christos.p25 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 "Συγγνώμη ζητά από τη Microsoft η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών που προειδοποίησε τους χρήστες των Windows για τη «μαύρη οθόνη του θανάτου». Η Microsoft διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις ενημερώσεις ασφάλειας. Η βρετανική εταιρεία Prevx είχε αναφέρει περιπτώσεις χρηστών που κλειδώθηκαν έξω από τους υπολογιστές τους μετά την εγκατάσταση ενημερώσεων ααφάλειας ή προγραμμάτων αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού. Προειδοποιούσε ότι το πρόβλημα δυνητικά αφορά «εκατομμύρια χρήστες» των Windows NT, XP, Vista και 7 και εξέδωσε μια σειρά οδηγιών για την επαναφορά του συστήματος. Η Microsoft δηλώνει ότι δεν ενημερώθηκε από την Prevx για τις αναφορές προτού δημοσιοποιηθεί το θέμα. Η έρευνά της έδειξε ότι οι τελευταίες ενημερώσεις ασφάλειας, που είχαν εκδοθεί στις 25 Νοεμβρίου, δεν σχετίζονται με τα περιστατικά, τα οποία χαρακτηρίζει μάλιστα ανακριβή. Με νέα ανακοίνωσή της, η Prevx ζητά συγγνώμη από τη Microsoft για την αναστάτωση. Παραδέχεται ότι οι ενημερώσεις των Windows είναι τελικά αθώες και αναφέρει ότι η μαύρη οθόνη ίσως οφείλεται σε κακόβουλο λογισμικό, ή σε λογισμικό τρίτης εταιρίας για την προστασία από κακόβουλο λογισμικό. " ΠΗΓΗ: ta nea online.
waves Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 το ξέρεις, αλλα είσαι τσιγκλιστής κι εσύ (εκ του τσιγκλάω-ώ)!!! Περαστικά επί τη ευκαιρία Θα σε δω στα apple threads;)
nske Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 (επεξεργασμένο) Ομως αυτα τα 2 λειτουργικα εχουν ενα πολυ σημαντικο πλεονεκτημα: διαχειριση δικαιωματων UNIX )[...] Τα windows εχουν τρωτα σημεια στη διαχειριση των δικαιωματων' date=' αυτο ειναι μια πραγματικοτητα που δεν θα αλλαξει ετσι απλα αν δεν αλλαξει η φιλοσοφια στο πυρηνα του λειτουργικου.[/quote'] Mια χαρά σύστημα δικαιωμάτων έχουν τα Windows. Απλά δεν αξιοποιείται by default και δεν κάθονται να ασχοληθούν μαζί του οι περισσότεροι χρήστες. ΘΑ ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ απο την ms τα windows να μην ειναι τοσο τρωτα απο malware. Δεν ειναι το ιδιο πραγμα με αυτο που λες εσυ... Η ασφάλεια έχει κόστος σε ευχρηστία και οικονομία πόρων το οποίο οι περισσότεροι δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν. Είναι αυτό που θέλουν οι πολλοί προς συμφέρον τους; Ξέρουν καν τι θέλουν; Μεγάλη συζήτηση που δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει εδώ. Για το θέμα σημασία έχει ότι, καλώς ή κακώς, οι περισσότεροι χρήστες ενστικτωδώς δίνουν περισσότερη σημασία στην ευχρηστία (όπως την αντιλαμβάνονται έστω) και τις επιδόσεις, ενώ θυμούνται την ασφάλεια μόνο εκ των υστέρων. Η Microsoft αν φταίει φταίει γιατί έβαλε αυτές τις προτεραιότητες εξ' αρχής, όταν ο κόσμος δεν ήξερε τι να περιμένει. Από την άλλη υπάρχει και το επιχείρημα ότι αν δεν δινόταν τόσο μεγάλη έμφαση στην ευκολία χρήσης των πολλών λίγοι θα χρησιμοποιούσαν υπολογιστές. Προσωπικά βαριέμαι να σκέφτομαι υποθετικά σενάρια, τα πράγματα είναι αυτά που είναι: Τα Windows by default δεν παρέχουν σοβαρές εγγυήσεις ασφάλειας για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μερικά κλικς από τον πιο άσχετο. Και για να μην ξεχνάμε για τι κλίμακα ασχετοσύνης μιλάμε: οι περισσότεροι χρήστες Η/Υ αυτή τη στιγμή θα θεωρούσαν "σχετικό" κάποιον απλά και μόνο επειδή συμμετέχει σε ένα forum σαν το insomnia. Δηλαδή π.χ. ακόμη και αν όλοι εμείς συμφωνούσαμε για το πού θα έπρεπε να χαραχθούν τα όρια ευχρηστίας/ασφάλειας, για μία εταιρία σαν τη Microsoft που θέλει να πουλήσει, και πάλι δεν θα αντιπροσωπεύαμε τους πολλους. Από κει και πέρα, τα Windows έχουν αρκετές δυνατότητες και μπορούν να παραμετροποιηθούν για όσους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια. Απλά, επειδή το "idiot-friendliness" έχει χαραχθεί τόσο βαθιά στη φιλοσοφία του λειτουργικού πολλοί βρίσκουν τον τρόπο παραμετροποίησής τους και το όλο περιβάλλον κουραστικό, ιδιότροπο και από κάποιες πλευρές περιορισμένο. Αλλά άλλο αυτό, δυνατότητες υπάρχουν. Επίσης όταν πληρώνεις κάτι έχεις την απαίτηση να είναι τουλάχιστον το ίδιο ασφαλές όσο κάτι που πληρώνεις στα ίδια λεφτά ή κάτι που σου προσφέρετε δωρεάν. Δεν είναι έτισ απλό. Δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά λοιπών trade-offs (όπως είπα παραπάνω). Η ασφάλεια δεν είναι ένα μονοδιάστατο μέτρο, μόνο ποιοτικά και μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια μπορεί να αξιολογηθεί. Αν δεν σε ικανοποιει ' date=' τοτε μπορεις πολυ απλα να μην το αγορασεις ..Ετσι και χρηματα θα εχεις γλυτωσει και θα εχεις και το δωρεαν που εσενα σε βολευει-ικανοποιει περισσοτερο.[/quote'] Δυστυχώς, παράγοντας σε τέτοιες αποφάσεις δεν είναι μόνο το ίδιο το λειτουργικό. Μπορεί π.χ. το ίδιο το λειτουργικό να μη σε βολεύει-ικανοποιεί, αλλά να σε βολεύει-ικανοποιεί ή να πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποιο hardware ή software που συνεργάζεται μόνο με αυτό το λειτουργικό. Ενα λειτουργικο με μαυρη οθονη (τα Windows στη προκειμενη περιπτωση) δεν εξυπηρετει κανεναν. Δυσκολο λειτουργικα οπως Linux/BSD/Solaris να εμφανισουν ετσι απλα μια μαυρη οθονη. Εφόσον μιλάμε για malware' date=' τεχνικά δεν είναι καθόλου δύσκολο αν δεν προσέξεις να συμβεί οτιδήποτε, είτε στα Windows είτε σε οποιοδήποτε λειτουργικό. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι τα Windows έχουν ευθύνη μόνο έμμεσα: δίνουν στον χρήση αρκετούς μηχανισμούς για να προστατευτεί, αλλά δεν τον ενθαρρύνουν/υποχρεώνουν να τους χρησιμοποιήσει, ούτε γενικότερα να πληροφορηθεί. Στο FreeBSD, το Solaris και σε πολλές διανομές Linux, πρακτικά ο χρήστης [i']υποχρεώνεται[/i] να διαβάσει και να καταλάβει κάποια πράγματα για το σύστημα, διαφορετικά απλά δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Καλώς ή κακώς οι περισσότεροι χρήστες δεν θέλουν να ασχοληθούν με τέτοια πράγματα. Αν ομως την εμφανισουν' date=' θα ζημειωθεις σε χρονο.Αν εμφανιστει στα Windows/Mac, θα ζημειωθεις σε χρονο + χρημα, καθως πληρωνεις ενα αντιτιμο για μια χ αξιοπιστια. Ειδικα σε επιχειρησεις, μιλαμε για πολυ χρημα [/quote'] Όμως οι επιχειρήσεις τον χρόνο σε χρήμα τον μετράνε, και πράγματα όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού και η υλοποίηση μέτρων ασφαλείας κοστίζουν πολύ σε χρόνο. Είναι δύσκολο να τα ζυγίσει κάποιος όλα αυτά και να αποφασίσει τι τον συμφέρει εκ των προτέρων. Νομίζω ότι κολλάμε στην διατύπωση. Λειτουργικό είναι αυτό που θα μάθεις εσύ να λειτουργείς. Ο αδερφός μου έκανε ένα PC από το eshop στον κολλητό του (edit: άτομο με μηδενική εμπειρία σε PC)' date=' του εγκατέστησε Ubuntu και Vista, το PC είναι στημένο για surfing και multimedia όχι παιχνίδια όμως. Πριν λίγες μέρες που κυκλοφορήσαν τα Ubuntu 9.10 ο φίλος απέτησε από τον αδερφό μου να διαγράψει τελείως τα Vista για να του κάνει χώρο στο σκληρό. Είμαστε αυτό που μας μαθαίνουν. [/quote'] Χρησιμοποιώ αποκλειστικά Linux και FreeBSD όταν μπορώ να το επιλέξω, αλλά, επειδή μιλάμε για ασφάλεια, κι επειδή το Ubuntu είναι μία διανομή προσανατολισμένη στα κριτήρια ευχρηστίας των πολλών: By default (και με τον τρόπο που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το λειτουργικό οι περισσότεροι) το Ubuntu είναι μεν καλύτερο από τα Windows σε κάποια πράγματα που συνδέονται με την ασφάλεια (π.χ. κάνει καλύτερη χρήση by default του concept των δικαιωμάτων, η κεντρική διαχείριση λογισμικού του δίνει κάποια εγγένη πλεονεκτήματα υπέρ της ασφάλειας, κ.α.), αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Αν αυτή τη στιγμή έπαιρνες το Ubuntu ή το MacOS, ή οποιοδήποτε λειτουργικό που δίνει έμφαση σε τέτοια κριτίρια ευχρηστίας, και το πετούσες στην αγορά, με το μερίδιο των Windows, θα είχε και αυτό τεράστια προβλήματα με κάθε είδους malware. Αυτή είναι η γνώμη μου, αλλά την έχω τεκμηριώσει σε άλλα topics (1, 2, 3). Η ασφάλεια εξαρτάται κυρίως από τον χρήστη, κανένα λειτουργικό σήμερα δεν το ανατρέπει αυτό. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει το λειτουργικό είναι να δώσει στο χρήστη τα εργαλεία και να τον διευκολύνει να τα χρησιμοποιήσει. Επεξ/σία 2 Δεκεμβρίου 2009 από nske καταραμένα λάθη
Super Moderators Thresh Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 nske καταστρέφεις flame/troll topics με τέτοια posts, ντροπή σου
waves Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 +1 για τον nske nske καταστρέφεις flame/troll topics με τέτοια posts, ντροπή σου μια χαρά το συντηρούσες το trolling Φαρiσαίε!!
Super Moderators Thresh Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 δεν έχω items με τέτοιο resistance sorry
De@th L0rd Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 να κάνω μια ερώτηξη ο μη έχων γνώση;τα linux + mac λειτουργικά είναι άτρωτα; Χρησιμοποίησε την δύναμη της κοινής λογικής και θα έχεις την απάντησή σου. 80% Χρήση windows 15% Mac 2-5% Άλλα λειτουργικά
Razor333 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Χρησιμοποίησε την δύναμη της κοινής λογικής και θα έχεις την απάντησή σου. 80% Χρήση windows 15% Mac 2-5% Άλλα λειτουργικά Πολυ αισιοδοξο σε βρισκω...
haHa Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 το ξέρεις, αλλα είσαι τσιγκλιστής κι εσύ (εκ του τσιγκλάω-ώ)!!!Περαστικά επί τη ευκαιρία Θα σε δω στα apple threads;) Ευχαριστω!
nske Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Αν ένα λειτουργικό ήταν "άτρωτο", αυτό θα ήταν εξαιτίας κάποιων τεχνικών λόγων. Τα ποσοστά αγοράς δε λένε κάτι αυτούς τους λόγους, αφού μπορεί να προκύπτουν από οποιοδήποτε συνδυασμό σχετικών ή άσχετων παραγόντων. Αν θέλει να βγάλει κάποιος συμπεράσματα θα πρέπει να εξετάσει μόνο τους σχετικούς παράγοντες.
TirkaS Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 mac mac και ξανα mac:P(μηνύματα: 1) προσοχή στα τσιγάρα... ThReSh καλά το συνεχίζεις και συ το trolling λιγουλάκι όμως!! :lol: Χρησιμοποίησε την δύναμη της κοινής λογικής και θα έχεις την απάντησή σου.80% Χρήση windows 15% Mac 2-5% Άλλα λειτουργικά 1) Η κοινή λογική δεν οδηγεί σε σωστά συμπεράσματα πάντα. 2) Αν νομίζεις ότι το 80% χρήσης οφείλεαι σε λόγους ευχρηστίας, τότε ακολουθείς την κοινή λογική..
PCharon Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Η ασφάλεια εξαρτάται κυρίως ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ. Άλλα παραδείγματα: "...αν έχει στο σύστημα μου και δεν το έχω αντιληφθεί δεν με πολυνοιάζει γιατί λειτουργεί..." (ThReSh) "...έχω ένα image από την εγκατάσταση του λειτουργικού. Δε χρησιμοποιώ ούτε AV ούτε τίποτα και σερφάρω με τον ΙΕ. Ακούω μουσική και κάνω καμιά εργασία της σχολής μου. Δεν ξέρω καν τί είναι οι ιοί. Άμα σκαλώσει και δε μπορώ να κάνω τα παραπάνω, ξαναπερνάω το image και γίνεται "λαμπίκο". Στον ελεύθερο χρόνο μου παίζω μπάλα..." (γνωστός μου) ... Το τί είναι "λειτουργικό" ή "ασφαλές" ή μάλλον, το τί είναι ΑΡΚΕΤΟ για κάποιον, είναι απολύτως ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ. Δύσκολο, ε;
Super Moderators Thresh Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 ThReSh καλά το συνεχίζεις και συ το trolling λιγουλάκι όμως!! :lol: όταν πετάγονται ξέρεις ποιες και χωρίς επιχειρήματα τι περιμένεις να κάνω? είπαμε δεν έχω items με resistance... ---------- Post added at 18:21 ---------- "...αν έχει στο σύστημα μου και δεν το έχω αντιληφθεί δεν με πολυνοιάζει γιατί λειτουργεί..." (ThReSh) έλα όμως που δεν έχω, γιατί προσέχω κυρίως και γιατί δεν έχουν βρει τπτ κάμποσα antiviruses και λοιπά scanners
linuxovios Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Τα Windows by default δεν παρέχουν σοβαρές εγγυήσεις ασφάλειας για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μερικά κλικς από τον πιο άσχετο. Διαφωνώ. Δεν πιστεύω ότι είναι αυτός ο λόγος που τα windows είναι το πλέον ανασφαλές OS. Ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτός. Και το ubuntu, πάλι με μερικά κλικς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τον πλέον άσχετο και μάλιστα de facto. Και το macOS επίσης είναι τρομερά εύχρηστο. Αν αυτή τη στιγμή έπαιρνες το Ubuntu ή το MacOS, ή οποιοδήποτε λειτουργικό που δίνει έμφαση σε τέτοια κριτίρια ευχρηστίας, και το πετούσες στην αγορά, με το μερίδιο των Windows, θα είχε και αυτό τεράστια προβλήματα με κάθε είδους malware. 30 εκ χρήστες linux και δεν ξέρω πόσοι περισσότεροι χρήστες macOS δε σου είναι αρκετοί? Πόσους θέλεις πια για να δεχτείς ότι δεν ισχύει αυτή η θεωρία? Όσο για το θέμα είναι απλά ρεζίλι να πληρώνεις τόσα € , το OS να είναι διάτρητο (που το ξέραμε) , αλλά να μην μπορεί να προστατέψει ούτε τον ίδιο τον πυρήνα του λειτουργικού (που εγώ προσωπικά δεν το γνώριζα ότι έχουμε φτάσει σε τέτοιο χάλι) Ντρέπομαι που είχα σχεδόν αποφασίσει στην επόμενη αναβάθμιση να αγοράσω την DSP έκδοση (για games και μόνο). Δεν τους αξίζει ο κόπος που κατέβαλα για να κερδίσω αυτά τα χρήματα... ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 18:23 ---------- ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ. Άλλα παραδείγματα: "...αν έχει στο σύστημα μου και δεν το έχω αντιληφθεί δεν με πολυνοιάζει γιατί λειτουργεί..." (ThReSh) "...έχω ένα image από την εγκατάσταση του λειτουργικού. Δε χρησιμοποιώ ούτε AV ούτε τίποτα και σερφάρω με τον ΙΕ. Ακούω μουσική και κάνω καμιά εργασία της σχολής μου. Δεν ξέρω καν τί είναι οι ιοί. Άμα σκαλώσει και δε μπορώ να κάνω τα παραπάνω, ξαναπερνάω το image και γίνεται "λαμπίκο". Στον ελεύθερο χρόνο μου παίζω μπάλα..." (γνωστός μου) ... Το τί είναι "λειτουργικό" ή μάλλον, το τί είναι ΑΡΚΕΤΟ για κάποιον, είναι απολύτως ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ. Δύσκολο, ε; Όσο μεγάλα γράμματα και να χρησιμοποιήσεις και εσύ και όσο να επιμένει και ο nske ΔΕ ΘΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΟ OS ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ. Σαφώς και ο χρήστης έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης στο πόσο ασφαλές είναι το σύστημά του, αλλά έχει και το OS μερίδιο ευθύνης στο κατά πόσο μπορεί να προστατέψει τον χρήστη.
Προτεινόμενες αναρτήσεις