Προς το περιεχόμενο

Περίεργη συμπεριφορά Fan Speed/RPM sensors

crAss

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρόσθεσα στη μια γραμμή τροφοδοσίας του ανεμιστήρα του επεξεργαστή ένα βαττικό ποτενσιόμετρο ώστε να μειώσω την τάση και συνεπώς την ταχύτητα του ανεμιστήρα για μείωση του θορύβου.

Το ποτενσιόμετρο δουλεύει μια χαρά. Όμως εμφανίζεται ένα περίεργο πρόβλημα. Το sensor δείχνει μέχρι τις 3000 στροφές περίπου(από τις 4800 που είναι στα 12 βολτ) κανονικά τον αριθμό των στροφών. Όμως σε ακόμα χαμηλότρες τάσεις δείνει πολύ υψηλές στροφές (5000 και πάνω) ένώ είναι φανερό πως ο ανεμιστήρας δουλεύει κοντά στις 2000 στροφές/λεπτό. Ξέρει κανείς γιατί συνβαίνει αυτό? Τι γραμμή του sensor δεν την έχω πειράξει καθόλου. Το ποτεσσιόμετρο το έχω συνδέσει στο κόκκινο καλώδιο...

crAss

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Μήπως το sensorάκι δεν τα πάει καλά με τα λίγα Volts;

Δημοσ.

Το sensoraki εντοπίζει την αύξηση της έντασης του ρεύματος που προέρχεται από την πτώση στην τάση από το ποτενσιόμετρο για να διατηρηθεί η ισχύς σταθερή.Σύνδεσε το sensoraki παράλληλα στο κύκλωμα.

Δημοσ.

Δεν έχει πειραχθει καθόλου η γραμμή του sensor...Μονο το κόκκινο καλώδιο όπως είπα όπου έχει παρεμβληθεί σε σειρά το ποτενσιόμετρο...

crAss

Δημοσ.

Έχω την εντύπωση πως απλά φταέι η μητρική σου. Γιατί προφανώς ο Fan τρέχει με πολλή λιγότερες στροφές απότι προβλέπετε. Έτσι δείχνει το BIOS αλαντάλων. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τo Abit ΚR7A-133R όπου δεν βλέπει τις στροφές τoυ Zalman.

Δημοσ.

ʼνοιξε το Motherboard Monitor ή κάποιο άλλο πρόγραμμα monitoring και δες το "FANx Voltage", όπου x ο αριθμός του fan header που έχεις βάλει τον ανεμιστήρα. Αν σου δείχνει την ίδια τιμή ότι και να κάνεις με το ποτενσιόμετρο τότε η motherboard δεν μπορεί να διαβάσει on the fly αλλαγές στο voltage, ενώ αυτές πραγματοποιούνται κανονικά.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...