washcloud Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 ...όχι να μην κλειδωθεί (λέω 'γω τώρα), διότι πιο περιγραφικός τίτλος του ποστ δε νομίζω να παίζει... Απλά θέλω να καταθέσω ιστορία περισσότερο, κι όχι να ζητήσω γνώμες/σχόλια για τα παρακάτω- αν και, αν υπάρξουν, καλοδεχούμενα... Πριν λίγο καιρό μου χάνει το partition ένας 320άρης Samsung. Buckups κουβάλαε, οπότε (περίπου) οκ. Το πάλαιψα πολύ για να το επαναφέρω, αλλά no go. O λόγος του παιδέματος ήταν πως επειδή τ' αδερφάκι του που έχει τα (σχεδόν) ίδια αρχεία, δεν μπορεί να είναι στη μητρική ταυτοχρόνως με αυτόν (μητρική χωρίς SATA interface - τους δουλεύω με μια υπερφτηνιάρα αηδία controller card με τσιπάκι VIA, που ΕΝΩ έχει 3 connectors,,,,δουλεύει μόνο ο ένας, κι έτσι ήταν πάντα), οπότε ο μόνος τρόπος να ξαναπεράσω τα αρχεία του ενός στον άλλον είναι μέσω Λαπωνίας : αντιγραφή σε άλλο -3ο- δίσκο -ΑΤΑ- αλλαγή φρουράς των SATA πάνω στην controller card, και τέλος πέρασμα των αρχείων στον έτερο SATA (τεσπα μην κλαίτε για 'μενα Ιnsomniacs, έβαλα τελικά και μια άλλη -ίδια- controller card στις ελάχιστες PCI που έχει το ρημάδι -3- βγάζοντας την κάρτα tv και βολεύεται κι έτσι το ζήτημα, για να το πηγαίνω τουλάχιστον μέσω Μολδαβίας). Tεσπα το θέμα είναι πως γενικώς παίζει ζόρι από αποθηκευτικό χώρο, τα DVD είναι του κερατά αναξιόπιστα και χρονοβόρα, γι' αυτό και πήγα να αναστήσω έναν παροπλισμένο 40άρη ΑΤΑ Barracuda που είχα, ο οποίος πέταγε αρκετούτσικους bad sectors, ακόμα και με καπάκια filling with zeros, πριν καιρό, γι' αυτό και πήγε στην άκρη ως "επισφαλής" για αποθήκευση. Άμα κατάφερνε να το παίξει βαποράκι για την αντιγραφή των αρχείων που ήθελα, καλά θα ήταν, και θα μου είχε φανεί χρήσιμος. ...Και από 'δω και πέρα αρχίζουν τα "ωραία" : Του πατάω ένα ακόμη filling with zeros με το LLFTool (είχε fs, κάτι "ξεχασμένα" αχρείαστα αρχεία κτλ), να ίσως αντικατασταθούν τίποτε bad sectors (δεν ήμουν και σίγουρος αν ποτέ πριν του είχα κάνει zeros filling, πάει καιρός που τον χρησιμοποιούσα - ίσως του έκανα απλά format) - τεσπα να δούμε την κατάσταση μετά από το "ξύρισμα". Ολοκληρώνεται αυτό, και τσεκάρω με το HDTune που έχει GUI για bad sectors τί λέει, και Ω, δεν αναφέρεται ούτε ένας. Το δε health του S.M.A.R.T. του, δεν τα λέει και τόσο άσχημα πια, και μιας και έχω ενεργούς δίσκους με...πολύ χειρότερες S.M.A.R.T. τιμές, λέω "α οκ, καλά είμαστε". Εν συνεχεία του κάνω initialization, quick format και file compression enabling, και ο Μπαρακούντας μοιάζει να ξαναζωντάνεψε. Καπάκι ΑΚΟΜΑ ένα error scan -τώρα που έχει και fs- με το HDTune, και ΠΑΛΙ δεν φαίνεται ούτε ένας bad sector. Eν συνεχεία ξεκινάω το Active File Recovery, για να πάρω κάτι λίγα αρχεία που ήταν "μοναδικά" στον βαρεμένο Samsung και να τα ρίξω στον Barracuda, για να τελειώνω και μ' αυτόν. ...Με το που πατάω να γίνει το σώσιμο, κολλάει στο περτικαλί το λεντάκι του case για τον δίσκο. "Οκ, γίνονται αυτά όταν χρησιμοποιείς recovery apps", είπα. Και περίμενα να ψιλοξεκολλήσει το σύστημα, σίγουρος ότι από πίσω έτρεχε το AFR κι έκανε ανάκτηση. Και περίμενα κι άλλο. Και το pc δεν έλεγε να συνέρθει. Σιχτίρ, είπα, κι έκανα ένα forced restart. Ξαναμπαίνω Win, ξαναπάω να κάνω την ανάκτηση - ΠΑΛΙ τα ίδια! Τεσπα ψιλοψήνομαι για πρόβλημα με τον Barrcuda, και ορίζω την επόμενη φορά που μπαίνω Win να γίνει η ανάκτηση σε άλλο δίσκο. Μια χαρά! Οπότε, μάλλον λέω δεν ήταν πρόβλημα από τον Samsung. Kάπου εκεί δε θυμάμαι ακριβώς τις κινήσεις που έκανα με τον Barracuda, αλλά μάλλον είχα βγάλει συμπέρασμα ότι παρ' όλο που έδειχνε πιο υγιής κι από πραγματικό μπαρακούντα, κάτι έτρεχε (δοκίμασα να του ρίξω μια ταινία, και κατευθείαν κόλλησε). Λέω να του ξανακάνω filling with zeros, και να δω ΑΥΤΗ τη φορά τί λέει από bad sectors,,,και κολλάει το LLFTool! Και λέω να τον συνδέσω σ' ένα άλλο (επίσης αρχαίο) pc για να μη μου ζαλίζεται ο έρωτας, και να τον τσεκάρω εκεί. Στο άλλο λοιπόν, κλώτσαγε σα μουλάρι : τη μια δεν φαινόταν στο BIOS P.O.S.T., την άλλη κόλλαγε το boot, την παρα-άλλη δε φαινόταν να παίρνει ρεύμα (τον ακόυμπαγα και χιτς αντιδράσεις)...Λέω, βρε αμάν εκεί που έδεχνε μπόμπα, έφτασε να καεί καμμιά πλακέτα, κανένα μοτέρ ξερωγω; ...Τελικά με αλλαγές molex, πήρε μπρος ! (ακόμα βέβαια να καταλάβω ΠΟΥ/γιατί το έτρωγε το σκάλωμα). Πάω να μπω σε recovery console (εγκατεστημένη ως boot option στον σκληρό των Win), για να του κάνω format από 'κει και να παρακολουθάω σε ποιό % σημείο τρώει τις φλασιές (είχα την εντύπωση πως παλιότερα ζοριζόταν στην αρχή του, και ίσως είχα αφήσει κανένα γίγα unallocated, οπότε ας δω σε πιο σημείο τραβάει ζόρια και το αφήνω και πάλι unallocated - μια μέθοδος με την οποία έχω "σώσει" έτσι δίσκους , ή τεσπα αρκετά GB αποθηκευτικού χώρου σε διάφορους δίσκους), και ΔΕΝ μπαίνει στην RC (την εγκατεστημένη), κολλάει! Ε άντε να μπω από Win cd το κέρατό μου λέω - αλλά ΟΥΤΕ από κει μπαίνει! Για την ακρίβεια,,,πετάει BSOD πριν φορτώσει τ' αρχεία των win. "Tέλεια" λέω, και τον ξαναγυρνάω στο πρώτο pc, που είναι πιο σταθερό και...προχώ (P4 @ 1.8 ). Μπαίνω RC, κι ο Μπαρακούντας πουθενά με diskpart - ενώ στο BIOS P.O.S.T είχε φανεί. Μπαίνω Win, και πλεόν θέλοντας να "καταλάβω" τη συμπεριφορά του, ξεκινάω το Test Disk, το οποίο τον αναγνωρίζει ως,,,1000-κάτι GB (το έχω πετύχει αυτό στο Insomnia, αλλά ποτέ δε μου 'χε τύχει σε δικό μου δίσκο)! Το δε pc, ψιλοσύρθηκε για να ανοίξει. Του αλλάζω το sectors number από τις "εξωπραγματικές" δεκάδες χιλιάδες στο "σωστό" 4Κ-κάτι (από τις "αλλαγές γεωμετρίας"), κάνω restart ως οφείλω,,,και το μέγεθος "παραμένει" στο 1Τ-κάτι! Και μάλιστα, αναφέρεται (εσφαλμένα φυσικά) ως sT3400, με lowercase s δηλαδή. Ντάξει λέω, σαλτάρει με άλματα. Μπουτάρω με floppy και Powermax δισκέτα, να του κάνω το πιο "σίγουρο" zeros filling από 'κει, τον βλέπει, αλλά ΑΜΕΣΩΣ πετάει error "this drive is failing" κτλ. Τί λε ρε παιδί μου, λέω. Πάω να βάλω κάτι άλλες δισκέτες με σχετικά εργαλεία (Boot Master πχ) και δεν τον βλέπουν καν. Και ΠΛΕΟΝ δεν φαίνεται ΟΥΤΕ κατά το μπουτάρισμα! Και κολλάει το μηχάνημα παρακάτω, στο λογότυπο των ΧΡ! Βρε αλλάζω ΑΤΑ connector - τίποτα! Τον βάζω μόνο του, και κολλάει το μηχάνημα κατά το scanning for drives! Aλλάζω και molex - χαμπάρι! Ξεβιδώνω την πλακέτα του, την κοιτάω καλά-καλά ΜΠΑΣ και κάηκε καμμιά μικρομαλακία, μπας και ξεκόλλησε κανένα ελασματάκι, ΚΑΤΙ ρε παιδί μου, την ξαναβιδώνω, ΠΑΛΙ τίποτα. Bάζω άλλους δίσκους στη θέση του, ανοίγει κανονικά το pc! Toν ξαναβάζω στην "αρχική" του θέση, και αναγνωρίζεται και πάλι! Kάπου εδώ δε θυμάμαι ακριβώς τη σειρά των διαδικασιών (σαν τρελλός έκανα διάφορα), αλλά ξαναμπήκε windows, ξεκίνησα το LLFTool, AΡΧΙΣΕ να του κάνει zeros filling, κόλλησε, μπήκα πάλι με floppy και Powermax, και του ΕΚΑΝΕ zeros filling αυτή τη φορά - το quick που έτρεξα, έτσι "για τον χαβαλέ")! Και "φυσικά", ανέφερε ότι ο δίσκος είναι μια χαρά! Μπαίνω win, του κάνω initialization (θυμίζω πως λίγη ώρα πριν δε φαινόταν κατά το μπουτάρισμα 2 υπολογιστών, τους κόλλαγε κτλ), του κάνω και quick format με file compression, κι ο Κος Μπαρακούντας φιγουράρει κανονικότατα στο My Computer...... Tρέχω το quick error scan του HDTune, και το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο πράσινο κι από χορτοφάγο βαζελοπασόκο! Ε αφού φτάσαμε εκεί απ' όπου είχαμε ξεκινήσει, πάω ν' αντιγράψω και κανένα αρχείο........και "ΦΥΣΙΚΑ",,,,,,,η αντιγραφή (ένα βίντεο) έγινε μια χαρά! Ξεκινάω και το βίντεο, το τρέχω απ' την αρχή μέχρι το τέλος, νορμάλ όλα! ( . . . . .) Χέρια ψηλά μετά τα σημερινά, με τους δίσκους. Θα έπαιρνα όρκο πριν από λίγες ώρες ότι "αυτό ήταν, όσο έζησε-έζησε". Από 'δω το πάλαιψα, από 'κει το παίδεψα - άκρη δεν έβγαινε. Απ' ότι όμως φαίνεται, οι σκληροί τελικά είναι...πολύ σκληροί για να πεθάνουν. Έχω απλά μείνει με την απορία : ΤΙ στο διάλο τράβαγε (και πιθανώς, λέω, ΘΑ ξανατραβήξει; ). Σίγουρα δεν ήταν θέμα controller - οι άλλοι δίσκοι είναι νορμάλ, στην ίδια θέση. Το ίδιο μάλλον ισχύει και με την τροφοδοσία/τα molex. Nα τα έχει παίξει το firmware του; Δεκτό, αν ΔΕΝ "συνερχόταν"..... Κάποιο άλλο component; Σαν τί, και τη μια δουλεύει, και την άλλη τον παρουσιάζει 1Τ - ενώ είναι μόλις 40GB ; Σαν τί και τη μια φαίνεται κατά το boot-την άλλη όχι; Σαν τί και τη μία παίρνει ρεύμα-την άλλη όχι; Υποθέτω πως θα μείνουν αναπάντητα τα ερωτήματα,,,,,,,,αλλά αν έχει κανείς να προσφέρει διάγνωση,,,,καλόδεκτη θα είναι. Έτσι για την ιστορία δηλαδή.
the_eye Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Τσέκαρε τα καλώδιά σου. Μπορεί η καλωδιοταινία να έχει τσακίσει. Ακόμα μπορεί να ξεψυχάει όντως ο δίσκος και τα chip που ελέγχει και διορθώνει τα λάθη να λειτουργεί οριακά. Την μια μπορεί να έχει αριθμό λαθών τα οποία μπορεί να τα διορθώσει και μετά μπορεί να ξεφεύγει πάνω από το όριο του αλγόριθμου επιδιόρθωσης (Hardware ECC Recovered).
washcloud Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Μαν, μετά από όλο το σεντόνι που άπλωσα, δεν περίμενα να πει κάποιος "μήπως έχει τσακίσει η ταινία" (o δίσκος μπήκε και σε άλλο pc, μπήκε σε διαφορετικές καλωδιοταινίες - στις οποίες αυτοί που ήταν πριν αλλά ΚΑΙ μετά από αυτόν, δεν είχαν κανένα ζήτημα, κτλ...) τα chip που ελέγχει και διορθώνει τα λάθη να λειτουργεί οριακά. Την μια μπορεί να έχει αριθμό λαθών τα οποία μπορεί να τα διορθώσει και μετά μπορεί να ξεφεύγει πάνω από το όριο του αλγόριθμου επιδιόρθωσης (Hardware ECC Recovered). ...εδώ δε σε πιάνω. Τι εννοείς (με "λάθη" και την όλη λειτουργία της διαδικασίας που περιγράφεις; )
oneofthem Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 για το error correcting μιλάει, κάθε πακέτο που φεύγει ελέγχεται πριν πάει κάπου και αφού πάει για να το πω απλά για να δουν αν είναι trendy ντυμένο για το club αλλιώς τρώει πόρτα (αν έχει λάθη δλδ το πακέτο πράγμα που συμβαίνει φυσικά λόγω υλικών, ρευμάτων κλπ) ε σου λέει τώρα αν αυτή η διαδικασία τυχαίνει να είναι στο όριο (πχ γιατί τα λάθη που βγαίνουν είναι στο όριο ανοχής) μπορεί μία να σου βγάζει πρόβλημα και μία όχι, πράγμα που έχει λογική αλλά προσωπικά δεν έχω γνώση αν είναι έτσι ή όχι και αν του ήρθε έμπνευση ή αν είναι γνωστό πρόβλημα σε δίσκους - υγ: δεν ξέρω τι παίζει μπορεί να κάνω λάθος αλλά δίσκο από ελλάντα δεν ξανααγοράζω προσωπικά, δεν είναι δυνατόν να βγάζουν πρόβλημα σχεδόν όλοι οι δίσκοι μετά από λίγα χρόνια λειτουργίας, δλδ έξω τους αφήνουν να κάθονται άδειοι και δεν χαλάνε, τι να πω μπορεί να φταίνε και οι θερμοκρασίες
washcloud Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Kαλοδεχούμενα (όπως είπα) ολ' αυτά παίδες, αλλά λίγο φλου... Συν το ότι, όχι - ΔΕΝ ήταν "συνήθης συμπεριφορά δίσκου" αυτό που βίωσα σήμερα με τον εν λόγω Barracuda. Η τελευταία φορά που μου έτυχε κάτι παρόμοιο, ήταν προ αμνημονεύτων χρόνων, όταν ένα γατί που είχα αρρώστησε, έπεσε του θανατά μια μέρα, κατά το βράδυ το είχαμε συνεφέρει (σε σημείο να φάει ό,τι βρήκε μπροστά του στην ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ : ωμή πατάτα...) και τα χαράματα έτσι στα καλά και πάλι καθούμενα ξεψύχησε... Ούτε εκείνο ποτέ κατάλαβα τα πώς και τα γιατί έκανε ό,τι έκανε.
sugata Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Είναι η απέλπιδα προσπάθεια του σκληρού να σου πει με το δικό του τρόπο: "wash, βλέπω το φως στην άκρη του τούνελ. Και εκεί είναι και ο παππούς μπαρακούντης (10gb στα 5400rpm) που με περιμένει". Είναι στα τελευταία του, του κάνεις συνεχείς ανανήψεις, αντέχει λίγο, αλλά πόσο λίγο ακόμα; Βασικά...έστω ότι δεν έχει αυτός το πρόβλημα. (λίγο δύσκολο βέβαια, μετά από όσα παρέθεσες). Αλλά ας πούμε ότι είναι έτσι: μήπως το πρόβλημα πλέον είναι η τροφοδοσία, η οποία δεν είναι επαρκής (για οποιονδήποτε λόγο) ;
parsifal Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Το ρεζουμέ δηλαδή του opening post είναι: Samsung 320GB SATA (1): Έχασε το partitionSamsung 320GB SATA (2) SATA PCI controller με VIA της φωτιάς (1): Το PC μπουτάρει μόνο όταν η μία από τις 3 θύρες του είναι κατειλλημένη SATA PCI controller με VIA της φωτιάς (2): Το αυτό Seagate Barracuda 40GB IDE: Ιστορικό με bad sectors Ασυνεπής συμπεριφορά, συνδεόμενος σε διάφορα PCs με διαφορετικά configurations Από τα παραπάνω το γενικό συμπέρασμα γιατί να είναι: Χέρια ψηλά μετά τα σημερινά, με τους δίσκους.... Απ' ότι όμως φαίνεται, οι σκληροί τελικά είναι...πολύ σκληροί για να πεθάνουν. και όχι «Πρέπει να φτιάξω ένα νέο σύστημα αποθήκευσης+backup, με components (controllers και δίσκους) που να είναι αξιόπιστα γιατί το υπάρχον δεν τραβάει»... ;
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 washcloud, μπλεδούμπα και στην θάλασσα το pc
alexzzz Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 το αρχικό post έχει βγει σε audio book για να βοηθήσουμε και εμείς;
washcloud Δημοσ. 30 Μαρτίου 2010 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2010 Το ρεζουμέ δηλαδή του opening post είναι: Από τα παραπάνω το γενικό συμπέρασμα γιατί να είναι: και όχι «Πρέπει να φτιάξω ένα νέο σύστημα αποθήκευσης+backup, με components (controllers και δίσκους) που να είναι αξιόπιστα γιατί το υπάρχον δεν τραβάει»... ; ...ήθελα ν' απαντήσω και τότε, και το 'χα χάσει/ξεχάσει το θέμα. Ε σήμερα που το θυμήθηκα, ορίστε : Parsi, το θέμα μου δεν ήταν ν' αλλάξω (το αρχαίο, δυλειτουργικό ΚΑΙ προβληματικό - συμφωνώ) σύστημα (όχι ότι σαν πρόταση ήταν κακή. Καινούριο σύστημα = 0 προβλήματα, στην καλύτερη), επειδή ένας δίσκος σάλταρε κι έκανε τα δικά του. Ένας, ξαναλέω. Τόσες και τόσες αλλαξοδισκιές είχα κάνει στα μηχανήματα που είχα αναφέρει, ακόμα και τότε που άνοιξα το θρεντ. Απλά ήταν τόσο τρελλό αυτό που είχα βιώσει, έχοντας και μια τάδε σιγουριά όσον αφορά την εμπειρία μου στη συμπεριφορά δίσκων, που πραγματικά δεν πίστευα αυτά που γινόντουσαν,,,μπροστά στα μάτια μου, κι ήθελα αφ' ενός να τα...πω, αφ' ετέρου να λάβω μια πιθανή εξήγηση σαν τί μπορεί να πήγαινε στραβά στην κάθε περίπτωση που εξηγούσα (όχι ότι ντε και καλά το περίμενα, το ήξερα πως ήταν τόσο μπερδεγουέι όσα είχα γράψει πως είχαν συμβεί, αλλά λέμε τώρα...). Το...ρεζουμέ, για να δανειστώ τον όρο που είχες χρησιμοποιήσει, ήταν ότι ενώ είχα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ανάνηψης του δίσκου, κι ενώ αυτός φαινόταν να είχε, αντικειμενικά και πέρα από κάθε αρρωστημένη ελπίδα, ψοφήσει ανεπιστρεπτί, τελικά ΩΠ "νάτος που είχε πεταχτεί από 'ξαρχὴς κι αντρείευε και θέριευε".....Δεν ήταν το γεγονός που φαινομενικά ψόφαγε (με κάθε τρόπο) που με τρέλλαινε, όσο το ότι τελικά επιβίωσε... * Για την ιστορία,συνεχίζει έκτοτε (4 μήνες) να λειτουργεί ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ, σε ό,τι μηχάνημα και να τον βάλω, κι έχω γεμίσει και τα 37GB απ' τα 40 του, αντί να του κάνω τα 40...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.