Προς το περιεχόμενο

Mac OSX - Home and Application Folder in External HDD

vag3d

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ακούστε τι σκέφτηκα.

Πείτε οτι παίρνει κάποιος έναν iMac 27.

Αν πάθει κάτι ο iMac, θα πρέπει να τον στείλει κάποιος στην αντιπροσωπεία, κλπ.

Το να κάτσεις να βγάλεις τον HDD απο μέσα είναι λίγο μανικάκι, αλλά γίνεται.

Το να σβήσεις τον HDD εντελώς με Format είναι λίγο κάπως...

Η σκέψη μου είναι να έχεις με κάποιον τρόπο μόνο τα απρόσωπα αρχεία του συστήματος μέσα...

και να αποθηκεύεις τις ρυθμίσεις, τα mail και τα προγράμματα σε εξωτερικό δίσκο αφήνοντας τον κεντρικό δίσκο μόνο με τα αρχεία του συστήματος (Default).

Πόσο εύκολο είναι αυτό να γίνει και με ποιόν τρόπο θα μπορούσε κάποιος να το καταφέρει?

Επίσης, εάν παίρνει κάποιος Backup με το Time Machine σε άλλο δίσκο, με βάση τις παραπάνω αλλαγές, θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα?

Αυτό που ρωτάω είναι ουσιαστικά να αποθηκεύονται όλες οι προσωπικές ρυθμίσεις και τα προγράμματα "κάπου αλλού" (σε external hdd ή σε κάποιο USB Flash Disk...or something) έτσι ώστε παίρνοντας κάποιος τον Mac να μην μπορεί να έχει κανένα προσωπικό στοιχείο ή πρόγραμμα (πέραν των Default) στα χέρια του.

Επίσης με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να έχεις περισσότερους του ενός χρήστες για το MBP σου, όντας κατέχοντας ο ιδιοκτήτης των προσωπικών δεδομένων τον HDD με τα προσωπικά του στοιχεία, κλπ...!!!

Πχ. να έχετε έναν ΜacBook Pro και να τον μοιράζεστε με τα αδέλφια σας ή με την κοπέλα σας κλπ... (εκτός από την περίπτωση του Service αν χρειαστεί)

Πώς το φαντάζεστε? Πώς θα μπορούσε να γίνει? Εύκολο? Δύσκολο? Ακατόρθωτο?

Καμιά άλλη ιδέα επί του θέματος? :-)

(Φαντάζομαι οτι σαν Unix-οειδές σύστημα θα γίνεται)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

και γιατί να μην έχεις απλώς 2-3 users με password??

αυτό που γίνεται πάντως αν σε ενδιαφέρει να κλωνοποιήσεις όλο το σλκηρό σε εξωτερικούς σκληρούς και να έχει έναν ο καθένας από τον οπόιο θα κάνει boot έτσι ας πούμε με ένα macbookpro και 2 εξωτερικούς σκληρούς είναι σαν να έχεις 2 διαφορετικά mac...

επίσης μπορείς να στήσεις ενα minimac server και να δημιουργήσεις στον server εικόνες έτσι ο καθένας μπαίνοντας από οποιοδήποτε mac που έχεις και βάζει user name και password να έχει το δικό του computer (αν ας πούμε έχεις imac και macboopro και θες να τα μοιραζεσαι)

vag3d , αυτο που λες γινεται και μαλιστα σχετικα ευκολα..(ασχετα αν οι περισσοτεροι χρηστες δυστυχως δεν το κανουν)

Αρκει να πεις στο λειτουργικο οτι το home folder του χρηστη να αποθηκευεται σε αλλο partition-σκληρο.

Ετσι ολα τα προγραμματα, μουσικη, φωτογραφιες, ρυθμισεις προγραμματων ειναι στον αλλον σκληρο και οχι στον κυριο.

Εγω αυτο κανω.

vag3d , αυτο που λες γινεται και μαλιστα σχετικα ευκολα..(ασχετα αν οι περισσοτεροι χρηστες δυστυχως δεν το κανουν)

Αρκει να πεις στο λειτουργικο οτι το home folder του χρηστη να αποθηκευεται σε αλλο partition σκληρο.

Ετσι ολα τα προγραμματα, μουσικη, φωτογραφιες, ρυθμισεις προγραμματων ειναι στον αλλον σκληρο και οχι στον κυριο.

Εγω αυτο κανω.

Με ποιόν τρόπο γίνεται αλήθεια?

(*φαντάζομαι θα παίξει κονσόλα έτσι?) :-)

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 23:13 ----------

και γιατί να μην έχεις απλώς 2-3 users με password??

αυτό που γίνεται πάντως αν σε ενδιαφέρει να κλωνοποιήσεις όλο το σλκηρό σε εξωτερικούς σκληρούς και να έχει έναν ο καθένας από τον οπόιο θα κάνει boot έτσι ας πούμε με ένα macbookpro και 2 εξωτερικούς σκληρούς είναι σαν να έχεις 2 διαφορετικά mac...

επίσης μπορείς να στήσεις ενα minimac server και να δημιουργήσεις στον server εικόνες έτσι ο καθένας μπαίνοντας από οποιοδήποτε mac που έχεις και βάζει user name και password να έχει το δικό του computer (αν ας πούμε έχεις imac και macboopro και θες να τα μοιραζεσαι)

Διότι αν κάποιος εισάγει το CD με το λειτουργικό, υπάρχει τρόπος να καταργήσει πανεύκολα το Password (Υπάρχει αυτή η "ευκολία" και καλά για να βρίσκει εύκολα λύση κάποιος που ξέχασε το password του)

Όμως αν έχεις δυο χρήστες Mac στον ίδιο χώρο και θέλεις να είσαι "σίγουρος" για την ασφάλεια των δεδομένων σου, καλύτερα να τα έχεις σε External HDD και να τα παίρνεις μαζί σου τα Personal Stuff and Programs σου...!!! ;-)

Και δεδομένου ότι δεν υπάρχει έστω και κάποιος "BIOS τρόπος" να "κλειδώσεις" το Mac σου, "κάτι άλλο" πρέπει να είναι πιο σωστό από ένα απλό Password του λειτουργικού που "εύκολα σπάει/γίνεται Remove"...!!!

Από την άλλη, ίσως υπάρχουν λύσεις Encryption που όμως είναι λίγο πιο επίφοβες σε διάφορες περιπτώσεις (όπως πχ. στην περίπτωση που σου "χτυπήσει" ο HDD σου και χαλάσει...) (*φτου-φτου μακρυά...)

Με ποιόν τρόπο γίνεται αλήθεια?

(*φαντάζομαι θα παίξει κονσόλα έτσι?) :-)

Αυτο αρκει,δεν χρειαζεται κονσολα(αν και μπορει να γινει και απο κονσολα):

1. Log into a different account from the one you want to move.

2. Use the Finder to copy the home directory to the new location (Finder preserves all metadata)

3. Go to System Preferences -> Accounts, right click on account, and select Advanced Options.

4. Set the Home directory to the new location

5. Remove or archive the original account's folder

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 00:29 ----------

Πως το κανεις αυτο ?

Μπορω να εχω εναν εξωτερικο σκληρο γι αυτη τη δουλεια?

Ναι, φυσικα και μπορεις να εχεις εξωτερικο σκληρο για αυτην την δουλεια.

Μαλιστα αν αυτον τον εξωτερικο σκληρο τον συνδεσετε σε αλλο mac και φτιαξετε ενα καινουριο χρηστη και του πειτε τα δεδομενα να τα παιρνει απο εκει, τοτε θα δουλευετε στο αλλο mac σαν να ήσασταν στο δικο σας με ολες τις εφαρμογες-μουσικες-φωτογραφιες κλπ.

Η απορια μου ειναι.Ποιος ο λογος να μην βαλεις ολοκληρη την εγκατασταση στον εξωτερικο σκληρο? Το εχω κανει εδω και καποιο διαστημα για να εχω το δικο μου συστημα μαζι οπου κι αν παω και λειτουργουν ολα μια χαρα.

Οσο για την ταχυτητα, ειναι μια απ τα ιδια με τον 5400αρη (αυτος δεν ειναι ο default??)

του macbook pro.

Κανοντας το αυτο η εγκατασταση στον εσωτερικο σκληρο μενει οπως την πρωτη μερα εφοσον δεν το χρησιμοποιεις. Εγω αυτο που περιμενω ειναι να μπορουμε να κανουμε καποια στιγμη το ιδιο και με τα windows.....νομιζω θα ναι η μεγαλυτερη χρησιμη αλλαγη στην ιστορια του λειτουργικου :-D

Η απορια μου ειναι.Ποιος ο λογος να μην βαλεις ολοκληρη την εγκατασταση στον εξωτερικο σκληρο? Το εχω κανει εδω και καποιο διαστημα για να εχω το δικο μου συστημα μαζι οπου κι αν παω και λειτουργουν ολα μια χαρα.

Οσο για την ταχυτητα, ειναι μια απ τα ιδια με τον 5400αρη (αυτος δεν ειναι ο default??)

του macbook pro.

Κανοντας το αυτο η εγκατασταση στον εσωτερικο σκληρο μενει οπως την πρωτη μερα εφοσον δεν το χρησιμοποιεις. Εγω αυτο που περιμενω ειναι να μπορουμε να κανουμε καποια στιγμη το ιδιο και με τα windows.....νομιζω θα ναι η μεγαλυτερη χρησιμη αλλαγη στην ιστορια του λειτουργικου :-D

Τα Windows δεν μπορούν εύκολα "από την φύση τους" να έχουν τέτοιες δυνατότητες λόγω της "Registry"...και της εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας δομής του λειτουργικού. Τώρα αν ανακαλύψει η Microsoft κάτι σχετικό, αυτό θα ήταν υπέροχο...

Μόνο με μεμονομένες εφαρμογές μπορείς να κάνεις τέτοια κόλπα όπως πχ. το aMSN, το οποίο καθώς έχει linux νοοτροπία όλα τα "Personal Settings" είναι αποθηκευμένα σε ένα Folder και μπορείς να το παίρνεις ένα Backup της προκοπής...:S

Κατά τα άλλα, ένα Unix Based λειτουργικό έχει πολύ μεγαλύτερη απλότητα και πολύ μεγαλύτερη στιβαρότητα από ότι τα Windows. Συγκρίνοντας την δομή των δυο λειτουργικών (Unix - Windows), ένας έμπειρος χρήστης αντιλαμβάνεται αμέσως οτι το Unix (και τα Unix Based λειτουργικά) είναι πολύ ανώτερα από ότι τα Windows...και έχουν πολύ καλύτερη λογική στην δομή τους και στην ιεραρχία τους.

Τώρα το να έχεις και το λειτουργικό μαζί στον External HDD, δεν είναι άσχημη ιδέα. Τα μόνα αρνητικά που βρίσκω με μια γρήγορη πρώτη σκέψη είναι

a) Πιάνει περισσότερο χώρο από το να έχεις μόνο τα applications και τα Settings.

B) Κάτι σχετικά με το Bootcamp αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω στο μυαλό μου "τι"...!!! (lool)..!!! *(ενθυμούμαι κάποια προβλήματα για Windows και Bootcamp απο εξωτερικό δίσκο? Η μήπως κάνω λάθος?) (οτι δηλαδή το Bootcamp βλέπει μόνο τον ένα εσωτερικό δίσκο του Mac και δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνει κανείς Windows Partition σε External HDD)

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 01:11 ----------

Αυτο αρκει,δεν χρειαζεται κονσολα(αν και μπορει να γινει και απο κονσολα):

1. Log into a different account from the one you want to move.

2. Use the Finder to copy the home directory to the new location (Finder preserves all metadata)

3. Go to System Preferences -> Accounts, right click on account, and select Advanced Options.

4. Set the Home directory to the new location

5. Remove or archive the original account's folder

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 00:29 ----------

Ναι, φυσικα και μπορεις να εχεις εξωτερικο σκληρο για αυτην την δουλεια.

Μαλιστα αν αυτον τον εξωτερικο σκληρο τον συνδεσετε σε αλλο mac και φτιαξετε ενα καινουριο χρηστη και του πειτε τα δεδομενα να τα παιρνει απο εκει, τοτε θα δουλευετε στο αλλο mac σαν να ήσασταν στο δικο σας με ολες τις εφαρμογες-μουσικες-φωτογραφιες κλπ.

Α, τόσο απλό δηλαδή...!!! Κυριλέ...!!!

Και θα υπάρχουν και οι εφαρμογές μέσα δηλαδή εε? Απίστευτο...:-)

Δηλαδή χωρίς τον HDD με τα Settings του χρήστη, οι εφαρμογές δεν θα υπάρχουν μέσα...? Η θα έχει πρόβλημα οτι δεν θα τις βρίσκει?

Και με το Time Machine? Υπάρχει κανένα πρόβλημα/κανένα θέμα?

Και θα υπάρχουν και οι εφαρμογές μέσα δηλαδή εε? Απίστευτο...:-)

Δηλαδή χωρίς τον HDD με τα Settings του χρήστη, οι εφαρμογές δεν θα υπάρχουν μέσα...? Η θα έχει πρόβλημα οτι δεν θα τις βρίσκει?

ΟΧΙ!

Κανονικά οι εφαρμογές μπαίνουν στο φάκελο Applications που είναι ΔΕΝ βρίσκεται μέσα στο home folder του χρήστη!

Θα υπάρχουν όσες ρυθμίσεις των εφαρμογών αποθηκεύονται στο φάκελο Library που βρίσκεται μέσα στο home folder του χρήστη.

Θεωρητικά, θα μπορούσες να μεταφέρεις τις εφαρμογές που θέλεις σε κάποιο φάκελο στον εξωτερικό δίσκο και να τις τρέχεις από εκεί. Θα έχεις πρόβλημα να τις τρέξεις σε άλλο Mac μόνο αν κάποιες από αυτές αποθηκεύουν ρυθμίσεις στον κεντρικό φάκελο Library που βρίσκεται ΕΚΤΟΣ του home folder του χρήστη.

Και με το Time Machine? Υπάρχει κανένα πρόβλημα/κανένα θέμα?

Θα πρέπει να ορίσεις στο Time Machine να παίρνει backup και τους φακέλους που έχεις φτιάξει στον εξωτερικό δίσκο.

Όμως, αν όλο αυτό το κάνεις για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να παίρνεις μαζί σου και το δίσκο του TimeMachine. Αλλιώς, αν κάποιος θέλει να δει τα έγγραφα σου μπορεί να τα δει εύκολα στο δίσκο του Time Machine. ;)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...