Προς το περιεχόμενο

Home Server με χρήση κατά 99% για αρχεία

alexzzz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μου έχει μπει η ιδέα τις τελευταίες μέρες να κάνω έναν μικρό server στο σπίτι ο οποίος σχεδόν κατά αποκλειστικότητα θα χρησιμεύει για file server με τα raid του και τα back up του (να πω ότι σκεφτόμουν για drobo αλλά με τα review που διάβασα το απέκλεισα).

Να ξεκινήσω με το λειτουργικό που ίσος περιορίσει λίγο το hardware. Υπάρχουν σκέψεις για windows home server που είδα κάποια βίΔεα και μου άρεσε το αποτέλεσμα αλλά και για Ubuntu server που δεν έχω ιδέα πως και τι να κάνω αλλά θα το παλέψουμε.

Το βασικά για μένα είναι:

1. Raid 1 (mirroring) στον/στους δίσκους με τα αρχεία. Δεν θέλω 3,5,7,ρίζα 12 raid, δεν θέλω να μπερδευτώ, απλό και αργό raid 1

2. Πρόσβαση και από το internet.

3. 24/7 λειτουργία του γιατί θα μπει σε χώρο που δεν βολεύουν οι πολλές βόλτες (εδώ μπορώ να κάνω και έναν περιορισμό... ας τον ανοιγοκλείνω)

4. Δυνατότητα πολλών δίσκων (ξεκινάμε με 2χ 1tb, 2x 500gb και αν πάει καλά θα μπούνε το λιγότερο άλλοι 2χ κάτι)

Αρχικά σκεφτόμουν για έναν atom επεξεργαστή για οικονομία ρεύματος αλλά οι μητρικές του είναι ολίγον τι κουτσουρεμένες και οι λίγο καλύτερες ακριβαίνουν αρκετά.

Βασικά θέλω μια μητρική με αρκετές sata (η προσθήκη pci κάρτας με sata είναι λύση; δεν ξέρω) και έναν μη ενεργοβορο επεξεργαστή. Δεν έχω θέμα αν είναι celeron ή όχι, αν είναι amd ή intel κτλ.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι έχω ασύρματο δίκτυο στο σπίτι και πολύ φοβάμαι ότι το όλο σχέδιο θα σέρνεται απελπιστικά. Οπότε δεν ξέρω αν με συμφέρει να το δούμε ασύρματα ή τουλάχιστον μέχρι τον router ενσύρματα.

Κάτι ακόμα που δεν ξέρω αν σχετίζεται με το hardware ή το software είναι ότι αν είναι 24/7 ανοιχτός τις ώρες που δεν έχει θα δουλειά να κάνει να κλείνουν οι δίσκοι (ελλιπής η ορολογία μου, το ξέρω)

Τέλος επειδή δεν είχα ποτέ server δεν ξέρω τι απαιτήσεις έχει ένας file server από ram και τροφοδοτικό, όπως και αν μου διαφεύγει κάτι.

Μεγάλο ποστ και λίγο μπερδεμένο, το ξέρω αλλά πιστεύω να βγάλουμε άκρη :-)

Δημοσ.

Ένα κομματάκι θα σχολιάσω μόνο.

[...]

(a) Ένα άλλο θέμα είναι ότι έχω ασύρματο δίκτυο στο σπίτι και πολύ φοβάμαι ότι το όλο σχέδιο θα σέρνεται απελπιστικά. Οπότε δεν ξέρω αν με συμφέρει να το δούμε ασύρματα ή τουλάχιστον μέχρι τον router ενσύρματα.

(B)Κάτι ακόμα που δεν ξέρω αν σχετίζεται με το hardware ή το software είναι ότι αν είναι 24/7 ανοιχτός τις ώρες που δεν έχει θα δουλειά να κάνει να κλείνουν οι δίσκοι (ελλιπής η ορολογία μου, το ξέρω)

[...]

(a) Θα σέρνεται αλλά δεν ξέρω πόσο σε πειράζει μπρος στο πανικό των καλωδίων. Με 802.11g συνήθως βλέπω ~1-1.5MB/s. Και δε μιλάω για «διπλό» wifi (file server <--wifi--> router <--wifi--> pc) αλλά για file server που είναι συνδεδεμένος ενσύρματα στο router (δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αν παίζει ρόλο). WPA/WPA2 encryption αν έχει κάποια σημασία.

(B) Μπορείς να ορίσεις απ το λειτουργικό μετά από πόση ώρα idle θα πέφτουν sleep οι HDD.

Δημοσ.
Ένα κομματάκι θα σχολιάσω μόνο.

(a) Θα σέρνεται αλλά δεν ξέρω πόσο σε πειράζει μπρος στο πανικό των καλωδίων. Με 802.11g συνήθως βλέπω ~1-1.5MB/s. Και δε μιλάω για «διπλό» wifi (file server <--wifi--> router <--wifi--> pc) αλλά για file server που είναι συνδεδεμένος ενσύρματα στο router (δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αν παίζει ρόλο). WPA/WPA2 encryption αν έχει κάποια σημασία.

(B) Μπορείς να ορίσεις απ το λειτουργικό μετά από πόση ώρα idle θα πέφτουν sleep οι HDD.

a) και τώρα κάτι τέτοιο βλέπω από το ένα στο άλλο pc (και είναι 4 ζωή να'χουν)... δεν είναι καλό αλλά τέσπα...

B) ωραία... ευχαριστώ

Δημοσ.
Ξέχνα τα όλα...

http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/windowshomeserver/default.mspx

pm me για λεπτομέρειες.

O/H grimpr έχει ξεπεράσει το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο αποθηκευμένων προσωπικών μηνυμάτων και δε μπορεί να δεχθεί νέα μηνύματα μέχρι να διαγράψει μερικά.

:P:p:p

Δημοσ.

για linux fileserver

http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=88599

τώρα η λύση windows μάπα μου φαίνεται δεδομένου ότι fileservers με samba έχουν αποδιχτεί πιο γρήγοροι απο native windows ακόμη και με windows pc clients.

επιπλέον με LVM μπορείς να αυξάνεις χωρητικότητα του server

μπορείς επίσης να έχεις καλύτερο integration με vsftp / apache

αν θέλεις επιπλέον έχεις και την δυνατότητα να μετατρέψεις τον fileserver σε media server με mythtv

Δημοσ.

@sip03ds: Απλά απορία. Απ τη στιγμή που η ταχύτητα θα περιορίζεται από WiFi ή από 100άρι δίκτυο, πόσο πιο γρήγορο θα ναι το linux σε σχέση με τα windows; Υπάρχει κανα πρόχειρο συγκριτικό; Μιλάμε πάντα για home usage.

Δημοσ.

Στην ειδίκευση μου έπεσες χε χε χε! Φίλε μου τα Windows Home Server είναι ένα σταθερότατο λειτουργικό, με παλιό όμως interface (Server 2003), το οποίο είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις. Στήνεται πανεύκολα, δημιουργεί Software Raid συστοιχίες σκληρών δίσκων οι οποίες σου δίνουν τη δυνατότητα να αφαιρείς, προσθέτεις σκληρούς δισκους αναβαθμίζοντας τη χωρητικότητα του Server σου. Είναι πανάλαφρο, εύκολα κάνεις εξαιρετική δουλειά και με ATOM αλλά εγώ θα πρότεινα, όπως έχω κάνει εγώ, να χρησιμοποιήσεις κάποιον χαμηλού watt διπύρηνο της AMD για να τα έχεις όλα.

Τώρα να στήσεις ένα απλό file server αλλά και κατεβαστήρι ταυτόχρονα το κάνεις άνετα και πανεύκολα και με όποια έκδοση Linux θες. Αλλά το μεγάλο πλεονέκτημα των Windows Home Server είναι το απλό αλλά χρηστικό interface ή πρόσβαση σε αυτό εύκολα από όποιο PC στο σπίτι σου θες και βέβαια το software raid του που είναι εξαιρετικό. Μειονέκτημα του βέβαια το κόστος, περί τα 100 ευρώ.

Και βέβαια για τέτοιες δουλειές στήσε ένα Gigabit δίκτυο για να έχει ς και μεγάλες ταχύτητες σε πήγαινε έλα δεδομένων.

Δημοσ.
γιατι δεν κοιτας για κανενα NAS για να μην μπλεκεις με κανονικο pc?

Αυτή ήταν η αρχική μου σκέψη αλλά αφού αναφέρει ότι θα θέλει να προσθέτει (πολλούς) δίσκους στο μέλλον, πιθανόν το κόστος να είναι αρκετά αυξημένο.

Δημοσ.
Στην ειδίκευση μου έπεσες χε χε χε! Φίλε μου τα Windows Home Server είναι ένα σταθερότατο λειτουργικό, με παλιό όμως interface (Server 2003), το οποίο είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις. Στήνεται πανεύκολα, δημιουργεί Software Raid συστοιχίες σκληρών δίσκων οι οποίες σου δίνουν τη δυνατότητα να αφαιρείς, προσθέτεις σκληρούς δισκους αναβαθμίζοντας τη χωρητικότητα του Server σου. Είναι πανάλαφρο, εύκολα κάνεις εξαιρετική δουλειά και με ATOM αλλά εγώ θα πρότεινα, όπως έχω κάνει εγώ, να χρησιμοποιήσεις κάποιον χαμηλού watt διπύρηνο της AMD για να τα έχεις όλα.

Τώρα να στήσεις ένα απλό file server αλλά και κατεβαστήρι ταυτόχρονα το κάνεις άνετα και πανεύκολα και με όποια έκδοση Linux θες. Αλλά το μεγάλο πλεονέκτημα των Windows Home Server είναι το απλό αλλά χρηστικό interface ή πρόσβαση σε αυτό εύκολα από όποιο PC στο σπίτι σου θες και βέβαια το software raid του που είναι εξαιρετικό. Μειονέκτημα του βέβαια το κόστος, περί τα 100 ευρώ.

τα 100ε δεν είναι το θέμα... η δουλειά μας να γίνει. και από πριν διάβαζα καλά λόγια για τα whs και τώρα ο grimp και εσύ το προτείνετε... σίγουρα θα το δοκιμάσω με ένα παρτάλι μηχάνημα που έχω εδώ

@sip03ds ευχαριστώ αλλά η απορία του αντον είναι σωστή... σε νεκρό δίκτυο θα φαίνεται η διαφορά;

γιατι δεν κοιτας για κανενα NAS για να μην μπλεκεις με κανονικο pc?

για την ασφάλεια, το κόστος και την εύκολη αναβάθμιση...

Δημοσ.
@sip03ds: Απλά απορία. Απ τη στιγμή που η ταχύτητα θα περιορίζεται από WiFi ή από 100άρι δίκτυο, πόσο πιο γρήγορο θα ναι το linux σε σχέση με τα windows; Υπάρχει κανα πρόχειρο συγκριτικό; Μιλάμε πάντα για home usage.

http://www.kegel.com/nt-linux-benchmarks.html

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 13:17 ----------

Το bottleneck στην μεταφορά είναι οι σκληροί δίσκοι και όχι το μέσο:

throughpout θα έχεις ~5 Mbyte /s = 5x8 = 48 Mbits << 100 Mbps του Ethernet

Όταν μιλάμε για file server είναι απαγορευτικό να είναι σε wifi, εδώ οι παραγωγικοί enterprise fileservers και έχουν 2 με 4 Gigabit (2 για aggregation kαι 2 backup ή 1 και 1 backup), το wifi που είναι και shared μέσο κρίνεται άχρηστο για τέτοια χρήση.

ΒTW για τα windows θα χρειαστείς μόνο 100Euro για το λειτουργικό + extra κόστος για οτιδήποτε άλλο software, άρα το λειτουργικό θα κοστίσει όσο περίπου ένας δίσκος 1TB, γιατί να μην χρησιμοποιήσεις linux και να μείωσεις το λειτουργικό κόστος;

Δημοσ.
Όταν μιλάμε για file server είναι απαγορευτικό να είναι σε wifi, εδώ οι παραγωγικοί enterprise fileservers και έχουν 2 με 4 Gigabit (2 για aggregation kαι 2 backup ή 1 και 1 backup), το wifi που είναι και shared μέσο κρίνεται άχρηστο για τέτοια χρήση.

συμφωνώ ... αλλά ας όψεται η ριμάδα η ανάγκη...

• Moderators
Δημοσ.

Για τί χρηση το θες το δικτυο alexzzzzzzz?

Αν ειναι απλα για θεαση ξερω γω ταινιων ή για storage βασεων δεδομενων και ανακληση τους απο τα pc, ειναι οκ το ασυρματο.

Αν σκοπευεις ομως να μεταφερεις δεδομενα, ΔΕΝ ειναι οκ. Μαλιστα, ουτε καν το 100ρι LAN ειναι οκ σε αυτη τη περιπτωση, καθως θα σε περιοριζει στα ~11MB/s.

Ως πρωην LANόβιος με 100ρι LAN μιλαω. Δεν αντεξα πανω απο 2-3 μηνες και αμεσως γυρισα σε 1000ρι. Αλλωστε ενα απλο 1000ρι switch δεν κοστιζει πανω απο 40-50ευρω, ενω ολα τα καλωδια πλεον ειναι Cat5e.

Εμενα το δικτυο εχει ως εξης:

Server PC με 4x640GB HDDs συνδεμενο σε Switch 1000ρι.

Στα 2 PC που θελω να εχω ταχυτητα στις μεταφορες, ειναι συνδεμενα και αυτα πανω στο 1000ρι switch.

Απο κει και περα, πηγαινει ενα καλωδιο απο το Router στο Switch (για να εχουν ολα ιντερνετ), ενω στα άλλα 2 PC που δε θελω ταχυτητα και βρισκονται και αρκετα μακρια απο το Server, τα εχω συνδεσει στο ενσωματωμενο 100ρι Switch του Router.

Και τα 2 netbooks που κυκλοφορανε ελευθερα στο σπιτι, συνδεονται και αυτα στο ολο δικτυο μεσω ασυρματου.

Απο λειτουργικα στο Server να πω οτι ειχα με τη σειρα:

Windows XP Pro: Ενταξει, για τυπικη κοινη χρηση αρχειων και συσκευων μια χαρα ηταν. Τοτε βεβαια ειχα και πολυ πιο αδυναμο hardware στο Server..

Windows Server 2003: Παρα μα παρα πολλες επιλογες, αλλα ειχε καταντησει σπαστικο το interface και η μη δυνατοτητα εγκαταστασης καποιων προγραμματων. Απο τη στιγμη που αρχισα να χρησιμοποιω για ιντερνετακι το σερβερ (αφου καταλαβα οτι καιει πολυ λιγοτερο ρευμα απο το άλλο PC που ειχα για παιχνιδια (και ιντερνετ)), ηταν σπαστικο να μη μπορεις να εγκαταστησεις μερικα προγραμματα, και να δουλευεις σε interface 15ετιας..

Windows Seven: Μια απο τα ιδια με τα XP. Πολυ καλα στη χρηση, eye candy και τα ρεστα, αλλα λιγοτερες επιλογες. Τις βασικες τις καλυπταν ομως.

Καπου εκει ηρθαν 2 ξαφνικες "επιθεσεις" σε PC φιλων. Μεσα σε μια εβδομαδα εκανα φορματ στα PC τους λογω των υπερβολικων και σπαστικων ιων/malware/spyware που ειχαν "τρυπωσει". Καπου εκει αρχισα να ψαχνομαι και στο θεμα της ασφαλειας...

...οποτε αυτη τη στιγμη ειμαι με Linux. Κανω ακριβως τις ιδιες δουλειες με τα windows, ενω παραλληλα γινεται επιτυχες sharing στα άλλα PC, τα οποια φορανε τα εξης λειτουργικα:

Windows 2000

Windows XP

Windows Vista 32bit

Windows 7 RC 64bit

Ubuntu Linux

Και μαλιστα το Linux μου φαινεται στη χειροτερη εξισου ελαφρυ με τα 7.

Να πω πως τα Windows Home Server πολυ λιγο τα δοκιμασα. Ωραιοι οι wizards και το απλο interface, αλλα κατι μου στραβωσε και εφαγαν σουτ μεσα σε 2-3 μερες... Δε ξερω...

Παμε στο θεμα hardware: Εξαρταται κυριως απο το τι θες να κανεις.

Εγω επειδη ηθελα να δουλευω πανω στο server και οχι απλα "να υπαρχει", πηρα εναν Athlonάκο διπυρηνο στα 2,6 με 45W TDP (energy efficient), καθως και μητρικη με onboard graphics/sound/gigabit lan και 6 θυρες Sata.

Αρχικα ειχα 2GB ram, με τη χρηση που γινοταν ομως στα Windows 7 φοβηθηκα και πηρα άλλα 2.

Το τροφοδοτικο μου ειναι ενα απλο πλην τιμιο HEC 385W.

Εχω βαλει αμπερομετρα να μετραν τη καταναλωση του PCιου σε καθε γραμμη. Συνολικα σε idle (99% του uptime) και με τους μη χρησιμοποιουμενος δισκους σε αδρανεια καιει κατι λιγοτερο απο 45W καθαρα. Σε full load με ολους τους δισκους ενεργους, κατι παραπανω απο 130W.

Φυσικα δεν ειναι σαν Atom, αλλα και η αποδοση ειναι ΠΟΛΥ ανωτερη ενος Atom.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...