Προς το περιεχόμενο

AJAX και SEO

mgiota

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας παιδιά,

είναι να ξεκινήσω τώρα ένα site και ψιλοέχω έτοιμο κώδικα όπου το navigation του site δημιουργείται με jquery και χρησιμοποιείται ajax για να φορτωθεί το content.

Τι γίνεται όμως με search engines. Διάβασα αρκετά άρθρα που λένε ότι "Ajax and SEO don't match together". Επίσης αν είναι να κάνουμε ένα ajax-based site πρέπει να κάνουμε στην ουσία 2 sites, ένα για τους crawlers και ένα για τους users.

Εσείς τι έχετε να μου προτείνετε να πάω με την παραδοσιακή μέθοδο (html, css, php) ή μήπως μπορείτε να μου πείτε κάποια tricks που μπορούν να ξεγελάσουν τις μηχανές αναζήτησης;

Δημοσ.

Αυτή την τεχνική με το sitemap την χρησιμοποίησε ο προηγούμενος προγραμματιστής. Είναι σίγουρη λύση; Ρωτάω επειδή δεν ξέρω ακριβώς πως ψάχνουν οι crawlers. Αν έχω ανεβασμένο στον ftp ένα αρχείο sitemap.html θα πάνε να ψάξουν μόνο αυτό, ή προφανώς όλο το site και όπου βρουν link θα το ακολουθήσουν; Αν γνωρίζεις κάτι ή κάποιος άλλος για τον τρόπο που διαβάζουν το site θα με βοηθούσε.

Επίσης έπεσα πάνω στο SWFAddress, (http://www.asual.com/swfaddress/) το οποίο στην ουσία αποτελεί λύση SEO για Flash και AJAX sites. Υπάρχουν πάρα πολλά tutorials για flash αλλά για ajax κανένα. Επικοινώνησα και με το συγκεκριμένο site να μου δώσουν κάποιο link για ajax tutorials αλλά με διαβεβαίωσαν και αυτοί ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, μπορώ όμως να χρησιμοποιήσω το ajax samle που έχουν. Το έχει χρησιμοποιήσει κάποιος να μου πει αν συνάντησε κάποια δυσκολία;

Δημοσ.

Μη ψάχνεις χωρίς λόγο, AJAX και SEO δεν πάνε μαζί. Οι μηχανές αναζήτησης διαβάζουν μόνο HTML (και πρόσφατα Flash) σαν να μην έχουν ενεργοποιημένη τη Javascript. To sitemap.html αν υπάρχει link σε αυτό στην αρχική σελίδα, η μηχανή αναζήτησης θα το διαβάσει, καθώς και όλα τα links που υπάρχουν σε αυτό. Για να καταλάβεις τι διαβάζει η μηχανή αναζήτησης, απενεργοποίησε τη Javascript στο browser σου, μπες στο site, και προσπάθησε να δεις τι μπορείς να διαβάσεις.

Δημοσ.

Θα ήθελα και εγώ να συμπληρώσω 1-2 πράγματα περί του θέματος. Καταρχάς, ο Αλέξανδρος έδωσε την μοναδική λύση που υπάρχει και λειτουργεί 100%, αρκεί ο developer να έχει λίγο υπομονή να κατανοήσει μερικά πράγματα για το crawling.

Κατά δεύτερον, να ξεκαθαρίσουμε κάτι για τα SWF files (flash). Τα engines μπορούν να κάνουν index τα swf που περιέχουν στατικές πληροφορίες (πχ text), δεν μπορούν να κάνουνε index πληροφορίες που φέρνουνε με ασύγχρονο τρόπο (κοινός, δυναμικά) αλλιώς, πολύ απλά δεν θα υπήρχε το πρόβλημα το οποίο περιγράφουμε. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα SWF μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το SWFAddress δεν λύνει το πρόβλημα του SEO ακριβώς. Δίνει λύση στο θέμα των URLs (Deep Linking) έτσι ώστε να μπορεί ένας χρήστης να πάει απευθείας σε μια σελίδα που γίνεται load μέσα από ajax ή flash και να το μοιραστεί με τους γύρω όπως γίνεται και με τις φυσιολογικές σελίδες. ΔΕΝ βοηθάει τα bots σε κάτι, βοηθάει τους επισκέπτες να μπορούν να κάνουν access μια συγκεκριμένη σελίδα όπως έχουνε συνηθίσει να κάνουν.

Αυτό λοιπόν ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με το να έχεις alternative content για τα search engine bots = SEO solution και λειτουργεί 100%. Πριν μερικούς μήνες κάναμε ένα full flex project και για test είχαμε 10,000 άρθρα μέσα στην database και επιτυχώς γίνανε όλα index. (ΝΟΤΕ: Μπορεί ο οποιοσδήποτε να δει τι έχει κάνει index το Google για ένα site γράφοντας site:http://www.example.com στο search box)

Παρ' όλα αυτά, θεωρώ λάθος το ότι θες να φτιάξεις ένα full AJAX site και να καταστρέψεις ένα σημαντικό πράγμα που έχει η HTML σε σχέση με το flash, το full, out of the box SEO support χωρίς να κάνεις αλχημίες.

Γνώμη μου είναι, να φτιάξεις το site σου με φυσιολογικό τρόπο και να το εμπλουτίσεις με AJAX features. Αυτός είναι και ο πιο σωστός τρόπος (μέχρι και ΑΝ λυθεί το θέμα των bots να μπορούν να κάνουνε indexing με αυτές τις τεχνολογίες) να στήσεις ένα non-flash site με AJAX support. Για παράδειγμα, το να φέρνεις μια λίστα πόλεων ανάλογα με την χώρα που επιλέχτηκε μέσω AJAX είναι κάτι που δεν σε πειράζει να μην μπορεί το bot να διαβάζει.

Τέλος, σχετικά με τα sitemaps θα ήθελα να συμπληρώσω το εξής. Κάποιος που έχει ένα sitemap με 1000 links σε σχέση με κάποιον που έχει ένα με 10 links δεν σημαίνει ότι θα γίνει γρηγορότερα ή καλύτερα index. Τα sitemaps βοηθούνε τα bots να ανακαλύψει links που θα ήταν δυσκολοτερ να ανακαλύψει από μόνο του. Για παράδειγμα, άμα έχετε Ν άρθρα στην βάση σας δεν θα βάλετε και τα Ν links στο sitemap. Τo sitemap δεν κάνει απολύτος τίποτα από μόνο του σε ένα full AJAX/Flash site αν δεν έχει γίνει το implementation για το alternative content.

Χρειάζεται και λίγος κώδικας βέβαια αλλά ελπίζω να έδωσα μια γενική ιδέα.

http://www.adobe.com/devnet/flashplayer/articles/alternative_content.html (Example από Adobe για Alternative content)

http://www.xml-sitemaps.com/ (Sitemap generator)

https://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=156184 (Sitemaps)

Δημοσ.

Ήσουν πολύ κατατοπιστικός. Σ' ευχαριστώ πολύ.

Και γω εκεί κατέληξα, έκανα το site με φυσιολογικό τρόπο και σκοπεύω να το εμπλουτίσω με AJAX features.

Να σε ρωτήσω λίγο για το sitemap. Εγώ χρησιμοποιώ το GsiteCrawler. Το χεις ακουστά;

'Εχω μια απορία για το alternative content. Ένα παιδί έκανε το εξής: Φόρτωνε το περιεχόμενο με ajax, χρησιμοποιούσε μία μεταβλητή π.χ. no_effect η οποία σε όλο το site ήταν 0, και εκεί που ήταν να φορτωθεί το περιεχόμενο έκανε το έλεγχο

if($no_effect==1) { include ("something.php")}.

Έπειτα κατασκεύαζε ένα sitemap μόνος του, το οποίο στην ουσία περιείχε το navigation του site με την εξής μορφή

<a href="index.php?page=contents&category_id=34&no_effect=1>Company</a> κ.τ.λ. , οπότε ο crawler διάβαζε το site με τον εναλλακτικό τρόπο. Η απορία μου είναι στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται το sitemap για το εναλλακτικό περιεχόμενο. Απ' ότι καταλάβατε εδώ κατασκευάζεται manual όπως περιέγραψα παραπάνω.

Πώς μπορεί να δημιουργηθεί αυτόματα για το εναλλακτικό κείμενο; Με τα παραπάνω links που μου δίνεις για sitemap generator είναι εφικτό; Δεν πρόλαβα να τα διαβάσω ακόμα.

Δημοσ.

Όχι δεν το γνωρίζω το GSiteCrawler αλλά από ότι βλέπω sitemap generator είναι σαν αυτόν που σου έδωσα και εγώ.

Σε αυτό που έχει κάνει ο φίλος σου έχει τα εξής προβλήματα:

1) Χρειάζεται άπειρη χειροκίνητη δουλειά άμα το site είναι μεγάλο να βάζεις τα links. Όπως πολύ σωστά είπες δεν θα γίνονται index από την στιγμή που δεν έχει κάνει το σωστό implementation και θα γίνεται index μόνο ότι έχει περαστεί στο sitemap κάτι για το οποίο δεν υπάρχει καμία εγγύηση από το engine ότι θα διαβάσει ΟΛΟ το sitemap.

2) Τα google results θα εμφανίζουν λάθος links από την στιγμή που τα bot κάναν crawl το link

>index.php?page=contents&category_id=34&no_effect=1

θα εμφανίζουν αυτό οπότε ο χρήστης μόλις κάνει click θα φορτώνεται η alternative version αντί αυτή με no_effect=0

Μπορώ να σου πω πως το είχα λύσει εγώ με το Flash και να κάνεις κάτι αντίστοιχο για το AJAX αλλά ειλικρινά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να μπλέξεις με κάτι τέτοιο. Το Facebook είναι κλασσικό παράδειγμα που έχει κάνει τέτοιο implementation αλλά ειλικρινά δεν νομίζω ότι θες να το φτάσεις μέχρι εκεί...

Δημοσ.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις ένα αυτόματο sitemap.xml (αυτόματο εννοώ της εφαρμογής, όποτε προσθέτεις νέο άρθρο θα δημιουργείται και το κάταλληλο entry στο sitemap) ώστε οι crawlers να εντοπίζουν τις σελίδες.

Έτσι οι μηχανές θα έχουν τα σωστά url, και από εκεί και πέρα αλλάζεις την εμφάνιση με javascript ώστε να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...