Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Western Digital γνωστοποίησε σήμερα τη πρόθεση της να κυκλοφορήσει ένα νέο πρόγραμμα μορφοποίησης σκληρών δίσκων (format) το οποίο θα προσφέρει 11% περισσότερο ελεύθερο αποθηκευτικό χώρο έναντι της κλασικής διαδικασίας.

Η τεχνική της WD ονομάζεται Advanced Format και είναι συμβατή με PC/Mac τα οποία τρέχουν λειτουργικά συστήματα των τελευταίων χρόνων όπως Mac OS X Tiger/ (Snow) Leopard/Windows Vista/7. Οι χρήστες Windows XP όπως και όσοι χρησιμοποιούν λογισμικό κλωνοποίησης δίσκου (ghost) θα πρέπει πρώτα να τρέξουν ένα δεύτερο εργαλείο της WD με την ονομασία Align Utility.

Η τεχνολογία του Advanced Format χρησιμοποιεί sectors των 4kb αντί των 512bytes για την αποθήκευση δεδομένων με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη χρήση της διαθέσιμης χωρητικότητας σε ένα platter των 500gb. Το ποσοστό αποθηκευτικού χώρου που κερδίζει ο χρήστης σε αντίθεση με τους παλιούς σκληρούς δίσκους κυμαίνεται από 7% έως 11% ανάλογα με την υλοποίηση. Τo firmware ενός συμβατού με τη νέα τεχνολογία σκληρού δίσκου, αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες μετατροπές με την WD να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει απώλεια στις επιδόσεις από τη στιγμή που τα partitions είναι σωστά στοιχισμένα.

Οι πρώτοι δίσκοι που θα κάνουν χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι η νέα σειρά WD Caviar Green με χωρητικότητα 500gb ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν νέα μοντέλα με υψηλότερη χωρητικότητα καθώς και 64mb cache. Δυνατότητα αναβάθμισης firmware σε σύγχρονoyς σκληρούς δίσκους για την υποστήριξη του Advanced Format δεν είναι δυνατή σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα.

Link.png Site: techreport.com

Link.png Site: WD Advanced Format

Δημοσ.

Ενδιαφέρουσα, και σίγουρα χρήσιμη καινοτομία.

Κρίμα που δεν γίνεται στους σκληρούς που κυκλοφορούν ήδη. (αν και πιστεύω πως ο μόνος λόγος που δεν γίνεται είναι καθαρά marketing)

• Super Moderators
Δημοσ.

δλδ θα περιορίζεται η χασούρα μετά την δημιουργία του partition ή μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού?

---------- Post added at 16:33 ----------

(αν και πιστεύω πως ο μόνος λόγος που δεν γίνεται είναι καθαρά marketing)

σιγά μην χάσουν την ευκαιρία να πουλήσουν νέους δίσκους...

Δημοσ.
Χρήσιμη καινοτομία αλλά θα ήθελα εξέλιξη στην ταχύτητα περισσότερο απο οτι στο χώρο.

Η εξέλιξη που ποθείς ονομάζεται SSD.

• Super Moderators
Δημοσ.
καποι μαγκες θα βγαλουν custom firmware,και θα φαει ο λαος

με το οποίο θα χάνεται η εγγύηση...να μου λείπει :P

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
με το οποίο θα χάνεται η εγγύηση...να μου λείπει :P

Σωστά, ειδικά από τη στιγμή που οι δίσκοι έχουν αρκετά μεγάλη εγγύηση (3 με 5 χρόνια) δεν λέει.

.............

Όπως το βλέπω πάντως κατασταλάζουμε στο ssd για λειτουργικό και μηχανικό δίσκο για αποθήκευση από πολύ κόσμο, περισσότερο από ότι πίστευα δηλαδή.

Προσωπικά θα προτιμούσα για αποθήκευση green δίσκους, γιατί αν δεν κάνω λάθος και πιο ψυχροί είναι αλλά και πιο αθόρυβοι από τους πατροπαράδοτους. Και αυτό που με απασχολεί αρκετά σε ένα μηχάνημα πλέον είναι να είναι και όσο πιο αθόρυβο γίνεται. Σε δίσκο που θέλω για αποθήκευση η ταχύτητα έρχεται σε 2η μοίρα.

Επεξ/σία από Nomedor
Δημοσ.

Δηλαδη μιλαμε για τεχνολογια που εκμεταλλευεται καλυτερα τις δυνατοτητες των ηδη υπαρχοντων filesystems, ή για καποιο εντελως νεο filesystem (ή παραλλαγη των υπαρχοντων);

Με απλά λογια, αμα κανω format με το δισκακι των Windows Vista/Seven, χωρις κανενα αλλο προγραμμα, τοτε ισχυει η 11% αυξηση, ή οχι;

Γιατι κατι μου λεει οτι η WD θα διαφημισει της επιπλεον χωρητικοτητα (500*11%=555GB), αλλα οταν ολοι πανε να κανουν φορματ με το δισκακι του εκαστοτε λειτουργικου, χωρις κανενα αλλο προγραμμα, θα βλεπουν μονο τα 500GB; Α, και μιας τα Windows μετρανε σε binary, τοτε στην πραγματικοτητα θα βλεπουν 465GB!! Δηλαδη 90GΒ κατω απο αυτο που θα επρεπε! Ε, ρε μυνησεις που εχουν να πεσουν...

Αν ειναι ετσι, βγαζω και γω το ταδε filesystem που συμπιεζει on the fly οτι αποθηκευεται στο σκληρο με καποιο αλγοριθμο παρομοιο του winrar, και διαφημιζω τον δισκο του λαπτοπ μου ως 200άρη!! (76GB ειναι...)

Αμα θελουν να κανουν τετοια κολπα, ας τα κανουν με ειδικο firmware στη συσκευη, ωστε η διαδικασια να ειναι διαφανης στο λειτουργικο. Αλλα αυτο εχει κοστος. Ενω σου λεει, ετσι εχουμε και τον λογιστη χορτατο και την πιτα ολακερη.

Δημοσ.

Οι σύγχρονοι δίσκοι αν θυμάμαι καλά χρησιμοποιούν διευθυνσιοδότηση 48bit, δηλαδή 6byte.

Με το να χρησιμοποιεί sectors των 4K αντί για 512bytes εξοικονομεί 8-1=7 sectors/4Κ, ή διαφορετικά 6*7=42bytes. Το 42 είναι το 1% του 4Κ. Το υπόλοιπο 7 έως 10% δεν μπορώ να καταλάβω που το βρήκανε. Μάλλον μου διαφεύγουν πολλά στην αρχιτεκτονική δίσκων (μόνο αρχιτεκτονική επεξεργαστών, μνημών και chipset ξέρω).

Δημοσ.

Δηλαδή θα παίρνουμε δίσκους 500gb και θα είναι όντως 500gb (και λίγο παραπάνω) :P

Το θέμα με την ταχύτητα+θόρυβος+χώρος+τιμή γίνεται να αλλάξει; Δηλαδή, παίρνουμε χώρο αλλά δεν δίνουμε τίποτα; Ο ίδιος ο παλιός ο δίσκος αλλά με περισσότερο χώρο θα είναι;

Δημοσ.

εχει δεν εχει εγγυηση ο δισκος,τα δεδομενα δεν σωζωνται.(εχοντας εγγυηση ο δισκος)

Επισης αν εχω καταλαβει καλα τους δισκους τους αλλαζουν επιτοπου.

Δημοσ.

αν ειναι 4kb πως θα κερδιζεις δε το εχω καταλαβει....

οταν ενα προγραμματα ενος μεγεθους κατακερματιστει σε 512 bits κοβεται σε περισσοτερα κομματια και μενουν λιγοτερα κενα. με τα 4kb θα μενουν μεγαλυτερα κενα αχρησιμοποιητα.

βεβαια θα αυξησει την ταχυτητα γιατι εχει λιγοτερα κομματια να ψαξει...

Δημοσ.
αν ειναι 4kb πως θα κερδιζεις δε το εχω καταλαβει....

οταν ενα προγραμματα ενος μεγεθους κατακερματιστει σε 512 bits κοβεται σε περισσοτερα κομματια και μενουν λιγοτερα κενα. με τα 4kb θα μενουν μεγαλυτερα κενα αχρησιμοποιητα.

βεβαια θα αυξησει την ταχυτητα γιατι εχει λιγοτερα κομματια να ψαξει...

Δες εδώ σχετικά με την υλοποίηση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...