nitro912gr Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Λοιπόν, δεν άνοιξα αυτό το θέμα να κλάψω για τον πόνο μου και την SeaGate (είχα από την "καλή" σειρά 7200.11, αλλά με αναβαθμισμένο firmware, και με κρέμασε άτσαλα, λίγες μέρες πριν), αλλά για να ρωτήσω κάποια πράγματα, για την αξιοπιστία των δίσκων, και με λίγη τύχη να καταλήξω στην επόμενη αγορά μου για ένα data storage drive, στο οποίο η ταχύτητα θα είναι το τελευταίο που με νοιάζει. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Στις μέρες μας έχουμε (κυρίως οι pc users) μια νοοτροπία, "όλα καλά είναι, πάρε το φθηνότερο και γρηγορότερο", είτε λέμε για δίσκους, είτε για κάρτες, γενικά σε ότι έχει να κάνει με hardware. Επίσης κοιτάμε κατά κόρον την ταχύτητα και όχι την αξιοπιστία. Το θέμα είναι ότι μερικούς (κυρίως power users, gamers, internet users) δεν τους απασχολεί, είτε γιατί οι power users αλλάζουν hardware σαν τα βρακιά, είτε γιατί οι άλλοι δεν έχουν πρόβλημα με το να αλλάξουν το προβληματικό part (αφού είναι και φθηνά, και δεν έχουν άμεση ανάγκη τον Η/Υ). Είναι όμως και μια μερίδα, που πραγματικά μας καίει η αξιοπιστία γιατί κατά κύριο λόγο μιλάμε για την δουλειά μας. (Για παράδειγμα εγώ είμαι γραφίστας, το 50-60% της δουλειάς μου γίνεται στο σύστημα μου) Έχοντας μια γενική εμπειρία, και μέρα με την μέρα, βλέπω να επαληθεύεται ξανά και ξανά το "ότι πληρώνεις παίρνεις", άρχισα να σκέφτομαι με άλλους παράγοντες για τις αγορές μου. Πχ πέθανε πρόσφατα το φορητό μου ΗΡ (δεν ξέρω αν ακούσατε για τις προβληματικές 7600 στα ΗΡ, αν όχι θα χαρώ να σας πω... ξεφτίλα ΗΡ) και από το να αγοράσω ένα ακόμα φορητό με γύρο στα 600€ (αν και αυτό που χάλασε έκανε 1800€) αποφάσισα να κάνω την μετάβαση σε macbook, άσχετα αν φαινόταν ότι είναι ακριβό για ότι δίνει. Δεν μετάνιωσα στο ελάχιστο για τα παραπάνω λεφτά που έριξα σε αυτήν την αγορά, και έτσι έχω αρχίσει πλέον να κοιτάζω, αλλιώς τις μελλοντικές αγορές μου. Πείτε μου λοιπόν: Ένας δίσκος στις 5400 στροφές, αφού είναι πιο αργός, δεν είναι και πιο αξιόπιστος; Αφού λιγότερες στροφές, μέσα στο μυαλό μου σχηματίζεται η ιδέα, ότι έχουν σαν αποτέλεσμα μικρότερη φθορά του δίσκου (αφού μιλάμε για μηχανικά μέρη). Σωστά; Ή λέω μπαρούφες; Από την εμπειρία σας, και ανεξαρτήτως κόστους και ταχύτητας, τι πιστεύετε για τους δίσκους γενικά, ποια εταιρία πιστεύετε βγάζει τους πιο αξιόπιστους; Ανάμεσα στα μοντέλα της τάδε εταιρίας ποιο θεωρείτε πιο αξιόπιστο; Ρε παιδιά ξέρω ότι γράφω σεντόνι, αλλά θέλω έναν δίσκο, που να είναι απλά αξιόπιστος, ούτε γρήγορος, ούτε φθηνός, ούτε αθόρυβος ούτε τίποτα τέτοιο, απλά να είναι αξιόπιστος για τουλάχιστον 5 χρόνια μέσης χρήσης!
mdr21 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Τον πιο αξιοπιστο/ακριβο/διασημο να παρεις , αφου προοριζεται για επαγγελματικη χρηση θα παρεις και 2ον για να εχεις backup. Αυτη ειναι η πιο αξιοπιστη λυση...
nitro912gr Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 κοίτα διάσημοι είναι οι seagate και οι western digital, αλλά για άλλους λόγους. Οπότε για αυτό και έθεσα θέμα, γιατί η διασημότητα στην Ελληνική αγορά hardware δεν συνδέεται με την αξιοπιστία, αλλά με την απόδοση/τιμή.
antonl Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Δεν έχω δει κάποιο συγκριτικό (ή κανα γράφημα με τα failures δίσκων ανά εταιρία) αλλά πιστεύω πως η κατάσταση είναι joker. Το αυτό επιβεβαιώνει και η προσωπική εμπειρία (δικοί μου HDD & ατόμων του κύκλου μου). Όποιον και να πεις αξιόπιστο, standard θα πεταχτεί κάποιος και θα πει τ αντίθετο. Δυστυχώς πέραν του καθημερινού backup σε δεύτερο αποθηκευτικό μέσο (ή και ενός ακόμα πιο συγκεντρωτικού backup αναλόγως της σημαντικότητας των δεδομένων σου σε τρίτο αποθηκευτικό μέσω) δε μπορώ να προτείνω κάτι.
The_Judas Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Σε γενικές γραμμές οι πιο πολλοί δίσκοι είναι πάνω-κάτω στην ιδια τιμή και ίδια ποιότητα. Πάντα τυγχάνουν ελλατωματικές παρτίδες κατά περιόδους. Ορισμένες εταιρίες παρέχουν ορισμένα ακριβότερα μοντέλα με μεγαλύτερη εγγύηση και μεγαλύτερο MTBF (Mean time between failures) όπως για παράδειγμα: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.303730
Super Moderators Thresh Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 αλλά αυτό δεν τους κάνει αξιόπιστους, απλά λίγο παραπάνω από τους "απλούς"
zanzavar Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Να πω και εγώ τη γνώμη μου. Συμφωνώ με όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα από τα παιδιά αλλά έχω μία ερώτηση να κάνω στον topic starter: η ερώτησή σου είναι γενική/γνώσεων ή έχει σκοπό να βγούν κάποια συμπεράσματα για αγορά κάποιου σκληρού? Και αν υπάρχει αυτή η πρόθεση η αγορά θα είναι για τον mac σου ας πούμε ή για κάποιον desktop? Γιατί στην πρώτη περίπτωση δε νομίζω να υπάρχει λύση πέρα από σκληρούς υπόσχονται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στην δεύτερη περίπτωση υπάρχουν περιπτώσεις που όντως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής όπως οι Western Digital Raptor που υπόσχονται διπλάσιο MTBF ή οι SCSI που υπόσχονται έως 1.5 million hours MTBF. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, τα νούμερα αυτά είναι εκτίμηση, και όχι εγγύηση δεδομένων, κάτω από εργαστηριακές συνθήκες που δεν έχουν σχέση με την καθημερινότητα κανενός μας. Έτσι λοιπόν αν θέλουμε απόλυτη ασφάλεια των δεδομένων μας υπάρχουν 2 το πολύ λύσεις: 1) κρατάμε backup των δεδομένων μας συχνά 2) Πάμε στην λύση raid (mirror). Η πρώτη έχει το αρνητικό του ότι πρέπει να είναι πραγματικά πολύ συχνό το backup για να έχει κάποιο όφελος σε έναν επαγκελματία (κάθε 1-2 μέρες το πολύ). Η δεύτερη έχει το θετικό-αρνητικό ότι ουσιαστικά μειώνει τις πιθανότητες να χαθούν δεδομένα τόσο περισσότερο όσο περισσότερους δίσκους διαθέτεις στη συστοιχία (2 δίσκοι χοντρικά σου ρίχνουν το ποσοστό στο μισό, 3 δίσκοι ((δε θυμάμαι τον τύπο τώρα)), 4 δίσκοι.... και πάει λέγοντας). Ουσιαστικά το raid (mirror) είναι ένα live backup. Εγώ στη δουλειά μου κάνω το εξής: δουλέυω στο pc και ταυτόχρονα σώζω και στον δικτυακό σκληρό. Στο τέλος της εργασίας/μέρας/μέρος project/ ό,τι άλλο θες κάνω ένα synchronization των δύο paths και έτσι έχω το κεφάλι μου ήσυχο, ότι άν χάσω κάτι θα είναι τουλάχιστον ο ένας σκληρός, άντε στη χειρότερη περίπτωση η δουλειά μερικών ωρών. Όχι πάντως όλα μου τα δεδομένα. Πανάκειες λύσεις δεν υπάρχουν σίγουρα. Το on-line storing είναι άκυρο αφού μιλάμε για μεγάλα σε ογκο δεδομένα και δεν υπάρχει λειτουργική αξιοποίηση.
nitro912gr Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Είναι γενική ερώτηση, για να πάρω ουσιαστικά απόψεις για την επόμενη αγορά μου. Δεν έχει να κάνει με το mac ή το pc, έτσι και αλλιώς δεν πιστεύω ότι θα αφήσω την μια πλατφόρμα για την άλλη, μιας και για την ώρα με βολεύει καλύτερα να έχω και τις 2 και στο mac λίγο πολύ οι επιλογές (εκτός αν έχεις mac pro) είναι πολύ συγκεκριμένες και για λόγους εγγύησης κτλ, δεν βάζεις ότι να 'ναι, αλλά μόνο συγκεκριμένους δίσκους. Οπότε θέλω να δω τι παίζει. Αν για παράδειγμα αυτό με τις στροφές που είπα έχει βάση, τότε δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να προχωρήσω στην αγορά (με το πιστωτικό από τον seagate, που είναι σε εγγύηση) ενός WD Green, στις 5400 στροφές. Όπως είπα το θέλω για storage unit, αφού τον ρόλο του πρώτου δίσκου θα αναλάβει (από τον κουρασμένο αν και σκυλί, hitachi deskstar) ο caviar black που αγόρασα πρόσφατα. Αυτό με το RAID mirror που λες, κόβει βόλτες συνέχεια στο μυαλό μου πάντως, είναι εύκολο να στηθεί;
Sorath Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Είναι πανεύκολο και το πιο αξιόπιστο (σχετικά με άλλες λύσεις). Καθώς επίσης, ένα ανεμιστήρακι να φυσά τους δίσκους σου, είναι ένα σημαντικό βοήθημα στην αύξηση της αξιοπιστίας τους, αφού θα τους διατηρεί συνεχώς δροσερούς. Η ταχύτητα περιστροφής δεν συσχετίζεται με την αξιοπιστία των δίσκων. Τουλάχιστον δεν έχει αποδειχθεί ή ερευνηθεί κάτι τέτοιο. Η δεύτερη έχει το θετικό-αρνητικό ότι ουσιαστικά μειώνει τις πιθανότητες να χαθούν δεδομένα τόσο περισσότερο όσο περισσότερους δίσκους διαθέτεις στη συστοιχία (2 δίσκοι χοντρικά σου ρίχνουν το ποσοστό στο μισό, 3 δίσκοι ((δε θυμάμαι τον τύπο τώρα)), 4 δίσκοι.... και πάει λέγοντας). Αυτό είναι λάθος. Ο κάθε δίσκος είναι ένα αντίγραφο του άλλου. Εϊναι τελείως απίθανη η περίπτωση να σου σκάσουν και οι 2 δίσκοι ταυτόχρονα. Εξάλλου, αν χρησιμοποιήσεις παραπάνω απο 3 δίσκους, τότε καλύτερα πήγαινε σε Raid5.
nitro912gr Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 ναι αυτό με το ανεμιστηράκι το έχω κάνει, και μου ρίχνει 15 βαθμούς τους δίσκους, πλέον δουλεύουν full load στους 30 (από 40-45)
zanzavar Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Η ταχύτητα περιστροφής δεν συσχετίζεται με την αξιοπιστία των δίσκων. Τουλάχιστον δεν έχει αποδειχθεί ή ερευνηθεί κάτι τέτοιο. Αυτό είναι λάθος. Ο κάθε δίσκος είναι ένα αντίγραφο του άλλου. Εϊναι τελείως απίθανη η περίπτωση να σου σκάσουν και οι 2 δίσκοι ταυτόχρονα. Εξάλλου, αν χρησιμοποιήσεις παραπάνω απο 3 δίσκους, τότε καλύτερα πήγαινε σε Raid5. Να γίνω σαφής τότε... Πρώτον: Η αύξηση των στροφών είναι παντελώς άσχετη με την αξιοπιστία και εξηγούμαι: τα μοντέλα scsi πχ είναι τουλάχιστον 10.000 στροφών και παρουσιάζουν μεγαλύτερη αξιοπιστία από τους απλούς που γυρίζουν στις 7.200 και στις 5.400. Δεύτερον: Μιλούσα γενικά για τις διατάξεις RAID, όχι για κάποια συγκεκριμένη. Οι διατάξεις 0 και 1 έχουν στόχο ή την ασφάλεια ή την ταχύτητα. Οι άλλες, όπως η διάταξη 5, είναι πιο σύνθετες. Τα βασικά είναι εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/RAID
linuxovios Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Δεν υπάρχει περισσότερο και λιγότερο αξιόπιστη εταιρεία δίσκων... Είναι θέμα τύχης καθαρά αν θα χτυπήσει ο δίσκος σου ή όχι (π.χ. σε εμένα μετά από 15 χρόνια ενασχόλησης με pc) μου έχει χτυπήσει μόνο ένας δίσκος από τους δεκάδες που έχω χρησιμοποιήσει. Αν σου πω ότι έχω στα χέρια μου δίσκο "deathstar" ο οποίος δουλεύει ακόμα απροβλημάτιστα ενώ σε ολον τον πλανήτη ψοφούσαν σαν τις μύγες, θα το πιστέψεις? joker καθαρά. Η ΜΟΝΗ αξιόπιστη λύση είναι συχνό backup τη δουλειά μας και αν μιλάμε για επαγγελματικές καταστάσεις RAID 1 ή πιο εξελιγμένο είναι εκ των ων ουκ άνευ.
zanzavar Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Δεν υπάρχει περισσότερο και λιγότερο αξιόπιστη εταιρεία δίσκων... Είναι θέμα τύχης καθαρά αν θα χτυπήσει ο δίσκος σου ή όχι........... joker καθαρά. Δε μίλησα για αξιόπιστες φίρμες αλλά για διαφορετικές τεχνολογίες και target group της κάθε οικογένειας είδους. Σε άλλους απευθύνονται οι SATA, οι SSD, οι SCSI ή οι SAS! Οπότε είναι διαφορετικό και το κόστος της κάθε πρότασης και ταυτόχρονα και η "στατιστική" διάρκεια ζωής. Όταν όμως ένας σκληρός SATA δίνει 0,6m hours και ένας SCSI δίνει 1.2m hours τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μία διαφορά μεταξύ τους. Σίγουρα όμως όχι βεβαιότητα. Εξ' άλλου..... από χώμα είμαστε και στο χώμα θα καταλήξουμε!!!!! :devil:
washcloud Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2009 Πείτε μου λοιπόν: Ένας δίσκος στις 5400 στροφές, αφού είναι πιο αργός, δεν είναι και πιο αξιόπιστος; τσου Αφού λιγότερες στροφές, μέσα στο μυαλό μου σχηματίζεται η ιδέα, ότι έχουν σαν αποτέλεσμα μικρότερη φθορά του δίσκου (αφού μιλάμε για μηχανικά μέρη). Σωστά; μπα Ή λέω μπαρούφες; ... Από την εμπειρία σας, και ανεξαρτήτως κόστους και ταχύτητας, τι πιστεύετε για τους δίσκους γενικά, ποια εταιρία πιστεύετε βγάζει τους πιο αξιόπιστους; είναι (σχεδόν) σα να ρωτάς "ποιός ποδοσφαιριστής είναι ο καλύτερος" [σε γενικές γραμμές πάντως : Seagate, Western Digital - ίσως ΚΑΙ Samsung, θα πρότεινα εγώ για αγορά δίσκου] Ανάμεσα στα μοντέλα της τάδε εταιρίας ποιο θεωρείτε πιο αξιόπιστο; υπάρχουν reviews κτλ,,,,,,,,,αλλά και πάλι δε θα έδινα και πολύ βάση, γιατί ο μαγνητικός δίσκος είναι το πιο tricky part ενός pc Ρε παιδιά ξέρω ότι γράφω σεντόνι, αλλά θέλω έναν δίσκο, που να είναι απλά αξιόπιστος, ούτε γρήγορος, ούτε φθηνός, ούτε αθόρυβος ούτε τίποτα τέτοιο, απλά να είναι αξιόπιστος για τουλάχιστον 5 χρόνια μέσης χρήσης! μια σωστή απάντηση : Δεν έχω δει κάποιο συγκριτικό (ή κανα γράφημα με τα failures δίσκων ανά εταιρία) αλλά πιστεύω πως η κατάσταση είναι joker. Το αυτό επιβεβαιώνει και η προσωπική εμπειρία (δικοί μου HDD & ατόμων του κύκλου μου). Όποιον και να πεις αξιόπιστο, standard θα πεταχτεί κάποιος και θα πει τ αντίθετο. Δυστυχώς πέραν του καθημερινού backup σε δεύτερο αποθηκευτικό μέσο (ή και ενός ακόμα πιο συγκεντρωτικού backup αναλόγως της σημαντικότητας των δεδομένων σου σε τρίτο αποθηκευτικό μέσω) δε μπορώ να προτείνω κάτι. ...ένα σωστό σχόλιο : Σε γενικές γραμμές οι πιο πολλοί δίσκοι είναι πάνω-κάτω στην ιδια τιμή και ίδια ποιότητα. Πάντα τυγχάνουν ελλατωματικές παρτίδες κατά περιόδους.Ορισμένες εταιρίες παρέχουν ορισμένα ακριβότερα μοντέλα με μεγαλύτερη εγγύηση και μεγαλύτερο MTBF ...ένα σωστό σχόλιο στο αποπάνω σωστό σχόλιο : αλλά αυτό δεν τους κάνει αξιόπιστους, απλά λίγο παραπάνω από τους "απλούς" ...μια ΑΛΛΗ σωστή απάντηση : Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, τα νούμερα αυτά είναι εκτίμηση, και όχι εγγύηση δεδομένων, κάτω από εργαστηριακές συνθήκες που δεν έχουν σχέση με την καθημερινότητα κανενός μας. Έτσι λοιπόν αν θέλουμε απόλυτη ασφάλεια των δεδομένων μας υπάρχουν 2 το πολύ λύσεις: 1) κρατάμε backup των δεδομένων μας συχνά 2) Πάμε στην λύση raid (mirror). Η πρώτη έχει το αρνητικό του ότι πρέπει να είναι πραγματικά πολύ συχνό το backup για να έχει κάποιο όφελος σε έναν επαγκελματία (κάθε 1-2 μέρες το πολύ). Η δεύτερη έχει το θετικό-αρνητικό ότι ουσιαστικά μειώνει τις πιθανότητες να χαθούν δεδομένα τόσο περισσότερο όσο περισσότερους δίσκους διαθέτεις στη συστοιχία (2 δίσκοι χοντρικά σου ρίχνουν το ποσοστό στο μισό, 3 δίσκοι ((δε θυμάμαι τον τύπο τώρα)), 4 δίσκοι.... και πάει λέγοντας). Ουσιαστικά το raid (mirror) είναι ένα live backup. Πανάκειες λύσεις δεν υπάρχουν σίγουρα. (...με την "υποσημείωση", ότι δύο δίσκοι "αρκούν" για ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Απλά δεν καλύπτουν ανασφάλειες όπως σεισμούς, πυρκαγιές, μετεωρίτες κτλ) ...ακόμα ένα σωστό σχόλιο (περί RAID) Είναι πανεύκολο και το πιο αξιόπιστο (σχετικά με άλλες λύσεις). Καθώς επίσης, ένα ανεμιστήρακι να φυσά τους δίσκους σου, είναι ένα σημαντικό βοήθημα στην αύξηση της αξιοπιστίας τους, αφού θα τους διατηρεί συνεχώς δροσερούς.Η ταχύτητα περιστροφής δεν συσχετίζεται με την αξιοπιστία των δίσκων. Τουλάχιστον δεν έχει αποδειχθεί ή ερευνηθεί κάτι τέτοιο. ...η περίληψη των παραπάνω (και το συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσει ο thread starter) Η ΜΟΝΗ αξιόπιστη λύση είναι συχνό backup τη δουλειά μας και αν μιλάμε για επαγγελματικές καταστάσεις RAID 1 ή πιο εξελιγμένο είναι εκ των ων ουκ άνευ.
nitro912gr Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2009 ναι φαντάζομαι ότι σε raid mirror θα καταλήξω, θα δω τι θα κάνω με τον χαλασμένο seagate τώρα, αν πάρω έναν caviar black 640 ακόμα, θα κοιτάξω για κάποιο μικρότερο δίσκο για πρώτο δίσκο και θα βάλω μετά τους (2 πλέον) caviar σε raid. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.