Προς το περιεχόμενο

Συνέντευξη με το Λευτέρη "CatalystMaker" Μακεδόνα

moldovan20

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αναρωτηθήκατε ποτέ με ποιο τρόπο και ποιος φτιάχνει τους οδηγούς της ATI; Λοιπόν, πρώτα απ 'όλα, υπάρχουν τρεις ομάδες που εργάζονται στον ίδιο κώδικα οδηγών την ίδια στιγμή! Γιατί; Συνεχίστε το διάβασμα αυτής την ενδιαφέρουσας συνέντευξης που είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε από το Λευτέρη Μακεδόνα (Terry Makedon), το δημιουργό των οδηγών Catalyst για τις κάρτες γραφικών ATI και θα μάθετε.

- Όταν ξεκινάει η διαδικασία της δημιουργίας των νέων οδηγών, τι επιδιώκετε; Υπάρχει επικέντρωση σε κάποιο συγκεκριμένο στόχο (συμβατότητα & απόδοση στα παιχνίδια, συμβατότητα & απόδοση σε εφαρμογές, βελτίωση των επιδόσεων, κλπ); Για παράδειγμα, τί θέλετε να πετύχετε με κάθε επόμενη έκδοση οδηγών; Διαφέρουν οι στόχοι ανάλογα με τη γενιά των καρτών;

Οι οδηγοί Catalyst είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι και ο σχεδιασμός του τί θα περιλαμβάνει κάθε έκδοση είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Τυπικά υπάρχουν τρεις ομάδες που εργάζονται στον κώδικα των οδηγών:

1. Νέες δυνατότητες - η ομάδα αυτή εισάγει νέα χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα το Eyefinity ή το Avivo.

2. Επιδόσεις - αυτή η ομάδα επικεντρώνεται στην βελτιστοποίηση των 3D παιχνιδιών και των εφαρμογών.

3. Διόρθωση σφαλμάτων - αυτή η ομάδα διορθώνει τα προβλήματα.

Η ιδανική έκδοση οδηγών Catalyst, όπως τη βλέπω, θα πρέπει να έχει τη συμμετοχή και των τριών ομάδων και αν προσέξτε το διαφημιστικό μήνυμα των Catalyst, έχει θέμα την καινοτομία, την αποτελεσματικότητα και τη σταθερότητα. Μερικές φορές πετυχαίνουμε και στα τρία, άλλοτε όχι, αλλά η ουσία είναι ότι όταν έχουμε νέα χαρακτηριστικά, ή νέες διορθώσεις σφαλμάτων ή κάποιες βελτιώσεις των επιδόσεων, τα φέρνουμε στην αγορά το συντομότερο δυνατό. Γι 'αυτό και είναι τόσο σπουδαίο το γεγονός ότι όσοι χρησιμοποιούν κάρτες γραφικών ATI έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίζουν τους οδηγούς τους κάθε μήνα. Θα ήθελα και τα υπόλοιπα κομμάτια του υπολογιστή μου να είχαν εξ ίσου σημαντικές και τακτικές ενημερώσεις.

- Ποια είναι η κύρια πηγή των πληροφοριών σας για να αποφασίσετε τι πρέπει να διορθωθεί σε κάθε νέα έκδοση των οδηγών; Είναι τα φόρουμ υποστήριξης, οι αντιδράσεις του τύπου, οι απαιτήσεις των παραγωγών, τυχαία γεγονότα ή συμβουλεύεστε τους χρησμούς;

Αν και είμαι Έλληνας, άφησα πίσω το μαντείο των Δελφών, εκεί που ανήκει. ;-) Η σειρά με την οποία διορθώνονται τα προβλήματα βασίζεται σε μια κλίμακα που παίρνει τιμές από το 1 μέχρι το 100. Υπάρχουν πολλές είσοδοι στην κλίμακα αυτή με βάση το ποιος είναι ο πελάτης, πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα, αν προκαλεί κατάρρευση του συστήματος, ποιο είναι το προϊόν, ποιο είναι το λειτουργικό σύστημα, κλπ.

Πρόκειται για μια πολύ επιστημονική και επακριβή διαδικασία, που καθορίζει τη σειρά με την οποία αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Οι κύριες πηγές εισόδου είναι η υποστήριξη πελατών (μέσω e-mail και τηλεφώνου), οι εταιρικοί πελάτες και η δική μας υπηρεσία που ελέγχει την ποιότητα των προιόντων μας. Για να είμαι ειλικρινής είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσουμε τα φόρουμ υποστήριξης, επειδή συνήθως έχουν πάρα πολύ θόρυβο (σσ. άχρηστες καταχωρήσεις). Για παράδειγμα, μια καταχώρηση του τύπου "Το παιχνίδι zzz μου βγάζει μπλε οθόνες", θα πάρει κάποιες απαντήσεις που θα κυμαίνονται από το "είσαι ρούφης" μέχρι το "σε μένα δουλεύει άσχετε, έλεγξε το τροφοδοτικό σου" ... και μπλα μπλα μπλα ;-)

- Με ποιο τρόπο καθορίζεται ο κατάλληλος χρόνος έκδοσης νέων οδηγών; Η ημερομηνία ορίζεται εκ των προτέρων ή με βάση την πρόοδο και τις ανάγκες της αγοράς;

Είναι εύκολη απόφαση, αφού βγάζουμε οδηγούς Catalyst κάθε μήνα. Αυτή τη στιγμή έχω ήδη φτιάξει το μηνιαίο πρόγραμμα του επόμενου έτους. Συνήθως επιλέγεται κάποια μέρα στα μέσα του μήνα, που προσαρμόζεται ανάλογα με τις γιορτές και τα Σαββατοκύριακα. Και όσο πλησιάζουμε στο μήνα μπορεί να αλλάξουμε κάπως τη μέρα έκδοσης, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, όπως κάποιο σοβαρό σφάλμα που διαπιστώνεται την τελευταία στιγμή, ένα νέο παιχνίδι που θα θέλαμε να βελτιστοποιήσουμε, ένα νέο χαρακτηριστικό οθόνης ή κάτι τέτοιο. Έτσι, κάθε φορά αξιολογείται εκ νέου η ακριβής ημερομηνία, αλλά είναι ασφαλές να πούμε ότι είναι συνήθως γύρω στα μέσα του κάθε μήνα.

- Πότε σταματάει η ανάπτυξη οδηγών για τις παλαιότερες κάρτες; Αν η νέα έκδοση οδηγών περιέχει αμετάβλητη υποστήριξη, σε σχέση με τις προηγούμενες, για κάποια παλιά κάρτα, σημαίνει ότι σταμάτησε η υποστήριξη της παλιάς κάρτας?

Σταματάμε την ανάπτυξη, όταν βλέπουμε ότι οι πωλήσεις έχουν επιβραδυνθεί πολύ και έχουμε την αίσθηση ότι ο κώδικας είναι πολύ σταθερός και ότι δεν αναφέρονται πλέον σφάλματα στα εν λόγω προϊόντα. Αυτή τη στιγμή, τα παλιότερα προϊόντα μας (προ R600) αναβαθμίζονται κάθε τρίμηνο, ενώ τα νεότερα κάθε μήνα. Απλά δεν υπάρχουν πια πολλά προβλήματα για να διορθώσουμε και έχουμε ήδη ξεζουμίσει από τις κάρτες κάθε δυνατή βελτιστοποίηση.

- Πώς εξηγείται η μεγάλη αύξηση των επιδόσεων των GPUs από τις νέες εκδόσεις των οδηγών Catalyst; Για παράδειγμα: η σειρά 4000 με οδηγούς 9.9 είχαν καλύτερες επιδόσεις σε παιχνίδια όπως: Το Call of Duty 4 έως και 25%, το UT3 μέχρι και 15%, το World in Conflict έως και 13% και ούτω καθεξής. Θα μπορούσε αυτό να γίνει νωρίτερα, ή περιμένετε την κατάλληλη στιγμή για να αποδώσει το υλικό στα όριά του;

Ποτέ δεν περιμένουμε το «σωστό χρόνο». Από τη στιγμή που οι μηχανικοί μας διαπιστώσουν μια καλή βελτιστοποίηση, περνάει από ποιοτικό έλεγχο και μετά ελέγχεται η απόδοση στο εργαστήριο μέτρησης της ταχύτητας. Αν αποδειχθεί σωστή και ασφαλής, θα ενσωματωθεί στους επόμενους οδηγούς Catalyst.

- Πρέπει να ρωτήσω σχετικά με το εξής:

ATI Catalyst Έκδοση 9,9

Ημερομηνία κυκλοφορίας 09/09/2009

http://support.amd.com/us/gpudownloa...eonaiw_xp.aspx

Είναι σύμπτωση ή έγινε σκόπιμα; Επίσης, οι ημερομηνίες κυκλοφορίας και για τις προηγούμενες εκδόσεις είναι "όμορφα" διαλεγμένες.

Ήταν καθαρή σύμπτωση. Δυο περίπου εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία, κάποιος μου το επισήμανε και σκέφτηκα ότι ήταν πραγματικά περίεργο. Έτσι, αν δείτε τώρα τους Catalyst 10.10 να κυκλοφορούν στις 10 Οκτωβρίου, ίσως και να μην ήταν τελικά τόσο συμπτωματική. ;-)

Ευχαριστώ για το χρόνο που μιλήσαμε. Ελπίζω ότι οι αναγνώστες σας να χαίρονται τους οδηγούς Catalyst όσο μου αρέσει να εργάζομαι για αυτούς. Επίσης, αν οι αναγνώστες σας επιθυμούν αποκλειστικές ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο, παρακαλώ να τους δώσετε τη διεύθυνση μου στο twitter.

http://www.twitter.com/catalystmaker

Συνέντευξη με το Λευτέρη "CatalystMaker" Μακεδόνα.

Από το Dragana Dimitrijevic στο InsideHW

Σάββατο 21 Νοεμβρίου, 2009

Μετάφραση απόδοση ΕΝΤ

ΣΣ. O Terry Makedon είναι Software Product Manager της AMD υπεύθυνος για τους οδηγούς Catalyst που έχουν οι κάρτες γραφικών ATI, περισσότερο από δέκα χρόνια. Θα τον βρούμε να γράφει σε διάφορα φόρα όπως στο driverheaven και στο Beyond3D ως Catalyst Maker. Ο Λευτέρης Μακεδόνας είναι Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 5 ετών έφυγε στον Καναδά, όπου ζει μέχρι σήμερα.

Picture.png Εικόνα: Εικόνα

Link.png Site: Πηγή

Δημοσ.
μπραβο στον ανθρωπο που εφυγε απο την Ελλαδα της μιζεριας και μπορεσε να κανει κατι...!!

Ε οχι και κατι!!!!

φιταχνει drivers στην ΑΤΙ!!!! και οχι σαν υπαλληλακος, ολοκλιρος υπευθινος ειναι ο ανθρωπος!!!

Υ.Γ.

εχουμε και στην ferrrari εναν, ειναι στον τομεα της F1!!! μηχανικος :P:p:p:p

Δημοσ.

Πες μου εσυ καποιον Ελληνα που εφυγε απο τη χωρα και ειχε ορεξη και δεν καταφερε να πετυχει κατι στη ζωη του, μικρο ή μεγαλο. Μπραβο στο παλικαρι. Σκεψου που θα βρισκοταν αν εμενε εδω στην Ελλαδα. Γυφτουρλισταν αγαπη μου.....

Δημοσ.
Μπραβο του,αλλα πρεπει να γινει κατι καλο και σ'αυτη τη χωρα επιτελους.....

γίνεται! καθημερινά μάλιστα.

πασχίζω να μπω στο δημόσιο, να παίζω πασιέντζα γιατί βαριέμαι και να παίρνω σπίτι για την οικογένεια τα αναψυκτικά και τα κωλόχαρτα που είναι για την υπηρεσία. έτσι έχω μάθει και έτσι θα μάθω και τα παιδιά μου.

πάνε μετά εσύ έξω και κανε τα ίδια. αλλα δεν συμβαίνουν μονο εδώ αυτά αλλα οπουδήποτε. αν έχεις μάθει έτσι όπου και να πας... όπου γης, πατρίς! :devil:

• Super Moderators
Δημοσ.
Μπράβο του, ας κάνει και καμία νύξη όμως για να βγάλουν κανα οδηγό της προκοπής.

lol, αναμενόμενη απάντηση, με πρόλαβες μπορώ να πω :o

Δημοσ.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χαιρόμαστε όταν Έλληνες στο εξωτερικό πετυχαίνουν διαφόρων ειδών διακρίσεις (αν αυτό θεωρείται διάκριση), πράγματα που κάνουν και διάφοροι άγγλοι-γάλοι-πορτογάλοι-ζιμπαμπουανοί-τζατζικιστανοί κ.ο.κ. Ο καθένας δουλεύει για τον εαυτό του, μπράβο του, αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο να νιώθω εγώ περίφανος... Θα ένιωθα έτσι αν έδινε το 50% του μισθού του για ενίσχυση του ΙΚΑ... Τώρα αποτελεί έναν οποιοδήποτε Χ ανθρωπο που πέτυχε(?) στην ζωή του, τπτ περισσότερο και τπτ λιγότερο...

Υ.Γ. Λευτέρης --> Terry!!! ΟΜG...

Δημοσ.
Ε οχι και κατι!!!!

φιταχνει drivers στην ΑΤΙ!!!! και οχι σαν υπαλληλακος, ολοκλιρος υπευθινος ειναι ο ανθρωπος

το "κατι" δεν το ειπα υποτιμητικα..! ηρεμησε!

απο την αλλη παλι, ειναι μια δουλεια οπως ειναι ολες οι υπολοιπες. δεν κανει τπτ παραπανω και τπτ λιγοτερο, απο τη δουλεια του. και για να ειναι εκει που ειναι, παει να πει οτι κατι κανει καλα!

δεν νομιζω να ελυσε ολα τα προβληματα του κοσμου ομως, για να πεσω κατω ξερος.....!

υπαρχουν παρα πολλοι ελληναραδες ανα τον κοσμο, που κανουν ακομα πιο δυσκολα πραγματα.

Δημοσ.

Αίσχος ντροπή ! το παλιό λαμόγιο πήγαμε στον Καναδά και μάθαμε να φτιάχνουμε και drivers.. σαν δεν ντρεπόμαστε με τον κάθε Terry Fyrom λέω γω.. Α ρε Nvidia που σας χρειάζεται..

/φλογοδόλωμα οφφ

Δημοσ.
Αίσχος ντροπή ! το παλιό λαμόγιο πήγαμε στον Καναδά και μάθαμε να φτιάχνουμε και drivers.. σαν δεν ντρεπόμαστε με τον κάθε Terry Fyrom λέω γω.. Α ρε Nvidia που σας χρειάζεται..

/φλογοδόλωμα οφφ

εχασα επεισοδια φαινεται... και δεν σε πιανω :-(

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...