Προς το περιεχόμενο

E-book reader?

kotlid

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 5,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Γεια σας. 

Θα ήθελα να πάρω στη μητέρα μου ένα αλλά το βασικό ερώτημα είναι τι παίζει με τα ελληνικά βιβλία. Δουλεύουν σωστά; Χρησιμοποιεί κάποιος και αν ναι μπορεί να κάνει κάποια κριτική?

Κάποια άλλη πρόταση από άλλη εταιρεία?

Επίσης δε μπορώ να καταλάβω τι διαφορά μπορεί να έχει ενα των 100 ευρώ με ένα τον 300 ευρώ ιδιαίτερα αν δεν μας ενδιαφέρει το 3G. Εντάξει η ανάλυση μπορεί να είναι λίγο καλύτερη αλλά ασπρόμαυρα ebooks διαβάζουμε. Αξίζει τόσο η διαφορά; Υπάρχουν άλλα features?

Διαβαζουν κατεβασμένα ebooks η πρέπει να έχω το amazon store? 

Και αν τελικά πάω για το kindle, μόνο μέσω amazon γίνεται η αγορά?

Ευχαριστώ πολύ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σημασία έχει και ο τύπος των βιβλίων, βασικά αν είναι σκαναρισμένα σαν εικόνα pdf ή epub, pdf με κείμενο.

Και με το kindle θα μπορείς να διαβάζεις βιβλία αλλά μάλλον θα πρέπει να τα μετατρέπεις.

Στο βασικό ερώτημα για το τι παραπάνω προσφέρει ένα ακριβότερο (ή μάλλον καλύτερο) ebook reader από άλλο ( και δεν είπαμε να κάνει 300 ευρώ) είναι:

1. Καλή αντίθεση άσπρου-μαύρου γιατί η συγκεκριμένη τεχνολογία το άσπρο το εμφανίζει λίγο γκρι

2. Φωτισμό, που χρησιμεύει τόσο σε διάβασμα με χαμηλό φωτισμό όσο και το να κάνει το γκρί που ανέφερα πριν λιγότερο αισθητό.

3, Καλή εμπειρία χρήσης, γρήγορο φόρτωμα στις σελίδες, στα βιβλία κ.ο.κ.

Όπως έγραφα είναι σημαντικό το διάβασμα να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην φυσική αίσθηση διαβάσματος ενός βιβλίου, αν αργεί το φόρτωμα αν τα κείμενα δεν είναι ευανάγνωστα το πιθανότερο είναι και αυτά το 60-70 ευρώ να πάνε τζάμπα γιατί απλώς δεν θα το χρησιμοποιείς.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παιδιά επειδή κι εγώ θα είμαι σύντομα κάτοχος Kindle Paperwhite, τα pdf που θα τα μετατρέπω με Calibre σε mobi αρχεία, δεν θα διαβάζονται ικανοποιητικα;

(Φυσικά μιλάω για βιβλία λογοτεχνίας κτλ, όχι για εικόνες, σχεδιαγραμματα, Manga ή comics)

Επεξ/σία από akefaloskavalaris

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σας. 

Θα ήθελα να πάρω στη μητέρα μου ένα αλλά το βασικό ερώτημα είναι τι παίζει με τα ελληνικά βιβλία. Δουλεύουν σωστά; Χρησιμοποιεί κάποιος και αν ναι μπορεί να κάνει κάποια κριτική?

Κάποια άλλη πρόταση από άλλη εταιρεία?

Επίσης δε μπορώ να καταλάβω τι διαφορά μπορεί να έχει ενα των 100 ευρώ με ένα τον 300 ευρώ ιδιαίτερα αν δεν μας ενδιαφέρει το 3G. Εντάξει η ανάλυση μπορεί να είναι λίγο καλύτερη αλλά ασπρόμαυρα ebooks διαβάζουμε. Αξίζει τόσο η διαφορά; Υπάρχουν άλλα features?

Διαβαζουν κατεβασμένα ebooks η πρέπει να έχω το amazon store? 

Και αν τελικά πάω για το kindle, μόνο μέσω amazon γίνεται η αγορά?

Ευχαριστώ πολύ!

Δυστυχώς η αγορά του ελληνικού ebook εξακολουθεί να βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο και ακόμα δεν έχω πειστεί ότι ένα ereader πραγματικά αξίζει τον κόπο αν κάποιος έχει σκοπό να διαβάζει μόνο τέτοια βιβλία. Κατά τη γνώμη μου αυτές οι συσκευές συμφέρουν κυρίως για ξενόγλωσσα έργα, κατά βάση αγγλικά. Τα οποία εκτός των άλλων είναι και ευκολότερο να βρεις (γκουχ) δωρεάν αν ξέρεις που να ψάξεις, ενώ με τα ελληνικά είναι έως αδύνατον.

Το πιο απλό παράδειγμα είναι το cosmotebooks.gr, ίσως το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο στη χώρα μας. Όπως διαφημίζει στην αρχική του σελίδα διαθέτει "7614" ελληνικούς ηλεκτρονικούς τίτλους. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για σύγχρονα βιβλία, ούτως ειπείν πρακτικά δεν θα βρεις κανένα έργο του Νίκου Καζαντζάκη σε ηλεκτρονική μορφή.

Συγκριτικά το Amazon πρέπει να έχει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ebook στα αγγλικά, πιθανώς και περισσότερα (αφού αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς). Το αναφέρω για να πάρουμε μια τάξη μεγέθους και να καταλάβουμε για τι διαφορές μιλάμε.

Κατά τ' άλλα τα ελληνικά βιβλία δουλεύουν σωστά σχεδόν σε όλα τα ereaders, ειδικά αν πρόκειται για γνωστές και δοκιμασμένες μάρκες. Προσωπικά δεν έχω πρόταση για άλλη εταιρεία εκτός της Amazon, αφού χρησιμοποιώ μόνο Kindle. Οπότε για άλλες συσκευές προτείνω να συμβουλευτείς τις τελευταίες 20-30 σελίδες της παρούσας συζήτησης. Δεν είναι πάνω από 15 λεπτά υπόθεση.

Ένα ereader των 100 ευρώ μπορεί να είναι αξιοπρεπέστατο αν εν έτει 2017 τηρεί τρεις-τέσσερις βασικές προδιαγραφές: να έχει backlight (δηλαδή ενσωματωμένο φως για νυχτερινό διάβασμα), μπαταρία που διαρκεί τουλάχιστον δυο εβδομάδες, αρκετή μνήμη και χωρητικότητα (τυπικά τουλάχιστον 256-512ΜΒ και 3-4GB αντίστοιχα), ανάλυση οθόνης 200-300ppi κλπ. Η ευκρίνεια είναι σημαντική ακόμα κι αν μιλάμε για ασπρόμαυρα βιβλία, αφού άλλο να διαβάζεις στα 100ppi και άλλο στα 300. Στην πρώτη περίπτωση το κείμενο θα φαίνεται ελαφρώς θολό, στη δεύτερη το μάτι δεν θα κουράζεται καθόλου. Δες ένα παράδειγμα εδώ:

Glo-HD-vs-Kobo-Touch-Text.jpg

Προφανώς η συσκευή των 300 ευρώ έχω όλα τα παραπάνω σε πολλαπλάσιο βαθμό, ενδεχομένως οθόνη μεγαλύτερη των 6 ιντσών (που διευκολύνει την ανάγνωση PDF), καλύτερη ποιότητα κατασκευής, πιο ομοιόμορφο φως οθόνης, γρηγορότερο επεξεργαστή, δυνατότητα αναπαραγωγής audiobooks ή γενικά αρχείων ήχου (πχ. mp3), υποδοχή για κάρτα μνήμης, PDF reflow (δηλ. αυτόματη προσαρμογή PDF κειμένου -όχι σκαναρισμένου- ανάλογα με τις διαστάσεις της οθόνης), το 3G που ήδη ανέφερες και διάφορα άλλα συχνά... εξωτικά χαρακτηριστικά.

Για αγορά πρώτης συσκευής και για χρήστη με όχι ιδιαίτερες απαιτήσεις, νομίζω πως τα 120-130 ευρώ μπορούν άνετα να θεωρηθούν επαρκή. Το πρόβλημα είναι πως γενικά τέτοια ereaders με καλή αναλογία αξίας/τιμής δεν διατίθενται στην Ελλάδα και κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να τα παραγγείλεις από το εξωτερικό. Όπως δηλαδή έχουμε κάνει οι περισσότεροι εδώ μέσα.

Αν πρόκειται για αγορασμένα ebooks, τα Kindle θεωρητικά διαβάζουν μόνο αυτά που προέρχονται από το Amazon store (λόγω κλειδώματος DRM). Αλλά στην πράξη η προστασία DRM μπορεί να αφαιρεθεί από όλα τα βιβλία, από οπουδήποτε και να είναι αγορασμένα.

Μπορείς για παράδειγμα να πάρεις ένα βιβλίο από το cosmotebooks που ανέφερα παραπάνω, το οποίο αρχικά θα είναι μορφής epub με Adobe DRM και δεν θα αναπαράγεται από το Kindle. Το εισάγεις όμως στην εφαρμογή Calibre, φορτώνεις ένα συγκεκριμένο plugin (DeDRM) το οποίο αφαιρεί το κλείδωμα, μετατρέπεις το βιβλίο σε μορφή mobi (γιατί το epub δεν υποστηρίζεται από το Kindle, παρότι είναι το πιο δημοφιλές είδος ebook) και έχεις έτοιμο το βιβλίο σου για διάβασμα στο Kindle. Η παραπάνω διαδικασία απαιτεί δυο-τρία κλικ με το ποντίκι και παίρνει λιγότερο από ένα λεπτό.

Μόλις χθες μετέτρεψα με αυτό τον τρόπο 43 βιβλία του Terry Pratchett (όλη τη σειρά Discworld) και χρειάστηκα ακριβώς δυο κλικ και πέντε λεπτά υπομονή. Το πότε θα προλάβω να τα διαβάσω βέβαια είναι άλλη ιστορία.

Τα περισσότερα από τα γνωστά ereader (πχ. τα Pocketbook) υποστηρίζουν epub και συνήθως συνεργάζονται με το Adobe DRM μέσω της εφαρμογής Adobe Digital Editions, οπότε δεν έχουν ανάγκη μετατροπής.

Αν τελικά πας για Kindle, η αγορά γίνεται μόνο μέσω Amazon (κατά προτίμηση από το αγγλικό, αν και κατά καιρούς παίζουν καλές προσφορές σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία). Θυμήσου όμως να επιλέξεις την έκδοση χωρίς διαφημίσεις (special offers), γιατί μόνο αυτή αποστέλλεται στην Ελλάδα.

Παιδιά επειδή κι εγώ θα είμαι σύντομα κάτοχος Kindle Paperwhite, τα pdf που θα τα μετατρέπω με Calibre σε mobi αρχεία, δεν θα διαβάζονται ικανοποιητικα;

(Φυσικά μιλάω για βιβλία λογοτεχνίας κτλ, όχι για εικόνες, σχεδιαγραμματα, Manga ή comics)

Οι μετατροπές γενικά είναι λίγο απρόβλεπτες, hit or miss που λένε στα αρβανίτικα στο χωριό μου. Μπορείς να δοκιμάσεις το Calibre, μπορεί να δοκιμάσεις να στείλεις και το PDF στην Amazon (δηλ. στην email διεύθυνση που θα έχει το Paperwhite σου), να κάνουν αυτοί τη μετατροπή και να σου στείλουν το βιβλίο μέσα σε ένα λεπτό απευθείας στη συσκευή. Θα πρέπει απλώς να γράψεις τη λέξη "Convert" στο subject του email. Συχνά αυτές οι μετατροπές της Amazon από PDF σε mobi έχουν μεγαλύτερη επιτυχία από του Calibre.

Με το καλό να σου έρθει και περιμένουμε εντυπώσεις!

Επεξ/σία από nzeppos
  • Like 9

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αδερφέ Nzeppo το post σου είναι ο καλύτερος οδηγός για νεοφερμένους στο άθλημα, να'σαι καλά!

Επεξ/σία από akefaloskavalaris
  • Like 1

Λοιπόν έχοντας παραλάβει το Kindle Paperwhite μου (της προηγούμενης γενιάς δλδ του 2014) έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:

Είναι απλά άψογο. Η οθόνη του δεν γίνεται να κουράσει τα μάτια, το φως του είναι υπεραρκετό, η ταχύτητά του μια χαρά, οι ρυθμίσεις του σαφείς και εύκολες. Γενικά ψάχνω να βρω ψεγάδι και δεν βρίσκω.

Και να ξεκαθαρίσω κάτι για την διάκριση pdf και mobi αρχείων που πριν αγοράσω την συσκευή δεν είχα καταλάβει, και ίσως έτσι βοηθήσω κάποιον άλλο αρχάριο σαν εμένα:

Το Kindle διαβάζει τα mobi ebooks άψογα, δηλαδή μπορείς πάνω τους να αξιοποιήσεις όλες τις λειτουργίες του Kindle,

Αντίθετα τα pdf ebooks τα βλέπει καθαρά σαν εικόνες. Πάλι είναι αναγνώσιμα, κυρίως γιατί μπορείς να κάνεις zoom σε αυτά, αλλά σαφώς δυσκολότερα και χωρίς να μπορείς να τα επεξεργαστείς (μεταφράσεις, λεξικά κτλ)

Και τέλος το χειρότερο αποτέλεσμα πετυχαίνει αν μετατραπεί αποτυχημένα ένα pdf σε mobi (δεν έχω καταλάβει γιατί τις μισές φορές γίνεται σωστά και τις άλλες όχι), γιατί τότε δεν μπορείς να κάνεις ούτε zoom.

Και μια καλή συμβουλή, που στην πλειοψηφία των δοκιμών μου, μου πέτυχε. 

Για να διαβάσουμε καλύτερα ένα pdf στο Kindle μπορούμε να κάνουμε το εξής: Μέσω Calibre το μετατρέπουμε σε αρχείο docx , και μετά με την κλασική διαδικασία της Amazon, το στέλνουμε μέσω mail στην συσκευή μας.

Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το διαβάζει άψογα το Kindle, σαν αρχείο mobi για να καταλαβαινόμαστε

Έτσι έχω σωθεί απο χθες και τα άπειρα ελληνικά βιβλία που έχω σε pdf μπορώ να τα διαβάσω κανονικά!

• Like 1

Λοιπόν έχοντας παραλάβει το Kindle Paperwhite μου (της προηγούμενης γενιάς δλδ του 2014) έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:

Είναι απλά άψογο. Η οθόνη του δεν γίνεται να κουράσει τα μάτια, το φως του είναι υπεραρκετό, η ταχύτητά του μια χαρά, οι ρυθμίσεις του σαφείς και εύκολες. Γενικά ψάχνω να βρω ψεγάδι και δεν βρίσκω.

Και να ξεκαθαρίσω κάτι για την διάκριση pdf και mobi αρχείων που πριν αγοράσω την συσκευή δεν είχα καταλάβει, και ίσως έτσι βοηθήσω κάποιον άλλο αρχάριο σαν εμένα:

Το Kindle διαβάζει τα mobi ebooks άψογα, δηλαδή μπορείς πάνω τους να αξιοποιήσεις όλες τις λειτουργίες του Kindle,

Αντίθετα τα pdf ebooks τα βλέπει καθαρά σαν εικόνες. Πάλι είναι αναγνώσιμα, κυρίως γιατί μπορείς να κάνεις zoom σε αυτά, αλλά σαφώς δυσκολότερα και χωρίς να μπορείς να τα επεξεργαστείς (μεταφράσεις, λεξικά κτλ)

Και τέλος το χειρότερο αποτέλεσμα πετυχαίνει αν μετατραπεί αποτυχημένα ένα pdf σε mobi (δεν έχω καταλάβει γιατί τις μισές φορές γίνεται σωστά και τις άλλες όχι), γιατί τότε δεν μπορείς να κάνεις ούτε zoom.

Και μια καλή συμβουλή, που στην πλειοψηφία των δοκιμών μου, μου πέτυχε. 

Για να διαβάσουμε καλύτερα ένα pdf στο Kindle μπορούμε να κάνουμε το εξής: Μέσω Calibre το μετατρέπουμε σε αρχείο docx , και μετά με την κλασική διαδικασία της Amazon, το στέλνουμε μέσω mail στην συσκευή μας.

Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το διαβάζει άψογα το Kindle, σαν αρχείο mobi για να καταλαβαινόμαστε

Έτσι έχω σωθεί απο χθες και τα άπειρα ελληνικά βιβλία που έχω σε pdf μπορώ να τα διαβάσω κανονικά!

Εμένα όταν στην μετατροπή σε mobi δεν κάνει ζουμ, τότε μετατρέπω το pdf μέσω K2pdfopt και το αρχείο που θα βγει (γιατί συνήθως βγαίνει μεγάλο και δεν μπορείς να το επισυνάψεις σε email) το μετατρέπω ξανά με το calibre.

• Like 1

• 1 μήνα μετά...

Παιδία καλησπέρα. Υπάρχει τρόπος να γίνει sync to last page το kindle από calibre. Δηλαδή να περάσω μέσω calibre ένα βιβλίο στο kindle paperwhite να αρχισω την αναγνωση εκει και μετα να την συνεχίσω στο κινητό μου από την ίδια σελίδα. 

Εγώ πάλι θα διαφωνήσω με τοn φίλο nzeppos στο θέμα του εάν πραγματικά αξίζει να έχεις e-paper τεχνολογίας συσκευή για Ελληνικά PDF.Αναφερόμενος πάντα για μη 6αρες συσκευές και ιδίως εναλλακτικές του kindle συσκευές,διότι το kindle είναι πολύ sub-par για PDF.

Έχοντας το Inkpad2 θα έλεγα ότι δεν είναι ιδιαίτερα κακό στα PDF,αντίθετα έχω διαβάσει πολλαπλά βιβλία τέτοιου φορμάτ.Ακόμη και τεχνικά βιβλία με εικόνες-σχεδιαγράμματα εμφανίζονται πολύ ωραία,αν και ασπρόμαυρα.Το λογισμικό επίσης υποστηρίζει πολύ καλά PDF και το reflow(με τις έξτρα άλλες επιλογές) λειτουργεί πολύ καλά για κάθε true-PDF και σκαναρισμένα(λιγότερο καλά).

Φυσικά βρίσκεις πολλά βιβλία στο θέμα από τις γνωστές πηγές, από νόμιμα,αλλά και από το project gutenberg για παλαιά βιβλία στα Ελληνικά.

Βεβαίως ισχύει ότι το VfM για τους πολύγλωσσους είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη από τους αναγνώστες που ξέρουν μόνο Ελληνικά, αλλά δεδομένου ότι το μέσο βιβλίο θα το πληρώσεις 15-25€(με τουλάχιστον 5 βιβλία/έτος), θα έλεγα ότι θα κάνει ο μέσος αναγνώστης θα κάμει απόσβεση σε 2 με 5 έτη για μια συσκευή των 8"(aka 200+€).Μικρότερες συσκευές,και φθηνότερες, έχουν απόσβεση ακόμη νωρίτερα.

Επιπροσθέτως, επειδή οι συσκευές τούτες κρατάνε χρόνια η αξία μιας τέτοιας αγοράς αυξάνεται περαιτέρω(π.χ. έχω 7+ έτη το Cybook Orizon και ακόμη δουλεύει εξαιρετικά,εκτός φυσικά της μπαταρίας που ήταν από την αρχή μάπα και κρατάει "μόλις" 4-5 μέρες ανάγνωσης).

Δηλαδή πιστεύω ότι αξίζει μια επένδυση, εφόσον πάντα ο αναγνώστης διαβάζει αρκετά βιβλία τον χρόνο(π.χ.όχι ένα κάθε διετία). Εκεί θα δει την διαφορά και στα λεφτά και στην ευκολία σε βάθος χρόνου.

• Like 3

Like ακόμα κι αν διαφωνείς :P

Κοίτα, όλα καλά τα λες, αλλά σε αυτό ήθελα να γράψω την εμπειρία μου ως αναγνώστης και ιδιοκτήτης μεγάλης συσκευής.Εάν φύγεις από τα 6αρια και βάλεις και τα βιβλία του projectgutenberg στο παιχνίδι αλλάζει η εικόνα θαρρώ.

Επειδή αυτό τον καιρό θέλω να αρχίσω να διαβάζω κάποια τεχνικά βιβλία σε PDF, σκεφτόμουν ένα μικρό, λεπτό και σχετικά φτηνό tablet (έχω ένα Iconia A500 πενταετίας που δεν παλεύεται πλέον για τέτοιες δουλειές). Αλλά αυτά που έγραψες για το Inkpad2 μαζί με κάποια review videos που είδα, μου φαίνεται θα με κάνουν να αναθεωρήσω. Από που και πόσο το πήρες είπαμε;

Για σκαναρισμένο κείμενο ναι, αλλά αν έχουν και εικόνες τα τεχνικά βιβλία που λες η εμπειρία δεν θα είναι και πολύ καλή, τουλάχιστον με το InkPad πρώτης γενιάς, για το 2 δεν ξέρω.

Επειδή αυτό τον καιρό θέλω να αρχίσω να διαβάζω κάποια τεχνικά βιβλία σε PDF, σκεφτόμουν ένα μικρό, λεπτό και σχετικά φτηνό tablet (έχω ένα Iconia A500 πενταετίας που δεν παλεύεται πλέον για τέτοιες δουλειές). Αλλά αυτά που έγραψες για το Inkpad2 μαζί με κάποια review videos που είδα, μου φαίνεται θα με κάνουν να αναθεωρήσω. Από που και πόσο το πήρες είπαμε;

Σχετικά φτηνό δεν είναι, ήταν κάπου στα 220€ με μεταφορικά. Ήρθε από το amazon.de εδώ(Δανία).

Δυστυχώς το πουλούσε τρίτος μέσω amazon και είχε μεταφορικά, εάν ήταν απευθείας από amazon θα ήταν τζάμπα(39€ και πάνω έρχεται τζάμπα Δανία).

Από εκεί και πέρα είναι ανάλογα τα τεχνικά βιβλία, εάν τα χρώματα είναι σημαντικά τότε δεν είναι καλή επιλογή.

Αλλά είναι σχετικά γρήγορο, για e-paper, και έχει πολύ καλές επιλογές για κανονικά true-PDF.Για σκαναρισμένα έχει μόνο λίγες και αυτές είναι γενικά ικανοποιητικές,αλλά όχι καλές.Πάντως προσωπικά το προτιμώ για τα περισσότερα, αν και μερικά χρειάζονται μεγάλη οθόνη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...