Maniakos Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2009 Πολλοί πελάτες δεν έχουν κρίση για το internet. Και λίγο λες με το "πολλοί"! Βασικά είχα δει και ένα άλλο παρόμοιο thread πρόσφατα με κοστολόγηση site και απλά μου είχε πέσει το κεφάλι με αυτά που διάβαζα από κάποιους τα οποία δεν είχανε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Υπόθηκαν φυσικά και σωστά πράγματα αλλά δυστυχώς ήταν ελάχιστα.Καταρχάς το 95% των πελατών δεν έχει ιδέα από κατασκευή site και καλά κάνουν, δεν είναι δική τους δουλειά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι επειδή βλέπουνε ουσιαστικά εικόνες (μια σελίδα δηλαδή) δεν κατανοούν την δουλειά και την διαδικασία πίσω από αυτή την σελίδα ακόμα και αν τα εξηγήσεις πολύ προσεκτικά. Εγώ θέλω να μιλήσω για το κόστος ενός σοβαρού, professional site, είτε είναι μια απλή παρουσία στο internet, είτε είναι e-shop, είτε portal. Υπάρχουνε δύο επιλογές: 1) Να πας σε κάποιον που είναι web developer + γραφίστας + web designer και να σου φτιάξει το site που θες σε μια Χ τιμή. 2) Να πας σε εταιρεία ή σε άνθρωπο που συνεργάζεται με άλλους ανθρώπους και να σου φτιάξει το site που θες σε μια X*2 τιμή ή μπορεί και παραπάνω. Γιατί αυτή η διαφορά; Γιατί πολύ απλά στην 2η περίπτωση ο γραφίστας είναι άλλος, o web developer (ο τύπος που γράφει κώδικα ή και που θα σου στήσει το web site σου με αυτά που θα του δώσει ο web designer) είναι άλλος, ο web designer (αυτός που κάνει τα javascript, CSS και οτιδήποτε έχει να κάνει με το interface δηλαδή για να μην μπερδευόμαστε) είναι άλλος και ο γραφίστας (ο τύπος που απλά κάνει μακέτες στο photoshop) είναι άλλος. Έτσι λοιπόν παίρνεις ένα ακριβότερο μεν, αλλά ΜΑΚΡΑΝ καλύτερο αποτέλεσμα γιατί πολύ απλά διαφορετικοί άνθρωποι ασχολούνται με το κομμάτι τους και είναι απόλυτα λογικό να βγάζουν καλύτερο αποτέλεσμα από την 1η περίπτωση. Η 1η περίπτωση θα έβγαζε το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα αν έιχε στην διάθεση του 10πλάσιο χρόνο από την 2η περίπτωση για να φτιάξει το site και δυστυχώς, κανείς πελάτης δεν θέλει να περιμένει 2-3 μήνες για να αποκτήσει μια απλή παρουσία στο internet. ΟΠΟΤΕ, είναι πάρα μα πάρα μα πάρα πολύ απλό. Αν θες το site σου σε συγκεκριμένο χρόνο (και αν είσαι σοβαρή επιχείρηση θα το θες) θα πρέπει να συνεργαστούν και τα αντίστοιχα άτομα για να βγει αυτό το αποτέλεσμα ΣΥΝ το ότι, ποτέ, μα ποτέ ο τύπος που τα κάνει όλα (η 1η περίπτωση δηλαδή) δεν θα μπορεί να προσφέρει το aftersale support της 2ης περίπτωση γιατί πολύ απλά....ΠΟΤΕ να προλάβει ο άνθρωπος; Για να καταλήξω σε τιμές τώρα, στο περίπου το κόστος μιας σελίδας για να φτιαχτεί η μακέτα (από έναν γραφίστα) είναι ~150 Euro η σελίδα ή περίπου 700-800 Euro για 2 βδομάδες δουλειάς και να γίνει HTML (ούτε καν theme) είναι περίπου 200 Ευρώ η σελίδα και ανεβαίνει ανάλογα με την πολυπλοκότητα της σελίδας. Η τιμή αυτή δεν είναι τυχαία παρμένη αλλά και στο net να τσεκάρετε (κάποιος είχε παραθέσει το http://www.psd2html.com, εγώ παραθέτω και το http://www.xhtmlized.com) αυτές είναι οι τιμές που παίζουν. Σε αυτό το κόστος λοιπόν προσθέτουμε και την δουλειά που έχει να κάνει ο developer, δηλαδή να κάνει την HTML σε theme και για ένα site που είναι απλά μια παρουσία της εταιρείας που ενδιαφέρεται και έχει 5 σελίδες (Frontpage, Products, About Us, Product final page, Contact Us) το κόστος ανέρχεται σε: α. Γραφίστας: 5 x 150 = 750 Euro, άντε 700 στρογγυλά. β. Μακέτα από γραφίστα σε HTML: 5 x 200 Euro = 1000 Euro γ. HTML σε Theme + στήσιμο του site = 1000 Euro ----------------------------------------------------------------------- Τελικό ποσό: 2700 Ευρώ και είναι και ευγενική τιμή. Από ότι βλέπετε εγώ δεν λέω καν για SEO κτλ γιατί τα θεωρώ ότι είναι καθήκον αυτών που φτιάχνουν το site να είναι SEO friendly και όχι να πουλιέται σαν ξεχωριστή υπηρεσία και αυτό και γίνεται από σοβαρούς ανθρώπους και ζητάνε τα χρήματα που ζητάνε. Σαν ξεχωριστή χρέωση το κόστος προφανώς θα ήταν μεγαλύτερο. Θέλετε και development? Υπολογίστε σε όλο αυτό και με χρεώση per hour ή με τον μήνα ανάλογα με αυτό που έχει να φτιαχτεί (μπορεί να χρειαστούν 2 ώρες ή μπορεί να χρειαστούν 20 μέρες) από έναν σοβαρό developer (και freelancer) να θέλει 1800 - 2000+ το μήνα με το καλημέρα. Σας φαίνονται πολλά; Κακός γιατί πολύ απλά αν ο Freelancer αναλάβει Project full time development πολύ δύσκολα θα μπορεί να πάρει 2ο παράλληλα στον ίδιο μήνα γιατί δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει, συν το ότι ένα ποσό πάει στην εφορία (το 35% άμα έχεις έσοδα πάνω από 10000 για τον χρόνο και είσαι με παροχή υπηρεσιών και 30% άμα είσαι ατομική επιχείρηση και έχεις πάνω από 10000 έσοδα για τον χρόνο) οπότε το ποσό αρχίζει και φαίνεται μικρότερο....και φυσικά μην ξεχνάμε τα 370 Ευρώ του ΤΕΒΕ κάθε 2 μήνες. Ο υπάλληλος όταν παίρνει καθαρά 1100 όλα αυτά τα καλύπτει η εταιρεία αλλά ο μικτός μισθός του είναι περίπου ίδιος με του Freelancer (η εταιρεία, ΕΠΕ, ΑΕ κτλ έχουνε μικρότερη εφορία αλλά υπάρχουνε άλλα θέματα εκεί) οπότε αυτά περι 600 Ευρώ την ώρα ότι βγάζει ο Freelancer που διάβαζα στο άλλο thread ήταν παρανοϊκά. 2700 λοιπόν άμα θες το site σου σε συγκεκριμένο χρόνο (σε 25 μέρες δηλαδή), με aftersale support και κανά 1500 άμα το αναλάβει ένας άνθρωπος και στο κάνει σε διπλάσιο χρόνο (εκτός και αν δεν έχει καμία άλλη δουλειά παράλληλα) και σίγουρα δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα γιατί αποκλείεται να είναι το ίδιο καλός σε όλους τους τομείς όπως θα είναι 3 διαφορετικά άτομα. Σίγουρα βρίσκεις και κάποιες άλλες τιμές αλλά επειδή ο πελάτης ΠΑΝΤΑ θέλει "κάτι ακόμα", αμφιβάλλω άμα θα το πάρει από τον τύπο που χρεώνει 1000-1200 Ευρώ για να στήσει ένα site με custom template. Εννοείται φυσικά ότι μπορείς να την έχεις την τιμή των 1000-1200 Ευρώ πληρώνοντας τον developer μόνο (ή έναν σχετικό άνθρωπο) και να σου στήσει ένα site με έτοιμο template το οποίο κοστίζει 30-50 Euro. To http://www.pameagora.com/, κατ' εμέ, είναι ένα άσχημο site το οποίο φτιάχτηκε από την 1η περίπτωση που περιέγραψα (αν κρίνω από το αποτέλεσμα γιατί αν ήταν η 2η περίπτωση τότε το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό) και το κοστολογώ 800-1000 Euro. Συγγνώμη για την τεράστια απάντησή μου αλλά ήθελα ταυτόχρονα να απαντήσω και στο άλλο thread που ειλικρινά, ήπια ένα ποτό για να ηρεμήσω από αυτά που έβλεπαν τα μάτια μου και κουνούσα το κεφάλι μου δεξιά-αριστερά.
sophitian Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2009 To θέμα είναι το site να φαίνεται επαγγελματικό... Υπάρχουν πολλές εταιρίες που φτιαχνουν e-shops με template επειδή δεν τα ξέρω και με ενδιαφέρει το θέμα πόσο μπορεί να στοιχίσει κάτι επαγγελματικό όπως τα site που φτιάχνει η ATCOM ας πούμε ? Αυτά είναι από την αρχή δουλεμένα?
antonisid Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2009 To θέμα είναι το site να φαίνεται επαγγελματικό...Υπάρχουν πολλές εταιρίες που φτιαχνουν e-shops με template επειδή δεν τα ξέρω και με ενδιαφέρει το θέμα πόσο μπορεί να στοιχίσει κάτι επαγγελματικό όπως τα site που φτιάχνει η ATCOM ας πούμε ? Αυτά είναι από την αρχή δουλεμένα? Αν δεις οι δουλειες της Atcom ειναι πολυ μεγαλες.Πχ εχει φτιαξει την ιστοσελιδα του Σκαι.Δε μιλαμε για ποσά της τάξεως 2.000 - 5.000 για τετοιες δουλειες , αλλα πολυ παραπάνω φυσικα και με συνεχές support.Τωρα αν καποιος θελει μια δυναμικη σελιδα πχ καποιο eshop για το καταστημα δε μπορω να κανω εκτίμηση αλλα και πάλι δε θα ναι 1000 ευρώ.Τετοιες εταιρείες που εχουν δικά τους cms χρεώνουν (λογικό είναι) κάτι παραπάνω.
VitamineQ Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2009 Μεγα λαθος νομιζω.Και το yupi.gr με joomla ειναι υλοποιημενο , καθως και το gazzetta.gr , αλλα για να σου στησουν κατι τετοιο θα παρουν πολυ παραπανω απο ενα συνηθισμενο Joomla site. το γνωρίζω απλά ο φίλος είπε ότι το θέλει στη μορφή που έχει αυτό που έδωσε. δε μπήκα στη διαδικασία να εξηγήσω τον τρόπο χρέωσης για ένα καλύτερο site απο αυτό που ζήτησε
Simplicity Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2009 300 ευρώ για το συγκεκριμένο. Εκτός κι αν ζητήσεις κι άλλα που ανεβαίνει η τιμή.
el02154 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 300 ευρώ για το συγκεκριμένο. Εκτός κι αν ζητήσεις κι άλλα που ανεβαίνει η τιμή. φίλε πλάκα θα κάνεις. Σε καμμιά περίπτωση δεν κοστίζει 300 Ε....
StavrosD Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 μπορεί να μου πεί κάποιος, αν γνωρίζει σε ποιο περίπου κόστος κυμαινεται ένα Site που ειναι σαν το www.pameagora.com ? Ενδιαφέρομαι για κάτι αντιστοιχο, με την ιδια μορφή, αλλά δεν έχω ιδέα σχετικά με το κόστος. Αν γνωρίζει κάποιος ....please!!! Απ'ότι ειδα το site χρησιμοποιεί JCE, οπότε πιθανόν να βασίζεται σε joomla. http://www.joomlacontenteditor.net/ To JCE δημοσιεύεται υπό την άδεια GNU GPL V2, η οποία αναφέρει πως και ο κώδικας για ότι το χρησιμοποιεί πρέπει να διανέμεται δωρεάν και υπό την ίδια άδεια, εκτός αν το JCE είναι ένα ασήμαντο μέρος του τελικού προϊόντος. Δεν έχω χρησιμοποιήσει για να μπορώ να αναγνωρίσω αν αυτό το site έχει ψιλοτροποποιήσεις ή είναι αυτούσια η έτοιμη μηχανή. Αν είναι βασισμένο το pameagora.com στην έτοιμη μηχανή, απλά ζητάς τον κώδικα από τον developer του site και πρέπει να στον στείλει δωρεάν ή έστω με τα έξοδα του CD και τα μεταφορικά. Αν δεν στον στείλει τον καταγγέλεις στο αντίστοιχο site για καταπάτηση της άδειας χρήσης.
Uberalles_gr Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Καταρχάς καλημέρα, θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα με τον Maniakos και να προσθέσω μόνο ότι πληρώνεις παίρνεις....
antonisid Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Καταρχάς καλημέρα, θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα με τον Maniakos και να προσθέσω μόνο ότι πληρώνεις παίρνεις.... Το θεμα ειναι αυτο να το αντιληφθεί και ο πελάτης.Μεχρι στιγμης εχω συναντησει 2 ειδων πελάτες.Εκεινους που οσα και να τους πεις θα στα δωσουν επειδη απλα δεν ξέρουν...και εκείνους που και 400 να τους πεις θα τους φανουν υπερβολικά επειδη και πάλι δεν ξέρουν. Ετσι λοιπον νομιζω οτι ο designer-developer θα πρέπει να έχει κύρος , να μπορεί να δικαιολογήσει αυτά που ζητάει και το κυριότερο , κάποια επισημότητα , δηλαδη να έχει ένα γραφείο , να μπορει να κόψει μια απόδειξη κτλ...
Uberalles_gr Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Έχεις δίκιο antonisid σε αυτά που λες. Επομένως εάν όλα αυτά που έχουμε πει σε αυτό το topic και σε άλλα, καταλήγουμε στο αυτονόητο ότι κάτι ποσά 300 - 400 και 500 ευρά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
alexandr0s Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 300 ευρώ για το συγκεκριμένο. Εκτός κι αν ζητήσεις κι άλλα που ανεβαίνει η τιμή. Για παράδειγμα αν εγώ θέλω το ίδιο site και με Αγγλικά η τιμή θα είναι 310 ευρώ?
antonisid Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Έχεις δίκιο antonisid σε αυτά που λες. Επομένως εάν όλα αυτά που έχουμε πει σε αυτό το topic και σε άλλα, καταλήγουμε στο αυτονόητο ότι κάτι ποσά 300 - 400 και 500 ευρά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ "δεν υπαρχουν" εννοεις οτι ειναι μικρο το ποσο έτσι?
ALR Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Όποιος νομίζει ότι μπορεί να πάρει ένα σοβαρό website όπως το θέλει με 400 ευρώ, δεν έχει παρά να το δοκιμάσει και μετά, όταν αποφασίσει να σταματήσει τα πειράματα και πραγματικά βάλει σκοπό να αρχίσει κάτι σοβαρό στο web, πρέπει να αρχίσει να μαζεύει χρήματα.
Uberalles_gr Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Ακριβώς antonisid. Βασικά, ο κάθενας που θέλει να φτιάξει ένα site σίγουρα έχει σκοπό να διαφημιστεί , να βγάλει κάποιο κέρδος , να κερδίσει τις εντυπώσεις και όχι να πετάξει τα λεφτά του. Επομένως, το ξαναλέω ότι πληρώνεις παίρνεις. Μπορείς να φτιάξεις ένα site από 50 ευρά μέχρι και 2.000 , 3.000 , 10.000 ευρά.. Οι διαφορές θα είναι τεράστιες. Η μέρα με την νύχτα !
platongr Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2009 Αναφέρθηκε λίγο πριν για ένα eshop & template. Υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις, αλλά το θέμα είναι τι θέλει να πληρώσει ο πελάτης. - Default εγκατάσταση oscommerce* με ένα έτοιμο template των 30 ευρώ που το πιο πιθανό είναι αυτός που θα του το φτιάξει να το βρει και τσάμπα. - Default εγκατάσταση oscommece με παραμετροποιημένο ένα έτοιμο template στις ανάγκες του πελάτη. - Εγκατάσταση oscommerce με custom template στις απαιτήσεις του πελάτη. Όπως βλέπετε, το ίδιο προϊόν μπορεί να δοθεί με 3 διαφορετικούς τρόπους. Ο πελάτης πρέπει να ξέρει ότι παίρνει μία τσαμπέ εφαρμογή και οτι πληρώνει τα υπόλοιπα. Πέρα από το template, μία σωστή εγκατάσταση. (όποιος έχει δει τον κώδικα του oscommerce ξέρει γιατί το λέω). * Ότι ισχύει για το oscommerce ισχύει και για τις υπόλοιπες open source εφαρμογές (εκτός του τελευταίου με τον κώδικα). Από εκεί και πέρα, μπορεί κάποιος να θέλει το eshop του να κάνει παπάδες. Εννοείται ότι θα πρέπει να πάει σε custom εφαρμογή, με το ανάλογο κόστος.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.