Προς το περιεχόμενο

οθόνη wide και προσαμογή aspect ratio

interted

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας

Αποφάσισα, λίγο καθυστερημένα ομολογουμένως, να μεταβώ στην τεχνολογία TFT και να αγοράσω ένα αξιοπρεπές 20'' monitor. Το πρόβλημα μου είναι ότι όλα τα monitors κυκλοφορούν πια σε wide (16:9) εκδόσεις. Έλα όμως που θέλω να τρέχω αρκετές εφαρμογές σε κλασικό 4:3 aspect ratio (καθότι και retromaniac οπότε με ενδιαφέρει να παίζω και κανένα game από τα παλιά+ διαθέτω tv tuner οπότε μέχρι να μεταβούνε τα ελληνικά κανάλια σε wide ζήσε Μαη μου). Ανακάλυψα ότι υπάρχουν κάποιες οθόνες που κάνουν αυτόματη προσαρμογή σε 4:3 ανάλογα με την είσοδο που πέρνουν. Πχ. το Auto format της Phillips ή το ARC (Aspect Ratio Control) της LG. Έχει κάποιος σχετική εμπειρία για το πως δουλεύει αυτό το σύστημα? Ρώτησα γι' αυτό στο Πλαίσιο και μόνο που δεν με πετάξαν έξω. Ξέρετε ποιές άλλες οθόνες προσφέρουν αυτό και αν υπάρχει καμία 20'' στην αγορά αυτή την στιγμή (έχω βρει μόνο σε ξένα sites). Thx

Δημοσ.
Το πρόβλημα μου είναι ότι όλα τα monitors κυκλοφορούν πια σε wide (16:9) εκδόσεις.

Δεν ισχύει αυτό. Υπάρχουν στην αγορά και non-wide TFT monitors (όχι όμως 20 ιντσών). Π.χ. όσα 19άρια βλέπεις εδώ:

>http://www.skroutz.gr/c/43/othones-tft.html?keyphrase=tft+19"

και αναφέρουν ανάλυση 1280x1024, είναι non-wide.

Δημοσ.

Thx parsifal, θα τις κοιτάξω αυτές.

Εξακολοθώ όμως να ενδιαφέρομαι για το σύστημα που ανέφερα, γιατί δεν με χαλάει να βλέπω και κανένα dvd που και που σε wide.

• Moderators
Δημοσ.

Ναι, υπαρχουν τεχνολογιες που ενσωματωνονται στις οθονες και επιτρεπουν αλλαγη του ratio.

Στη δικη μου HP w2448HC (αναλυση 1920x1200) υπαρχουν οι εξης επιλογες οταν δινεις στην οθονη μη wide σημα:

1) Fit to screen: Παραμορφωνει την εικονα ωστε να ταιριαξει στο καδρο της οθονης.

2) Fit to Aspect Ratio: Η αναλογια του σηματος παραμενει οπως δωθηκε, αλλα γινεται μεγενθυση ετσι ωστε να ταιριαξουν 2 "απεναντι" πλευρες με αυτες της οθονης. Αν δωθει σημα 1600x1200 ουσιαστικα δε το κανει μεγεθυνση, αλλα το δειχνει φουλ στη μεση της οθονης, αφου αυτη ειναι η καθετη αναλυση της. Αφηνει ομως 2 μαυρες μπαρες στο πλάι.

3) As is: Δειχνει στη μεση της οθονης ακριβως ο,τι σημα λαβει. Δηλαδη αν λαβει σημα 640x480, δειχνει στη μεση εικονα ιση με 640x480 pixels αφηνοντας μαυρο κενο γυρω γυρω.

Προφανως και μπορει καποιος ακομα και σημερα να βρει οθονες μη wide, αλλα δυστυχως μονο οι 19ρες ειναι σε προσιτα επιπεδα.

Παρολ αυτα ομως, ειδικα με τις επιλογες που ειχε η δικη μου οθονη, μπορει καποιος καλλιστα να προσαρμοσει την εικονα οπως επιθυμει για να παιζε retro παιχνιδακια που δεν υποστηριζουν wide :-)

Τελος, το wide ειναι πιο "φιλιο" στα ματια για καθημερινη χρηση, και οχι μονο για ταινιες.

Δημοσ.

Thx GeorgeMan. Μήπως ξέρεις πως αναφέρεται αυτό το σύστημα της οθόνης σου στις προδιαγραφές? Το θέμα είναι ότι ψάχνω για 20'' οθόνη και μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάποια που να λέει οτι το κάνει αυτό.

• Moderators
Δημοσ.

Δεν λεγεται καπως.

Απλα υπαρχουν αυτες οι επιλογες στο μενου της οθονης, με την ονομασια "Custom Scaling" στο υπομενου Image Control.

Δεν ειναι διαφημισμενο.

Αν και ειμαι σιγουρος οτι αν οχι ολες, τουλαχιστον η πλειοψηφια των οθονων πλεον εχουν τετοια συστηματακια.

Επισης, γιατι θες 20ρα?

Οι 22ρες δεν στοιχιζουν πολυ ακριβοτερα, ενω ειτε εχουν ακομα μεγαλυτερη αναλυση (= μεγαλυτερη επιφανεια εργασιας) ειτε εχουν την ιδια αναλυση με τις 20ρες, αλλα με μεγαλυτερο μεγεθος κοκκου, δηλαδη τα δειχνουν λιγο μεγαλυτερα.

PS: Στο προηγουμενο ποστ, το "φιλιο" σημαινει "φιλικο". Κεκτημενη ταχυτητα :o

• Super Moderators
Δημοσ.

παρεπιπτόντως βρίσκεις 20αρι 4:3 monitor αλλά θα χρειαστούν αρκετά χρήματα μιας και είναι με καλό panel...

Δημοσ.
Επισης, γιατι θες 20ρα?

Οι 22ρες δεν στοιχιζουν πολυ ακριβοτερα, ενω ειτε εχουν ακομα μεγαλυτερη αναλυση (= μεγαλυτερη επιφανεια εργασιας) ειτε εχουν την ιδια αναλυση με τις 20ρες, αλλα με μεγαλυτερο μεγεθος κοκκου, δηλαδη τα δειχνουν λιγο μεγαλυτερα.

Γιατί δεν έχω πολύ χώρο πάνω στο γραφείο και επίσης δεν βρίσκω τον λόγο να δώσω παραπάνω λεφτά. Γιατί να μην έχω μια 20'' και πιό κοντά στα μάτια μου παρά μια 22'' και πιο πίσω στο γραφείο? Παρεπιπτώντος την χρησιμοποιώ περισσότερο για να διαβάζω κείμενα.

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 00:01 ----------

Κάποιες LG που εχω δει μέχρι τώρα δεν έχουν συστηματάκια προσαμογής aspect ratio, και δυστυχώς η αγορά έχει βρωμήσει με αυτή την μάρκα...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...