AggeLON Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Παιδιά καλησπέρα, Λοιπόν, απόγευμα Κυριακής προηγούμενης εβδομάδας, ώρα για νάνι για το MacBook Pro, μετά από μια ημέρα γραψίματος του κεφαλαίου 5 του διδακτορικού μου, ΧΩΡΙΣ backup εδώ και 3 μέρες (τόση εμπιστοσύνη του είχα)... Configuration: To μηχάνημα συνδεδεμένο σε εξωτερική Apple cinema display 23" 6+ ετών, dual screen mode, πάνω σε cooling base με 3 ανεμιστηράκια, ΚΑΙ με coolbook ενεργό. Θερμοκρασίες Λονδίνου, ~ 18-20 βαθμοί στο σπίτι. Το... συμβάν: Κλείνω το καπάκι να πάει το mac για ύπνο. Συνειδητοποιώ ότι καλό θα ήταν να κάνω κανα backup στο δισκάκι για τη Δευτέρα, και το ξανανοίγω, πριν προλάβει να κοιμηθεί καλά. Η εξωτερική οθόνη έδειξε για ενα δευτερόλεπτο εικόνα, και μετά μαυρίλα και στις δύο οθόνες! Αμαν! Μετά από πολύ ώρα και ψάξιμο στο νετ με το backup ταπεινό λινουξάκι, καταλήγουμε στο ότι το πιο πιθανό είναι να καταστράφηκε η καταραμένη, αισχρή, ο Θεός να την κάνει, κάρτα γραφικών της γαμό-nVidia, η 8600M GT. Εγγύηση AppleCare δεν έχω, το μηχάνημα 2,5 χρονών περίπου. Βήμα 1ο: Διατηρούμε την ψυχραιμία μας, παίρνω κατσαβιδάκι, ξεκοίλιασμα του mac και γρήγορα clone τον δίσκο με το λινουξάκι και ένα sata enclosure σε άλλο εξωτερικό σκληρό! Διαδικασία επιτυχής, τα αρχεία ανέπαφα. Όλα όμορφα. Βήμα 2ο: Επανασυναρμολόγηση του mac, και δοκιμή με ελεεινά κολπάκια όπως reset PRAM, VRAM μπας και ξαναζωντανέψει και δεν είναι η κάρτα. Τζίφος. Η κάρτα είναι. Βήμα 3ο: Ραντεβού με έναν "Τζίνιους (Τ'@@ μου τα δυο)" στο Applestore, να επιβεβαιώσουμε το πρόβλημα. Στο μεταξύ, αν η κάρτα γραφικών καεί, θέλει αντικατάσταση όλο το logic board (το φθηνότερο καινούργιο στο eBay το βρήκα 460 λίρες). Η στεναχώρια απερίγραπτη.. Βήμα 4ο: Στο Applestore, ο "Τζίνιους (Τ'@@ μας τα δυο)" βάζοντας ένα στικάκι και πατώντας κάτι κουμπάκια στο start-up (an kaνείς ξέρει ποια είναι πείτε μου!) βγάζει ένα τχτ log το οποίο το έλεγε καθαρά: Graphics chip test failed. Το μπούλο λέω στον "Τζίνιους (Τ'@@ μου τα δυο)". Και μου απαντάει -ντον'τ γουόρυ, γουι γουιλ ριπλεϊς ιτ φορ φρι!! -Αλήθεια, μα παρόλο που δεν έχω εγγύηση, σερ? -Γιες, τα τσιπάκια αυτά ήταν ελαττωματικά, οπότε η Apple αντικαθιστά όλο το logic board δωρεάν! Περάστε σε μια βδομάδα να τον πάρετε, σερ. Περιττό να σας πω ότι δεν περίμενα την κατάληξη αυτή. Ο "Τζίνιους (Τ'@@ μας τα δυο)" κατάφερε να μ'εκνευρίσει για άλλη μια φορά αργότερα, αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία.. Το σημαντικό είναι ότι ο υπολογιστάκος μου θα διορθωθεί, και μπράβο στην Apple για την κίνησή της αυτή! Να ζητήσω συγνώμη για το μακροσκελές post, αλλά γράφτηκε ώστε κάτοχοι μηχανημάτων με την ελλεινή την τρισάθλια 8600GT να ξέρουν ότι ο,τιδήποτε συμβεί και ευθύνεται η κάρτα, δικαιούνται δωρεάν αντικατάσταση της logic board. Το macbook pro μου ήταν αγορασμένο από Ελλάδα, αλλά ο τύπος ούτε που ρώτησε, ούτε μου έκανε πρόβλημα πάνω σ'αυτό, έτσι απλά! Τώρα ξέρουμε λοιπόν! Μην ακούσω κανέναν να τα σκάει στην οποιαδήποτε rainbow για known issues (όπως κ τα σπασίματα στη βάση του άσπρου macbook) τα οποία φτιάχνονται είτε καλύπτεται το μηχάνημα από εγγύηση είτε όχι. Καλό απόγευμα!
triggerman Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Ηταν γνωστο οτι τα chip της nvidia(τα συγκεκριμενα) ειχαν βγει ελαττωματικα και οτι η apple θα τα αντικαθιστουσε χωρις καμια επιβαρυνση ακομα και αν το μηχανημα ηταν εκτος εγγυησης μιας και προκειται για κατασκευαστικο λαθος.Σημασια εχει οτι λυθηκε το προβλημα.Τελος καλο
iced Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Ευχαριστουμε για την ενημερωση! Καποιοι ξερουν για την δωρεαν αντικατασταση εκτος εγγυησης αλλα καποιοι αλλοι ισως οχι και καλο ειναι να δουν την ιστορια σε ενα search που θα κανουν...
kebinB Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 βασικά έχει βγει recall. το έπαθα και εγώ καμένο logic board. πήγα στην elite και σε 2-3ς μέρες το είχα πίσω (εκτός εγγύησης)
AggeLON Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Ευχαριστουμε για την ενημερωση! Καποιοι ξερουν για την δωρεαν αντικατασταση εκτος εγγυησης αλλα καποιοι αλλοι ισως οχι και καλο ειναι να δουν την ιστορια σε ενα search που θα κανουν... Βασικά γι'αυτό το έγραψα, γιατί έψαχνα να δω αν όντως η Apple τα θεωρούσε ελαττωματικά, αλλά μάλλον ήμουν βιαστικός και δεν το είδα αμέσως, οπότε το έκλαιγα το μηχάνημα... Τέλος πάντων, καλό θα ήταν να υπήρχαν κάπου συγκεντρωμένα όλα τα known issues, ώστε να ενημερώνονται οι χρήστες που έχουν πρόβλημα.
gs20309 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Βήμα 3ο: Ραντεβού με έναν "Τζίνιους (Τ'@@ μου τα δυο)" έριξα γέλιο....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Labfrog Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 ^^ Χαχαχαχαχα κορυφαίο!! Και γω πέθανα στα γέλια όταν το δα αυτό!
thanocaster Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Βασικά, είσαι τυχερός που το είχες 2,5 χρόνια και όχι 3,5 φερ' ειπείν, διότι για τις καμμένες nVidia η Apple σου αντικαθιστά δωρεάν το Logic Boards μόνο αν είναι εντός τριετίας. Εμένα μου είχε καεί η κάρτα στα 2 χρόνια και η Rainbow το άλλαξε χωρίς μα και μου μέσα σε 5 μέρες. Και μάλιστα μου είχε πει αρχικά 8 μέρες...
AggeLON Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Βασικά, είσαι τυχερός που το είχες 2,5 χρόνια και όχι 3,5 φερ' ειπείν, διότι για τις καμμένες nVidia η Apple σου αντικαθιστά δωρεάν το Logic Boards μόνο αν είναι εντός τριετίας. Εμένα μου είχε καεί η κάρτα στα 2 χρόνια και η Rainbow το άλλαξε χωρίς μα και μου μέσα σε 5 μέρες. Και μάλιστα μου είχε πει αρχικά 8 μέρες... Χμμ ενδιαφέρον! Δηλαδή, μετά την αντικατάσταση της γαμό-κωλό-καρτας της 8600 ο υπολογιστής έχει χρόνο ζωής περί τα 2-3 χρόνια το πολύ ακόμη.. Ωραία λογική, αν στο ξαναβγάλει το πρόβλημα μετά από κανα δυο χρόνια, που θα στο ξαναβγάλει, εμείς δεν ξέρουμε τίποτα! Να πάρετε καινούργιο mac κύριε! Να φύγετε, να πάτε αλλού αν δε σας αρέσει! Σοβαρά τώρα, σε κανα 2-3 χρονάκια που η Apple θα έχει βάλει blu-ray και quad core (ή και περισσότερους cores) και SSD, θα πάρω άλλο mac, οπότε και να χαλάσει αυτό δεν θα πειράζει τα λεφτά του τα έχει ήδη βγάλει. Το γαμώτο είναι διότι κάτι φίλοι μου με τα powerbook G4 4+ χρονών κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να έχουν χρειαστεί ποτέ επισκευή, και δουλεύουν και σα κοπρόσκυλα! Όπως και το G4 mac mini μου. Εντάξει, HD 720 + 1080 δεν βλέπουμε, αλλά όλα τα υπόλοιπα γίνονται! Από τότε που έκανε τη μετάβαση η Apple, έχει ψιλοπάρει τον κατήφορο, τα μηχανήματα είναι σαφώς λιγότερο αξιόπιστα μου φαίνεται. Πρέπει να σοβαρευτεί λιγάκι, ν'αποκτήσει το hardware που πουλάει την παλιά αξιοπιστία του.
Delirium Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Να υπενθυμισω οτι η Apple τελευταια - απο ολες τις εταιρειες, μαλιστα - παραδεχτηκε το υπαρκτο προβλημα..!
thanocaster Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Χμμ ενδιαφέρον! Δηλαδή, μετά την αντικατάσταση της γαμό-κωλό-καρτας της 8600 ο υπολογιστής έχει χρόνο ζωής περί τα 2-3 χρόνια το πολύ ακόμη.. Ωραία λογική, αν στο ξαναβγάλει το πρόβλημα μετά από κανα δυο χρόνια, που θα στο ξαναβγάλει, εμείς δεν ξέρουμε τίποτα! Να πάρετε καινούργιο mac κύριε! Να φύγετε, να πάτε αλλού αν δε σας αρέσει! Σοβαρά τώρα, σε κανα 2-3 χρονάκια που η Apple θα έχει βάλει blu-ray και quad core (ή και περισσότερους cores) και SSD, θα πάρω άλλο mac, οπότε και να χαλάσει αυτό δεν θα πειράζει τα λεφτά του τα έχει ήδη βγάλει. Το γαμώτο είναι διότι κάτι φίλοι μου με τα powerbook G4 4+ χρονών κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να έχουν χρειαστεί ποτέ επισκευή, και δουλεύουν και σα κοπρόσκυλα! Όπως και το G4 mac mini μου. Εντάξει, HD 720 + 1080 δεν βλέπουμε, αλλά όλα τα υπόλοιπα γίνονται! Από τότε που έκανε τη μετάβαση η Apple, έχει ψιλοπάρει τον κατήφορο, τα μηχανήματα είναι σαφώς λιγότερο αξιόπιστα μου φαίνεται. Πρέπει να σοβαρευτεί λιγάκι, ν'αποκτήσει το hardware που πουλάει την παλιά αξιοπιστία του. Υποτίθεται ότι οι πρώτες παρτίδες 8600 είχαν το πρόβλημα. Εμένα 2 πράγματα μου χτυπήσανε άσχημα από εκείνη την ιστορία: Πρώτον, θα έπρεπε όντως να έχει εφ' όρου ζωής ή έστω 6-7 χρόνια κάλυψη το συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεύτερον, η πλήρης έλλειψη οριστικής λύσης. Όπως στα αυτοκίνητα, αν γίνει γνωστό ένα πρόβλημα ανακαλούν την παρτίδα και σου λένε ότι ασχέτως αν έχει εμφανίσει ή όχι το πρόβλημα, να περάσεις από το σέρβις να το φτιάξουν, έτσι και στους υπολογιστές θα έπρεπε να σου αλλάζουν το -δυνητικά- προβληματικό ανταλλακτικό με ένα αξιόπιστο. Διότι τί να την έκανα την αλλαγή της κάρτας δωρεάν, εάν εμφάνιζε το πρόβλημα εν μέσω δουλειάς. Η δουλειά μου θα πήγαινε χαμένη, και θα έμενα και την επόμενη εβδομάδα χωρίς εργαλείο...
disqualified Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 εγω εμεινα με την απορια για ποιο λογο ειρωνευεσαι τον τυπακο στο Applestore. Ειχε υφος τα ξερω ολα; Μου φαινεται να παιρνω κι εγω σιγα σιγα μετα απο 2 χρονια την DELL γιατι εχω την ιδια καρτα η οποια δεν εχει κανει fail ακομα να δω μηπως ειναι στη σειρα των ελαττωματικων. Βεβαια εχω ακομα 1 χρονο εγγυησης
haHa Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Να υπενθυμισω οτι η Apple τελευταια - απο ολες τις εταιρειες, μαλιστα - παραδεχτηκε το υπαρκτο προβλημα..! Κανεις λαθος. Κι αλλες εταιριες προσφερουν δωρεαν επισκευη οταν παρουσιασει προβλημα η 8600. edit: τελικως λαθος καταλαβα εγω αυτο που ηθελες να πεις...
disqualified Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Κανεις λαθος.Κι αλλες εταιριες προσφερουν δωρεαν επισκευη οταν παρουσιασει προβλημα η 8600. haHA Νομιζω οτι παρεξηγησες τα γραφομενα του Delirium. Κι εγω στην αρχη καταλαβα αλλο απο αυτο που γραφει
haHa Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 haHA Νομιζω οτι παρεξηγησες τα γραφομενα του Delirium. Κι εγω στην αρχη καταλαβα αλλο απο αυτο που γραφει Ωχ, δικιο εχεις! Οποτε, εγω ημουν αυτος που εκανε λαθος!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.