koumos Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Καλησπερα συμφορουμιτες. Μιας και αντιμετωπιζω περιοδο βαρεμαρας ειπα να ψαξω λιγακι το θεμα με το O/C μπας και δωσουμε λιγο στη cpu μου...ειμαι πρωταρης στο θεμα του o/c οποτε λιγακι υπομονη.. Λοιπον κατ' αρχας εχω το συστημα της υπογραφης. Εχοντας διαβασει τον οδηγο για o/c ειπα να κανω μερικες δοκιμες. Πρεπει να σημειωσω εδω οτι υπαρχει προβλημα με τη μετρηση της θερμοκρασιας της cpu μου, λογω του οτι αυτο το μοντελο, και μερικοι αλλοι της σειρας Ε8χχχ, εχουν ενα θεματακι με το Tjmax. Πριν το o/c, η ρελαντι θερμοκρασια της cpu φαινετα να ειναι στους 50C και full load στους 60-61. Για full load μαλλον κανονικες ειναι οι θερμοκρασιες, στο ρελαντι φαινονται ανεβασμενες.. * Να σημειωσω οτι τις μετραω και με Everest και με Real Temp και εχω θεσει το Tjmax στους 95C. Επισης πριν το o/c το FSB ηταν 333Mhz, o multiplier στο 6χ ή 8x αναλογα με το Speedstepping, οι RAM στα 667->DDR3-1333 (ρυθμισμενες manualy με το DRAM Frequency του BIOS καθως το MOBO μου τις βλεπει σαν 1067 στο default). Ξεκινησα λοιπον και μετα απο 2-3 δοκιμες εφτασα το FSB στα 375Mhz. Ετσι λογικα η CPU ειχε φτασει στα 3GHz και οι RAM στα 1500. Σωστα? Δεν πειραξα καθολου το CPU Voltage και γενικως δεν πειραξα κατι αλλο βασικα εκτος απο τα παρακατω 1. C1E ->disable 2. SpeedStep ->Disable 3. pci express bus -->100Mhz 4. pci bus -> 33Mhz 5)CPU spread spectrum-> disable Το CPU:DRAM frequency ηταν στο 2:1. Το ιδανικο απο οτι εχω καταλαβει θα ηταν να παει στο 1:1 αλλα δεν βλεπω τον τροπο για να γινει αυτο, αφου οσο θα ανεβαζω το FSB τοσο θα ανεβαινει και η συχνοτητα των μνημων Τελικως, ετρεξα ενα Prime95 για καμια ωριτσα και δεν παρουσιασε προβλημα και η μεγιστη θερμοκρασια εφτασε τους 64. Θυμιζω οτι πριν το o/c εφτανε στους 61! Οποτε μαλλον κατι παιζει εδω με τη μετρηση της θερμοκρασιας αλλα το παραβλεπω προς το παρον. Επισης ετρεξα memtest 2 ωριτσες και παλι δεν παρουσιασε προβλημα. Αμεσως μετα, βαζω μια ταινιουλα να δω και παρατηρω μερικα κολληματα σε τυχαιες στιγμες κατι το οποιο δεν συνεβαινε ΠΟΤΕ παλαιοτερα. Επισης παρατηρω ενα 2ο κουλο, οτι κολλαει ο Mozilla και κλεινει με σφαλμα..Ψυλλιαζομαι λοιπον οτι το συστημα ειναι ασταθες και πανω που το σκεφτομαι τρωω μπλε οθονη. Στο reboot το ιδιο! Υπεθεσα οτι ηθελε λιγο αυξηση το CPU Voltage.(μαλλον δηλαδη...σωστα?) Ετσι το πηγα στο 1.2375...Απο θερμοκρασιες μια απο τα ιδια, χωρις να τις ελεγξω πολυ ομως, και εβαλα ενα παιχνιδι να δω απο γραφικα πως ειμαστε...ΤΙΠΟΤΑ! Απλα δεν ξεκιναει κανενα προγραμμα που απαιτει χρηση της VGA..Το για ποιο λογο δεν το ξερω...Μηπως θελει αυξηση manually το PCIE bus > 100Mhz ? Γιατι στον οδηγο γραφει οτι βαζουμε manually στα 100... Καπακι εφαγα και αλλα BSOD και τοτε σκεφτηκα να ζητησω τη βοηθεια σας... -Τι κανω λαθος? -Ειναι εφικτο το o/c του cpu μου γενικως, αν λαβουμε υποψιν την προβληματικη μετρηση θερμοκρασιας, η τζαμπα προσπαθω? -Τι αλλο θα μπορουσα να πειραξω για να εχω σταθερο συστημα? (* Επαναλαμβανω ειμαι newbie στο θεμα του o/c) -Θα μπορουσε να παει η cpu στα 3.2Ghz και να δουλευει το pc 24/7 χωρις προβληματα? Ευχαριστω προκαταβολικα οσους ασχοληθουν...
phanispal Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Κατ' αρχάς το Tj max του Ε8200 σου είναι οι 100°C. Πόσο είναι το VID του; Κατά δεύτερον αστάθεια σε συνδυασμό με BSOD's παραπέμπουν συνήθως σε μνήμες. Τρέχεις memtest και το αφήνεις γι' αρκετές loopες, όχι απλά να ολοκληρωθεί το πρώτο test. Σαφώς και τα 400*8 πρέπει να τα έχεις για πλάκα. Δεν ξέρω κατά πόσο θα στο επιτρέψει η ψύξη και η μητρική σου.
koumos Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Το VID του? Αν υποθεσω οτι αναφερεσαι στο CPU VID που βλεπω στην καρτελα overclock του EVEREST, τοτε αυτο ειναι 1.2250V. Δεν εχω ιδεα τι ειναι αυτο...Μονο κοιταξα απο εδω http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SLAPP και βλεπω τις min/max τιμες του Vcore για να μην κανω καμια βλακεια και βαλω παραπανω τιμη απο το επιτρεπτο... Οσο για το memtest δεν το αφησα πολυ η αληθεια ειναι, μονο 3 λουπες την μια φορα και 4 την αλλη. Σφαλματα δεν εβγαλε παντως. Μπορει και να ειναι η μνημες υπευθυνες...Δεν υπαρχει τροπος να τις αποσυνδεσω απο το ανεβασμα της cpu? δεν υπαρχει τροπος να αλλαξω cpu:dram freq. ratio ? απο 2:1, να το κανω 1:1 ας πουμε, αν γινεται φυσικα. Η ψυξη στο συστημα γενικως χωρις να ξερω και πολλα, μαλλο ειναι καλη. 5 ανεμιστηρες κουτιου και αυτη η cpu cooler.. http://www.anandtech.com/casecoolingpsus/showdoc.aspx?i=3141 Με το θεμα της VGA καμια ιδεα? Φαινεται εντελως κουλα να μην εκκινουν εφαρμογες που χρειαζονται γραφικα...Και ας υποθεσουμε οτι φταει το PCIE-bus ... τι τιμη να του βαλω?
phanispal Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 To VID του είναι το Normal Vcore του, η ελάχιστη δηλαδή (θεωρητικά) τάση που απαιτείται για να παίζει σταθερά σε stock ρολόγια. Απλά ακριβώς επειδή δεν είναι όλα τα κομμάτια ίδια, ισχύει το VID Voltage Range που βλέπεις (για το C0). Έτσι κι αλλιώς όμως, για Wolfdale μιλάμε, οπότε όχι πάνω από ~1.4V real. Βάλε στα 101MHz το PCI-E Frequency (όχι ότι θ' αλλάξει κάτι).
koumos Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Μαλιστα...Θα το βαλω και στο 101 αλλα οπως ειπες και συ...δε νομιζω να αλλαξει κατι και γω... Δηλαδη αν το Tjmax ειναι 100C οπως λες...παει να πει οτι οι θερμοκρασιες μου ειναι σωστες? Μα ειναι πολυ ανεβασμενες..! Τωρα τις ξαναμετρησα και εχω min 47C και max 62C , χωρις ο/c !
phanispal Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Πόσο είναι το Vcore σύμφωνα με το cpu-z; Μπορεί να έχεις πέσει σε ζεστό κομμάτι, ποιος ξέρει..
koumos Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Δειχνουν εντελως διαφορετικες τιμες τα 2 προγραμματα... Με multiplier 6x (και οχι 8χ που ειναι το κανονικο, λογω speedstep) το cpu-z δινει 1.192 και το everest 1.1375 Μπερδεμα η κατασταση ρε γμτ...Ουτε το vcore δε μπορουμε να δουμε σωστα δηλαδη...?
phanispal Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Απενεργοποίησε SpeedStep και C1E βασικά. Για Vcore εμπιστευόμαστε cpu-z, που φαίνεται και πιο λογικό imho αν στο BIOS έχεις δώσει 1.2375V, εκτός κι αν έχεις τόσο πολύ vdroop..
koumos Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Τωρα θυμιζω οτι ειμαι σε non-o/c κατασταση. Προηγουμενως παντως που ειχα δωσει 1.2375 δεν ηταν η τιμη που εβλεπα στο cpu-z...δεν συγκρατησα αυτη που εγραφε αλλα δεν ηταν 1.2375 και ειχα απενεργοποησει το speedstep και το C1E! ολα στραβα...
phanispal Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Εφαρμογή λιγότερης τάσης λόγω του ζοριού (:Ρ) που τραβάει το μόμπο (χονδρικά). Πάντα η τιμή που θα βλέπεις στο cpu-z θα είναι μικρότερη εκείνης που έχεις ορίσει στο BIOS.
koumos Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Μαλιστα...Το θεματακι με το αν μπορω να αποσυνδεσω το "ανεβασμα" των RAM μαζι με το FSB? Για να ειχα ratio 1:1 πως θα επρεπε να ειναι οι συχνοτητες? Εχω μπερδευτει λιγακι τωρα...
phanispal Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Λοιπόν.. έχουμε το λόγο FSB:DRAM Frequency. Tο DRAM Frequency υπολόγιζέ το διπλό λόγω DDR. Τώρα παίζεις με 533MHz, δηλαδή 1066MHz effective. Εξού και το 1:2 Για να παίζεις με 1:1 με το FSB στα 266MHz πρέπει και οι μνήμες σου να παίζουν στα 266MHz, δηλαδή στα 533MHz effective. Δεν ξέρω αν είναι εφικτό, αν έχουν τη δυνατότητα οι μνήμες δηλαδή να παίξουν τόσο χαμηλά.
koumos Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2009 Ωραια κατανοητο. Το θεμα ειναι οτι γενικως λεγεται οτι ειναι καλο να εισαι στο 1:1...Aλλα ετσι οπως μου τα λες μονο καλο δεν ειναι, εφοσον θα υποχρονιστουν οι μνημες για να παιζω 1:1.. Στην περιπτωση μου τωρα ειμαι στα 667 δηλαδη 1333 effective χωρις ο/c και χωρις να αυξησω το FSB. Για να εχω την cpu στα 3Ghz και 1:1 ratio οπως καταλαβαινω θα πρεπει : FSB = 375 CPU = multiplier x FSB = 8 x 375 = 3Ghz DRAM Frequency = 375, απο 667 που ειναι τωρα ??? και θα εχω καλυτερη αποδοση δηλαδη με λιγοτερη συχνοτητα στη μνημη..? ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 02:25 ---------- Α και τωρα που εφαγα φλασια...! αν εβαζα το FSB = 500 και το Multiplier στο 6χ, τι θα αλλαζε?? Θα ειχα 1:1 ratio και τις μνημες σε μεγαλυτερη συχνοτητα απο πριν αλλα οχι την καλυτερη δυνατη...?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.