Προς το περιεχόμενο

ποιόν SSD για το λάπτοπ?

IMAndreas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Και τα νούμερα του anand που είναι υπάληλος της intel δεν είναι για γέλια;

Αν ποστάρω διαφορετικά νούμερα από το anandtech για τον intel βγάζουμε κανένα συμπέρασμα;

Πριν λίγο καιρό κυκλοφορούσε ένα review με 24mb/sec r.read τον Intel και 0,4-0,8 όλους τους υπόλοιπους.Μάλλον έφαγε πολύ κράξιμο και το έχει αποσύρει τώρα.Αλλά που θα μου πάει θα το βρώ.

Και μιλάμε για διαφορές της τάξης δεκάτων του χιλιοστού του δευτερολέπτου σε αναγνώσεις και εγγραφές αρχείων μικρότερων των 4kb!!!Για κάποιο λόγο αν ο intel είναι λίγο καλύτερος από τους άλλους σε αυτό το σημείο πρέπει να το κάνουμε το A και το Ω του SSD αυτό;Μου φτάνει που δύο postville σε raid0 έχουν μικρότερο write από έναν Vertex μόνο του..Δεν χρειάζομαι άλλα νούμερα για να καταλάβω ότι σε επιδόσεις κάποιος είναι καλύτερος.

Δημοσ.

nikos21aek μαλλον δεν ξέρεις να διαβάζεις. Αυτά που λέω είναι για random read writes ενω το 2ο spoiler που δίνει είναι καθαρά sequential. An ήταν έτσι όλοι θα μέναμε με τους hdd και οι ssd δεν θα ειχανε λόγο ύπαρξης. Το iometer δεν έχει σταθερές ρυθμίσεις για benchmark και πρεπει να βάλεις τις δικές σου οπότε δεν μπορεί να γίνει σύγκριση χωρίς να ξέρουμε τις ρυθμίσεις.

Τα νούμερα τα βλέπω σε σοβαρά reviews καθώς και απο προσωπική εμπειρία, οπότε μάλλον εσύ δεν βλέπεις καλά ή μαλλον δεν ξέρεις τι βλέπεις (αφου σου μιλάω για random και μου δείχνεις sequential). Παρακάτω σου δείχνω πώς είναι ο δικός μου ο ιντελ 80αρης χρησιμοποιημένος με το 1/4 του χώρου μόνο ελευθερο,χωρίς τριμ καθώς το ιντελ toolbox έχει πρόβλημα και πρέπει να περιμένουμε την επόμενη εκδοση του για εμας που χρησιμοποιούμε τον intel matrix storage manager. Οποιος έχει άλλον ssd μπορεί να τρέξει τα ίδια bench για να δούμε και μόνοι μας τις διαφορά. Τέλος αν σου φτάνει που δύο postville σε raid0 έχουν μικρότερο write από έναν Vertex μόνο του και γενικότερα σε ενδιαφέρει τα μεταφέρεις τεράστια αρχεία και βίντεο τότε προφανώς ο ssd δεν θα πρεπε να ναι προτεραιότητα για σένα καθώς δύο οπιοιδήποτε hdd εχουν μεγαλύτερο transfer rate απο τον κάθε ssd.

aintelssdg280gbasssdben.th.jpg

aintelssdg280gbasssdben.th.jpg

aintelssdg280gbcrystald.th.jpg

Δημοσ.

Το random read/write σου το βλέπεις;

Μισό όμως λίγο για να καταλάβουμε.Τα sequential δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου,οτιδήποτε δεν είναι μεγαλύτερο από 4kb δεν μας απασχολεί καθόλου.Επειδή ο intel ίσως κερδίζει στο random read/write ας το δεχτούμε για να μην χαλάσουμε χατίρια,είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των ssd αυτό;

Τα 1-2mb/sec όλων των άλλων και το 35-40mb/sec του Intel που λες και ξαναλές δείξε μου.Εγώ εκεί σκάλωσα.Έχω δει πάρα πολλά benchmarks και 1-2mb/sec δεν έχω δει.Για την ακρίβεια vertex κάτω από 25-35mb/sec δεν έχει πάρει το μάτι μου.Ούτε intel πάνω από 20-25mb/sec.

Και σίγουρα το από πάνω είναι από τις καλύτερες μετρήσεις που έχω δει σε intel.

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 03:07 ----------

Ίσως από τα πιο σωστά reviews που έχω δει για τους ssd που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με βάση πάντα τα διάφορα benches που βλέπω από απλούς χρήστες.

The OCZ Vertex has emerged as the best value option, delivering world-class performance at a reasonable price. Not only does the Vertex provide impressive read and write throughputs, but it does so without any shuddering problems, just as the Intel X25-M does.For now at least the Intel X25-M will remain the king of performance as far as MLC-based SSD storage is concerned.

Οι διαφορές εννοείται ότι είναι για να έχουμε να λέμε όμως και όπως είπα παραπάνω τα 20gb παραπάνω σε καλύτερη τιμή από τα 60 κερδίζουν κατά κράτος.Και σίγουρα είναι το μεγαλύτερο προνόμιο των intel και όχι το υποτιθέμενο καλύτερο random read.Τα 1mb έναντι στα 40mb δεν μπορώ να διαβάζω μόνο-γιατί δεν έχω δει review που ο intel να είναι καλύτερος.(Εκτός anand).Και επειδή οι διαφορές είναι μικρές και διαφορές στις μετρήσεις υπάρχουν προσωπικά αρκούμαι στις γνώμες φίλων μου,δική μου και κάποιων συμφοριμίτων μας που έχουν αγοράσει και τους δύο που κατά συντριπτική πλειοψηφία έχουν να κάνουν με αυτό το "shuddering problems" που λέει και το review και είναι σε τέτοιο στύλ:"Είναι πιο σπιρτόζος ο OCZ","Μετάνιωσα που δεν πήρα και δεύτερο Vertex","Γρήγορος και ο postville αλλά Vertex δεν είναι"..

Δημοσ.

To 35-40mb/s random write που λες στο έδειξα παραπάνω με το 44αρι. Για random read δεν σου είπα πουθενά για 35-40 εσύ το είπες αλλά και πάλι το 20αρι είναι πολύ καλύτερο απο τα 1-2 που πιάνουν οι υπόλοιποι. Δείξε μου ένα απο χρήστη που πιανει τα 30αρια που μου λες εσύ και καποια review, εγω σου έδειξα το 45αρι.

Φυσικά και το random είνα το μεγαλύτερο ατου των ssd. Kai φυσικά όταν λέμε random λέμε για 4kb, 16,64, 512 αντε και 1mb. Oταν γράφεις 60mb σε ένα σημείο άλλα 80 σε ένα αλλο και άλλα 200 σε ένα αλλο αυτό δεν είνα random αλλά sequential. Το sequential δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Οταν πχ σε ένα 80αρη που τον μισό τουλάχιστον θα τον έχεις γεμάτο, αποφασίσεις να γεμίσεις τον άλλον μισό (που ποτέ δεν θα το κάνεις) και η διαδικασία αυτή με 80mb/s σου πάρει 8λεπτα ενώ με τον άλλον που έχει 150 θα σου πάρει 5 λεπτα φυσικά και δεν το θεωρώ πλεονέκτημα. Γιατί πόσο συχνά θα το κάνεις αυτό, αν ποτέ το κάνεις. Και για μικρότερο μέγεθος αρχείων η διαφορά είναι πολύ μικρότερη.

Και όχι δεν είναι αυτή η εικόνα ενός καλού ιντελ. Ενας με trim έχει αυτήν την εικόνα.

crystalmark2hd.th.png

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 03:25 ----------

δική μου και κάποιων συμφοριμίτων μας που έχουν αγοράσει και τους δύο που κατά συντριπτική πλειοψηφία έχουν να κάνουν με αυτό το "shuddering problems" που λέει και το review και είναι σε τέτοιο στύλ:"Είναι πιο σπιρτόζος ο OCZ","Μετάνιωσα που δεν πήρα και δεύτερο Vertex","Γρήγορος και ο postville αλλά Vertex δεν είναι"..

Εχεις ιδέα τι είναι το stuttering problem και πού αναφέρεται? Στους πρώτους ssd που φορούσαν τον jmicron controller , τον οποιο φορούσαν και κάποιοι ocz αν δεν κάνω λάθος. Καμία σχέση με ιντελ.

Για σπιρτόζος κλπ, πραγματικα απορώ που τα διαβάζεις αυτά, αν μπορείς δώσε μου λινκ.

Αν ήταν τόσο καλοι οι controller της ocz (indilix) δεν θα τους άλλαζε στην επόμενη γενιά της για τρίτη φορά (το 2010) με κάποιους που προσφέρουν μεγαλύτερα random read writes.

Δημοσ.

Όντως για write μιλούσες και νόμιζα έλεγες για read για 35-40 my bad αλλά τώρα μιλάς για 1-2mb read...

Από απλούς vertex θέλεις;

crystalmark-1275.jpg

vertex_crystal_100.jpg

ή από turbo series;

crystaldisk_vertex_100.jpg

4214.jpg

Τώρα σοβαρά δεν έχει νόημα αυτό το πράγμα.Μέχρι και στον ίδιο σκληρό από μέτρηση σε μέτρηση διαφέρει.Πάντως vertex κάτω από 25random read δεν έχω δει.Ούτε intel πάνω από 25.Στο write έχει προβάδισμα ο intel.Δεν έχω δεί ποτέ vertex πάνω από 35,ούτε Intel κάτω από 35..Αλλά εντάξει..Μιλάμε για τα 4kb πάντα.Στα πιο μεγάλα(Και δεν εννοώ 40gb.Για kb μιλάω πάλι αλλά πάνω από 4) συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.Οι Vertex καλύτερο write και χειρότερο read.Τες πα.Κουβέντα να γίνεται.Τα 20gb είναι το μεγάλο + του ίντελ.Τώρα που βλέπεις 1mb read και write στους υπόλοιπους ssd είναι άλλο θέμα.

Btw τι έχει φτιάξει αυτός ρα!:lol:

CrystalDiskMarkIRAMonAreca.jpg

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 03:51 ----------

85918809.jpg

Άντε και άλλο ένα review που ανταποκρίνεται σε αυτά που βλέπω δεξιά και αριστερά.

Δημοσ.

Δεν μου δίνεις λινκ, οπότε δεν μπορώ να ξέρω, ωστόσο το τελευταίο μάλλον είναι raid σε ξεχωριστό controller με onboard cache.

Σου φαίνεται φυσιολογικό ο turbo να χει μικρότερο random απο το απλό? Εκτός αν είναι χρησιμοποιημένος και οι άλλοι αχρησιμοποιητοι. Κατα πάσα πιθανότητα όπως σου είπα είναι σε ξεχωριστό controller που έχει δική του cache και γι΄αυτό έχεις αυτα να νούμερα. Ωστοσο έχω την εντύπωση ότι τα random του είναι μονοψηφια, αλλά μπορεί να ήταν των ocz summit και apex και να μην θυμάμαι καλά. Τέσπα και μόνο απο πλευράς τιμης/gb δεν συγκρίνονται με τους ιντελ πόσο μάλλον οι turbo.

Δημοσ.

ωραίος le_bron οπότε τα μονοψήφια δικό μου λαθάκι, μάλλον θα ταν καποιοι αλλοι ocz (summit, apex, solid)

Και πάλι όμως στα random write τα 45 με 11 είναι μεγάλη διαφορά, ενώ ακόμα και τα 160μβ/s sequential write που διαφημίζει δεν τα πλησιαζει καν λόγω της πτώσης που έχουν λόγω εγγραφών, ενώ οι ιντελ σχεδόν την διατηρούν και με το trim είναι σαν καινούριοι. Οπότε χάνεται και το πλεονέκτημα του μεγάλου sequential write.

Δημοσ.

Τώρα έχεις την εντύπωση ότι οι Vertex δεν υποστηρίζουν trim;Γιατί τη στιγμή που μιλάμε οι intel έχουν τα θεματάκια τους.Οι Vertex δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα έως τώρα.Ούτε με trim ούτε οτιδήποτε άλλο.Δεν ξέρω που είδες ότι διαφημίζουν 160mb/s αλλά το παρακάτω screen είναι από το site τους.(Για τους απλούς Vertex)

ocz.jpg

Γιατί στέκεσαι τόσο στο random write σε αρχεία κάτω των 4kb.Tα υπόλοιπα random writes που υπερέχει δεν τα μετράμε;Και ο Le_bron άμα βάλει trim και κάνει καμιά 30αριά φορές το bench θα σκάσει μύτη με μεγαλύτερα νούμερα..;)

Beches είναι.Για 1002 λόγους μπορεί να είναι κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο.Την ουσία κοίτα.Ότι για 1-2mb/sec μιλούσαμε και ακόμη μια φορά κάτω από 25 vertex δεν βλέπω.Ακόμη και τον 30άρη.

Δημοσ.

Φιλε μου η ocz υποστηριζει ηδη trim η intel ηταν αυτη που δεν εχει υποστηριξει ακομα και εβγαλε προβληματικο firm. Επισης εξεπλαγην οταν πηρα τον vertex μου με το τελευταιο firm απο τη μανα του, ενω ειχε δεν ειχε καμια βδομαδα που ειχε βγει. Και το crystal δε κανει σωστα τις μετρησεις στο sequential. Οταν τρεχω το ΑΤΤΟ εχω write 150 mb/s, παρολο που στο site της ocz τον εχει στα 135....

Δημοσ.

Το 160 το έγραψα γιατί έτσι λέει στο πλαισιο δικό τους λάθος. Γιατί είδες να πιάνει τα 135 πουθενά? Δεν είπα πουθενά ότι οι vertex δεν υποστηρίζουν trim και αν νομίζεις ότι οι ocz δεν είχαν προβλήματα με τα firmware, γελιέσαι ή απλά δεν ξέρεις. Δες μόνο πόσα firmware εχουν βγάλει και τι προβλήμα το καθένα διορθώνει και ρίξε και μια ματιά στα forum της ocz για τα προβληματικά προιόντα που έβγαζε και βγάζει στην αγορά με τους jmicron controllers και τα stuttering issues τα οποια δεν διορθώνονται με firmware καθώς είναι κατασκευαστικό λάθος, παρόλα αυτά συνεχίζει και τα πουλάει αυτά τα προιόντα. Φαντάσου εσύ πως θα ένιωθες αν αγόραζες έναν δίσκο και αυτός όποτε πήγαινες να κάνεις δυο πραγματα μαζί σου κολλουσε για καμιά 10αρια δευτερολεπτα και τον είχες πληρώσει 200+ ευρώ.

Τα νουμερα στα benches αν ο δίσκος δεν κάνει κάτι δεν αλλάζουν πάνω απο 4-5mb/s.

Θα με τρελάνεις που είδες ότι υπερέχει ο vertex? Σε χρησιμοποιημένους δίσκους :

vertex - intel

sequential read : 192.9 - 263.0

sequential write : 91.78 - 88.86

random 512k read: 157.2 - 202.9

random 512k write: 103.1 - 87.94

random 4k read : 31.59 - 19.91

random 4k write : 11.06 - 44.00

σε bold σου έχω τις σημαντικές διαφορές που είναι υπερ του ιντελ.

Ακόμα δεν μου έδειξες ποιος προτείνει vertex αντι για ιντελ.

Δημοσ.

Ρε δεν σου λεω για τους jmicron. Αυτοι ηταν αστα να πανε....Για τους indilix σου λεω. Και τα 150 τα πιανω με οποιοδηποτε benchmark που να γραφει μεγαλα αρχεια. Το crystal disk γραφει μονο 512Κ και δεν προλαβαινει να πιασει πανω απο 90-100 γιατι εχουν γραφτει ηδη τα αρχεια.

Δημοσ.
Ρε δεν σου λεω για τους jmicron. Αυτοι ηταν αστα να πανε....Για τους indilix σου λεω. Και τα 150 τα πιανω με οποιοδηποτε benchmark που να γραφει μεγαλα αρχεια. Το crystal disk γραφει μονο 512Κ και δεν προλαβαινει να πιασει πανω απο 90-100 γιατι εχουν γραφτει ηδη τα αρχεια.

Ρε, απο πάνω έχεις επιλέξει να γράψεις 100mb με 512κ μορφή οπότε αυτό που σκέφτηκες δεν στέκει. Στο sequential ετσι και αλλιώς δεν γράφει 512. Αν θες βάλε πάνω απο 100μβ να δεις αν θα αλλάξει. Επίσης δεν σου είπα ότι δεν θα πιάσεις ποτε τα 150mb/s. Aν θες τρέξε και το as ssd benchmark που ειναι φτιαγμένο για ssd αν και δουλεύει και με κανονικούς και αν μπορεις δειξε μου εκτός απο τις ταχύτητες και τα ιοps γιατί θέλω να δώ κάτι.

Τεσπα δεν καταλαβαίνω γιατί το κουράζουμε. Δεν πρόκειται ο ένας να αλλάξει τις γνώμες του άλλου, το παιδί πήρε τις πληροφορίες που ήθελε και απο τους δυο μας, και ο καθένας μας είναι χαρούμενος με τον ssd του, και πιστεύει βέβαια ότι είναι ο καλυτερος ή έστω καλύτερος για τις ανάγκες του.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...