pigeon Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2009 Να συμπληρώσω μονο οτι αν υλοποιήσεις raid με το chip της motherboard (οχι dedicated κάρτα), στην περίπτωση απώλειας της motherboard θα πρεπει να φτιαξεις ιδιο setup με ιδια ή παρόμοια motherboard για να παρεις πίσω τα δεδομένα. Κατα τα αλλα το raid 1 οπως σου ειπανε ολοι, σε καλυπτει κατα 90%, για καθημερινές, λογικές βλάβες. Κοιτα βεβαια μηπως ο καθημερινός ογκος που εχεις ειναι τοσο μικρός που μπορει να γραφτεί με χειροκίνητο mirroring/syncing οπως προτεινε o zanzavar πιο πανω. Επίσης για το θέμα της αξιοπιστίας, φαντάζομαι θα γνωρίζετε οτι οι κατασκευαστές ξαναχρησιμοποιούν τα ελλατωματικά platters ή οτι περισσεύει απο ελλατωματικούς δίσκους και τα κάνουν εξωτερικούς δίσκους για προσφορές στα πολυκαταστήματα ή δισκους β' διαλογής bulk με -ας πουμε- 5 χρονια εγγυηση καταστήματος... (μα πως μου ηρθε! ). Γιαυτο ερχονται κατι παρτίδες χειροβομβίδες που μολις πας να τους γεμίσεις σκάνε σαν μπαλόνια σε παιδικό πάρτυ.
halvas0000 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2009 Μήπως η λύση είναι SSD? για ψαξτε το γιατί δεν ξέρω τι μειονεκτήματα έχουν·
Super Moderators Thresh Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2009 Μήπως η λύση είναι SSD? για ψαξτε το γιατί δεν ξέρω τι μειονεκτήματα έχουν· για storage? και δεν αγοράζει κάνα οικόπεδο στην Εκάλη?
zanzavar Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2009 για storage? και δεν αγοράζει κάνα οικόπεδο στην Εκάλη? Εγώ προτείνω Σαντορίνη.... Έχει και ωραίο ηλιοβασίλεμα...
linuxovios Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2009 Να συμπληρώσω μονο οτι αν υλοποιήσεις raid με το chip της motherboard (οχι dedicated κάρτα), στην περίπτωση απώλειας της motherboard θα πρεπει να φτιαξεις ιδιο setup με ιδια ή παρόμοια motherboard για να παρεις πίσω τα δεδομένα. Δε νομίζω ότι ισχύει αυτό για RAID 1. Απλό mirroring δεν είναι ? Μήπως η λύση είναι SSD? α) τεράστιο κόστος β) εφόσον συζητάμε για αξιοπιστία, οι ssd δεν έχουν δοκιμαστεί (πόσα χρόνια κυκλοφορούν? ούτε καν 5 που παίρνεις εγγύηση για έναν HD σήμερα). Άσε που είναι γνωστό ότι ψοφάνε τα cells.
pigeon Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2009 Δε νομίζω ότι ισχύει αυτό για RAID 1. Απλό mirroring δεν είναι ? Ακριβως ετσι νομιζα κι εγω μέχρι που μου εφερε ενας φιλος το pc του και δεν ειχα πρόσβαση στο σετάκι των δίσκων. Ειχε καει τροφοδοτικό + motherboard. Μαλιστα ημουν καχυποπτος σε σημείο παρεξήγησης οτι ο φιλος εκανε raid 0 κι οχι 1, μεχρι που βαλαμε αλλη motherboard παρόμοιο μοντελο (ιδιο chipset) και δουλεψε αμέσως. Gigabyte ηταν νομιζω.. Αβυσσος η ψυχη του κατασκευαστη, απλα το ειπα να κανει ενα check..
antonl Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2009 Να συμπληρώσω μονο οτι αν υλοποιήσεις raid με το chip της motherboard (οχι dedicated κάρτα), στην περίπτωση απώλειας της motherboard θα πρεπει να φτιαξεις ιδιο setup με ιδια ή παρόμοια motherboard για να παρεις πίσω τα δεδομένα.[...] Microsoft's server operating systems support 3 RAID levels; RAID 0, RAID 1, and RAID 5. Some of the Microsoft desktop operating systems support RAID such as Windows XP Professional which supports RAID level 0 in addition to spanning multiple disks but only if using dynamic disks and volumes. Windows XP supports RAID 0, 1, and 5 with a simple file patch [14]. RAID functionality in Windows is slower than hardware RAID, but allows a RAID array to be moved to another machine with no compatibility issues. [...] Finally operating system-based RAID usually uses formats specific to the operating system in question so it cannot generally be used for partitions that are shared between operating systems as part of a multi-boot setup. However, this allows RAID disks to be moved from one computer to a computer with an operating system or file system of the same type, which can be more difficult when using hardware RAID (e.g. #1: When one computer uses a hardware RAID controller from one manufacturer and another computer uses a controller from a different manufacturer, drives typically cannot be interchanged. e.g. #2: If the hardware controller 'dies' before the disks do, data may become unrecoverable unless a hardware controller of the same type is obtained, unlike with firmware-based or software-based RAID). wiki Πάντως κι εγώ θυμάμαι ότι κάποιοι είχαν θέμα μετά από αλλαγή μητρικής. Ίσως να χει να κάνει με το chipset, δεν είμαι βέβαιος.
constantine-55 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Πιστεύω ότι η καλύτερη λύση είναι να έχεις ένα NAS με RAID 1 και να παίρνεις μηνιαία ή τριμηνιαία backup σε DVD ή κάποιο άλλο μαγνητικό μέσο (DAT), το οποίο θα μεταφέρεις σε διαφορετική φυσική τοποθεσία (για το ενδεχόμενο φυσικής καταστροφής του χώρου όπου είναι το NAS..φωτιά π.χ) Αυτό εάν τα δεδομένα είναι πραγματικά σημαντικά για σένα. Πρόσφατα συνάντησα έναν γνωστό μου ο οποίος έπεσε στην περίπτωση να χαλάσουν και οι δύο δίσκοι από συστοιχία RAID 1, από ότι θυμάμαι σε ένα άρθρο σχετικά με RAID 1 έλεγε ότι υπάρχουν 0,3% πιθανότητες να σου χαλάσουν και οι δύο δίσκοι ταυτόχρονα… Φυσικά του πρότεινα να παίξει Joker…
linuxovios Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεσαι και backup σε φυσικό μέσο εκτός του υπολογιστή (και εκτός ρεύματος ΔΕΗ), ώστε να αποφύγεις την περίπτωση π.χ. ενός καμένου τροφοδοτικού που θα πάρει μαζί του μητρική και δίσκους. Προσωπικά χρησιμοποιώ 2 δίσκους στο pc και κάνω ανά ένα μήνα χειροκίνητα αντίγραφο των δεδομένων μου από τον πρώτο στον δεύτερο. Δεν επέλεξα τη λύση του RAID1 γιατί δεν υποστηρίζουν τα win_only_raid των μητρικών το linux και το 75% του χρόνου δουλεύω σε linux. Για να αποφύγω και την περίπτωση φυσικής καταστροφής του desktop (π.χ. βραχυκύκλωμα που θα πάρει μπάλα μητρική, δίσκους κτλ) κάνω και backup ανά τρίμηνο συνήθως σε DVD, τα οποία βρίσκονται σε άλλο χώρο μάλιστα. Με αυτό τον τρόπο θεωρώ ότι είμαι 99,9% εξασφαλισμένος σε ό,τι αφορά τα δεδομένα μου. (Τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχω χάσει ούτε bit από τη δουλειά μου).
JimxxZe Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Παιδια ο Seagate LP Barracuda 1.5 TB HDD (Cache 32MB, 5900 rpm, Sata 2, ST31500541AS) http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/Hard-Disk-Drives/Seagate-LP-Barracuda-1-5-TB-HDD-Cache-32MB-5900-rpm-Sata-2-ST31500541AS.htm ειναι καλος???Να διαλεξω αυτον αντι για wd-samsung 1 tb??
nitro912gr Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Παιδια ο Seagate LP Barracuda 1.5 TB HDD (Cache 32MB, 5900 rpm, Sata 2, ST31500541AS) http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/Hard-Disk-Drives/Seagate-LP-Barracuda-1-5-TB-HDD-Cache-32MB-5900-rpm-Sata-2-ST31500541AS.htm ειναι καλος???Να διαλεξω αυτον αντι για wd-samsung 1 tb?? ότι και να γίνει, μην πάρεις seagate
nickarmy Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 γιατι βρε 4 χρονια εχω 2 και ειναι θυρια
agent_smith Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Οι πιο αξιόπιστοι δίσκοι είναι οι Western Digital .-
nickarmy Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2009 Οι πιο αξιόπιστοι δίσκοι είναι οι Western Digital .- είναι να μην σου τυχει (συμφωνω και απο αυτους 2 έχω)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.