soma_g4 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 καλησπέρα σε όλους έχω ένα πρόβλημα που με απασχολεί τον τελευταίο καιρό και ψάχνω ένα άτομο που να μπορεί να βοηθήσει. ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ έχω ένα path πχ \\κώστας\my videos 2009\ αυτό το path θέλω να το βλέπουν οι υπόλοιπoi υπολογιστές του lan αλλα να μην μπορούνε να αντιγράψουνε τίποτα. ένας φίλος μου έχει κάνει ένα προσαρμοσμένο media player (σε VB) που δεν έχει ούτε δεξί κλικ παρα μονο τα βασικά κουμπιά start stop. την εφαρμογή αυτήν την καλούσαμε με συντομεύσεις (που μετατρέπαμε σε .exe) έτσι ώστε ο χρηστης να έχει πλήρη αγνοια που βρίσκετε το αρχείο που τρέχει. ο τρόπος αυτός όμως είναι απίστευτα χρονοβόρος. μπορεί κάποιος να μου κάνει μια εφαρμογή (προσαρμοσμένο explorer ή κάτι άλλο) που να μην έχει :δεξί κλικ,drag και drop, hotkeys (ctrl+c και ctrl+v), και να μην μπορεί να πάει το path μέχρι την ριζα (να βλέπει δηλαδή ως το "my videos 2009" και όχι πιο πίσω. επίσης όταν γίνει διπλό κλικ ή enter πάνω σε ένα αρχείο, να καλεί την εφαρμογή που ήδη έχω με το path του αρχείου (τον προσαρμοσμένο media player). αυτό το τελευταίο μπορεί να το προσαρμόσει και ο φίλος μου ή να τροποποιήσει την εφαρμογή ώστε να συνεργάζεται. (λειτουργικό πρόγραμμα Win ΧΡ προ 32bit) μπορεί κάποιος να βοηθήσει ? ξέρω πως δεν είναι κάτι απλό που με 2-3 γραμμές κώδικα θα γίνει, γι αυτό και εγώ δεν θα αφήσω τον προγραμματιστή παραπονεμένο. ο κόπος του δηλαδή δεν θα πάει χαμένος σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον κώστας
tespa_2002 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Μήπως μπορείς να το κάνεις με το security policy των XP? Επίσης, η Microsoft έχει ένα utility για να κάνεις setup PCs για internet cafe. Με αυτό το utility μπορείς (μεταξύ άλλων) να ορίσεις τα διακαιώματα των χρηστών με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Επί της ουσίας κάνει configure to security policy. Ρίξε μια ματιά...
soma_g4 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 ναι ακόμα με ενδιαφέρει. ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 17:52 ---------- ξέχασα να πω πως τα αρχεία βρίσκονται σε pc με λειτουργικό linux (samba)
Bspus Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Φανταζομαι καταλαβαινεις οτι με αυτο που ζητας δεν εμποδιζεις ουσιαστικα κανεναν να αντιγραψει τα αρχεια σου. Αφου μπορουν να τα δουν με οποιοδηποτε τροπο, εχουν read δικαιωματα στο συγκεκριμενο path, αρα μπορουν αμα ξερουν το path να πανε απο το start-run στο \\κώστας\my videos 2009\ και να τα παρουν. Δεν νομιζω οτι μπορεις να κανεις κατι γι αυτο. Ακομα και με τα exe που εφτιαχνες μπορουσαν να δουν με λιγο ψαξιμο απο που προερχεται το αρχειο, οπως και τωρα θα μπορουν. Βασιζεσαι απλως στην αγνοια τους. Οχι οτι ειναι ιδιαιτερο προβλημα βεβαια αν ολοι ειναι χρηστες περιορισμενων γνωσεων.
soma_g4 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 ακριβώς φιλε μου. αλλα ο τεχνικός που έστησε τον σάμπα server μου είπε πως με scan στο δίκτυο μπορούνε να βρούνε το \\κώστας αλλα όχι τους φακέλους που έχει παραμέσα. και είχε δίκιο. όταν δοκίμασα και εγώ δεν μπόρεσα να μπω πιο μέσα από το \\κώστας. οποτε το όνομα του φακέλου είναι και κάτι σαν password. να τονίσω πως δεν είμαι ιδιοφυΐα στους υπολογιστές αλλα και οι γνώσεις μου δεν είναι και περιορισμένες. εν κατακλείδι αποκρύπτοντας το path, είναι μια πολύ καλή λύση για εμενα, γνωρίζοντας ότι σε win χρ οι επιλογές που έχουμε για μια εύκολη λύση είναι σχεδόν μηδαμινές
C6WGMN Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Πολύ απλό με hard links. > root $ mkdir -m ug-rw+x test root $ cp /bin/echo test root $ ln test/echo echo root $ su user user $ ./echo hello world hello world user $ ./test/echo hello world hello world Αν δεν είναι επιθυμητό να μπορεί ο χρηστης να εκτελέσει το αρχείο που βρίσκετε στο φάκελο, αν φυσικά γνωρίζει που βρίσκετε, (τελευταία γραμμή στο παράδειγμα), τότε εκτελούμε επίσης: > root $ chmod 700 test
kagelos Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Φίλε σου έφτιαξα ένα απλό προγραμματάκι σε C# που του βάζεις ένα root path και δεν σε αφήνει να βγεις από αυτό. Επίσης του βάζεις το path από ένα .exe και το τρέχει όταν κάνει κάποιος διπλό κλικ σε ένα αρχείο. DemoProject.zip FileExplorer.zip
blashyrkh+ Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 C6WGMN αυτο ειναι bash δεν εχει να κανει με windows...
C6WGMN Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 C6WGMN αυτο ειναι bash δεν εχει να κανει με windows... > mklink /H echo \test\echo και τα λοιπά, το NTFS έχει hard links (και soft), όπως και ext2/3, και γενικά οποιοδήποτε POSIX filesystem. Για permissions δεν γνωρίζω.
Bspus Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2009 Τα hardlinks, σε οποιοδηποτε filesystem απ΄οσο γνωριζω λειτουργουν μονο εφοσον βρισκεσαι στο ιδιο filesystem. Δεν μπορει να φτιαξει hardlink στον υπολογιστη του χρηστη που να αντιστοιχει σε network share. Για την ακριβεια, ουτε καν σε αλλο partition του ιδιου σκληρου δεν μπορει. Με symbolic links ισως να γινοταν, αλλα στο ntfs (εκει λεγονται junctions παρεπιπτοντως) δουλευουν μονο σε folders και ειναι προβληματικα. Δεν συνισταται χρηση τους. Και παλι βεβαια δεν καταλαβαινω πως τα hard links θα σε βοηθουσαν. Το hard link ειναι ισοδυναμο με το κανονικο αρχειο. Για την ακριβεια, τα "αρχεια" που βλεπουμε ειναι ουσιαστικα hard links.
soma_g4 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2009 να πω την αλήθεια,σκεφτόμουν έναν explorer που: να μην έχει μπάρες επάνω στο παράθυρο (παρά μόνο ενα κουμπί back) να μην έχει δεξί κλικ να πηγαίνει πίσω μέχρι ένα συγκεκριμένο path και όταν κάνει κάποιος κλικ έξω από το παράθυρο αυτό, να καθαρίζει το clipboard ώστε να μην μπορεί να κάνει αντιγραφει / επικόλληση σε VB (με τα λίγα που ξέρω) πρέπει να μην είναι και τόσο δύσκολο για κάποιον που ασχολείται με το "άθλημα"
Aztec Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 και αν ο χρήστης χρησιμοποιήσει άλλον explorer ή command line?
Bspus Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2009 Το ολο εγχειρημα βασιζεται στις περιορισμενες γνωσεις των χρηστων. Σαφως υπαρχουν αρκετοι τροποι να παρεις τα αρχεια και να βρεις το path τους τη στιγμη που αναγκαστικα εχεις δικαιωματα προσβασης.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.