Προς το περιεχόμενο

Ποιες ATI δουλεύουν σε linux;

pmichal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αυτα τα στοιχεια μου εδινε η nvidia για τις σειρες 8xxx οταν ξεκινησα τον πινακα, πανω σε αυτα εκανα τον πινακα. Δεν θα καθομουν να κανω επιπλεον κελια και να βρω τα specifications που δεν αναφερει η nvidia για τις 8xxx.

http://www.nvidia.com/page/geforce8.html

Ε, αφού κάθησες να κάνεις ολόκληρο πίνακα, μερικά κελιά λυπήθηκες; Για στοιχεία, μπορούσες να ρωτήσεις και να σου απαντήσουμε με επιπλέον πηγές ώστε να γίνει σωστή και ολοκληρωμένη δουλειά.

Αυτο που ηθελα να επισημανω ειναι η τεραστια ομοιοτητα στην ταχυτητα κλπ των 9600 μεταξυ τους (4 μοντελα) και με τις αντιστοιχες 8600.

Που την είδες αυτήν την ομοιότητα; Τόσο από μία αντιπαραβολή των τεχνικών χαρακτηριστικών όσο και από τα benchmarks που μπορείς να βρεις στο Internet, υπάρχει σημαντική διαφορά, όχι τεράστια ομοιότητα.

Και η 9600GT ειναι υποβαθμιση.

Σε σχέση με την κάρτα που έχεις τώρα; Στα ίδια πάνω-κάτω θα είσαι.

Και για να μην το ξεχασω, καρτες των gainward, palit κλπ ειναι σαν να μην υπαρχουν για μενα.

XFX με 62€ (το έγραψα και πιο πάνω), Gigabyte με 66€, MSI με 69€, ASUS με 70€.

Χμμμμ... 100Ε για +72Mhz γρηγοροτερης μνημης και για το διπλο περιπου texture fill rate...

Μπα ακομα δεν αξιζει.

http://www.gpureview.com/show_cards.php?card1=557&card2=546

Δύο λάθη κάνεις:

1. Εμμονή στην τιμή των 100€. Δες την απάντησή μου στο αμέσως προηγούμενο quote

2. Στο compare link, συγκρίνεις τεχνικά χαρακτηριστικά μεταξύ GPUs διαφορετικών εταιρειών και αρχικτεκτονικών. Οι Stream Processors των ΑΤΙ είναι πιο απλοί στη δομή τους από αυτούς της nVIDIA, γι' αυτό και σε ολοκληρωμένα περίπου ισοδύναμα αυτά της ATI χρειάζονται περισσότερους SP για να «ισοφαρίσουν» αυτά της nVIDIA. Επίσης, η διαφορά χρονισμών σε ένα εκ των GPU, memory και shader clocks από μόνη της δε λέει τίποτα. Μεταξύ άλλων, για τον ίδιο λόγο που π.χ. ένας Pentium D@ 2.8GHz δεν είναι ταχύτερος από έναν [email protected].

Με τα παραπάνω, δεν προσπαθώ να σε πείσω ότι αξίζει να αλλάξεις την HD3850 σου με μία nVIDIA των 100, ούτε καν των 62€. Θέλω να είμαστε όσο γίνεται τεχνικά ακριβείς όμως, όταν συζητάμε για τεχνικά θέματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 81
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Το Aldi έχει ένα laptop με την κάρτα του τίτλου, τρέχω το ubuntu 9.10, παιχνίδια δεν παίζω, χρησιμοποιώ όμως Awn manager, ρωτώ λοιπόν, γιατί είμαι κάπως άσχετος, αν αγοράσω αυτό το laptop, θα έχω προβλήματα με την κάρτα γραφικών για ubuntu; Ευχαριστώ.

Σε Ubuntu 9.10 θα τρέχoυν άψογα τα πάντα με τον fglrx ,που θα σου προτείνει το σύστημα μέσω του "Οδηγοί υλικού" ...

(Σύστημα-->Διαχείριση συστήματος-->Οδηγοί υλικού)

Σε Ubuntu 9.10 θα δουλέψει μόνο με τον open source driver (radeon, radeonHD) αν έχει xorg 7.5.

Edit: Θα δουλέψει μάλλον ο fglrx.

Σε Ubuntu 9.10 θα τρέχoυν άψογα τα πάντα με τον fglrx ,που θα σου προτείνει το σύστημα μέσω του "Οδηγοί υλικού" ...

(Σύστημα-->Διαχείριση συστήματος-->Οδηγοί υλικού)

Αυτό θα κάνω και εγώ τότε... Άντε να σχολάσω να πάω να κάνω την δοκιμή...

• Moderators

jim_p, καλος χρυσος αγιος, και επι τη ευκαιρια να σε ξαναευχαριστησω για τη βοηθεια που μου προσφερες σχετικα με το λινουξ, αλλα δεξου αυτα που προσπαθουμε να σου πουμε εγω κι εγω parsifal περι τεχνικων θεματων και μη προσπαθεις να τα αντιπαραβαλεις με ελλειπη πινακακια.

Δεν προσπαθουμε να σε πεισουμε σε καμια περιπτωση να αλλαξεις καρτα, αλλα να σου δειξουμε οτι στα συγκεκριμενα λεγόμενά σου εχεις παρα πολυ αδικο.

Φιλικα παντα ε.

Αυτα τα στοιχεια μου εδινε η nvidia για τις σειρες 8xxx οταν ξεκινησα τον πινακα, πανω σε αυτα εκανα τον πινακα. Δεν θα καθομουν να κανω επιπλεον κελια και να βρω τα specifications που δεν αναφερει η nvidia για τις 8xxx.

http://www.nvidia.com/page/geforce8.html

Αυτο που ηθελα να επισημανω ειναι η τεραστια ομοιοτητα στην ταχυτητα κλπ των 9600 μεταξυ τους (4 μοντελα) και με τις αντιστοιχες 8600.

Και η 9600GT ειναι υποβαθμιση.

Και για να μην το ξεχασω, καρτες των gainward, palit κλπ ειναι σαν να μην υπαρχουν για μενα.

Χμμμμ... 100Ε για +72Mhz γρηγοροτερης μνημης (αν και νομιζω η υλοποιηση της asus που εχω ειναι καλυτερη) και για το διπλο περιπου texture fill rate...

Μπα ακομα δεν αξιζει.

http://www.gpureview.com/show_cards.php?card1=557&card2=546

Καταλαβαίνεις ότι όσο μένεις με την ATi θα παιδεύεσαι διπλά (xf86-video-ati)και τριπλά (fglrx) για χρόνια. Μην έχεις αυτές τις αγκυλώσεις με τις Nvidia κάρτες. Πάρε μία να ησυχάσεις. Για να λειτουργεί σωστά και γρήγορα τώρα, όχι "ισως" "κάποτε" "λέμε τώρα".

Πάρε πχ μία GT240 ή εάν θες περισσότερες επιδόσεις, μία GTS250.

Λοιπον...

- Ολες οι GT2χ0 εχουν απο 100Ε και πανω.

- Παραδοξως, οι gt250 ειναι φτηνοτερες απο τις gt260 αν και λογικα εχουν καλυτερες επιδοσεις.

Και το καλο...

Δοκιμασα archiso live που εχει τον radeon 6.12.99 και τον 2.6.31, ομοιες εκδοσεις με το ubuntu δηλαδη, αλλα με xorg 1.7.

Πλεον ο radeon δινει για την 3850 μου και xv και 3d acceleration (~3000 fps στο glxgears εναντι ~1000 της προηγουμενης εκδοσης) και ειμαι πανευτυχης. Επιτελους ενα βημα μπροστα.

Αυτο που με προβληματιζει ειναι οι εκδοσεις του radeon.

Αν υποθεσουμε οτι η 6.12.99 ειναι κατι απο το αναλογο git repo, αρα μεταγενεστερη της 6.12.3, ειναι νεοτερη της 6.12.4 που ειναι στο experimental repo του debian?

Λοιπον...

- Ολες οι GT2χ0 εχουν απο 100Ε και πανω.

- Παραδοξως, οι gt250 ειναι φτηνοτερες απο τις gt260 αν και λογικα εχουν καλυτερες επιδοσεις.

Οχι, δεν έχουν. http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/SVGA/with%28CHIPSET_TYPE=GT%20240%29.htm

Οι GTS250 είναι 9800GTX, αλλα με μικρότερη λιθογραφία. Επίσης οι GTX260 είναι καλύτερες από τις 250, μάλλον αρκετά καλύτερες.

Και το καλο...

Δοκιμασα archiso live που εχει τον radeon 6.12.99 και τον 2.6.31, ομοιες εκδοσεις με το ubuntu δηλαδη, αλλα με xorg 1.7.

Πλεον ο radeon δινει για την 3850 μου και xv και 3d acceleration (~3000 fps στο glxgears εναντι ~1000 της προηγουμενης εκδοσης) και ειμαι πανευτυχης. Επιτελους ενα βημα μπροστα.

Αυτο που με προβληματιζει ειναι οι εκδοσεις του radeon.

Αν υποθεσουμε οτι η 6.12.99 ειναι κατι απο το αναλογο git repo, αρα μεταγενεστερη της 6.12.3, ειναι νεοτερη της 6.12.4 που ειναι στο experimental repo του debian?

Είσαι ευτυχισμένος με την buggy, full από artifacts, experimental μετριότητα ; Σόρρυ, εγώ προσωπικά αναρωτιέμαι πώς εγώ άντεξα τόσους μήνες να περιμένω "κάτι το καλύτερο". Ενώ υπήρχε ήδη κάτι που δουλεύει σωστά τόσο καιρό.

Οχι, το 6.12.x branch είναι πιο παλιό από το 6.12.99 (~ 6.13.x). To 6.12.99 είναι δηλαδή snapshot του 6.13 και το 6.12.4 bugfix release του 6.12 branch.

(δεν ξερω να κανω multiquote, οποτε οι απαντησεις μου ειναι χυμα...)

Ξαναλεω οτι καρτες απο palit, gainward, sparkle κλπ ειναι σαν να μην υπαρχουν για μενα.

Η gt250 φαινεται να ειναι καλυτερη σε χρονισμους κλπ σε σχεση με την gt260.

http://www.gpureview.com/show_cards.php?card1=606&card2=604

Αν ειναι να δωσω 60+Ε για μια 9600 και να ειμαι περιπου στα ιδια με την 3850, τοτε προτιμω να περιμενω για την επομενη γενια ή να βρω μια 8800, εστω και μεταχειρισμενη, που εξακολουθει να ειναι η ιδανικη αντικατασταση της 3850 σε λογικη τιμη, αν σκεφτει κανεις και τα αναλογα features που εχει η σειρα 8xxx (vdpau).

Με τον νεοτερο radeon δεν ειδα κανενα artifact, κανενα σκισιμο στις μετακινησεις των παραθυρων, εχω xv που δεν ειχα ως τωρα και επιτελους το 3d acceleration επιασε μια αξιοπρεπη αποδοση, εστω και αν αυτη ειναι λιγο πιο κατω απο το 50% του fglrx. Ο προηγουμενος ηταν πραγματικα ελεεινος. Γιατι να μην χαιρομαι λοιπον? Υπαρχει καποιο bug που δεν το βλεπω?

Επισης, σχετικα με την φρεσκαδα του radeon.

Του arch ειναι φτιαγμενο στις 25/11/2009 και του experimental στις 3/12/2009, αρα ειναι λιγο νεοτερο. Και τα 2 βασιζονται στον xorg 1.7.

Πηγες

http://www.archlinux.org/packages/extra/i686/xf86-video-ati/

http://packages.debian.org/experimental/xserver-xorg-video-radeon (αρχειο .diff, γραμμη 615)

Ξαναλεω οτι καρτες απο palit, gainward, sparkle κλπ ειναι σαν να μην υπαρχουν για μενα.

Φαντάζομαι ότι δεν ισχύει το ίδιο και για όλους όσους διαβάζουν ή θα διαβάσουν το παρόν thread, γι' αυτό καλό είναι να πληροφορηθούν ότι υπάρχουν και κάρτες από τους συγκεκριμένους κατασκευαστές με τις αντίστοιχες τιμές. Εξάλλου, όπως προανέφερα, ο σκοπός της όλης αντιπαράθεσης (από τη μεριά μου τουλάχιστον) δεν είναι να πεισθείς εσύ προσωπικά ότι: Ούτε οι 9600GT αρχίζουν από τα 100€ ούτε αποτελούν rebranding των 8600GT ούτε δεν ισχύουν ορισμένες από τις υπόλοιπες πληροφορίες που αναφέρθηκαν.

Η gt250 φαινεται να ειναι καλυτερη σε χρονισμους κλπ σε σχεση με την gt260.

http://www.gpureview.com/show_cards.php?card1=606&card2=604

Από το ίδιο link που δίνεις:

post-4351-129063044901_thumb.png

Η διαφορά G92+ vs GT200b στην ονομασία (1) του ολοκληρωμένου θα έπρεπε τουλάχιστον να σε κάνει να «ψυλιαστείς» ότι ίσως δεν έχουν κοινή εσωτερική αρχιτεκτονική, ώστε να παίζει ρόλο μόνο η διαφορά χρονισμών. Με μία ματιά στην ίδια σελίδα λίγο παρακάτω (2), αυτό φαίνεται καθαρά. Και επιβεβαιώνεται επίσης από τη διαφορά στην ωμή επεξεργαστική δύναμη των 2 ολοκληρωμένων (3).

Γιατί, μια χαρά αυτοκόλλητο έχουν, μόρτικο!

Αν πιστεύεις πως οι (με refference cooler) κάρτες αλλάζουν ποιοτικά από κατασκευαστή σε κατασκευαστή, try the red pill.

:-)

Όσον αφορά την σύγκριση χρονισμών μεταξύ διαφορετικών αρχιτεκτονικών, ότι λέει ο parsifal.

Περι κατασκευαστων.

Πηγαινε μια βολτα απο το newegg να δεις reviews κατοχων καποιας απο τις καρτες γραφικων. Πχ της sparkle εδω

Cons: I had this card for about five months and it is dead already without over clocking the video card at all.

Σαν προιον με ημερομηνια ληξης...

Περι επιδοσεων.

Ανεκαθεν υπηρχε η αναλογια "πολλα Mhz = πολλα fps". Τωρα αν ενα τσιπακι νεοτερο απο το (rebranded) της gt250 τα καταφερνει αλλιως...

Και παιρνω πισω αυτο με τις 9600 και τα 100Ε. Τελευταια φορα που εψαχνα να συνθεσω ενα pc για φιλο, η 9600 ειχε 100Ε και η 9800 120-130Ε.

Αυτα ενα μολις μηνα πριν.

Περι κατασκευαστων.

Πηγαινε μια βολτα απο το newegg να δεις reviews κατοχων καποιας απο τις καρτες γραφικων. Πχ της sparkle εδω

Σαν προιον με ημερομηνια ληξης...

Ε, είσαι αδιόρθωτος ε.

Μου παραθέτεις ένα τυχαίο σχόλιο σε μία κάρτα με μη reference cooler (παρ'όλο που το ανέφερα παραπάνω) για να αποδείξεις τί;

Οτι η sparkle δε κάνει καλές υλοποιήσεις;

Με ποια λογική;

Υπαρχει καποια οδηγια για "reference cooler" απο την nvidia που να λεει "το συστημα ψυξης θα ειναι ετσι και οχι μεγαλυτερο"? Και αφου ειναι μεγαλυτερο, δεν θα επρεπε να αποδιδει καλυτερα?

Οι gt240 που ειναι στο link του flamelab παραπανω εχουν ολες διαφορετικη ψυξη.

Και δεν ειναι θεμα sparkle. Δες και μια αλλη κριτικη για palit

Other Thoughts: bought this to replace an old GB 8500GT 512MB factory oc at 600 mhz, had this card for years and the 250 gets about 8 fps better in WoW have not reinstalled any of my other games yet but this is the main reason I wanted it. I got a 9600 gso 384MB version when they first came out that does better than this

8 frames πανω ειναι σαν να λεμε οτι κανει το rendering μερικα msec πιο γρηγορα. Εντελως μηδαμινη διαφορα.

Πάμε πάλι.

Είπες δε κοιτάς υλοιποιήσεις από sparkle - palit κλπ.

Σου είπα πως όλες (σχεδόν) οι υλοποιήσεις, ανεξαρτήτως κατασκευαστή, αν έχουν refference cooler είναι ίδιες.

Η μόνη διαφορά που συναντάς είναι το αυτοκόλλητο και τα συνοδευτικά (κάποιο game π.χ δώρο).

Διαφωνείς συγκεκριμένα στο από πάνω;

Όσον αφορα τις τυχαίες παραθέσεις που κάνεις, πραγματικά δε ξέρω αν αξίζει τον κόπο να απαντήσω.

Η επιδόσεις μιας κάρτας δεν μετριούνται σε frames διαφοράς.

Αντιλαμβάνεσαι πως στα 100fps τα 108 αποτελούν ανούσια αύξηση, ενώ στα 20fps ta 28 κάνουν το παιχνίδι almost playable δίνοντάς του αύξηση ~30%;

Η σύγκριση της 8500Gt με την GTS250 είναι κάτι παραπάνω από αστεία.

Μιλάμε για σχεδόν πενταπλάσιες επιδόσεις.

H παράθεσή σου παραπέμπει προφανώς σε κατάσταση PEBKAC.

Οταν απο 8500 σε gt250 εχεις μονο 8 fps διαφορα, σε οποιαδηποτε αναλυση, αρα και framerate, για μια καρτα του σημερα και που αντικαθιστα μια mid(-to-low) end καρτα τοτε ειναι μηδαμινη.

Δεν διαφωνω με οσα λες.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...