Προς το περιεχόμενο

nVidia 9800GX2 με Zalman 850W: Πρόβλημα;;

Kostas75

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εδώ και περίπου 1 χρόνο και κάτι έχω μια nVidia 9800GX2 (MSI συγκεκριμένα) και ένα τροφοδοτικό Zalman 850 Watts. Αρχικά παίζοντας το πρώτο Crysis με σχεδόν όλα στο full είχα παρατηρήσει ότι έπαιζε σχετικά άνετα μεν, αλλά υπήρχαν σε κάποια από τα special effects (συνεχόμενοι καπνοί από εκρήξεις, ηφαίστια, αν θυμάμαι καλά, κτλ. κτλ.) λιγοστά artifacts. Υπέθεσα τότε ότι είναι αδυναμία, ή bugs του συγκεκριμένου παιχνιδιού και δεν προβληματίστηκα. Σε άλλα παιχνίδια άλλωστε, όπως NBA 2K9, Fifa 09, Fear, κ.ά., όλα ήταν και είναι μια χαρά.

Πρόσφατα όμως αποφάσισα να παίξω παιχνίδια όπως τα Far Cry 2, Resident Evil 5 και κάποια άλλα του είδους και διαπίστωσα, ότι ενώ τα παιχνίδια δεν φαίνεται να κολλάνε στα video settings που επιλέγω (αν και high/very high), κατά τα άλλα παρατηρούνται έντονα artifacts!

Ψάχνωντας σε διάφορα forums για το πρόβλημα αυτό, διάβασα, μεταξύ άλλων, ότι μπορεί τα artifacts να οφείλονται σε 2 κυρίως λόγους: α) Υπερθέρμανση της μνήμης της κάρτας, λόγω μή επαρκούς cooling ή απλά ελαττωματικής συγκεκριμένης κάρτας δικιάς μου, ή β) μη σωστή, ή πιο σωστά μη επαρκής τροφοδοσία της κάρτας γραφικών με το ρεύμα (Watts) που χρειάζεται, ώστε να μπορεί να λειτουργεί stressed (δηλαδή 3D γραφικά με υψηλές τιμές στα AA, AF και σε υψηλές αναλύσεις, 1920χ1200, με πολλά settings στο High ή Very High σε κάθε απαιτητικό παιχνίδι).

Στη περίπτωση (α) δεν μπορώ να κάνω πολλά, μόνο ίσως να προσπαθήσω να αντικαταστήσω τη κάρτα με μια καινούρια, καλύπτωντας τη περίπτωση που είναι ελαττωματική η συγκεκριμένη δική μου κάρτα.

Μια άλλη λύση είναι απλά να αγοράσω μια καινούρια κάρτα, π.χ. ΑΤΙ 5870.

Στη περίπτωση (β) όμως, αναρωτιέμαι αν μπορώ να κάπως να "αναγκάσω" το τροφοδοτικό μου να δώσει περισσότερο ρεύμα στην 9800GX2 ώστε να διαπιστώσω αν αυτό είναι το πρόβλημα. Τώρα, αν μπορώ να συμπεράνω κάπως (πως όμως;!;;;; ) ότι αυτό είναι το πρόβλημα (ελλειπής τροφοδοσία κάρτας γραφικών) και ότι το Zalman 850 Watts δεν ενδείκνυται για συνεργασία με την 9800GX2, τότε θα πρέπει να αντικαταστήσω το τροφοδοτικό μου με ένα άλλο που δίνει "καλύτερα ρεύματα". Έτσι, ακόμη και στο μέλλον αν αντικαταστήσω τη κάρτα γραφικών μου θα είμα καλυμμένος.

Ενδεικτικά αναφέρω, ότι το σύστημά μου είναι γενικά φορτωμένο, αφού έχω 3 recorders (2 DVDRW και ένα BD-RW) και 3 σκληρούς (1 velociraptor 300GB, 1 ΤΒ Seagate 7200rpm, 1.5 TB Seagate 7200rpm). Επίσης έχω μια καρτούλα ήχου, X-Fi Fatal1ty. Το motherboard είναι το Asus Maximus Formula, με Intel Core 2 Quad 9450 και 4GB (2χ2GB) μνήμη DDR2 (OCZ). Και φυσικά disk drive 3.5", που έχει ενσωματωμένο και multi-card reader (Memory stick, SD, κτλ.). Όλα μέσα σε ένα Coolermaster Cosmos X case.

Ποιά είναι η άποψή σας για το τι προκαλεί τα artifacts που βλέπω στα παιχνίδια μου;;;;;

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

τρεξε το FurMark να δεις αμα σου βγαζει και να δεις και θερμοκρασιες

κατεβασε αυτο MSI Afterburner και φτιαξε το ανεμηστιρακι στην ταδε θερμοκρασια να σου παει το η ροπη

Δημοσ.

Δεν είναι θέμα τροφοδοσίας. Αν δεν έφτανε, απλά θα έκανε reboot, δεν θα βγαζε artifacts. Eπίσης τα καλώδια τροφοδοσίας μπορούν να δώσουν πολύ περισσότερο ρεύμα απ'ότι είναι σχεδιασμένα. Επίσης το σύστημά σου δεν είναι βαρυφορτωμένο (αν δεν έχεις κάνεις oveclock). Στη χειρότερη περίπτωση σε full load τραβάει γύρω στα 400-450 watt (και πολλα λεω).

Τώρα για το πρόβλημα σου, στην καλύτερη περίπτωση είναι θέμα θερμοκρασιών (>90 βαθμών) και αυτό ίσως εξηγεί τo γεγονός ότι σε μερικά ελαφρά παιχνίδια δεν έχεις πρόβλημα. Ή στην χειρότερη έχει πρόβλημα η κάρτα ή κάποια μνήμη της , και αυτό πάλι εξηγεί γιατί σε κάποια ελαφρά παιχνίδια που δεν χρεισιμοποιείται όλη η μνήμη της κάρτας δεν έχεις πρόβλημα.

Εχε υποψη σου ότι με το furmark θα πιάσεις υψηλότερες απ'οτι θα έπιανες με οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι. Κατέβασε gpu-z/rivatuner κλπ παιξε καμια ωρα καποιο βαρύ παιχνίδι και μετά δες τη θερμοκρασίες έπιασε η κάρτα.

Δημοσ.
Εδώ είσαι λάθος.. στα υπόλοιπα όχι.

Δεν νομίζω.Θες να μου δώσεις ένα λινκ που να λέει το αντίθετο (καθαρά για ενημέρωση).Επίσης θες να μου εξηγήσεις πώς μπορεί το τροφοδοτικό να μην δίνει το ρεύμα που ζητάει η κάρτα.

edit : και δεν μιλάω για overclock όπου πχ θέλουμε περισσότερο ρεύμα για να είναι σταθερή η κάρτα και να μην βγάζει artifacts. Mιλάμε για κάτι που είναι σχεδιασμένο να δουλεύει σε αυτά τα ρεύματα.Οπότε πάλι η κάρτα φταίει.

Για να το εξηγήσω καλύτερα εννοώ ότι αν είχε ένα 400 τροφοδοτικό του κιλού που δεν μπορουσε να δώσει συνολικά ρεύματα που ήθελε το pc σε full load, θα έκανε reboot. Δεν θα δινε λιγότερα στην κάρτα για να βγάλει artifacts. Mε το τροφοδοτικό που έχει το παιδί δεν τίθεται τετοιο θέμα. Εκτός άν έχουν πρόβλημα τα συγκεκριμένα καλώδια που τροφοδοτούν την κάρτα.

Δημοσ.

Το 'χω ψάξει κι εγώ παλιότερα, αλλά δεν είχα βρει κάτι τότε. Το ψάχνω και τώρα :Ρ

Πάντως σου λέω ότι εκτός του ότι το έχω δει με τα μάτια μου, είχε ανοίξει ένας συμφορουμίτης παρόμοιο thread με artifacts (πριν κανα χρόνο αν ενθυμούμαι καλώς) και είχα πει το ίδιο.

Κανείς δε με άκουσε, όλοι πόνταραν σε ελαττωματική κάρτα και μόλις άλλαξε τροφοδοτικό, εξαφανίστηκαν τα artifacts.

Για ένα σωρό λόγους, μπορεί να μη δίνει σωστές/σταθερές τάσεις το τροφοδοτικό, ανεξάρτητα απ' το αν ζορίζεται ή όχι.

Δημοσ.

πάντως να φταίει το τροφοδοτικό μου φαίνεται πολύ χλωμό μιλάμε για 850άρι και καλή μάρκα,εκτός και αν το έχει τόσα πολλά χρόνια που έχει πέσει τόσο πολύ η απόδοσή του(λίγο δύσκολο)...πιστεύω και εγώ ότι μάλλον θερμοκρασία είναι το πρόβλημα...εκτός απο furmark τρέξε και το τεστ του occt αν θυμάμαι καλά(χωρίς να είμαι 100% σίγουρος) έχει τεστ ειδικά για τη μνήμη της vga

Δημοσ.

εμενα ετυχε ακομα και το mobo να εχει προβλημα και να βγαζει artifacts...σε ενα συστημα με μια asus p5s800 αν δεν κανω λαθος (s775/agp) υπηρχε ενας πυκνωτης αναμεσα στο κυκλωμα που ενωνε agp/northbridge... πανω ειχε κουμπομενη μια 3650 οταν τραβαγε λιγο ζωρι εβγαζε artifacts αλλα αν κουναγες τον πυκνωτη εφτιαχνε...τον αντικατεστησα και ολα οκ...

Δημοσ.

Κατέβασα τα FurMark 1.7 και OCCT και θα τα τρέξω απόψε το βράδυ πιθανότατα στο PC με την nVidia 9800GX2 και το Zalman 850W, στο σπίτι.

Μια ερώτηση σχετικά με το FurMark 1.7: Έχω Windows 7 Ultimate x64. Πιστεύετε θα έχω πρόβλημα διότι το FurMark είναι για 32-bit;;

Επίσης να διευκρινήσω ότι το τροφοδοτικό το έχω περίπου 3 χρόνια και ότι την MSI 9800GX2 ΔΕΝ την έχω κάνει OC.

Για το τροφοδοτικό να σας πω μόνο ότι δεν είναι και τόσο απίθανο. Διότι εξαρτάται πόσα Watts δίνει στο κάθε κανάλι (PCI, SATA, κτλ.) το συγκεκριμένο τροφοδοτικό και ας φαίνεται συνολικά υπεραρκετό (850W). Αν π.χ. μου δίνει 100 Watts στο PCI και η κάρτα χρειάζεται 110 Watts σε full load, τότε αυτό δεν είναι πρόβλημα, έστω και οριακά, με αποτέλεσμα ίσως τα artifacts;; Επίσης να σημειώσω, ότι μετά όταν βγαίνω από το παιχνίδι στα Windows, ή Windows και φορτώνω "καπάκι" π.χ. το NBA 2K10, όλα μια χαρά, ούτε artifacts, ούτε τίποτα. Και άλλη μια διαπίστωση είναι ότι όταν φορτώνω τα παιχνίδια που ανέφερα παραπάνω, τότε αμέσως παρουσιάζονται τα artifacts και όχι π.χ. μετά από 5-10 λεπτά υπερθέρμανσης. Για αυτούς τους λόγους πιστεύω περισσότερο ότι είναι θέμα τροφοδοσίας παρά υπερθέρμανσης. Θα κάνω όμως και τα tests που λέτε και θα κάνω post εδώ τις θερμοκρασίες, μήπως βγάλουμε κάποιο καλύτερο συμπέρασμα.

Επειδή τώρα δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει τα FurMark και OCCT, μπορείτε να με βοηθήσετε πως ακριβώς πρέπει να τα σετάρω και τι ακριβώς tests να τρέξω;; Επίσης ποιες θερμοκρασίες χρειάζεστε να κάνω εδώ post για να δείτε και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας;;

Ευχαριστώ πολύ για την όλη βοήθειά σας!

Δημοσ.

To ότι είναι 32-βιτ δεν θα χεις προβλημα.

Δεν παίρνουν ξεχωριστά οι θύρες pci αλλά η μητρική και αυτή καθορίζει που παει το ρεύμα.

Εχεις βάλει και τα δύο εξωτερικά καλώδια τροφοδοσίας για την κάρτα έτσι?

Για το furmark επέλεξε stability test, βαλε τουλάχιστον μια ανάλυση 1024χ768 και πάνω, αν θες βάλε msaa (αν και θα ζεσταθεί λιγότερο αν βάλεις), και αν θες βάλε fullscreen. Αστο για κανα 30 λεπτο και πες μας.

Δημοσ.

να εισαι μπροστα οταν τα κανεις γιατι αμα σου κολισει αν το κλεισεις απο πισω :-)

βασικα και τωρα μπορεις να το κανεις αστο για κανενα 10λεπτο μετα απο εκει αμα ειναι σταθερα θα σου βγαζει το ιδιο η 10 λεπτα η και 10 ωρες ;)

Δημοσ.

Λοιπόν αυτή τη στιγμή τρέχω το τεστάκι και σας γράφω από το Macbook μου εδώ!

1) Καταρχήν έτρεξα ένα stability test στα 1024χ768, με 16χ ΑΑ και το αποτέλεσμα ήταν να κολλήσει, πάγωσε η οθόνη(!), μετά από 103 sec. Αναγκάστηκα να κάνω force power off (το γνωστό, με το power button πατημένο για πάνω από 2 δευτερόλεπτα).

Μπορεί να έγινε αυτό γιατί προηγουμένως έτρεχα κάποιες άλλες εφαρμογές για άλλες δουλειές, π.χ. Firefox, κτλ.

2) Τώρα αυτή τη στιγμή και εδώ και περίπου 15 λεπτά τρέχω άλλο stability test σε ανάλυση 1920χ1200 και 2χ ΑΑ και όλα πάνε καλά. Η θερμοκρασία σταθεροποιήθηκε στους 84 βαθμούς στο ένα GPU και στους 85 στο άλλο, με min και στα δύο GPU στους 64 και max αντίστοιχα στους 86 και 87 βαθμούς.

3) Το ίδιο με το (2), αλλά με 8χ ΑΑ και για περίπου 10 λεπτά: 82-83 και 83 βαθμοί σταθερά, με max 83 και στα δύο GPU. Και τελικά σταθερά 83 βαθμοί.

Artifacts δεν παρατήρησα καθόλου κατά τη διάρκεια του testing, σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, ακόμη και στην ανώτατη θερμοκρασία. Το ανεμιστηράκι δούλευε στο full και διατηρούσε τη θερμοκρασία σταθερή.

Έτρεξα και το OCCT μετά, το GPU testing, για περίπου 10 λεπτά, σε ανάλυση 1920χ1200 και optimal (8x) shader complexity. Δεν παρατήρησα κάποιο θέμα, όλα μια χαρά έτρεξαν πάλι. Όπως και με το FurMark, έτσι και αυτή τη φορά ο ανεμιστήρας δούλεψε στο full και κράτησε τη θερμοκρασία στους 91 βαθμούς max και στα δύο GPUs.

Τι έχετε να πείτε τώρα;;

Εγώ προβληματίζομαι από το γεγονός ότι μόνο στα games παρατήρησα artifacts. Τι συμβαίνει;; Μήπως ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί όπως πρέπει στα games;;; Πραγματικά δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα τι μπορεί να φταίει. Και το τροφοδοτικό περίφημα τα πήγε προφανώς αφού μια χαρά όλα φαίνονταν στην οθόνη και δεν κόλλησε πουθενά στην ουσία η διαδικασία.

Τι συμβαίνει ρε παιδιά; Θα τρελαθούμε εδώ!...

Δημοσ.

Kατέβασε το gpu-z και δες αν η κάρτα στο gpu load ειναι στο 100% ή αν κάνει throttling ή αν δουλεύει μόνο ο ένας απο τους δυο πυρήνες, όταν τρέχει το furmark καθώς και τι θερμοκρασίες πιάνει. Επίσης τρέξε το furmark με 0χαα.

Οπως σου είπα υπαρχει περίπτωση να έχει καποια μνήμη της κάρτας το πρόβλημα, και μόνο όταν χρησιμοποιείται να σου δημιουργείται το πρόβλημα.

Επίσης με το gpu-z/rivatuner δες τι θερμοκρασίες πιανεις σε παιχνίδι που σου βγάζει τα artifacts.

Δημοσ.

Έκανα και το τεστ με το GPU-Z στο background, παίζοντας το Resident Evil 5. Το συμπέρασμά μου είναι: Οι θερμοκρασίες φαίνονται φυσιολογικές, γύρω στους 80 βαθμούς max. Επίσης ο ανεμιστήρας της κάρτας δεν φάνηκε να δουλεύει πολύ, πράγμα που σημαίνει πως η κάρτα δεν "υποφέρει" για να παίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αλλά καθώς περνάει η ώρα και μέσα στο παιχνίδι, αν δεις (με Alt+Tab) το GPU-Z monitoring φαίνεται να αυξάνει η ποσότητα της μνήμης που χρησιμοποιείται. Όταν γίνεται αυτό, τότε αρχίζουν τα artifacts! Επειδή αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα παιχνίδια, είμαι μπερδεμένος. Αλλά έχω την εντύπωση και το προαίσθημα ότι κάποιο από τα παρακάτω 2 πράγματα συμβαίνει:

1) Οι drivers της κάρτας είναι προβληματικοί για την συγκεκριμένη κάρτα (9800GX2) και σε συγκεκριμένα παιχνίδια και δεν μπορείς να παίξεις εξαιτίας αυτών.

2) Κάποια από τις μνήμες (τσιπάκι-τσιπάκια) της κάρτας είναι ελλαττωματική και όταν ξεκινάει να χρησιμοποιείται τότε μας προκύπτουν και τα artifacts. Δεν ξέρω αν στέκει καθόλου αυτή η λογική, αλλά δεν ξέρω και τι άλλο να υποθέσω.

Έχετε να πείτε κάτι πάνω στις 2 αυτές θεωρίες που αναφέρω; Συμφωνείτε/διαφωνείτε; Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο;

Να αποκλείσω την πιθανότητα να φταίει το τροφοδοτικό;

Παρατήρησα ακόμη στο GPU-Z ότι η κατανάλωση ισχύος είναι 30Α και ότι η 1η GPU φαίνεται να θερμαίνεται λίγο περισσότερο από την 2η GPU, γύρω στους 5 βαθμούς C διαφορά.

Τα συμπεράσματα δικά σας! Περιμένω τις απόψεις σας!

Στέκει λέτε να επικοινωνήσω με την MSI και να τους αναφέρω τη θεωρία (2) παραπάνω σαν λόγο για να μου αντικαταστήσουν τη κάρτα με μία καινούρια ίσως (αν γίνεται);;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...