Προς το περιεχόμενο

Εγκατάσταση παιχνιδιών, προγραμμάτων στο Linux


overtaken

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μπορει καποιος να μου πει πως να κανω εγκατασταση προγραμματα, παιχνιδια κτλ.

Ενημερωνω πως δεν εχω ιδεα απο Linux για αυρο να ειστε οσο ποιο αναλυτικοι μπορειτε

 

Ευχαριστω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε αντίθεση με τα windows, οι περισσότερες εφαρμογές στο Linux δεν έρχονται με κάποιον installer, που σημαίνει ότι η διαδικασία εγκατάστασής τους διαφέρει. Αν η εφαρμογή που σε ενδιαφέρει υπάρχει σε πακέτο για τη διανομή σου, τότε τα πράγματα είναι απλά, είτε κατεβάζεις το πακέτο και το εγκαθιστάς με τον διαχειριστή πακέτων της διανομής σου (π.χ. rpm, pacman, dpkg) είτε χρησιμοποιείς κάποιο εργαλείο αυτόματης λύψης και εγκατάστασης εφαρμογών από Online repositories του internet. Οι περισσότερες διανομές διαθέτουν κάποιο τέτοιο εργαλείο, π.χ. οι διανομές redhat το Yum, οι διανομές debian το Apt-Get, το Archlinux και άλλες διανομές το Pacman, κλπ. Εκτός από τα επίσημα repositories εφαρμογών, υπάρχουν και πολλά ανεπίσημα, από χρήστες που συνθέτουν δικά τους πακέτα αλλά δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα στα επίσημα repositories. Μπορείς να βρεις τέτοια repositories ψάχνοντας στο web για σχετικές λέξεις-κλειδιά και μπορείς να τα περάσεις στην εφαρμογή αυτόματης λήψης/εγκατάστασης πακέτων όπως περιγράφεται στις οδηγίες παραμετροποίησής της. Θέλει όμως προσοχή γιατί δεν είναι πάντα προσεγμένα και καλά δοκιμασμένα τα ανεπίσημα πακέτα.

 

Αν για μια εφαρμογή δεν υπάρχει πακέτο για τη διανομή σου, ο "standard" τρόπος είναι να κατεβάζεις τον source code της και να την κάνεις compile ο ίδιος, όμως οι πακεταρισμένες εφαρμογές για τις γνωστές διανομές είναι πολλές χιλιάδες.

 

[...]

 

Τέλος υπάρχουν μερικές βρωμιάρικες εφαρμογές όπως ο realplayer, οι οποίες διανέμονται μόνο σε binaries και συνοδεύονται από κάποιον γενικό installer, περίπου όπως οι εφαρμογές των windows. Επειδή ούτε ο τρόπος λειτουργίας του installer ούτε η διαδικασία εγκατάστασής τους είναι δεδομένα, θα πρέπει πάντα να διαβάζεις τις επίσημες οδηγίες εγκατάστασης που σίγουρα υπάρχουν εκεί από όπου κατέβασες την εκάστοτε εφαρμογή.

 

Επισημάνσεις/Tips:

 

- Πάντα να προτιμάς να εγκαθιστάς εφαρμογές από πακέτα, μιας και έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να τις απεγκαθιστάς και να τις αναβαθμίζεις σε τελευταίες εκδόσεις αυτόματα.

 

- Η μεγαλύτερη συλλογή opensource εφαρμογών βρίσκεται στο SourceForge

 

- Όσο ανόητο και αν σου φανεί, μάθε να χρησιμοποιείς αποτελεσματικά μια μηχανή αναζήτησης web. Δεν είναι τόσο αυτονόητο όσο φαίνεται, οι μηχανές αναζήτησης έχουν ισχυρές δυνατότητες φιλτραρίσματος που σου επιτρέπουν να απομονώσεις σημαντικά τα σχετικά αποτελέσματα. Δες για παράδειγμα τις οδηγίες χρήσης του google. Σε κάθε ευκαιρία ψάχνε οτιδήποτε σου προκαλεί αμφιβολίες, όπως για παράδειγμα οι λέξεις που υπογράμμισα με bold στο post. Για τη θεωρία είναι καλή τακτική να κοιτάζεις πρώτα στην WikiPedia μιας και καλύπτει ικανοποιητικά σχεδόν τα πάντα. Όταν αποκτήσεις μια γενική ιδέα, δες και την man/info page της εφαρμογής (info όνομα εφαρμογής ή τεχνολογίας ή man όνομα εφαρμογής ή τεχνολογίας).

 

[...]

 

Μερικά χρήσιμα free books:

 

- http://tldp.org/LDP/intro-linux/intro-linux.pdf

- http://www.slackbook.org/html/book.html

- http://linux-newbie.dotsrc.org/

- http://www.ellak.gr/pub/OpenGuides/Debian/debianguide.pdf

 

Μην ξεχάσεις και το επίσημο documentation της διανομής σου, σίγουρα θα υπάρχει σε εμφανές σημείο του site της.

 

Καλή αρχή!

10 characters

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

για να κανεις install win παιχνιδια ειναι το wine και το playonlinux

και εγω μολις αρχισα δυσκολευτικα εδω

εχει ενα οδηγο πολυ καλο ο gegas για το πως να κανεις install τα win παιχνιδια

odigos

 

για προγραματα εχει παρα πολλα το package σου (synaptic δεν ξερω εαν ειναι ετσι στο kubuntu )

καποια ειναι πολυ καλυτερα απο τα εμπορικα

k3b ( το nero )

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...