Προς το περιεχόμενο

Τι είναι η Υποστήριξη Raid που είδα σε έναν δίσκο ?

Dimitris_il_mix

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είδα δύο δίσκους 750gb στο πλαίσιο και η μονη τους διαφορά είναι οτι ο seagate έχει

Υποστήριξη Raid ! Να τον προτιμήσω ??

http://www.plaisio.gr/ProductCompare.aspx?Catalog=20&Products=1289128,1269046

Τι ακριβώς είναι η Υποστήριξη Raid ?? Διάβασα κάπου στο forum περί ασφάλειας δίσκου και ανακατεύουν μέσα Raid 1 ! Τι ακριβώς είναι αυτό??

Δημοσ.

Για RAID0/RAID1 θες το λιγότερο 2 δίσκους.

Για διαφορετικές συστοιχίες θες 3+.

Για ασφάλεια πας σε RAID1 (Mirroring). Για ταχύτητα σε RAID0 (Striping).

Δημοσ.
Και πως πρακτικά χρησιποποιείται η δυνατότητα Raid για την ασφάλεια μου ?? Πρέπει να έχω δύο δίσκους?

...το "ασφάλεια" σημαίνει ότι με RAID-1 (πλΕρώνοντας δλδ ΔΥΟ δίσκους), έχεις αυτόματα backup των πάντων που κουβαλάει ο ένας δίσκος (άρα και περισσότερη cpu usage σε real time, εδώ που τα λέμε), κι αν φλιπάρει ο ένας χέστηκες, διότι έχεις το backup.

That's what "ασφάλεια" means, και δεν καλύπτει τους δίσκους από πλήρες βραχυκύκλωμα του πισιού, πυρκαγιά, σεισμό, τσουνάμι, την Έφη Σαρρή, και τους μετεωρίτες

(Stripping)

Stripping

Striping

zdcttgnfrfr9yutb3en7r9m.gif

Δημοσ.
...το "ασφάλεια" σημαίνει ότι με RAID-1 (πλΕρώνοντας δλδ ΔΥΟ δίσκους), έχεις αυτόματα backup των πάντων που κουβαλάει ο ένας δίσκος (άρα και περισσότερη cpu usage σε real time, εδώ που τα λέμε), κι αν φλιπάρει ο ένας χέστηκες, διότι έχεις το backup.

That's what "ασφάλεια" means, και δεν καλύπτει τους δίσκους από πλήρες βραχυκύκλωμα του πισιού, πυρκαγιά, σεισμό, τσουνάμι, την Έφη Σαρρή, και τους μετεωρίτες

χαχαχαχα :lol: ! πιο πολύ με τρομάζει η έφη σαρρή και οι μετεωρίτες :lol: !!!

Δηλαδή "χαραμίζω" εναν δίσκο έτσι ε ?? Δηλαδή θα έχω δύο δίσκους αλλά ουσιαστικά θα είναι ένας + ένας backup ίδιος ε ??

Δημοσ.
πιο πολύ με τρομάζει η έφη σαρρή και οι μετεωρίτες

...εμένα πάλι, οι μετεωρίτες, καθόλου...

Δηλαδή "χαραμίζω" εναν δίσκο έτσι ε ?? Δηλαδή θα έχω δύο δίσκους αλλά ουσιαστικά θα είναι ένας + ένας backup ίδιος ε ??

yeap

Δημοσ.
Για RAID0/RAID1 θες το λιγότερο 2 δίσκους.

Για διαφορετικές συστοιχίες θες 3+.

Για ασφάλεια πας σε RAID1 (Mirroring). Για ταχύτητα σε RAID0 (Striping).

Επειδη δεν εχω ξαναβαλλει ποτε 2 δισκους και ειμαι ασχετος σε αυτο...

για επιδοσεις δηλαδη πας στο δευτερο??αν εχω εναν WD Black και θελω να βαλω ενα δευτερο σε τι raid θα τον βαλλω εφοσον θελω επιδοσεις??...το αν θα ειναι RAid0 ή raid1 το καθοριζεις αλλαζοντας κατι στο μεσα στο κουτι ή μεσα απο τον υπολογιστητο καθοριζεις??..(το ειπα καπως μπακαλιστικα ελπιζω να καταλαβατε τι εννοω)

ΥΓ1 : πως βλεπω ποσοι σκληροι μπορουν να μπουν στον υπολογιστη μου??θα κοιταξω τη μητρικη?

ΥΓ2 : οταν θα αποθηκευω κατι δηλαδη θα μου ζηταει να επιλεξω αν θα θελω να αποθηκευτει στον δισκο 1 και στο δισκο 2 και οταν θα πηγαινω ''Ο υπολογιστης μου''

θα βλεπω 2 δισκους εκει??η θα τους αντιμετωπιζει το συστημα σαν ενας?

Δημοσ.

RAID-0

Το ορίζεις από BIOS είτε από RAID πρόγραμμα που υπάρχει για τον controller σου (μέσω windows)

ΥΓ 1 : Eίτε την μητρική, είτε ακόμα καλύτερα manual της

ΥΓ 2 : Θα φαίνεται σαν ένας - δε θα "επιλέγεις" τίποτε

Φρόντισε να είναι ολόιδιοι οι δίσκοι

Δημοσ.

αν εχεις δηλαδη 2 δισκους 7200 rpm ο καθενας τοτε θα εχεις συνολικα 14400 rpm??

ποια ειναι η ποιο ευκολη διαδικασια μεσω του bios ή με controller?

Δημοσ.
αν εχεις δηλαδη 2 δισκους 7200 rpm ο καθενας τοτε θα εχεις συνολικα 14400 rpm??

ποια ειναι η ποιο ευκολη διαδικασια μεσω του bios ή με controller?

Δεν είναι οι στροφές κινητήρων (RPM) που αυξάνουνε, απλά μειώνεται αρκετά ο χρόνος γραφής/ανάγνωσης ενός αρχείου. Αν πχ χρειάζονται 10 sec για να γραφτεί ένα σε ένα δίσκο, σπασμένο στη μέση και γραφόμενο το κάθε κομμάτι ταυτόχρονα στον κάθε δίσκο μειώνει κατά πολύ τον συνολικό χρόνο που χρειάζεται. Σα να χρειάζεται να φτιάξεις και να τηγανίσεις ένα κιλό κεφτέδες πολύ γρήγορα, και δίνεις του γείτονα το μισό κιλό κιμά να τους φτιάξει/τηγανίσει για 'σενα, για να τελειώσει πιο γρήγορα η δουλειά.

Δεν υπάρχει θέμα "ευκολότερης διαδικασίας". Και "ο controller" είναι το τσιπάκι που είναι υπεύθυνο για τους δίσκους. Το πιο πιθανό θα είναι, αν μιλάμε για controller ενσωματωμένο στη μητρική, να χρειάζεται να πατήσεις κάποιο πλήκτρο (αναφέρεται στο manual της ποιό, ή το λέει σε κάποια φάση και στην οθόνη σου, όταν μπουτάρει ο υπολογιστής, μόλις περάσει τις βασικές συσκευές και φτάσει στον RAID controller), και να μπεις σε περιβάλλον που θα μπορείς να κάνεις διάφορα με τους δίσκους, όπως να σετάρεις μια RAID συστοιχία και μετά να εγκαταστήσεις και windows σε αυτούς αν θες, ή να τους έχεις σαν "έναν" γρήγορο δίσκο-αποθήκη. Αν δεν μιλάμε για controller της μητρικής, αλλά κάποιον που βρίσκεται πάνω σε σχετική PCI card που έχεις πάρει κι έχεις βάλει γι' αυτό τον σκοπό, υπάρχει η περίπτωση να μην έχει δικό της BIOS αυτή η κάρτα, και το μόνο RAID που να μπορείς να φτιάξεις να είναι για δίσκο-αποθήκη. Οπότε το κάνεις αυτό μέσα από τα windows, με σχετικό πρόγραμμα που δίνει ο κατασκευαστής της κάρτας.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...