Προς το περιεχόμενο

Αποδυναμωση hardware με την παροδο του χρονου...

Γιάννης Platano

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχω μια απορια που δικαολογηστε την μου σαν ασχετος απο hardware που ειμαι....

Ας υποθεσουμε οτι εχουμε μια συνθεση υπολογιστη και εγκαθιστουμε ενα λειτουργικο και ενα συνολο προγραμματων. Αναποφευκτα σχεδον παντα λογω πολλως παραμετρων η αποδοτικοτητα του υπολογιστη πεφτει.

Ας κανουμε την υποθεση οτι μετα απο 2-3 χρονια οτι κανουμε format και ακριβως στην ιδια συνθεση περναμε ακριβως τα ιδια προγραμματα .

Το συστημα θα ειναι τοσο γρηγορο οσο την πρωτη φορα ή θα ειναι πιο αργο λογο χρονου εργασιας που εχει μεσολαβησει για τα υλικα του ?

Ευχαριστω.

Δημοσ.

Όχι δεν θα είναι ποιο αργό λόγο χρόνου εργασίας του υλικού. Αν το σύστημα είναι ποιο αργό υπεύθυνο είναι το software (και του λειτουργικό μέσα) ή κάποιο προβληματικό hardware.

Δημοσ.

Nα δωσω και την αφορμη της ερωτησης μου.Εχω στην δουλεια ενα pc 5 ετιας P4 στα 3 με 2 γιγα μνημη. Του εβαλα πριν 3 χρονια vista και πηγαινε αρκετα καλα....Προ ημερων εκανα format και ξαναπερασα vista αλλα το Pc δεν ηταν τοσο γρηγορο οσο στην αρχη .

Περασα τα 7 και παει πολυ καλυτερα παρολο που ο δεικτης αξιολογησης που δινουν τα windows στα 7 ειναι πιο μικρος απο το εδιναν στα vista. Φυσικα δεν ξερω ποσο αξιοπιστος ειναι αυτος μιας και στην πρσξη ειναι διαφορετικα τα πραγματα.

Δημοσ.

Οπως τα λέει ο εξάρχεια.

Αν όμως βάλεις τις τελευταίες εκδόσεις κάποιων προγραμμάτων, είναι πολύ πιθανό να έχουν πιο μεγάλες απαιτήσεις.

Καμμία σχέση για παράδειγμα οι εκδόσεις 6-7 του Nero με τις επόμενες. Εγώ προσωπικά παρόλο που έχω δυπύρηνο και 4gb μνήμη ακόμη χρησιμοποιώ την έκδοση 7 επειδή είναι πιο γρήγορη. Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλα τα προγράμματα.

Δημοσ.
Οπως τα λέει ο εξάρχεια.

Αν όμως βάλεις τις τελευταίες εκδόσεις κάποιων προγραμμάτων, είναι πολύ πιθανό να έχουν πιο μεγάλες απαιτήσεις.

Καμμία σχέση για παράδειγμα οι εκδόσεις 6-7 του Nero με τις επόμενες. Εγώ προσωπικά παρόλο που έχω δυπύρηνο και 4gb μνήμη ακόμη χρησιμοποιώ την έκδοση 7 επειδή είναι πιο γρήγορη. Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλα τα προγράμματα.

Αυτο ειναι αυτονοητο και παραλειψη μου που δεν εγραψα ιδια προγραμματα ιδων εκδοσεων.

Παρολα αυτα αυτη την εντυπωση μου εδωσε το τελευταιο format.

Δημοσ.

Είχες βάλεις την ίδια έκδοση των Vista? Γιατί άλλες απαιτήσεις έχει η έκδοση Home και άλλες η Premium-Business-Ultimate.

Σε γενικές γραμμές όμως τα vista είναι πολύ αργά σε παλιούς υπολογιστές.

Δημοσ.
Είχες βάλεις την ίδια έκδοση των Vista? Γιατί άλλες απαιτήσεις έχει η έκδοση Home και άλλες η Premium-Business-Ultimate.

Σε γενικές γραμμές όμως τα vista είναι πολύ αργά σε παλιούς υπολογιστές.

Ναι εννοειται οτι εβαλα ιδια εκδοση (Home premium).

Το ξερω οτι ειναι πιο ενεργοβορα τα vista . Δουλευαν σπιτι καλα αλλα ειχα και εχω 4πυρηνο επεξεργαστη και 2 γιγα μνημη.

Δημοσ.
Γιάννη Platano, θυμάσαι πώς πήγαινε το λειτουργικό 3 χρόνια πριν ώστε να είσαι σε θέση να συγκρίνεις την απόκριση του συστήματος;

Δεν ειναι και τοσο δυσκολο να εχεις μια γενικη εντυπωση στο μυαλο σου και να την συγκρινεις με αυτη που σου δημιουργειται μετα απο 3 χρονια...

Δημοσ.

Δεν αμφιβάλω.. το θέμα είναι άλλο: είναι τόσο μεγάλη η διαφορά ώστε να είσαι σε θέση να την αντιληφθείς μετά από τόσο καιρό;

Θα συμφωνούσα πάντως με τους προλαλήσαντες, θέμα software είναι κατά τη γνώμη μου.

Εκτός κι αν συντρέχουν λόγοι όπως throttling (λόγω υπερυψηλής θερμοκρασίας) κλπ..

Δημοσ.
Δεν ειναι και τοσο δυσκολο να εχεις μια γενικη εντυπωση στο μυαλο σου και να την συγκρινεις με αυτη που σου δημιουργειται μετα απο 3 χρονια...

3 χρόνια είναι πολλά! Συνήθως όσον αφορά την ταχύτητα του λειτουργικού μας μένει η τελευταία εντύπωση απο το pc που δουλεύουμε πιο συχνά.

Τώρα αν με ρωτήσεις για την ταχύτητα των windows 2000 ή των 98 που είχα παλιότερα δεν θα μπορώ να τα συγκρίνω με τα σημερινά δεδομένα.

Η γενική μου εικόνα πάντως για τα vista, είναι οτι σε pc σαν και αυτό που αναφέρεις δεν τρέχουν και ιδιαίτερα γρήγορα (να μην πω οτι σέρνονται) συγκριτικά με τα xp στο ίδιο hardware.

Για να τρέχει καλύτερα το λειτουργικό μπορείς να αφαιρέσεις τα οπτικά εφέ των vista:

Δεξί κλίκ στο Υπολογιστής μου->Ιδιότητες->Για προχωρημένους->Επιδόσεις->Οπτικά εφέ -> προσαρμογή για βέλτιστη απόδοση.

Επίσης το firewall των vista αλλά και το windows defender καθυστερούν πολύ το σύστημα και μπορούν να απενεργοποιηθούν και να αντικατασταθούν απο άλλα προγράμματα.

Δημοσ.

Οι υπολογιστες λειτουργουν παλμικα και οχι μηχανικα για να εχουν απωλειες με τη παροδο του χρονου φιλε μου

Δημοσ.

Καθηγητής στο πανεπιστήμιο, μας είχε πει οτι όντως τα τσιπς με την παροδο του χρόνου αρχίζουν και αργοπεθαίνουν ή κοινώς λειτουργούν σε χαμηλότερες ταχύτητες.

Αν θυμάμαι καλά ο χρόνος απροβλημάτιστης λειτούργίας είναι 5-6 χρόνια (πολύ χοντρικά προφανώς). Απο εκεί και πέρα υπάρχει πτώση της απόδοσης

Μπορεί να μην υπάρχει μηχανική καταπόνηση αλλά σιγά σιγα πυκνωτές αποφορτίζονται (όχι εντελώς προφανώς). Επίσης αλλάζει η αγωγιμότητα χαλκού και πυριτιου και σε συνδυασμό με τις

υψηλές θερμοκρασίες το ολοκληρωμένο εμφανίζει σημάδια "γήρανσης" :rolleyes:

Δημοσ.

Επισης οι σκληροι δισκοι εχουν μηχανικα μερη οποτε υπαρχει καταπονηση.

Οσον αφορα την εντυπωση, θα ελεγα μην αποκλειεις το ενδεχομενο η μνημη σου να σε απατα. Εχουμε δυστυχως ολοι οι ανθρωποι αυτο το "feature", τη δυνατοτητα να αυταπατωμαστε

Φυσικα παιζει και το ενδεχομενο κατι απλως να μην καθησε καλα στην τελευταια εγκατασταση και να καθυστερει το συστημα.

Ισως καποιο windows update σε συνδυασμο με καποια απο τις εφαρμογες να οφειλεται για τις καθυστερησεις? Η δεν κανεις windows update?

Συμφωνω για το defender. Αν δεν το αντικαταστησεις με αλλο anti malware (προτεινω malware bytes) τουλαχιστον βγαλε τη δυνατοτητα να σκαναρει σε real time.

Δες επισης τον οδηγο του black viper http://www.blackviper.com για οδηγιες βελτιστοποιησης των windows.

Δημοσ.
Καθηγητής στο πανεπιστήμιο, μας είχε πει οτι όντως τα τσιπς με την παροδο του χρόνου αρχίζουν και αργοπεθαίνουν ή κοινώς λειτουργούν σε χαμηλότερες ταχύτητες.

Αν θυμάμαι καλά ο χρόνος απροβλημάτιστης λειτούργίας είναι 5-6 χρόνια (πολύ χοντρικά προφανώς). Απο εκεί και πέρα υπάρχει πτώση της απόδοσης

Μπορεί να μην υπάρχει μηχανική καταπόνηση αλλά σιγά σιγα πυκνωτές αποφορτίζονται (όχι εντελώς προφανώς). Επίσης αλλάζει η αγωγιμότητα χαλκού και πυριτιου και σε συνδυασμό με τις

υψηλές θερμοκρασίες το ολοκληρωμένο εμφανίζει σημάδια "γήρανσης" :rolleyes:

Επισης οι σκληροι δισκοι εχουν μηχανικα μερη οποτε υπαρχει καταπονηση.

Οσον αφορα την εντυπωση, θα ελεγα μην αποκλειεις το ενδεχομενο η μνημη σου να σε απατα. Εχουμε δυστυχως ολοι οι ανθρωποι αυτο το "feature", τη δυνατοτητα να αυταπατωμαστε

Φυσικα παιζει και το ενδεχομενο κατι απλως να μην καθησε καλα στην τελευταια εγκατασταση και να καθυστερει το συστημα.

Ισως καποιο windows update σε συνδυασμο με καποια απο τις εφαρμογες να οφειλεται για τις καθυστερησεις? Η δεν κανεις windows update?

Συμφωνω για το defender. Αν δεν το αντικαταστησεις με αλλο anti malware (προτεινω malware bytes) τουλαχιστον βγαλε τη δυνατοτητα να σκαναρει σε real time.

Δες επισης τον οδηγο του black viper http://www.blackviper.com για οδηγιες βελτιστοποιησης των windows.

Σας ευχαριστω...Δεν αποκλειεται να με απατα και η μνημη μου αλλα εγινε μια καλη κουβεντα νομιζω...

Update παντα κανω στο λειτουργικο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...