Προς το περιεχόμενο

Λειτουργικό σε εξωτερικό σκληρό

treliraki

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέραααααα,

Μήπως ξέρει κανείς αν γίνεται να εγκαταστήσεις το λειτουργικό ενός υπολογιστή σε εξωτερικό σκληρό και να κάνεις boot από εκεί?

Εγώ συγκεκριμένα θέλω να το κάνω αυτό σε laptop με to Ubuntu.Γίνεται?

Ευχαριστώ :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αυτο γινεται αν βγαλεις το σκληρο σου απο το λαπτοπ κανεις boot με το ubuntu install cd η dvd συνδεσεις αφου μπουταρει τον εξωτερικο και εγκαταστησεις εκει το λειτουργικο ...κοιτα δεν ξερω ομως κατα ποσο θα σε βολεψει αυτο ειδικα για λαπτοπ περισσοτερο απο dual boot αν δεν εχεις επαρκη χωρο μπορεις ειτε να επιλεξεις ενα απο τα 2 λειτουργικα ειτε να τρεχεις καποιο απο τα 2 μεσα απο το αλλο με το virtualbox ειτε να αγορασεις μεγαλυτερο δισκο για το λαπτοπ σου.Προτεινω μεγαλυτερο δισκο και dual boot.

Ναι, γίνεται, χωρίς καμία διαφορά από εγκατάσταση σε εσωτερικό σκληρό.

Αρκεί μόνο η μητρική σου να υποστηρίζει εκκίνηση από USB (όλες οι σχετικά καινούργιες το υποστηρίζουν), αλλά κι αν ακόμα δεν το υποστηρίζει, είναι εύκολο να βάλεις κάπου αλλού τον boot manager και να του πεις να ξεκινήσει στη συνέχεια το λειτουργικό στο USB δίσκο.

Οπως λεει ο alkisg, θα κανεις κανονικα τα βηματα της εγκαταστασης (προσεχωντας να κανεις την εγκατασταση. στον εξωτ. και οχι στον εσωτερικο σκληρο) και απλα στο τελευταιο βημα πριν ξεκινησει η εγκατασταση (βλ. φωτο) επιλεγεις να βαλεις τον grub στον εξωτ. σκληρο (θα ειναι sda, θα το αλλαξεις σε sdb ή sdc αναλογως πως λεγεται).

vMndkdw

Εγώ το έχω κάνει, εγκαθιστάς το λειτουργικό και τον grub στον εξωτερικό και είσαι κύριος. Κάθε φορά που θες να εκκινήσεις το ubuntu, του λες να εκκινήσει από usb και τέλος. Από ταχύτητα δε θα καταλάβεις διαφορά μεγάλη πιστεύω.

Πάντως, το 9.04 σε μένα εκκινεί πιο αργά από την προηγούμενη έκδοση, δεν ξέρω γιατί. Και τα 2 εγκατεστημένα στον ίδιο (εξωτερικό) σκληρό.

Εγώ το έχω κάνει, εγκαθιστάς το λειτουργικό και τον grub στον εξωτερικό και είσαι κύριος. Κάθε φορά που θες να εκκινήσεις το ubuntu, του λες να εκκινήσει από usb και τέλος.

Μια ερώτηση γιατί είμαι καινουριος στo Ubuntu και γενικα στα Linux. Αν εγκαταστήσει και το λειτουργικό και τον grub στον εξωτερικό δίσκο και πάει να bootarei το pc χώρίς τον εξωτερικό δίσκο συνδεδεμένο θα κάνει boot κανονικά απο τον εσωτερικό δίσκο ή θα "ψάχνει" τον εξωτερικό και δεν θα ξεκινάει;

στο bios, ουσιαστικά δηλώνεις τη σειρά με την οποία θα γίνεται η εκκίνηση κάποιου λειτουργικού

οπότε λογικά θα κάνει boot απο την πρώτη_συσκευή_που_θα_βρεί_διαθέσιμη_και_ικανή

όχι αυτήν που είναι πρώτη στη σειρά

.

• Moderators

Να δωσω και γω λιγο feedback

Ενα ωραιοτατο εργαλειο για το ubuntu ειναι το remastersys το οποιο μετατρεπει σε live συστημα το ηδη υπαρχον λειτουργικο και το εγκαθιστα σε ενα usb stick/σκληρο.

Μια ερώτηση γιατί είμαι καινουριος στo Ubuntu και γενικα στα Linux. Αν εγκαταστήσει και το λειτουργικό και τον grub στον εξωτερικό δίσκο και πάει να bootarei το pc χωρίς τον εξωτερικό δίσκο συνδεδεμένο θα κάνει boot κανονικά απο τον εσωτερικό δίσκο ή θα "ψάχνει" τον εξωτερικό και δεν θα ξεκινάει;

Αν εγκατασταθεί και το λειτουργικό και ο GRUB στον εξωτερικό δίσκο, αυτό θα σημαίνει μηδενική επαφή με/μεταβολή στο Master Boot Record του εσωτερικού δίσκου. Άρα, είτε έχεις συνδεδεμένο τον εξωτερικό δίσκο είτε όχι, το PC θα συμπεριφέρεται όπως ακριβώς πριν την εγκατάσταση του Linux.

• 1 μήνα μετά...
Μια ερώτηση γιατί είμαι καινουριος στo Ubuntu και γενικα στα Linux. Αν εγκαταστήσει και το λειτουργικό και τον grub στον εξωτερικό δίσκο και πάει να bootarei το pc χώρίς τον εξωτερικό δίσκο συνδεδεμένο θα κάνει boot κανονικά απο τον εσωτερικό δίσκο ή θα "ψάχνει" τον εξωτερικό και δεν θα ξεκινάει;

Εγω ειχα εγκαταστησει το ubuntu στον εξωτερικο σκληρο και καθε φορα που ανοιγα τον υπολογιστη επρεπε να ειχα συνδεδεμενο τον εξωτερικο αλλιως δεν ανοιγε το pc.

Εγω ειχα εγκαταστησει το ubuntu στον εξωτερικο σκληρο και καθε φορα που ανοιγα τον υπολογιστη επρεπε να ειχα συνδεδεμενο τον εξωτερικο αλλιως δεν ανοιγε το pc.

Αυτό έγινε γιατί έβαλες τον grub στο mbr του εσωτερικού δίσκου κι από εκεί αυτό έψαχνε το /boot του εξωτερικού (που δεν υπήρχε), άρα fail ;)

Αν βάλεις τον grub στο mbr του εξωτερικού δίσκου, όλα μια χαρά.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...