Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά συγνώμη που επαναφέρω λίγο το θέμα,αλλά γνωρίζετε πόσες μέρες πριν πρέπει να ενημερωθεί ο εργοδότης για να μου δώσει άδεια?Πχ ζήτησα 4 μέρες για το τέλος του Ιανουαρίου,αλλά τις αρνήθηκαν με τη δικαιολογία οτι έχει βγεί το πρόγραμμα κι άργησα να ενημερώσω (το ζήτησα 19/12).Μα πώς να ενημερώσω αν δεν ξέρω το πρόγραμμα εξεταστικής???

• Απαντ. 53
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Εγώ που δουλεύω στο οτε και δικαιούμαστε φοιτητικές άδειες τις πληρωνόμαστε όμως από τον ΟΑΕΔ κανέναν χρόνο μετά.

Ενταξει σε εταιρειες ομως που δεν επικρατει αυτη η νοοτροπια του δημοσίου ειναι εντελως διαφορετικα τα πράγματα.

Μιας και επανηλθε το θεμα μετα απο καιρο,οταν εκανα πρακτικη σε μια εταιρεια,ειχα ρωτησει το γραφείο διασύνδεσης του ΤΕΙ αν δικαιουμαι αδεια για εξεταστική και μου οτι απλα μπορω να φευγω τι ωρες της εξέτασης και παντα να πηγαινω το χαρτι με την υπογραφη του καθηγητη στον εργοδότη. Τίποτα περισσότερο...

Δημοσ.
Εγώ που δουλεύω στο οτε και δικαιούμαστε φοιτητικές άδειες τις πληρωνόμαστε όμως από τον ΟΑΕΔ κανέναν χρόνο μετά.

Αν καταθεσεις εγκαιρα τα χαρτα στον ΟΑΕΔ σε μια βδομαδα τα παιρνεις ασχετα με το ποιος ειναι ο εργοδοτης. Η κορη μου ηταν 8 μηνες στη ΔΕΗ και τωρα 18 μηνες+ σε ιδιωτικο τομεα. Ποτε δεν καθυστερησε πανω απο μια βδομαδα. Μια φορα μαλιστα τα πηρε την ιδια μερα.

Δημοσ.
Ενταξει σε εταιρειες ομως που δεν επικρατει αυτη η νοοτροπια του δημοσίου ειναι εντελως διαφορετικα τα πράγματα.

Μιας και επανηλθε το θεμα μετα απο καιρο,οταν εκανα πρακτικη σε μια εταιρεια,ειχα ρωτησει το γραφείο διασύνδεσης του ΤΕΙ αν δικαιουμαι αδεια για εξεταστική και μου οτι απλα μπορω να φευγω τι ωρες της εξέτασης και παντα να πηγαινω το χαρτι με την υπογραφη του καθηγητη στον εργοδότη. Τίποτα περισσότερο...

Αυτές είναι οι 3ωρες απουσίες βραχείας διαρκείας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι σπουδαστές ΤΕΙ( μέχρι 10 φορές το χρόνο). Δικαιούσαι 5 ημέρες μόνο να λείψεις είτε λόγω ασθένειας ( με χαρτί γιατρού ιδιώτη) είτε λόγω εξετάσεων που τις πληρώνει κανονικά ο εργοδότης.

Μπορείς φυσικά να υπερβείς τις 5 ημέρες και να τις συμπληρώσεις στο τέλος της πρακτικής άσκησης ( θα τις πληρωθείς φυσικά στο τέλος που θα τις εργαστείς). Δηλαδή στην πρακτική διαφοροποιούνται οι άδειες σε σχέση με με την κανονική εργασία. Επίσης όλοι οι εργαζόμενοι ( και οι πρακτικά ασκούμενοι) δικαιούνται +2 μέρες πληρωμένες άδεια όποτε το ζητήσουν αφού έχουν προσκομίσει βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο ότι έδωσαν αίμα ( αιμοδοτική άδεια). Δηλαδή για τους πρακτικά ασκούμενους οι μέρες που δικαιούνται μπορούν να γίνουν 7 αν κάποιος μπορεί να δώσει αίμα ( και έχει τις προυποθέσεις να γίνει αιμοδότης , ε:-) )

Δημοσ.
Αν καταθεσεις εγκαιρα τα χαρτα στον ΟΑΕΔ σε μια βδομαδα τα παιρνεις ασχετα με το ποιος ειναι ο εργοδοτης. Η κορη μου ηταν 8 μηνες στη ΔΕΗ και τωρα 18 μηνες+ σε ιδιωτικο τομεα. Ποτε δεν καθυστερησε πανω απο μια βδομαδα. Μια φορα μαλιστα τα πηρε την ιδια μερα.

Η σύμβαση του ΟΤΕ διαρκεί ένα χρόνο και μας έχουν πει ότι θα μας δώσουν τις βεβαιώσεις μετά το τέλος της σύμβασης. Βεβαια δεν ξέρω αν γίνεται να το ζητήσει κάποιος και νωρίτερα.

Δημοσ.
Η σύμβαση του ΟΤΕ διαρκεί ένα χρόνο και μας έχουν πει ότι θα μας δώσουν τις βεβαιώσεις μετά το τέλος της σύμβασης. Βεβαια δεν ξέρω αν γίνεται να το ζητήσει κάποιος και νωρίτερα.

Φοβαμαι οτι θα εχεις προβλημα με τον ΟΑΕΔ τοτε....Για παρε ενα τηλ να δεις για τις προθεσμιες....Μολις κλεισει ο μηνας που εχεις παρει φοιτιτικη αδεια πρεπει να σου δωσουν βεβαιωση για τις μερες που ελλειψες και αντιγραφο καταστασης ενσημων του μηνα που φαινεται οτι δεν σου κολησαν ενσημα αυτες τις μερες.

Δημοσ.

Μου είπε κάποιος ότι αν έχει περάσει τα προβλεπόμενα έτη σπουδών δικαιούσαι λιγότερες από 30 μέρες. Αληθεύει?

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 18:36 ----------

Φοβαμαι οτι θα εχεις προβλημα με τον ΟΑΕΔ τοτε....Για παρε ενα τηλ να δεις για τις προθεσμιες....Μολις κλεισει ο μηνας που εχεις παρει φοιτιτικη αδεια πρεπει να σου δωσουν βεβαιωση για τις μερες που ελλειψες και αντιγραφο καταστασης ενσημων του μηνα που φαινεται οτι δεν σου κολησαν ενσημα αυτες τις μερες.

Ε δεν μπορεί όλοι στον ΟΤΕ αφού τελειώσουν ξεκινούν τις διαδικασίες.

Δημοσ.
Μου είπε κάποιος ότι αν έχει περάσει τα προβλεπόμενα έτη σπουδών δικαιούσαι λιγότερες από 30 μέρες. Αληθεύει?

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 18:36 ----------

Ε δεν μπορεί όλοι στον ΟΤΕ αφού τελειώσουν ξεκινούν τις διαδικασίες.

Μπορει να ειναι και ετσι Κατρινα...Για τα χρονια δεν το ξερω μιας και η κορη μου τωρα (Ιουνιο) μπηκε στο πτυχιο.Ποτε θα βγει....Αγνωστο !!!!

Δημοσ.

Βεβαιώσεις εργοδότη μπορείς να ζητήσεις και νωρίτερα φυσικά , όχι να περιμένεις να τελειώσει η σύμβαση σου.Πρέπει να έχει βγει μισθοδοσία βέβαια για το μήνα για τον οποίο θες να πάρεις τη βεβαίωση εργοδότη ( βεβαίωση ενσήμων εννοώ), στην βγάζουν σε αντίτυπα ( σε δύο αντίτυπα τη βγάζαμε στην τράπεζα, δε ξέρω σε πόσα αντίτυπα τη βγάζουν γενικά, σε τρία νομίζω βγαίνει ), βάζουνε υπογραφές οι ανάλογοι υπάλληλοι που έχουνε δικαίωμα υπογραφής, σφραγίδες και αν χρειάζεται θεώρηση ( δε ξέρω τι γίνεται για τη φοιτητική άδεια, τις θέλουνε θεωρημένες στον ΟΑΕΔ; ) πας στο ΙΚΑ που υπάγεται ο εργοδότης στο τμήμα εσόδων τις θεωρούν, υπογραφές , σφραγίδες και τα σχετικά, κρατάνε ένα αντίτυπο αυτοί παραλαμβάνεις το άλλο.

Αν σου πούνε στην εργασία σου οι υπάλληλοι που βγάζουνε τις βεβαιώσεις ότι δεν βγαίνει από το πρόγραμμα ακόμα η βεβαίωση, τους λες ότι επείγει και να σου δώσουν χειρόγραφη.http://www.ika.gr/gr/infopages/downloads/c.html.Κάνεις αίτηση για ό,τι αλλο έγγραφο σου χρειάζεται να σου χορηγηθεί από τον εργοδότη τονίζοντας ότι τα χρειάζεσαι ως την τάδε ημερομηνία για τον τάδε λόγο. Φαντάζομαι ότι και αυτοί θα έχουν αρκετούς πρακτικάριους που κάνουνε αυτή τη δουλειά με τις βεβαιώσεις όπως κάναμε και εμείς την αντίστοιχη δουλειά στην τράπεζα.

Τά ένσημα δεν τα τσεκάρουμε τελευταία στιγμή, πάμε σε ένα ΙΚΑ, ζητάμε εκτύπωση ενσήμων( λογικά θα φαίνονται τα ένσημα ως τον Οκτώβριο , ως κάποιους μήνες πίσω τελοσπάντων φαίνονται) και για τους υπόλοιπους μήνες που δε φαίνονται ακόμα ζητάμε βεβαίωση από τον εργοδότη. Έτσι τσεκάρουμε ότι έχουν μπει σωστά τα ένσημα μας κ ότι δεν έχει γίνει κανένα λάθος.

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 19:31 ----------

Προβλεπόμενα έτη σπουδών για τις φοιτητικές άδειες είναι ο αριθμός των εξαμήνων προσαυξημένος κατά το ήμισυ για τους εργαζόμενους φοιτητές- σπουδαστές που έχουν συμπληρώσει το 28 έτος της ηλικίας τους. Για τους φοιτητές που είναι κάτω των 28 ετών από όσο ξέρω δε παίζει κάποιο ρόλο αυτό. Εσύ Κατερίνα αν κρίνω από nick σου ότι είσαι του '86 σίγουρα δικαιούσαι 30 ημέρες.

Δημοσ.
Μπορει να ειναι και ετσι Κατρινα...Για τα χρονια δεν το ξερω μιας και η κορη μου τωρα (Ιουνιο) μπηκε στο πτυχιο.Ποτε θα βγει....Αγνωστο !!!!

Μην την πιέζεις, αφού μπήκε θα βγει...

Προβλεπόμενα έτη σπουδών για τις φοιτητικές άδειες είναι ο αριθμός των εξαμήνων προσαυξημένος κατά το ήμισυ για τους εργαζόμενους φοιτητές- σπουδαστές που έχουν συμπληρώσει το 28 έτος της ηλικίας τους. Για τους φοιτητές που είναι κάτω των 28 ετών από όσο ξέρω δε παίζει κάποιο ρόλο αυτό. Εσύ Κατερίνα αν κρίνω από nick σου ότι είσαι του '86 σίγουρα δικαιούσαι 30 ημέρες.

Τέλεια τότε!!

Δημοσ.

Να ξέρεις πάντως ότι δε θα χαρούν και ιδιαίτερα στον ΟΤΕ που θα λείψεις 30 ημέρες, να περιμένεις ένα σπάσιμο νεύρων του στυλ , "μα δεν δικαιούσαι τόσες μέρες", " έχουμε δουλειά, δε γίνεται να λείψεις τόσες μέρες" κ.λ.π. Ό, τι τις δικαιούσαι ναι, τα έχουμε πει. Τώρα αν ξαφνικά βρεθείς σε διαφορετικό πόστο, μην απορήσεις :lol: Δεν έχω δουλέψει ΟΤΕ αλλά δεν έχω ακούσει ακριβώς τα καλύτερα σχετικά με την αντιμετώπιση τους σε αυτά τα θέματα. Ιδιαίτερα αν πλησιάζεις στο τέλος της σύμβασης σου να τις πάρεις όλες τις μέρες, αν έχεις αρκετούς μήνες μπροστά σου ετοιμάσου για πόλεμο νεύρων. Μετά την πρακτική στην τράπεζα δε με εκπλήσσει σχεδόν τίποτα πιστεύω :lol: Ξέρανε τι θα πει σπάσιμο νεύρων...

Δημοσ.
Να ξέρεις πάντως ότι δε θα χαρούν και ιδιαίτερα στον ΟΤΕ που θα λείψεις 30 ημέρες, να περιμένεις ένα σπάσιμο νεύρων του στυλ , "μα δεν δικαιούσαι τόσες μέρες", " έχουμε δουλειά, δε γίνεται να λείψεις τόσες μέρες" κ.λ.π. Ό, τι τις δικαιούσαι ναι, τα έχουμε πει. Τώρα αν ξαφνικά βρεθείς σε διαφορετικό πόστο, μην απορήσεις :lol: Δεν έχω δουλέψει ΟΤΕ αλλά δεν έχω ακούσει ακριβώς τα καλύτερα σχετικά με την αντιμετώπιση τους σε αυτά τα θέματα. Ιδιαίτερα αν πλησιάζεις στο τέλος της σύμβασης σου να τις πάρεις όλες τις μέρες, αν έχεις αρκετούς μήνες μπροστά σου ετοιμάσου για πόλεμο νεύρων. Μετά την πρακτική στην τράπεζα δε με εκπλήσσει σχεδόν τίποτα πιστεύω :lol: Ξέρανε τι θα πει σπάσιμο νεύρων...

Τελειώνει η σύμβαση μου αύριο.

Έλειψα περίπου 20 μέρες μέσα στην χρονιά και δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα.

Δεν τους άρεσε βέβαια αλλά δεν με απέτρεψαν κιολας.

Δημοσ.
Παιδιά συγνώμη που επαναφέρω λίγο το θέμα,αλλά γνωρίζετε πόσες μέρες πριν πρέπει να ενημερωθεί ο εργοδότης για να μου δώσει άδεια?Πχ ζήτησα 4 μέρες για το τέλος του Ιανουαρίου,αλλά τις αρνήθηκαν με τη δικαιολογία οτι έχει βγεί το πρόγραμμα κι άργησα να ενημερώσω (το ζήτησα 19/12).Μα πώς να ενημερώσω αν δεν ξέρω το πρόγραμμα εξεταστικής???

Φυσικά και ΔΕΝ έχει το δικαίωμα να σου αρνηθεί άδεια ο εργοδότης σου. Σε ψαρώνει και καλό είναι να ενημερωθείς για τα εργασιακά δικαιώματά σου. Φοιτητική άδεια, μπορείς να πάρεις οποιαδήποτε ημερομηνία θέλεις, άνευ αποδοχών και ενσήμων, μέχρι 30 μέρες το έτος (συνεχείς ή διακεκομμένες).

Μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί την χορήγηση της άδειας λόγω σπουδών;

Οι ειδικές άδειες, όπως και κάθε άλλη άδεια χορηγούνται πάντα από τον εργοδότη. Ο εργαζόμενος δεν έχει δικαίωμα να απουσιάσει αυθαίρετα από την εργασία του ισχυριζόμενος ότι κάνει χρήση οφειλόμενης άδειας, ακόμη κι αν ο εργοδότης αναιτίως, παρανόμως και αντισυμβατικώς αρνείται να του χορηγήσει οφειλόμενη άδεια.

Η μη χορήγηση ειδικής άδειας επιφέρει την έννομη συνέπεια της οφειλής τόκων υπερημερίας και αποζημίωσης, σύμφωνα με τα άρθα 341,343 και 345 του Α.Κ.

Η αποζημίωση αυτή αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ισόποσο των αποδοχών που θα ελάμβανε ο εργαζόμενος εάν απασχολούνταν κατά το χρόνο που διαρκεί η ειδική άδεια.

Η μη χορήγηση ειδικής άδειας μπορεί να συνιστά παραβίαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, οπότε επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν.2639/98 και εφόσον υπάρχει πρόθεση (δόλος) οι ποινές του άρθρου 17 του ιδίου νόμου.

Καταγγελία της σχέσης εργασίας που οφείλεται στην άσκηση από τον εργαζόμενο του δικαιώματος να ζητήσει και να λάβει τις ειδικές αυτές άδειες είναι άκυρη ως καταχρηστική, σύμφωνα με το άρθρο 281 Α.Κ., αν δεν υφίστανται ειδικότερες σχετικές ρυθμίσεις.

Από εδώ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σύμφωνα με το νόμο περί φοιτητικών αδειών δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο που πρέπει να δηλώσεις στον εργοδότη ότι παίρνεις φοιτητική άδεια. Βλακείες σου λέει ο εργοδότης για να μην πάρεις φοιτητική αδεια ( κλασσικά παραμύθια εργοδοτών ). Αν είσαι σπουδαστής ΤΕΙ και θες να κάνεις χρήση του δικαιώματος των σπουδαστών ΤΕΙ για 3 ωρες απουσίες τότε πρέπει να κάνεις αίτηση στον εργοδότη σου τρεις ημέρες πριν την ημέρα που θα χρειαστείς να λείψεις και ο εργοδότης σου είναι υποχρεωμένος να το δεχτεί.

Ωραία λοιπόν τα λέει ο νόμος αλλά στην πράξη άλλα γίνονται. Όταν βγαίνει το πρόγραμμα εξεταστικής τελευταία στιγμή ( κλασικά πράγματα στο ΤΕΙ που είμαι , φυσικά και η ύλη τελευταία στιγμή :P ) και είσαι σε δουλειά με σύστημα βαρδιών που είναι ένας υπάλληλος ανά βάρδια και δεν έχει και πολλούς υπαλλήλους η επιχείρηση ( μη ξεχνάμε και πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε στην Ελλάδα) και δυσκολεύεται ο προγραμματισμός του ποιος θα σε αντικαταστήσει τις ημέρες που θα έχεις φοιτητική άδεια τότε βράστα δεν θα χαρεί ακριβώς ο εργοδότης ( δεν θα σου ανανεώσει ας πούμε τη σύμβαση σου όταν λήξει) ούτε αυτός που θα σε αντικαταστήσει για τις ημέρες που θα λείπεις.

Ουσιαστικά όταν ψάχνεις για δουλειά κοντά στο αντικείμενο σου και όχι όποια δουλειά να είναι και δηλώνεις ότι είσαι φοιτητής θα το σκεφτεί πάρα πολύ ο εργοδότης αν θα προτιμήσει εσένα το φοιτητή που θα ζητάει και φοιτητική άδεια από κάποιον άλλο που δε θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις αν αναλογιστείς ότι τσιγκουνεύονται οι εργοδότες ακόμα και στις άδειες άλλου τύπου π.χ. κανονική άδεια.

Μου έχει τύχει βέβαια και περίπτωση να αλλάξει όλο το πρόγραμμα της εξεταστικής πραγματικά τελευταία στιγμή γιατί υπήρχε κάποια απεργία ας πούμε. Φυσικά μου έχει τύχει να λήγει η σύμβαση μου ( ορισμένου χρόνου) εντελώς τυχαία πριν ξεκινήσει η εξεταστική . Αλλά και να μην έληγε έχω ακούσει αρκετές περιπτώσεις ατόμων που εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση. Οι συμβάσεις αορίστου χρόνου έχουν καταντήσει λίγο πολυτέλεια θα έλεγα...:-) Άλλη περίπτωση που έχω ακούσει από συμφοιτήτρια : τους στείλανε e-mail από το τμήμα HR αν θα χρειαστούν φοιτητική άδεια και η μόνη επιλογή που μπορούσες να επιλέξεις ήταν το " όχι"!

Οπότε Deadlock7 χειρίσου το όσο πιο διπλωματικά γίνεται, αν έχεις ανάγκη τη δουλειά και δεν δουλεύεις για hobby . Έχε και τα μάτια σου ανοικτά και για άλλη δουλειά αν βρεις γιατί αν σου κάνει τσιγκουνιές για 4 ημέρες φοιτητικής άδειας ( που στο κάτω κάτω είναι λίγες, δεν του ζήτησες 2 βδομάδες , τις πληρώνει ο ΟΑΕΔ όχι αυτός, ούτε καταβάλλει ένσημα για αυτές τις 4 ημέρες) τότε θα σου κάνει τσιγκουνιές και σε πολλά άλλα πράγματα. Έχω πείρα από απατεώνες εργοδότες, σε internet cafe δούλευα!

Υ.Γ. Τώρα τελευταία έχω τη τάση να γράφω μεγαλύτερα post, πρέπει να είναι κολλητικό τελικά...

Επεξ/σία από black_widow

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...