greguar84 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Καλησπέρα παιδιά, Γνωρίζω αρκετά γύρω από υπολογιστές αλλά ο σκληρός δίσκος δεν είναι το φόρτε μου γι'αυτό θέλω τη βοήθεια των 'ειδικών'... Τελευταία το λαπτοπ μου έχει παραδόσει πνεύμα όσον αφορά RAM αλλά και σκληρό όπως φαίνεται.Επειδή όμως για οικονομικούς λόγους δεν γίνεται να τον αλλάξω άμεσα θέλω να μου προτείνετε κάποιες προσωρινές λύσεις(μέχρι το καλοκαίρι ας πούμε!) για να λειτουργεί τουλάχιστον ομαλά.Ειδικότερα ο σκληρός από τη 'μάνα' του είναι partition σε δύο από 20 GB. Ο ελεύθερος χώρος του 1ου αυτή τη στιγμή ακροβατεί μεταξύ 200-512 ΜΒ, ενώ ο 2ος έχει 5 GB. Τα προβλήματα άρχισαν να παρουσιάζονται όταν προσπαθώ να δω κάποιο βιντεάκι από youtube...Κάτω δεξιά μου βγάζει το εικονίδιο του σκληρού λέγοντας ότι έχει λίγο χώρο, ωστόσο προσπάθησα να σβήσω αρχεία ή να τα μεταφέρω σε εξωτερικό δίσκο αλλά το πρόβλημα παραμένει, καθυστερώντας χαρακτηριστικά τα βιντεάκια και σπάζοντας μου τα νεύρα. Παρεπιπτόντως δεν φταίει η σύνδεση του ίντερνετ, διότι πριν λίγες μέρες τα κατέβαζα νορμάλ με την ίδια σύνδεση χωρίς καθυστέρηση. Τι μου προτείνετε να κάνω????(εκτός απ'το να τον πετάξω στα σκουπίδια....)
zanzavar Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Να σβήσεις τίποτα από τον σκληρό με τον λίγο χώρο... Με 256ΜΒ ίσα που μπορούν να τρέξουν τα Windows, όχι να λειτουργεί ΟΚ!!! Δεν έχει κάτι ο σκληρός, απλά θέλει χώρο....... Από τό 1GB και κάτω αρχίζουν τα προβλήματα...
antonl Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Όπως στα πε ο zanzavar. Για αρχή άδειασε το temporary folder (πατάς win+R, γράφεις %temp% και σβήνεις ό,τι σ αφήνει από κει μέσα).
zanzavar Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Και αφού άρχισε ο φίλος antonl καθάρισε και το περιεχόμενο αυτού: C:\Windows\Prefetch Επίσης δοκίμασε να απενεργοποιήσεις το restore point και το hibernate, αν δεν τα χρειάζεσαι και φυσικά αν δεν κάνει κάτι με τα δύο βήματα πριν (ένα του antonl και το πρώτο δικό μου).
Alchemist` Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Καλησπέρα παιδιά, Γνωρίζω αρκετά γύρω από υπολογιστές αλλά ο σκληρός δίσκος δεν είναι το φόρτε μου γι'αυτό θέλω τη βοήθεια των 'ειδικών'... Τελευταία το λαπτοπ μου έχει παραδόσει πνεύμα όσον αφορά RAM αλλά και σκληρό όπως φαίνεται.Επειδή όμως για οικονομικούς λόγους δεν γίνεται να τον αλλάξω άμεσα θέλω να μου προτείνετε κάποιες προσωρινές λύσεις(μέχρι το καλοκαίρι ας πούμε!) για να λειτουργεί τουλάχιστον ομαλά.Ειδικότερα ο σκληρός από τη 'μάνα' του είναι partition σε δύο από 20 GB. Ο ελεύθερος χώρος του 1ου αυτή τη στιγμή ακροβατεί μεταξύ 200-512 ΜΒ, ενώ ο 2ος έχει 5 GB. Τα προβλήματα άρχισαν να παρουσιάζονται όταν προσπαθώ να δω κάποιο βιντεάκι από youtube...Κάτω δεξιά μου βγάζει το εικονίδιο του σκληρού λέγοντας ότι έχει λίγο χώρο, ωστόσο προσπάθησα να σβήσω αρχεία ή να τα μεταφέρω σε εξωτερικό δίσκο αλλά το πρόβλημα παραμένει, καθυστερώντας χαρακτηριστικά τα βιντεάκια και σπάζοντας μου τα νεύρα. Παρεπιπτόντως δεν φταίει η σύνδεση του ίντερνετ, διότι πριν λίγες μέρες τα κατέβαζα νορμάλ με την ίδια σύνδεση χωρίς καθυστέρηση. Τι μου προτείνετε να κάνω????(εκτός απ'το να τον πετάξω στα σκουπίδια....) Μα δεν έχεις αρκετό ελεύθερο χώρο, και σου βγάζει μύνημα ότι "δεν έχεις αρκετό ελεύθερο χώρο" ... Που είναι το πρόβλημα? Όσων αφορά τις προτάσεις των antonl και zanzavar πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν αλλά είναι κάτι προσωρινό και δεν θα σου εξοικονομήσει τρομερό χώρο... Απλά ξεκίνα να απεγκαθιστάς προγράμματα και να σβήνεις άχρηστα αρχεία (παλια τραγούδια, εικόνες κτλπ...) Γνωρίζω αρκετά γύρω από υπολογιστές αλλά ο σκληρός δίσκος δεν είναι το φόρτε μου γι'αυτό θέλω τη βοήθεια των 'ειδικών'... No offence, αλλά πως έβγαλες αυτό το συμπέρασμα? Στο είπαν άλλοι, ή το αποφάσισες μόνος σου?
zanzavar Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Όσων αφορά τις προτάσεις των antonl και zanzavar πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν αλλά είναι κάτι προσωρινό και δεν θα σου εξοικονομήσει τρομερό χώρο... Απλά ξεκίνα να απεγκαθιστάς προγράμματα και να σβήνεις άχρηστα αρχεία (παλια τραγούδια, εικόνες κτλπ...) Πιστεύεις ότι υπάρχει χώρος στον σκληρό του γενικά εκτός του λειτουργικού άντε και κανα δύο άλλων προγραμματων? Αφού λέει ότι είναι 20αρις χωρισμένος σε δύο partition. στο ένα έχει 5GB free, στο άλλο θέλει τουλάχιστον 1GB, μένουν 14GB. Βγάλε τα 3-4GB για το λειτουργικό και μένουν 10GB, αν αφαιρέσουμε και τα GB που χάνει από το καλημέρα (1.5GB σίγουρα) μένουν 9GB, αφού όλοι οι σκληροί αναγνωρίζονται με λιγότερα GB από ότι διαφημίζονται. Που βλέπεις τον χώρο για να έχει και mp3 και κανα σοβαρό πρόγραμμα?
antonl Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Αν κατάλαβα καλά είναι δύο partitions των 20GB έκαστο (αν έχει κάποια σημασία). Αν είναι 20GB ολόκληρος ο δίσκος δε μπορώ να φανταστώ την ηλικία του laptop
greguar84 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2009 Παιδιά σας ευχαριστώ για τα posts που κατα πλειονότητα ήταν άκρως ενδιαφέροντα και μπορώ να πω ότι κάπως η κατάσταση βελτιώθηκε. Ήθελα να προσθέσω για τα τελευταία posts ότι ο συνολικός δίσκος είναι 40 GB και ναι είναι αρκετά παλιός αλλά πρέπει να πορευτώ με αυτόν μέχρι το καλοκαίρι... Γι'αυτό ήθελα να ρωτήσω κάτι που δεν μου το απάντησε κανείς: Μπορώ να εκμεταλλευτώ με κάποιο τρόπο τα 4,8 GB ελεύθερου χώρου που είναι στον 2ο δίσκο έτσι ώστε να ανέβει λίγο η απόδοση προσωρινά μέχρι να τον αλλάξω?Επίσης ήθελα επιπρόσθετα να ρωτήσω αν σχετίζεται η απόδοση του σκληρού δίσκου μου με το γεγονός ότι βιντεάκια από Youtube 'κατεβαίνουν' με χαακτηριστική δυσκολία, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι με την ταχύτητα της σύνδεσης. ΥΓ: Ο χώρος που υπάρχει στον 1ο και κύριο δίσκο τώρα είναι 1,08 GB αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα απόδοσης, έσβησα αρκετά προγράμματα και μετέφερα όλα μου τα αρχεία σε εξωτερικό δίσκο, αλλά βαριά προγράμματα όπως Java Environment- Skype - Camera δεν μπορώ να τα σβήσω για ευνόητους λόγους... Ευχαριστώ και πάλι όλους σας για τη βοήθεια...!!!
Nomedor Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2009 Υπάρχουν 1000δες λόγοι για να μην πάει καλά ένα μηχάνημα σε σχέση με παλιά. ιοί, bugs σε προγράμματα, προβλήματα σε λειτουργικό από προγράμματα, το χεράκι μας το κουλό, hardware και άλλα πολλά. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις όμως όταν δεν είσαι σίγουρος είναι η παλιά απλή αλλά σίγουρη στρατηγική. Πονάει χέρι; Κόβει χέρι! δηλαδή format! Αν εξακολουθείς να έχεις προβλήματα και μετά το format τότε πολύ πιθανών να έχει χαλάσει κάτι στο harware οπότε γκουγκλάρεις για φτηνή μπλε μπογιά μιας και είναι λαπτόπι.
washcloud Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Τελευταία το λαπτοπ μου έχει παραδόσει πνεύμα όσον αφορά RAM ..."τελευταία" ΔΕΝ γίνεται να "έχει παραδώσει RAM". Όση είχες-τόση έχεις (αν είχες 512MB μια χαρά είσαι - αν είχες 256 ανέκαθεν είχες όχι αρκετή για multitasking και για πολλές ώρες λειτουργίας) αλλά και σκληρό όπως φαίνεται. Ο ελεύθερος χώρος του 1ου αυτή τη στιγμή ακροβατεί μεταξύ 200-512 ΜΒ, ενώ ο 2ος έχει 5 GB. Τα προβλήματα άρχισαν να παρουσιάζονται όταν προσπαθώ να δω κάποιο βιντεάκι από youtube...Κάτω δεξιά μου βγάζει το εικονίδιο του σκληρού λέγοντας ότι έχει λίγο χώρο, ωστόσο προσπάθησα να σβήσω αρχεία ή να τα μεταφέρω σε εξωτερικό δίσκο αλλά το πρόβλημα παραμένει, καθυστερώντας χαρακτηριστικά τα βιντεάκια και σπάζοντας μου τα νεύρα. ...ώπα εδώ : ΠΟΙΟ "πρόβλημα"; Το να ξεμένεις από ελεύθερο χώρο στον δίσκο, δεν δικαιολογεί "χαρακτηριστική καθυστέρηση" των γιουτιουμποβιντεακίων. Παρεπιπτόντως δεν φταίει η σύνδεση του ίντερνετ, διότι πριν λίγες μέρες τα κατέβαζα νορμάλ με την ίδια σύνδεση χωρίς καθυστέρηση. (όχι ότι τα ρίχνω στη σύνδεση-αλλά ενώ εσύ λες "δεν φταίει",,,εγώ λέω μην παίρνεις κι όρκο. Αλλά τεσπα) Παιδιά σας ευχαριστώ για τα posts που κατα πλειονότητα ήταν άκρως ενδιαφέροντα και μπορώ να πω ότι κάπως η κατάσταση βελτιώθηκε.Ήθελα να προσθέσω για τα τελευταία posts ότι ο συνολικός δίσκος είναι 40 GB και ναι είναι αρκετά παλιός αλλά πρέπει να πορευτώ με αυτόν μέχρι το καλοκαίρι... Γι'αυτό ήθελα να ρωτήσω κάτι που δεν μου το απάντησε κανείς: Μπορώ να εκμεταλλευτώ με κάποιο τρόπο τα 4,8 GB ελεύθερου χώρου που είναι στον 2ο δίσκο έτσι ώστε να ανέβει λίγο η απόδοση προσωρινά μέχρι να τον αλλάξω?Επίσης ήθελα επιπρόσθετα να ρωτήσω αν σχετίζεται η απόδοση του σκληρού δίσκου μου με το γεγονός ότι βιντεάκια από Youtube 'κατεβαίνουν' με χαακτηριστική δυσκολία, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι με την ταχύτητα της σύνδεσης. ΥΓ: Ο χώρος που υπάρχει στον 1ο και κύριο δίσκο τώρα είναι 1,08 GB αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα απόδοσης, έσβησα αρκετά προγράμματα και μετέφερα όλα μου τα αρχεία σε εξωτερικό δίσκο, αλλά βαριά προγράμματα όπως Java Environment- Skype - Camera δεν μπορώ να τα σβήσω για ευνόητους λόγους... ...το ζόρι κατά πάσα πιθανότητα (λέω 'γω) βρίσκεται σε ένα γενικώς "κουρασμένο" λειτουργικό ( ποιός ήταν υπουργός πχ παιδείας όταν μπήκε για τελευταία φορά λειτουργικό στο λάπτοπ; ), που προσφάτως τα έπαιξε για τα καλά. Μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις έναν καθαρισμό μητρώου με το Ccleaner (freeware). Mε τί browser παίζει το ζόρι; IE; Ή (και) FF; Δοκίμασε τον Chrome. Ελπίζω επίσης με το που ανοίγουν τα windows (windows έχεις, σωστά; ΧΡ μάλλον; ), να μη φορτώνουν και τρέχουν στην taskbar 5-6 προγράμματα, όπως Sklype, Windows Live Messenger, κανένα antivirus, κανένα firewall και άλλα τέτοια.....; Mε ελεύθερο ένα GB δεν "δικιολογούνται" ζόρια "λόγω δίσκου". Γενικά θα έλεγα πως το προηγούμενο του δικού μου ποστ, έχει τη γιατρειά : επανεγκατάσταση λειτουργικού, για να μην "παιδεύεσαι".
pigeon Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 ΑΕΠ. Αθανατη Ελληνική Παπαρολογία. Με σήμα το φραπογαλο. Οσοι δεν αλλαζουν καθε 2 χρονια laptop εχουν μαθει να επιβιώνουν χωρις format και μπακάλικες μεσαιωνικές λυσεις. Γι'αυτο αδερφε κανε τα εξης να δεις την υγειά σου: 1. Κατεβασε το ccleaner και τρεξε το. Καθαρισε οτι καθαρίζει ευκολα, να παμε παρακάτω. 2. Κατέβασε το spybot , εγκατέστησε το και τρεξε το. Αν δεν βρει τιποτε μαλλον εισαι οκ. Αν θες κιολας βγαλτο για να κανεις χωρο. 3. Μειωσε το swap file σου. Control Panel --> System---> Advanced ---> Performance Options --->Virtual Memory (Change) ---> Βαλε custom size και στα κουτάκια 1024 1024 . Φτανει και περισσεύει. 4. Αν δεν σου χρειάζεται, βγάλε το hibernate. Γλιτωνεις ακριβως οση μνήμη εχεις. Πχ. 1gb μνημη, 1gb hibernate file. Γι'αυτο πας Control Panel --> Power Options --> Hibernate ---> ξε-τσεκαρεις το Enable Hibernate. 5. Μειωσε το χωρο για το System Restore: Control Panel --> System---> System Restore, επέλεξε το C: --> Settings --> Μειωσε το στα 300-500mb το πολυ ! Φτανει και περισσεύει. Αν παλι δεν το χρειαζεσαι το system restore κοφτο εντελως και παρε ενα backup με acronis ή norton ghost, θα κερδισεις 30% ταχυτητα στα windows. 6. Για να κανεις το συστημα σου πιο γρήγορο START--->Run--> Msconfig --> Startup. Κόψε οτι δεν χρειαζεσαι. Αν δεν ξερεις τι δε χρειάζεσαι γράψε εδω ή στειλε pm να σου πω. 7. Μετέφερε την cache του internet explorer (αν χρησιμοποιείς τετοιον) στο 2ο partition. 8. Κατέβασε το SpaceSniffer ειναι μικρο, portable και δωρεαν. Τρεξτο, δες και πες μας τι σου τρωει χώρο απο το C:\ σου. 9. Αν θελεις τελικα να δώσεις χώρο στο C:\ πρεπει να σβησεις πραγμα απο το 2o partition και να κανεις resize. Κατέβασε το EASUS partition resizer , free και δοκιμασμενο. Οδηγίες με εικόνες πως θα το κανεις, θα βρεις εδω. ΠΡΟΣΕΧΕ πριν αρχιζεις πειραματα με τα partition παρε ενα backup το C:\ ολοκληρο με acronis ή οτι αλλο θες. Αυτα κι οτι χρειαστεις γραψε εδω η στειλε pm. Ακου format....
phanispal Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 ΡΟΦΛ Και είναι πιο δύσκολο και χρονοβόρο το format και η φρέσκια εγκατάσταση λειτουργικού; Μήπως είσαι από εκείνους που νομίζουν ότι το format καταπονεί το δίσκο;
zanzavar Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 ΡΟΦΛ Και είναι πιο δύσκολο και χρονοβόρο το format και η φρέσκια εγκατάσταση λειτουργικού; Μήπως είσαι από εκείνους που νομίζουν ότι το format καταπονεί το δίσκο; Τώρα γιατί το κάνεις αυτό? Πόσο χρόνο θέλει για να κάνει format, εγκατάσταση drivers, προγράμματα και να περάσει τα αρχεία που είχε πάλι στο partition της εγκατάστασης? Σίγουρα πολύ παραπάνω από τα 10 απλά βήματα που του πρότεινε ο φίλος!
pigeon Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Ενω ειναι λιγότερο χρονοβόρο και καθόλου ψυχοφθόρο να ξανασετάρει απο την αρχη ενα λειτουργικό με τα προγραμματα που εχει, τα αρχεια του, τις ρυθμίσεις των επιμερους προγραμμάτων κτλ. Εδω ΡΟΦΛ, οχι πριν. Εν πασει περιπτώσει, ειμαι απο εκεινους που χτιζουν και δεν γκρεμίζουν. Οι 9 στους 10 που μου ζητάνε βοηθεια θελουν ακριβως αυτο που προσφερα και παντα σιχτιρίζουν καποιον που τους πρότεινε ή τους εκανε format με το ζόρι. Ανωτάτη μπακαλική με το σφυρι και τον γκασμα ξερουν ολοι, μαστορες στο πληκτρολόγιο ειναι λίγοι. Και ρωταω θα σου παρουν περισσότερο απο 15-20 λεπτα ολα αυτα μαζι; ΑΠΟ-και-ΚΛΕΙΕΤΑΙ. @zanzavar: format! format! Για καθε νοσο και καθε μαλ....α
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.