miza Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2009 Μπορώ να μικρύνω τον χώρο που έχω δώσει σε ένα partition και μετά να μεγαλώσω τον χώρο σε ένα άλλο partition χωρίς να χαθούν δεδομένα; Το μηχάνημα που θέλω να το κάνω είναι debian χωρίς γραφικό περιβάλλον,οποτε ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει από terminal.
gtroza Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2009 δύσκολο εγχείρημα ιδίως απο terminal θέλει διάβασμα εξαρτάται απο πολλά ψάξε στο φόρουμ (λίνουξ) πρίν 1-2 μήνες ξανασυζητήθηκε αν το βρώ θα το γράψω νομίζω αυτό είναι σχετικό http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=333088&page=4 .
Vas77 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2009 Σίγουρα μπορεί να γίνει. Μη ξεχνά ότι στο Linux όλες οι εντολές τρέχουν σε terminal. Νομίζω ότι όλα τα προγράμματα που κάνουν partition χρησιμοποιούν το parted http://www.gnu.org/software/parted/index.shtml
Aztec Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2009 Τα partition που θέλεις είναι άσχετα με το λειτουργικό σύστημα? Αν ναι πολύ έυκολα κάνεις ένα backup σε δίσκο ή αν έχεις χώρο σε τρίτο partition και στην συνέχεια διαγράφεις και ξαναδημιουργείς τα partition όπως θέλεις. Βασικά το resizing των partitions είναι λίγο επισφαλές για αυτό ο τρόπος που είπα πιστεύω πως είναι ο ιδανικός.
miza Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Το ένα partition έχει το λειτουργικό και το άλλο το var και θέλω να βάλω το λειτουργικό στο partition του var και το var στο λειτουργικό. Αν πάρο τα images βάλω το ένα στο partition του αλλου και μετά αλλάξω από ένα live cd το fstab θα παίξει;
gtroza Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Μάλλον τον grub πρέπει να ξαναεγκαταστήσεις για να βρίσκει το λειτουργικό .
Aztec Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2009 Το λειτουργικό είναι σε logical volume? Αν ναι τότε μπορείς να πάρεις ένα backup το var να το διαγράψεις με την fdisk να δημιουργήσεις δύο νέα partition το ένα σε τύπο Linux LVM(δίνοντας τον χώρο που θές να προστεθεί στο /) και να το προσθέσεις στην συνέχεια στο logical volume που είναι το / και κατά αυτόν τον τρόπο να αυξήσεις τον χώρο του. Θα βλέπει δηλαδή δύο partitions απο κάτω.Το δεύτερο partition το φτιάχνεις όπως είναι τώρα το var απλά πλέον θα έχει τον λιγότερο χώρο που θα έχεις δώσει. Κατα αυτό τον τρόπο δεν πειράζεις καθόλου λειτουργικό,GRUB κτλ. Αν θέλεις να δεις αν χρησιμοποιείς logican volume manager δώσε στην κονσόλα vgscan ή lvscan
Aztec Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2009 Τις καλησπέρες μου gtroza. Το θέμα φυσικά είναι ότι εχω συνηθήσει με την fedora που απο default βάζει το filesystem σε lvm αλλά δεν ξέρω τι γίνεται με το debian. Αν δεν είναι σε LVM χρειάζεται άλλη λύση. Με την αντιστροφή των images λογικά θα παίξει αν γίνουν οι σωστές ενέργειες αλλά δεν το έχω κάνει ποτέ.
gtroza Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2009 καλησπέρα Aztec έχω μείνει στα "κλασικα ακροβατικά" ! το σίγουρο είναι οτι χρειάζεται εξωτερικός χώρος για ασφαλή "τράμπα" .
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.