκατομύριο ευρώ είναι πρόβλημα αυτουνού που σου τα δάνεισε".. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΕΕ...
Praetorianos Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2009 Μερικοί π@π@ρες δυστυχώς διαφωνούν μαζί σου: Bloomberg: "Μια ελληνική χρεοκοπία είναι καλύτερη από τη διάσωση"Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει! Αυτή είναι η συμβουλή που δίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Mark Gilbert, επικεφαλής του γραφείου του Bloomberg στο Λονδίνο. «Η Ελλάδα χρωστά στους πιστωτές της περίπου 361 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank for International Settlements, του Ιουνίου. Επομένως, μην απατάστε, η χρεοκοπία θα ήταν ένα τρομερό πράγμα. Οι επιπτώσεις μίας διάσωσης από τους ευρωπαίους εταίρους, όμως, θα ήταν πολύ χειρότερες», γράφει ο Gilbert. Ελπίζω να τους πληρώνουν αρκετά για να γράφουν τέτοιες βλακείες γιατί αν τα γράφουν από μόνοι τους...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.