nske Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2009 (επεξεργασμένο) Ανακοινώθηκε η νέα μεγάλη έκδοση του FreeBSD, όπως είχε προγραμματιστεί. Οι χρήστες παλαιότερων εκδόσεων μπορούν να αναβαθμίσουν εύκολα, με τη χρήση του σχετικού εργαλείου (freebsd-update). Το FreeBSD είναι ένα προηγμένο, ελεύθερο, λειτουργικό σύστημα για servers, desktops και embedded συσκευές, του οποίου ο κώδικας μετράει περισσότερα από τριάντα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης. Οι βελτιώσεις σε αυτή την έκδοση είναι σημαντικές και σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά: Δικτύωση (802.11: υποστήριξη VAP, Mesh Networking & TDMA, NFS v3: υποστήριξη GSSAPI, NFS v4 experimental, IP Routing: υποστήριξη FIB & ECMP) Ασφάλεια (ενσωμάτωση του TrustedBSD MAC Framework, stash smacking protection, κ.α.) Σταθερότητα (νέα υλοποίηση USB, τελειοποίηση της υλοποίησης ZFS, κ.α.) Επιδόσεις (βελτιώσεις σε SMP, ULE CPU Scheduler, Kernel Threads, locking κ.α.) Συμβατότητα (πειραματική υποστήριξη MIPS αρχιτεκτονικής, μερική υποστήριξη DTrace, διάφοροι νέοι drivers) Virtualization (Jails v2, Xen DomU, VirtualBox Host/Guest support) Παράλληλα, η ελληνική ομάδα μετάφρασης του FreeBSD έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη μετάφραση της επίσημης τεκμηρίωσης στα ελληνικά. Η μέχρι τώρα δουλειά είναι διαθέσιμη εδώ. Download: FreeBSD 8.0 (64bit) | FreeBSD 8.0 (32bit) | FreeBSD Torrent Tracker Πηγή: Επίσημη ανακοίνωση από το FreeBSD.org Πηγή: Ελληνική Κοινότητα & Μεταφραστική Ομάδα FreeBSD Επεξ/σία 28 Νοεμβρίου 2009 από nske
nske Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2009 (επεξεργασμένο) Ασύρματη δικτύωση 802.11Η υλοποίηση ασύρματης δικτύωσης 802.11 αναθεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Πλέον υποστηρίζει Εικονικά Access Points (VAP), επιτρέποντας πολλαπλά ασύρματα δίκτυα να εξυπηρετούνται από ένα μοναδικό φυσικό Access Point. Επίσης προστέθηκε υποστήριξη για 802.11 mesh networking, επιτρέποντας σε πολλαπλά FreeBSD μηχανήματα να δημιουργούν δυναμικά ένα ενιαίο, ευρύτερο, δίκτυο. Ακόμη, προστέθηκε υποστήριξη για TDMA extensions. Σύστημα αρχείων ZFSΗ υλοποίηση του ZFS στο FreeBSD αναβαθμίστηκε στο zpool format 13 από το 6, λύνοντας και όλα τα γνωστά σημαντικά προβλήματα που απέμεναν. Πλέον η υποστήριξη ZFS δεν θεωρείται πειραματική. Σύστημα Jails v2Το υποσύστημα των Jails έχει σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις. Τα νέα χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνουν: Οριζόμενο αριθμό διευθύνσεων IP ανά jail Υποστήριξη για IPv6 και SCTP Υποστήριξη για ιεραρχικά εμφολευμένα (nested) jails Δυνατότητα επιβολής περιορισμών χρήσης ανά CPU σε κάθε jail [*] Υποστήριξη για Dom-U Xen virtualization και Virtualbox Host/Guest Η υποστήριξη για XEN ενσωματώθηκε στο FreeBSD, επιτρέποντάς τη χρήση του ως Dom-U (guest), κάτω από λειτουργικά που έχουν πρόσφατη υλοποίηση για Xen Dom-0 . [*] Διάφορες βελτιώσεις στο σύστημα διαμοιρασμού αρχείων NFS, όπως: Διαχείριση locking Multithreaded operations support Ανίχνευση καταστάσεων "deadlock" Διάφανη υποστήριξη για τοπικά file locks στον server Υποστήριξη GSSAPI στη v3 Πειραματική υποστήριξη v4 [*] Ριζικός επανασχεδιασμός του USB stack. Το νέο USB stack: Δεν είναι επιρρεπές σε πολλά από τα γνωστά προβλήματα σταθερότητας του παλιού Έχει βελτιωμένες επιδόσεις και συμπεριφορά (split & isochronous transactions, πλέον δεν εξαρτάται από το Big Kernel Lock, κ.α.) Μερικές άλλες από τις αλλαγές: Βελτιώσεις στην υποστήριξη SMP και στο υποσύστημα των Kernel Threads Νέα έκδοση του ULE Scheduler (3.0) Παράλληλη εγκατάσταση Ports Πειραματική υποστήριξη MIPS αρχιτεκτονικής Αύξηση του ορίου εσωτερικής χρήσης μνήμης από τον πυρήνα στα 512GB Υποστήριξη για Superpages Υποστήριξη για DTrace, προς το παρόν μόνο για kernel traces. Υποστήριξη για πολλαπλά Routing Tables (Forwarding Information Base) και Equal-Cost Multipath Routing Ενσωμάτωση του TrustedBSD MAC Framework Βελτίωση προστασίας απέναντι σε συγκεκριμένα είδη αδυναμιών λογισμικού (GCC SSP/ProPolice) Site: Σχετικό θέμα στην ενότητα Linux/*nix του forum (προτιμήστε το για τεχνικά ερωτήματα και προβλήματα) Πηγή: FreeBSD 8: What's Cooking | Αναλυτικά Release Notes Επεξ/σία 28 Νοεμβρίου 2009 από nske
grimpr Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Πιστεύω ακράδαντα ότι το FreeBSD θα επιβιώσει ακόμη και μετά από ενα παγκόσμιο θερμοπυρηνικό ολοκαύτωμα. Συγχαρητήρια στην ομάδα. Πάντα στην ώρα, πάντα μπροστά. ZFS rules!
d_34gl3 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Εξαιρετική δουλειά! Σύντομα θα γίνει η εγκατάσταση στο desktop. Ευχαριστούμε για τις αναλυτικές πληροφορίες.
Bspus Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Το FreeBSD είναι ένα προηγμένο, ελεύθερο, λειτουργικό σύστημα για servers, desktops και embedded συσκευές, το οποίο μετράει περισσότερα από τριάντα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης. Μπορει καποιος να ξεκαθαρισει τι εννοει αυτη η φραση? Συμφωνα με το αρθρο της wikipedia, το freeBSD ξεκινησε σαν ενα fork του 386BSD, το οποιο εμφανιστηκε αρχες της δεκαετίας του '90. Τα 30 χρονια που τα ειδε?
nikosBruin Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 (επεξεργασμένο) Θεωρεί ότι είναι συνέχεια του BSD http://en.wikipedia.org/wiki/Bsd Επεξ/σία 4 Μαΐου 2010 από nikosBruin
gtroza Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 DSB αναγραμματισμός BSD Επίσης προστέθηκε υποστήριξη για 802.11 mesh networking, επιτρέποντας σε πολλαπλά FreeBSD μηχανήματα να δημιουργούν δυναμικά ένα ενιαίο, ευρύτερο, δίκτυο. ενδιαφέρον αυτό ευχαριστούμε nske ! .
nske Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 (επεξεργασμένο) Μπορει καποιος να ξεκαθαρισει τι εννοει αυτη η φραση? Συμφωνα με το αρθρο της wikipedia, το freeBSD ξεκινησε σαν ενα fork του 386BSD, το οποιο εμφανιστηκε αρχες της δεκαετίας του '90. Τα 30 χρονια που τα ειδε? Το FreeBSD σαν project υπάρχει πολύ λιγότερο αλλά η codebase στην οποία βασίστηκε ξεκινάει από τότε. Δεν είναι σαν το FreeBSD ή το 386BSD να ξεκίνησαν από το μηδέν, αξιοποίησαν τον κώδικα, την τεχνογνωσία και την εμπειρία που είχε συσσωρευθεί από το 1BSD. Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω (δεν είχα γεννηθεί καν τότε). Αλλά θα έπρεπε να είμαι πιο ακριβής στη μετάφραση, το άλλαξα λίγo ώστε να είναι πιο κοντά στο πρωτότυπο: FreeBSD's code base has undergone over thirty years of continuous development, improvement, and optimization. Επεξ/σία 28 Νοεμβρίου 2009 από nske
21century Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Τωρα το μονο ερωτημα που μπορει να γινει αν εχει ευκολια εγκαταστασης σε συγκριση με μια διανομη λινουξ και αν ειναι φιλικο στον μεσο χρηστη, απο εκει και περα αποτελει μια ακομα μεγαλη ειδηση οτι υπαρχουν πολλες εναλλακτικες λυσεις...
gtroza Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Αλλά πράγματι θα έπρεπε να είμαι πιο ακριβής στη μετάφραση nske είσαι πάντα ακριβής ! απλά μερικοί δεν περνάνε* απ' το Linux section *συχνά, για να είμαι ακριβής ! .
aris1986 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 ποια η διαφορα ρε παιδια?Bsd μου μιρίζει κλωνος linux με κανα μουφα support
twiner Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 ποια η διαφορα ρε παιδια?Bsd μου μιρίζει κλωνος linux με κανα μουφα support λάθος σου μυρίζει. To Freebsd είναι ένα υποδειγματικό λειτουργικό σύστημα, με υποδειγματική κοινότητα και πολύ σοβαρή ανάπτυξη. Είναι Unix, και δε σχετίζεται με το Linux.
ixthy Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2009 Ρε παίδες πρόσφατα έβαλα solaris, αλλά μάλλον μου τρώει τσάμπα χώρο στο σκληρό! Δεν μπορώ να κάνω τα βασικά, άμα δε γίνω sudoer και δεν έχω ιδέα πως, ενώ στο internet δε βρήκα και πολλά πράγματα! Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω το Free BSD στο mac μου, αλλά φοβάμαι μην πάθω τα ίδια με το solaris και δε μπορώ να εγκαταστήσω ούτε ένα flash player, γιατί δε θα έχω τα απαραίτητα permissions! Τουλάχιστον υπάρχει κατανοητό documentation; Αξίζει να το προσπαθήσω; Το unix γενικώς το χρησιμοποιώ πολύ λόγω της σχολής, αλλά είναι κάτι τέτοια προβλήματα που με απωθούν να εγκαταστήσω τέτοια λειτουργικά στο laptop μου πέρα από linux βέβαια.
darklordvader77 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2009 μα...και το OS X ειναι Unix επισημα!! αρα γιατι να δοκιμασεις κατι με διαφορετικο περιτυλυγμα?
Lomar Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2009 Ρε παίδες πρόσφατα έβαλα solaris, αλλά μάλλον μου τρώει τσάμπα χώρο στο σκληρό! Δεν μπορώ να κάνω τα βασικά, άμα δε γίνω sudoer και δεν έχω ιδέα πως, ενώ στο internet δε βρήκα και πολλά πράγματα! Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω το Free BSD στο mac μου, αλλά φοβάμαι μην πάθω τα ίδια με το solaris και δε μπορώ να εγκαταστήσω ούτε ένα flash player, γιατί δε θα έχω τα απαραίτητα permissions! Τουλάχιστον υπάρχει κατανοητό documentation; Αξίζει να το προσπαθήσω; Το unix γενικώς το χρησιμοποιώ πολύ λόγω της σχολής, αλλά είναι κάτι τέτοια προβλήματα που με απωθούν να εγκαταστήσω τέτοια λειτουργικά στο laptop μου πέρα από linux βέβαια. πως γίνεται να χρησιμοποιείς linux, χωρίς να ξέρεις πως να χρησιμοποιήσεις το sudo; ps: για όσους αμφισβητούν το freebsd και φοβούνται τη ποιότητα της υποστήριξης απο τη κοινότητά του, ενημερωτικά να αναφέρω πως το Debian, υποστηρίζει - μοναδικά και πλέον - εγκατάσταση είτε με πυρήνα linux, είτε με πυρήνα freebsd. - unique.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα