Προς το περιεχόμενο

Ποιες ATI δουλεύουν σε linux;

pmichal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα και από εμένα(1ο Post στο Insomnia :-D)

Εγώ χρησιμοποιώ Linux και συγκεκριμένα την διανομή Ubuntu εδώ και 4 χρόνια. Στο σύστημα μου έχω μια Ati Radeon 3870 και μέχρι την διανομή 9.04 λειτουργούσαν όλα τέλεια. Όμως, από την στιγμή που εγκατέστησα την έκδοση 9.10 Karmic Koala, όλα πάνε στραβά. Όχι μόνο δεν λειτουργούν τα 3D Effects, αλλά frame-άρει και σε απλές εφαρμογές Desktop.

Κάνοντας λοιπόν μια αναζήτηση στο Internet, είδα πως πολλοί κατηγορούν την Ati επειδή δεν ανανεώνει τους Drivers της.

Εν κατακλείδη, δεν είμαι σε θέση να σου πώ, πάρε nvidia ή πάρε ati, απλώς έχε στο μυαλό σου πως η nvidia είναι πιο συνεπής στην ανανέωση των drivers της .:lol:

Ελπίζω να βοήθησα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 81
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Ο fglrx δουλεύει μέχρι xorg 7.4...

Η 4650Μ στο Laptop μου παίζει μια χαρά σε Mint 8 τα πάντα ....όλα..:-)

Μήπως υπάρχει μια από κεκτημένη ταχύτητα προκατάληψη για τις ΑΤΙ λόγω των προβλημάτων που παρουσίαζαν στο παρελθόν;;)

Γι αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να αναφέρετε σε ποιά διανομή έχει πρόβλημα ο fglrx.

Εγώ σας διαβεβαιώνω ότι σε Ubuntu , Mint , Sabayon όλα παίζουν άψογα.

Για άλλες διανομές δεν γνωρίζω.

Για να βοηθηθούν λοιπόν όσοι έχουν ή σκοπεύουν να αγοράσουν ΑΤΙ , να αναφέρει ο καθένας που ακριβώς και σε ποιά διανομή αντιμετώπισε προβλήματα

Το "άψογα" δίπλα στο "fglrx" είναι σχήμα οξύμωρο.

Η δική μου.

Φίλτατε firewalker γράψε ποιά διανομή έχεις με xorg 7.5 και δεν δουλεύει ο fglrx, ώστε να πληροφορηθούν όλοι οι κάτοχοι ΑΤΙ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις ...και να την ... αποφεύγουν...

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 08:54 ----------

Το "άψογα" δίπλα στο "fglrx" είναι σχήμα οξύμωρο.

Το άψογα αναφέρεται μόνο στις διανομές που έχω εγκατεστημένες και μπορώ να έχω άποψη....Δηλαδή Ubuntu,Mint,Sabayon...

Τόνισα ότι για άλλες δεν γνωρίζω και ως εκ τούτου (σαν υπεύθυνος άνθρωπος:shock:) δεν μπορώ να αναφέρω τίποτε....

Στις διανομές λοιπόν (επαναλαμβάνω ...:cry:)που αναφέρομαι ΟΛΑ λειτουργούν άψογα...

Αν έχετε διαφορετική εμπειρία σε εγκατεστημένη διανομή με προβλήματα , αναφέρετέ το ώστε να λάβουμε γνώση εμείς οι κάτοχοι ΑΤΙ.

Οι γενικολογίες και οι αφορισμοί δεν βοηθούν κανέναν ..:o

Καθένας έχει διαφορετικές απαιτήσεις.

Και η nvidia και η ati, εξαιτίας του ότι συντηρούν off-kernel τους drivers τους, βρίσκονται στην θέση να τρέχουν και να μη φθάνουν προκειμένου να λύνουν προβλήματα συμβατότητας και με τα δύο σχετικά υποσυστήματα: kernel και τον Xorg. Είναι πια κανόνας ότι 3-4 φορές το χρόνο και ο fglrx και ο nvidia driver θα έχουν πρόβλημα συμβατότητας είτε με τον τελευταίο kernel είτε με τον τελευταίο xorg.

Αυτοί που επηρεάζονται άμεσα είναι οι χρήστες rolling διανομών, όπως το gentoo και το archlinux, αλλά και γενικότερα οι χρήστες οι οποίοι, ανεξαρτήτως διανομής, θέλουν να χρησιμοποιούν τις τελευταίες εκδόσεις λογισμικού. Δεν είναι για όλους αρκετό να χρησιμοποιούν τις εκδόσεις που εγκαθιστούν by default οι διανομές.

Παραδοσιακά ο fglrx είχε περισσότερα προβλήματα από τον nvidia. Δε ξέρω πόσο έχουν βελτιωθεί τα προβλήματα σταθερότητας, όμως υπάρχουν εκκρεμή προβλήματα συμβατότητας με το 3d support του Wine, όπως αυτό, τα οποία δεν υπάρχουν με τον driver της nvidia.

Arch εχει, οπως και ο flamelab.

Περι fglrx.

Αν με ρωτησεις σημερα "Ποιος ειναι ο καλυτερος driver για την καρτα σου (3850)?" θα απαντησω "Σαφως ο fglrx γιατι μου δινει και 3d και xv".

Αλλα γενικα δεν ειναι ετσι. Γιατι για να εχεις fglrx σε μια ρεουσα διανομη, που ΔΕΝ ειναι το ubuntu και το ubuntoπαραγωγο mint, πρεπει να εχεις υπομονη.

(για τα υπολοιπα με προλαβε ο nske!)

Περι rebranding.

Ξαναλεω οτι "100 non-rebranded ευρω" ειναι πολλα για μια, κατα τη γνωμη σας, non-rebranded 9600 και πανω, που ειναι η υποτιθεμενη αναβαθμιση απο την 3850 μου, απο τη στιγμη που οι διαφορα σε 3d δεν ειναι πανω απο 10% (σε windows και linux με κλειστους drivers).

Οτιδηποτε αλλο στο οριο των <100Ε ειναι υποβαθμιση.

Τελικά πήρα ΑΤΙ για διάφορους λόγους, και συγκεκριμένα την 5770.

Όταν γυρίσω από την δουλειά θα δοκιμάσω με ubuntu 9.10 να δω τι γίνεται.

Θα ποστάρω συμπεράσματα...

Arch εχει, οπως και ο flamelab.

Περι fglrx.

Αν με ρωτησεις σημερα "Ποιος ειναι ο καλυτερος driver για την καρτα σου (3850)?" θα απαντησω "Σαφως ο fglrx γιατι μου δινει και 3d και xv".

Αλλα γενικα δεν ειναι ετσι. Γιατι για να εχεις fglrx σε μια ρεουσα διανομη, που ΔΕΝ ειναι το ubuntu και το ubuntoπαραγωγο mint, πρεπει να εχεις υπομονη.

(για τα υπολοιπα με προλαβε ο nske!)

Περι rebranding.

Ξαναλεω οτι "100 non-rebranded ευρω" ειναι πολλα για μια, κατα τη γνωμη σας, non-rebranded 9600 και πανω, που ειναι η υποτιθεμενη αναβαθμιση απο την 3850 μου, απο τη στιγμη που οι διαφορα σε 3d δεν ειναι πανω απο 10% (σε windows και linux με κλειστους drivers).

Οτιδηποτε αλλο στο οριο των <100Ε ειναι υποβαθμιση.

Πολύ σωστά....

Αυτό προσπαθώ να πω και να επισημάνω.

Σε μια ρέουσα διανομή σαφώς και υπάρχουν τα προβλήματα που αναφέρθηκαν.

Αλλά αυτό είναι ένα θέμα και ο αφορισμός "οι ΑΤΙ και ο fglrx είναι για τα...μπάζα...) είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα , αφού μπορούν να τρέχουν απροβλημάτιστα στις υπόλοιπες που καλώς ή κακώς απασχολούν και την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών Linux...B)

Τελικά πήρα ΑΤΙ για διάφορους λόγους, και συγκεκριμένα την 5770.

Όταν γυρίσω από την δουλειά θα δοκιμάσω με ubuntu 9.10 να δω τι γίνεται.

Θα ποστάρω συμπεράσματα...

Σε Ubuntu 9.10 θα δουλέψει μόνο με τον open source driver (radeon, radeonHD) αν έχει xorg 7.5.

Edit: Θα δουλέψει μάλλον ο fglrx.

1.6.4 λέει ότι έχει το ubuntu. Δεν έχω καταλάβει βέβαια πως σχετίζονται οι εκδόσεις 1.x.x με τις 7.χ και γιατί υπάρχουν δυο αριθμήσεις :P

Εκανα ενα πινακα για να συγκεντρώσω τα specifications των καρτων.

Αφου δειτε τις ελαχιστες αλλαγες ανα εκδοση των τσιπ της nvidia, οχι ακριβως rebranding, απαντηστε μου στο παρακατω.

Αν ησασταν στη θεση μου, θα δινατε 100+Ε για μια nvidia 9600 και πανω?

kartes.pdf

Το Aldi έχει ένα laptop με την κάρτα του τίτλου, τρέχω το ubuntu 9.10, παιχνίδια δεν παίζω, χρησιμοποιώ όμως Awn manager, ρωτώ λοιπόν, γιατί είμαι κάπως άσχετος, αν αγοράσω αυτό το laptop, θα έχω προβλήματα με την κάρτα γραφικών για ubuntu; Ευχαριστώ.

@tolis_01

Οι xorg 1.5 και 1.6 ειναι η εκδοση 7.4, ο 1.7 ειναι η 7.5.

Οι ονομασιες με το 1.x αναφερονται στον xorg-core, το βασικο κομματι του xorg, ενω οι 7.y σε ολο το xorg πακετο (xorg + drivers + hal κλπ)

@yhttos

Μα σε ρεουσα διανομη ειμαι... Βασικα, το testing κομματι του debian ειναι η τελευταια γραμμη σιγουριας για τον fglrx. Αν περασει ο flgrx με τον αντιστοιχο kernel στο testing παει να πει οτι απλα δουλευουν και δεν χρειαζεται να σκοτιζομαι αλλο.

Εκανα ενα πινακα για να συγκεντρώσω τα specifications των καρτων.

Αφου δειτε τις ελαχιστες αλλαγες ανα εκδοση των τσιπ της nvidia, οχι ακριβως rebranding, απαντηστε μου στο παρακατω.

Αν ησασταν στη θεση μου, θα δινατε 100+Ε για μια nvidia 9600 και πανω?

Πάμε πάλι μία, για το ρεζουμέ: Το ολοκληρωμένο που έχουν οι GTS250-designated κάρτες δεν είναι το ίδιο με αυτό των 9600GT, αλλά με αυτό των 9800GTX+. Σε αυτήν την περίπτωση, μάλιστα, ναι, μιλάμε για rebranding. Αυτό που πρέπει να κρατήσεις είναι ότι μία GTS250/9800GTX+ είναι αρκετά δυνατότερη από μία 9600GT (και από την HD3850 που έχεις τώρα), γι' αυτό και μπορείς να βρεις κάρτες 9600GT να ξεκινάνε από τα 62€ (στο Πλαίσιο πριν μερικές εβδομάδες είχε νομίζω και Palit ακόμη πιο φθηνές κατά μερικά €), αλλά καμμία GTS250 σε αυτό το price range.

Συν τοις άλλοις, ο πίνακάς σου είναι πολύ πρόχειρος και δε δείχνει ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που παίζει ρόλο στη δύναμη των σύγχρονων καρτών: Τον αριθμό των Stream/Shader Processors που διαθέτει η GPU. Ορίστε μία πιο ακριβής αντιπαράθεση τεχνικών χαρακτηριστικών 9600GT και GTS250: http://www.gpureview.com/show_cards.php?card1=557&card2=606

Αυτα τα στοιχεια μου εδινε η nvidia για τις σειρες 8xxx οταν ξεκινησα τον πινακα, πανω σε αυτα εκανα τον πινακα. Δεν θα καθομουν να κανω επιπλεον κελια και να βρω τα specifications που δεν αναφερει η nvidia για τις 8xxx.

http://www.nvidia.com/page/geforce8.html

Αυτο που ηθελα να επισημανω ειναι η τεραστια ομοιοτητα στην ταχυτητα κλπ των 9600 μεταξυ τους (4 μοντελα) και με τις αντιστοιχες 8600.

Και η 9600GT ειναι υποβαθμιση.

Και για να μην το ξεχασω, καρτες των gainward, palit κλπ ειναι σαν να μην υπαρχουν για μενα.

Χμμμμ... 100Ε για +72Mhz γρηγοροτερης μνημης (αν και νομιζω η υλοποιηση της asus που εχω ειναι καλυτερη) και για το διπλο περιπου texture fill rate...

Μπα ακομα δεν αξιζει.

http://www.gpureview.com/show_cards.php?card1=557&card2=546

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...