Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με διαμέρισμα από κληρονομιά

velzevoul84

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω ένα μικρό πρόβλημα και θα ήθελα την βοήθεια σας. Το διαμέρισμα που μένουμε ανήκει το μισό στον πατέρα μου και το άλλο μισό στον αδερφό του, χωρίς όμως να υπάρχουν συμβόλαια που να δείχνουν τι ανήκει στον καθένα. Το διαμέρισμα είναι χωρισμένο στα δυο και στο ένα μισό μένουμε εμείς ενώ στο υπόλοιπο έμενε η μητέρα τους η οποία απεβίωσε πριν 3 χρόνια περίπου. Τώρα θέλουν να φτιάξουν τα χαρτιά που να δείχνουν τι ανήκει στον καθένα, γιατί ο αδερφός του πατέρα μου θέλει να το μεταβιβάσει στον γαμπρό του. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει διαθήκη από την μητέρα τους. Τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Μου είπαν ότι το κόστος για την διαδικασία είναι περίπου 10000 ευρώ καθώς θα χρειαστεί μελέτη από πολιτικό μηχανικό, αμοιβή συμβολαιογράφου κλπ. Το διαμέρισμα έχει αξία 80000 ευρώ. Είναι δυνατόν να κοστίσει τόσο;

Δημοσ.

υποθέτω ότι κοστίζει πολλά γιατί δεν είναι μόνο νομικό - κληρονομικό ζήτημα, αλλά και πολεοδομικό. Ένα διαμέρισμα δεν χωρίζει σε δύο έτσι απλά, πρέπει να γίνουν μελέτες από μηχανικούς, να πάνε στην πολεοδομία, και πολλά τέτοια.

Δημοσ.

Το καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με την κληρονομιά. Το περίεργο είναι το κόστος το οποίο φτάνει στο 1/8 της αξίας του διαμερίσματος. Το διαμέρισμα είναι χωρισμένο στην μέση με μία πόρτα η οποία έχει να ανοίξει πάνω από 25 χρόνια. Ουσιαστικά το μόνο που θέλουμε είναι να χτίσουμε αυτήν την πόρτα και να βγάλουμε τα συμβόλαια που θα αποδεικνύουν σε ποιον ανήκει το κάθε διαμέρισμα.

Πού μπορώ να ρωτήσω τι πρέπει να κάνω και πόσο θα κοστίσει όλη η διαδικασία, γιατί κάτι μου λέει ότι το λαμόγιο ο γαμπρός του θείου μου κάποια μ@λ@κί@ ετοιμάζει.

Δημοσ.

μήπως να κοίταζες προς αναγκαστική διανομή?

το διαμέρισμα έχει ήδη συσταθεί με σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και τυχόν μετατροπή της θα είναι από δύσκολη έως ανέφικτη αν μιλάμε για ένα συνηθισμένο 90-100 τμ διαμέρισμα.

η ταπεινή μου γνώμη

Δημοσ.

αν δεν κάνω λάθος

χρειάζεσαι

συμβόλαιο οικοπέδου

έντυπο οικοδομικής αδείας

τοπογραφικό διάγραμμα

διάγραμμα κάλυψης

κάτοψη ή κατόψεις αν υπάρχουν όροφοι

πίνακα αναλογισμού, που θα δείχνει τα ποσοστά των δικαιούχων, και θα τον συντάξει κάποιος μηχανικός

αυτά (εκτός του πίνακα) υπάρχουν μέσα στην οικοδομική άδεια του σπιτιού και μπορεις να πάρεις επικυρωμένα αντίγραφα

με αυτά τα στοιχεία γίνονται τα συμβόλαια

αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, τα πράγματα είναι πιό περίπλοκα

καλύτερα ρώτα τον συμβολαιογράφο στον οποίο θα κάνετε τα συμβόλαια

ελπίζω να μην σε μπέρδεψα :-)

.

Δημοσ.

Τελικά τα πράγματα δεν έχουν όπως ακριβώς τα περιέγραψα. Βρήκα τα συμβόλαια του σπιτιού και του οικοπέδου που δείχνουν ότι ανήκουν κατά 50% στον πατέρα μου και κατά 50% στον αδερφό του. Όλα καλά εκεί.

Το πρόβλημα είναι αλλού. Ο γαμπρός του θείου μου τελικά δεν θέλει το 50% του διαμερίσματος που ανήκει στον θείο μου αλλά το διαμέρισμα στον πρώτο όροφο το οποίο ανήκει κατά 100% στον θείο μου και το οποίο μόλις ανακάλυψα ότι είναι χτισμένο χωρίς άδεια!!!!!!!!!!!!!

Επειδή φαντάζομαι ότι θα πέσουν τρελά πρόστιμα όταν ανακατευτεί η εφορία και η πολεοδομία, υπάρχει περίπτωση να φάει κανένα πρόστιμο ο πατέρας μου επειδή και καλά το οικόπεδο του ανήκει κατά 50%; Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τέτοια τρεχάματα;

Δημοσ.
To πρώτο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό....

Eγώ δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πάρει προίκα το σπίτι ο γαμπρός και όχι η σύζυγός του. Επίσης, δεν καταλαβαίνω τη λογική της προίκας γενικά, για να παντρευτεί μία γυναίκα πρέπει να δώσει και προίκα στο γαμπρό ένα σπιτάκι; Δε παίζει να αγοράσουν ένα σπίτι μόνοι τους έστω με δάνειο ; Τέτοια να κάνετε και εμείς οι φτωχές πλην τίμιες που δεν έχουμε προίκα θα μείνουμε ανύπαντρες :lol::lol: ( δεν το λέω σοβαρά αυτό ε;:devil:) Anyway, θα ρωτήσω τον πατέρα μου μήπως ξέρει, προσπαθήσει να πουλήσει έναν " αέρα" που έχει και μιλάει για κάτι τέτοια ακαταλαβίστικα , ποσοστό οικοπέδου κ.λ.π. αλλά δε σκαμπάζω καθόλου από τέτοια :P

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...