Προς το περιεχόμενο

E-book reader?

kotlid

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 5,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Να δουμε εκτος απο το hardware ποτε θα παρουν χαμπαρι οι δικοι μας εκδοτικοι οικοι να παρεχουν ΟΛΑ τα βιβλια τους και σε ηλεκτρονικη μορφη και φυσικα σε λογικη τιμη ..

Ελεος πια ..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάποια στιγμή θα αλλάξουν κι εδώ τα πράγματα και οι πωλήσεις των e-books θα πλησιάσουν αυτές των χάρτινων (για να τις υπερκεράσουν έχουμε δρόμο ακόμα...)

Οι τιμές πάντως δεν βλέπω να αλλάζουν. Όταν οι εκδότες θεωρούν ήδη "λογικές" τις απαράδεκτες παρούσες τιμές, δύσκολα τα πράγματα για το μέλλον.

Αυτός ήταν και ο πρώτος λόγος που πριν πολλά πολλά χρόνια το "γύρισα" αποκλειστικά σε ξενόγλωσσα βιβλία. Θυμάμαι που πήγαινα στα βιβλιοπωλεία του κέντρου και έβλεπα τα μεταφρασμένα βιβλία στη διπλάσια-τριπλάσια τιμή από τα πρωτότυπα (τα οποια έβρισκα ακόμα φθηνότερα στο Amazon, για να μην πω και για τα μεταχειρισμένα του Alibris που πολλές φορές τα μεταφορικά κοστίζουν περισσότερο από το ίδιο το βιβλίο). Από τότε ζήτημα να αγοράζω ένα ελληνικό για κάθε 30 και πλέον ξενόγλωσσα.

H αληθεια ειναι ότι ποιο φθηνα θα ερθει σε καποιον βιβλιοφαγο να παρει proficiency , παρα να συνεχισει να αγοραζει μεταφρασμενα στα ελληνικα βιβλια 4 κ 5 φορες ακριβοτερα απο τις αγγλικες εκδοσεις..

ΑΙΣΧΟΣ!

Μιας και το 'φερε η κουβέντα. Ποια θεωρείται λογική τιμή για ένα ηλεκτρονικό βιβλίο; (είτε σε απόλυτη τιμή είτε σε σχέση με την τιμή καταλόγου του τυπωμένου).

Μιχάλη, νομίζω γνωρίζεις περισσότερα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Αν είναι να το πιάσουμε εντελώς τεχνοκρατικά*, θα έλεγα ότι πρέπει να αναλύσουμε το πως κατανέμεται το κόστος παραγωγής σε ένα χάρτινο βιβλίο και σε τι διαφέρει από το ηλεκτρονικό.

Χωρίς να μπορώ να μιλήσω με συγκεκριμένους αριθμούς, αρκεί να σκεφτούμε ότι ένα φυσικό βιβλίο έχει έξοδα εκτύπωσης, βιβλιοδεσίας, μεταφοράς, φύλαξης, συνήθως απαιτεί τούβλινο σημείο πώλησης κλπ. Όλα αυτά τα έξοδα δεν υφίστανται για τα e-books και νομίζω είναι αστείο να τα συγκρίνουμε με το κόστος της μετατροπής ενός βιβλίου σε ηλεκτρονική μορφή και του στησίματος ενός e-bookstore. Από την άλλη στα ηλεκτρονικά βιβλία ισχύει διαφορετικό καθεστώς ΦΠΑ (Ελλαδάρα...)

* υπογραμμίζω το "τεχνοκρατικά", γιατί υπάρχουν πάντα και οι απόψεις του στιλ "Είναι βέβαια ευνόητο ότι το φυσικό βιβλίο δεν θα ηττηθεί από το ηλεκτρονικό, γιατί το φυσικό βιβλίο έχει οντότητα, υπόσταση και ζωή[...]" που μου θυμίζουν τα όσα έλεγαν κάποτε για τα βινύλια (αν και η αντιστοιχία δεν είναι απόλυτη).

Θα πρεπει φυσικα να χωρισουμε τα βιβλια σε κατηγοριες , δεν ειναι απλη η απαντηση .

Αλλο ενα βιβλιο που απευθυνεται μονο στο ελληνικο κοινο και αλλο μια εκδοση που απαυθυνεται στο παγκοσμιο κοινο.

Γι'αυτο και θα μιλήσω με ενα παραδειγμα .

"Το Νησί" της Victoria Hislop για παραδειγμα στην εντυπη του εκδοση κοστιζει στο amazon.co.uk στις 4 λιρες και εδώ κοστίζει 19,36€

Θεωρώ ότι στα 12-14 ευρώ θα ήταν μια λογικη τιμή για την εντυπη παντα εκδοση και η μιση τιμη για την εκδοση σε e-book.

υ.γ αν καποιος πουλαει καποιο Kindle 3 ας μου στειλει ενα PM ..

@nzeppos: Την προσωπική μου άποψη την έχω γράψει με αφορμή μια εκτενή και ζωηρή κουβέντα που έγινε πρόσφατα στο Twitter. Τις δικές σας απόψεις θέλω, πώς το εκτιμάτε δηλαδή.

@telegamesvg: ναι, ας πούμε ένα μέσο βιβλίο λογοτεχνίας (ελληνικό ή μεταφρασμένο, ίδια τιμή έχουν σήμερα), που η συνήθης τιμή του στην Ελλάδα είναι €20

ναι, ας πούμε ένα μέσο βιβλίο λογοτεχνίας (ελληνικό ή μεταφρασμένο, ίδια τιμή έχουν σήμερα), που η συνήθης τιμή του στην Ελλάδα είναι €20

Τοτε θα πω ότι η μιση τιμή ειναι το μέγιστο πυ θα επρεπε να χρεώνουν.

Kαποια γνωμη γι'αυτο Archos 70B Wi-Fi 7" - eBook reader

http://www.public.gr/prod/gadgets-and-gifts/e-books/archos-70b-wi-fi-7%22-ebook-reader/prod1140002pp/

Μου αρεσει που ειναι 7" και σχετικα "προσιτη τιμη" για τα ελληνικα δεδομενα.

Δεν νομιζω να εχει την καλη οθονη όμως ε?

ουπς ειναι εγχρωμη η οθονη , οπότε ειναι lcd ...ΑΚΥΡΟ..εχω το ipad γι'αυτη τη δουλεια !!

Το μεγάλο πρόβλημα με τα βιβλία γενικότερα είναι οτι πάρα πολύ μικρό ποσοστό από την τελική τιμή αποδίδεται στον δημιουργό.Το μεγαλύτερο μέρος πάει στον εκδότη ενώ κατ εμέ θα έπρεπε να γίνεται το αντίθετο.

Το καλό θα ήταν να υπάρχει αρχικά μόνο η ηλεκτρονική έκδοση ενός βιβλίου και μόνο μετά από απαίτηση κάποιου αγοραστή να τυπωνώταν με κάποιο επιπλέον κόστος.Έτσι το τελικό κόστος δεν θα ήταν στα σημερινά επίπεδα αλλά πολύ χαμηλότερα.

Ειδικά αν είσαι άσημος φιλόδοξος συγγραφέας, αν δεν τα στάξεις στις εκδοτικές δεν πρόκειται να δεις το βιβλίο σου να το γνωρίζει ο κόσμος.Άρα καταλήγουμε ουσιαστικά να μας "πασάρουν" τα βιβλία που θέλουν να "σπρώξουν" για εμπορικούς λόγους.

Γι αυτό βλέπεις πχ κάτι βιβλία Χάρυ Ποττερ να κάνουν τρελές πωλήσεις και ένας μικρός συγγραφέας να έχει φτοιάξει ένα εξαίρετο έργο και να μην καταφέρνει να το εκδόσει.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα τραγούδια των ελλήνων καλλιτεχνών.Άλλο μεγάλο κεφάλαιο...Ας μην το ανοίξω...

Επίσης η τιμή ενός πχ βιβλίου θα πρέπει να συμβαδίζει και με το ΒΑΣΙΚΟ βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων που απευθύνεται.

Δεν μπορεί πχ το μέσο μεροκάματο να είναι 20-25 ευρώ τη μέρα και ένα βιβλίο να το έχουν 30 και 40 ευρώ.Το θεωρώ άδικο όχι μόνο για εμάς τους αγοραστές αλλά και για το συγγραφέα που δέχετε τα πυρά χωρίς καν να είναι υπεύθυνος μιας και όπως είπα παραπάνω το κύριο όφελος το καρπώνεται ο εκδότης.

Πιστεύω μια τιμή από 8 έως 15 ευρώ (βαριά) είναι μια λογική τιμή για ένα βιβλίο ΜΟΝΟ σε ηλεκτρονική μορφή και max 20-25 ευρώ για την έντυπη μορφή του

@nzeppos: Την προσωπική μου άποψη την έχω γράψει με αφορμή μια εκτενή και ζωηρή κουβέντα που έγινε πρόσφατα στο Twitter. Τις δικές σας απόψεις θέλω, πώς το εκτιμάτε δηλαδή.

Ναι, έχω διαβάσει τις απόψεις σου και είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Δεν γνωρίζω πού οφείλονται οι τόσο υψηλές τιμές, γιατί δεν ξέρω τα ακριβή περιθώρια κέρδους που έχουν οι εκδότες και οι βιβλιοπώλες.

Αν πάρουμε τα αμιγώς ελληνικά βιβλία, όλοι γνωρίζουμε τι ποσοστά παίρνουν οι περισσότεροι συγγραφείς. Συνήθως μιλάμε για ψίχουλα (πολλές φορές απολύτως τίποτα, ειδικά αν δεν πιάσουν τον αριθμό πωλήσεων που απαιτούν οι εκδότες). Κι όμως αυτά τα βιβλία μόνο φτηνά δεν τα λες. Αν πάμε στα μεταφρασμένα, εκεί έχουμε το έξτρα κόστος του μεταφραστή και -ενδεχομένως- τα royalties που πρέπει να πληρωθούν στους ξένους. Εκεί οι τιμές πραγματικά ξεφεύγουν, γιατί μπορούμε να κάνουμε απευθείας σύγκριση με το πρωτότυπο. Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο οι ελληνικές μεταφράσεις να κυκλοφορούν αποκλειστικά σε βιβλιοδεσίες πολυτελείας, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την τιμή (δεν βγάζουν δηλαδή ένα απλό μεταφρασμένο pocket paperback, αντίστοιχο με το πρωτότυπο ξενόγλωσσο που βρίσκεται 2 ράφια παραδίπλα).

Ένας άλλος λόγος είναι η περιορισμένη αγορά της Ελλάδας. Ειπώθηκε ότι οι Αμερικάνοι κατά μέσο όρο διαβάζουν περισσότερο γιατί η χώρα τους είναι πιο μεγάλη και τρώνε πολύ χρόνο στα ταξίδια, άρα έχουν ένα λόγο να είναι πάντα μ' ένα βιβλίο στο χέρι. Αυτό είναι εν μέρει ακριβές. Η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικάνοι γενικά διαβάζουν περισσότερο, ακόμα και όταν δεν ταξιδεύουν. Από την άλλη δεν είμαι σίγουρος για το κατά πόσο είναι ορθό να συγκρινόμαστε μαζί τους, γιατί οι ΗΠΑ είναι μια χώρα πληθυσμιακά λίγο μικρότερη από ολόκληρη την Ευρώπη.

Άσχετο αλλά θυμάμαι ακόμα το σοκ που είχα πάθει όταν είχα πάει κάποτε σε ένα βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης (νομίζω το Public στο Cosmos Center). Είχα αρκετό καιρό να μπω σε τέτοιο μαγαζί και είχα συνηθίσει στις τιμές των Amazon, Alibris κλπ. Όταν άρχισα να κοιτάω τις τιμές, κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό. Μιλάμε τώρα για βιβλία που τα είχα αγοράσει online καινούρια στα 10 ευρώ και στο βιβλιοπωλείο να κοστίζουν πάνω από 20 και 30 (μιλάμε πάντα για παρόμοιες εκδόσεις, κυρίως paperback).

Φυσικά οι τιμές αυτές δεν είναι "προνόμιο" του Public, τα ίδια ισχύουν παντού. Γι' αυτό το 99% των αγορών μου είναι online. Το μόνο μειονέκτημα ήταν ο μεγάλος χρόνος αναμονής μέχρι να έρθει το βιβλίο (πολλές φορές κάνει πάνω από 15-20 μέρες, ειδικά όταν το Alibris το στέλνει από Αμερική). Τώρα με τους e-book readers θα τελειώσουν αυτά. Αρκεί φυσικά να υπάρχει το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή.

Παιδια γνωριζει κανεις αν η εφαρμογη Kindle για το ipad υποστηριζει text to speech ?

Σύμφωνα με όσα λένε εδώ http://www.crunchgear.com/2010/01/27/the-ipad-vs-the-kindle-spec-for-spec/ το ipad φαίνεται ότι υποστηρίζει text-to-speech για κάθε εφαρμογή, άρα θα δουλεύει και με το Kindle app.

Έχω δοκιμάσει το voice over στην εφαρμογή Kindle στο iPad και δε δουλεύει (δωρεάν είναι βέβαια η εφαρμογή δε χάνεις να δοκιμάσεις και συ). Σε κάποια αγορασμένα ebooks μπορεί να το έχει ενεργοποιήσει ο εκδότης, αλλά το έχω δοκιμάσει και σε δωρεάν και σε βιβλία από το Project Gutenberg και δε δούλευε.

ebook reader με LCD δεν είναι αφενός ebook reader και αν θέλει κανείς κάτι τέτοιο καλύτερα να πάρει μια φτηνή ταμπλέτα, θα είναι πιο value for money.

Μικρό ποσοστό των χρημάτων πηγαίνει στο συγγραφέα, είναι αλήθεια. Η σύγκριση με τον αγγλόφωνο χώρο δεν είναι, νομίζω, η κατάλληλη. Γιατί προφανώς μιλάμε για πολύ μεγαλύτερο κοινό και, ειδικά στις ΗΠΑ, δεν πολυμεταφράζουν. Πάντως, και σε σχέση με συγκρίσιμες περιπτώσεις (π.χ. Σουηδία, 9 εκατ πληθυσμός, κανείς άλλος δε μιλάει τη γλώσσα τους), όλοι λένε ότι απλά οι Έλληνες διαβάζουν περισσότερο από τα μισά βιβλία απ' ό,τι εκείνοι (δεν το έχω δει σε κάποια μελέτη πάντως).

Ειδικά για το ηλεκτρονικό βιβλίο, τα κόστη παραγωγής είναι μικρότερα (τυπογραφείο+χαρτί, αποθήκευση, διανομή, δέσμευση κεφαλαίων), αλλά υπάρχει και πάλι το βιβλιοπωλείο (παίρνει 30%), το στήσιμο του ηλεκτρονικού βιβλίου (κόστος όσο και το στήσιμο του τυπωμένου) και το ΦΠΑ (23% αντί 6% στο τυπωμένο). Με αυτά τα δεδομένα πιστεύω ότι μια τιμή για τα ebook 40-50% κάτω από τις σημεριμές τιμές των τυπωμένων είναι λογική.

BTW, για προσέξτε στο Amazon: τα ebook κοστίζουν όσο και τα paperback ή παραπάνω :shock:

Δυστυχως οι Ελληνες δεν διαβαζουμε για διαφορους λογους όπως ότι μας κανουν να συχενομαστε το διαβασμα απο το σχολειο , αλλα και να θελαμε με τις τιμες αυτες δεν μπορουμε πλεον.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...