Προς το περιεχόμενο

E-book reader?

kotlid

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πολύ κατατοπιστικός για ακόμη μια φορά. Τελευταία (νομίζω) ερώτηση.. Σχετικά με τα supported formats, διαβάζω περί ebup, pdf, doc, calibre, υπηρεσία του Amazon, pdf κειμένου, εικόνας, κτλ κτλ...

Ποια από αυτά υποστηρίζονται, ποια είναι τα πιο "συνηθισμένα" formats, μειονεκτήματα/πλεονεκτήματα κτλ. Από τα προβλήματα συμβατότητας που θα αναφερθούν, υπάρχουν λύσεις και τα αποτελέσματα αυτών είναι ικανοποιητικά;

Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλη τη βοήθεια και τις πληροφορίες!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 5,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

@noasgr:

- epub: το στάνταρντ φορμάτ για τα ψηφιακά βιβλία. Μεγάλο του πλεονέκτημα ότι προσαρμόζεται αυτόματα στο μέγεθος της οθόνης που έχεις (είτε είναι 5'' είτε 10'') με αποτέλεσμα να είναι ιδανικό για ψηφιακούς αναγνώστες. Διαβάζεται στην ουσία από όλες τις συσκευές πλην kindle. Βέβαια αυτό αποτελεί τυπικό περιορισμό γιατί η μετατροπή σε μορφή που διαβάζεται από το kindle γίνεται εύκολα μέσα από προγράμματα όπως το calibre.

Σημείωση: τα ψηφιακά βιβλία που διατίθενται προς πώληση είναι συνήθως encrypted epub. Αυτό σημαίνει ότι είναι "κλειδωμένα" με ένα αναγνώστη που έχεις δηλώσει και μπορούν να διαβαστούν μόνο από συσκευές που υποστηρίζουν ενδογενώς epub. Επομένως εκτός από το Kindle, πρόβλημα έχουν και τα nook αλλά και το ipad (τα οποία διαβάζουν μόνο ξεκλείδωτα epub). Το κλείδωμα όμως που έχουν τα epub είναι σχετικά εύκολο να "σπάσει" οπότε οι περιορισμοί που ανέφερα είναι σχετικοί

- mobi, azw: το αντίστοιχο των epub, encrypted epub για τα kindle. Δεν έχουν κάποια σημαντική διαφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά από τα epub αλλά διαβάζονται μόνο σε kindle και είναι η μορφή με την οποία αγοράζεις τα βιβλία από το amazon. Ωστόσο και αυτό το κλείδωμα μπορεί σχετικά απλά να "σπάσει" και μετά να μετατρέψεις το αρχείο σε epub ή ότι άλλο θέλεις (πάλι μέσω calibre) και να το διαβάσεις σε όποια συσκευή θέλεις

- pdf, encrypted pdf: Δυστυχώς, πολλοί βιβλιοπώλες πωλούν ακόμα ψηφιακά βιβλία σε μορφή pdf. Ξεκλείδωτα pdf διαβάζουν όλες οι συσκευές, κλειδωμένα δε διαβάζουν και πάλι τα kindle, nook, ipad. Και εδώ ισχύει ότι για τα epub, το κλείδωμα μπορείς να το αφαιρέσεις άρα αποτελεί θεωρητικό μόνο περιορισμό. Το πρόβλημα έγκειται στο πόσο καλά υποστηρίζεται το διάβασμα των pdf από την κάθε συσκευή. Το sony και νομίζω και το odyssey (χωρίς να παίρνω όρκο για το δεύτερο), υποστηρίζουν reflow, δηλαδή μπορείς να μεγενθύνεις τη γραμματοσειρά και αν και χαλάει λίγο η στοίχιση (δεν είναι τόσο καλή όσο στα epub) εν τούτοις το αποτέλεσμα κρίνεται αρκετά ικανοποιητικό. Το kindle δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο και πρακτικά ο μόνος τρόπος (αν πρόσεξες ρωτούσα και εγώ παραπάνω) είναι να γυρίσεις το kindle στο πλάι και να διαβάζεις σε landscape mode. Δεν είναι το καλύτερο γιατί θέλει να αλλάζεις συχνά σελίδα αλλά συνηθίζεις...

- pdf εικόνας: πρακτικά είναι φωτογραφίες σωσμένες ως pdf, συνήθως πρόκειται για κόμικ. Εδώ μπορείς να κάνεις ζουμ αλλά μετά θα πρέπει να κάνεις pan δεξιά αριστερά για να το διαβάσεις, καθιστώντας την ανάγνωση μαρτύριο. Πρόκειται για αρχεία που μπορούν να διαβαστούν μόνο σε μεγαλύτερης οθόνης συσκευές και όχι σε 6''

- calibre: ο ελβετικός σουγιάς των ηλεκτρονικών αναγνωστών. Κάνει (σχεδόν) τα πάντα και είναι δωρεάν. Μπορείς να αρχειοθετήσεις τα βιβλία σου, να διαχειριστείς τη συσκεύή σου, να κάνεις μετατροπές από το ένα φορμά στο άλλο (πρακτικά epub<->mobi), να αφαιρέσεις το κλείδωμα από epub, pdf, azw (με την εγκατάσταση κατάλληλων plugins). Με έχει βοηθήσει τόσο πολύ εδώ και πάνω από ένα χρόνο που έδωσα με μεγάλη ευχαρίστηση ένα μικρό ποσό ως donation στο δημιουργό του (τελείως εθελοντικά, δε σε υποχρεώνει κανείς).

Ευχαριστώ για ακόμα μία φορά! Οπότε το βασικότερο μειονέκτημα του kindle είναι ότι δεν διαβάζει αρχεία epub by default.. Με εργαλεία όπως το calibre, είναι εύκολη η μετατροπή τους; Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό; thnx πολλά και πάλι! :)

Ναι, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικότατο στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τα epub έχουν το χαρακτηριστικό ότι μετατρέπονται σε mobi με πολύ μεγάλη ακρίβεια (για να μην πω με 100% πιστότητα).

Όταν είχα πρωτοαγοράσει το Kindle με απασχολούσε το θέμα του epub. Μετά από 9 μήνες χρήσης μπορώ να πω ότι δεν το σκέφτομαι καθόλου, γιατί ξέρω ότι η μετατροπή θα γίνει με 1 κλικ και δεν θα μου πάρει πάνω από 1 λεπτό.

Ακριβώς. Πριν από 1.5 χρόνο, αυτή η ανησυχία με είχε οδηγήσει στο να ακυρώσω μία παραγγελία που είχα κάνει για ένα kindle. Πλέον, μετά από ένα χρόνο και πλέον ενασχόλησης με την ηλεκτρονική ανάγνωση, μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν υφίσταται πρόβλημα σε σχέση με τα epub. Νομίζω ότι η σχέση ποιότητας/τιμής κάνει αυτή τη συσκευή την πλέον συμφέρουσα και φοβάμαι ότι θα σβήσει τους ανταγωνιστές του από το χάρτη...

Ακριβώς. Πριν από 1.5 χρόνο, αυτή η ανησυχία με είχε οδηγήσει στο να ακυρώσω μία παραγγελία που είχα κάνει για ένα kindle. Πλέον, μετά από ένα χρόνο και πλέον ενασχόλησης με την ηλεκτρονική ανάγνωση, μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν υφίσταται πρόβλημα σε σχέση με τα epub. Νομίζω ότι η σχέση ποιότητας/τιμής κάνει αυτή τη συσκευή την πλέον συμφέρουσα και φοβάμαι ότι θα σβήσει τους ανταγωνιστές του από το χάρτη...

Εάν έρθουν οι αμερικάνικες τιμές για nook/sony στην ευρώπη δεν νομίζω να προτιμήσουν πολλοί το kindle4. :rolleyes:

Αν όμως τους ενδιέφερε η ευρωπαϊκή αγορά θα το είχαν κάνει ήδη και δεν θα μας είχαν γραμμένους (όπως τόσο καιρό τώρα). Αντίθετα η Amazon ακολουθεί εξαιρετική πολιτική πωλήσεων για την Ευρώπη, αν και με λίγη καθυστέρηση (αφού πάντα πρώτη τους προτεραιότητα είναι η Αμερική).

γεια σας ρε παιδια

διαβαζοντας τα προηγουμενα ποστς καταληγω ότι για μενα που θελω να εχω μια συσκευη για να μπορω να διαβασω βιβλια (κυριως) και στ`αγγλικα και comics θα επρεπε να ειχε τα εξης χαρακτηριστικα

10 ιντσες οθονη

wifi (3g δευτερευόντος) (το νετ για χρηση λξικου ή υπαρχει καποιος αλλος τροπος?)

εγχρωμη οθονη

??

εχω καταλαβει καλα

και ο καλυτερος τυπος αρχειου για e-reading ειναι τα e-pub

αλλα οι μετατροπες απο pdf γινονται ευκολα με εφαρμογες οπως calibre

τα pdf εικονας πρεπει να περασουν απο προγραμμα ocr οπως abby finereader και μετα να πανε απο calibre

??

υπαρχουν e-readers ή πλεον μιλαμε για tablets???

Αν θες να διαβάζεις κυρίως, και εφόσον μιλάμε για βιβλία λογοτεχνίας, καλύτερο (και φθηνότερο) να προτιμήσεις e-reader

Αν σε ενδιαφέρουν έγχρωμα κόμικ, τότε προτιμότερο να πας σε tablet. Οι e-readers με 10'' οθόνη θα έκαναν επίσης τη δουλειά σου αλλά είναι πολύ ακριβοί και δε συμφέρουν σε καμία περίπτωση

Τα pdf λογοτεχνίας, με κάποιους μικρούς περιορισμούς (ανάλογα με τη συσκευή σου αυτοί είναι μικρότεροι ή μεγαλύτεροι) διαβάζονται σχετικά καλά από e-readers και δεν απαιτείται να προβείς σε μεγαλύτερα έξοδα για tablet.

Τα pdf ΔΕΝ μετατρέπονται καλά σε epub/mobi με κανένα πρόγραμμα (αυτό είναι το πρόβλημά μας!)

Για τα pdf εικόνας καλύτερα ξέχνα το, μάλλον θα ταλαιπωρηθείς/απογοητευθείς...

Γενικά η μετατροπή των pdf εικόνας είναι απίστευτη φασαρία. Αν το σκανάρισμα είναι κακής ποιότητας, μάλλον το ξεχνάς εντελώς. Αν είναι καλής ή έστω μέτριας ποιότητας, τότε το Abbyy μπορεί να κάνει μέχρι και 1-2 ώρες για να στο μετατρέψει (ανάλογα και με το πλήθος των σελίδων βέβαια).

Και πάλι όμως είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστούν χειροκίνητες διορθώσεις, ορθογραφικός έλεγχος κλπ. Αν μιλάμε για έγγραφο λίγων σελίδων, κάτι γίνεται (όπως και το έχω κάνει αρκετές φορές). Αλλά για ολόκληρο βιβλίο, είναι τόση φασαρία που σπανίως αξίζει τον κόπο.

Ο φίλος st2 όμως δεν μας είπε κάτι σημαντικό. Την αντοχή της τσέπης του. Σύμφωνα με όσα ζητάει, ένα tablet φαίνεται σαν πιο ενδεδειγμένη λύση απ' το ereader, αλλά θα έχει και το ανάλογο κόστος. Στην πράξη δυστυχώς δεν υπάρχει καλό 10άρι tablet κάτω απ' τα 500 ευρώ (ποσό μάλλον μεγάλο αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και για άλλες δουλειές).

Ειδικά αν μιλάμε για έγχρωμα κόμικ, θα συμφωνήσω με το φίλο ikar6 ότι το tablet είναι σχεδόν μονόδρομος.

η τσεπη μου εχει ενα 200 αλλα αν το αναβαλλω για αργοτερα ισως μαζεψω κατι ακομα

για έγχρωμα κομικς παντα...

τα κομικς που διαβαζουμε στα pc μας ειναι της μορφης cbr αυτου του είδους αρχεια παιζουν στους e-readers ;

στα tablets λογικα όλο και κάποιο προγραμματακι θα υπάρχει για να αναγνωση κομικς,σωστα;

υπάρχουν βιβλία ελληνικά ελευθερα σε e-pub μορφη;

@st2

Για το ερώτημα που θέτεις για αρχεία cbr δεν γνωρίζω/δεν έχω ασχοληθεί. Πιθανότατα θα είναι εφικτό σε tablet, το θεωρώ απίθανο (σε αυτή τη μορφή) για e-reader.

Εφόσον αποφασίζεις οριστικά για tablet, οι επιλογές είναι οι εξής:

- περιμένεις μέχρι τέλος 2012, ο ανταγωνισμός αναμένεται να συρικνώσει τις τιμές των tablets σημαντικά

- αγοράζεις ένα kindle fire μέσω γνωστού από Αμερική (διαφορετικά νομίζω ότι λύσεις τύπου byserv θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος πάνω από το ποσό που αναφέρεις)

- όπως γράφει ο kgian ψάχνεις να βρεις μεταχειρισμένο ipad1. Ειδικά μετά την έλευση του 3 νομίζω ότι η τιμή του 1 θα πέσει πολύ χαμηλά και είναι ότι πρέπει αν σε ενδιαφέρει κυρίως η ανάγνωση.

cbr διαβάζουν τα BeBook (που η κατασκευάτριά τους χρεοκόπησε btw) αλλά για κόμιξ tablet θες, όχι e-reader (εκτός αν μιλάμε για manga).

Ελεύθερα ebooks σε ePUB υπάρχουν στο Project Gutenberg, 8 που δίνει ο Καστανιώτης και λίγα που έχουν βγάλει συγγραφείς μόνοι τους.

Επίσης να προσθέσω ότι τόσο στο greekbooks.gr όσο και στον Καστανιώτη (αλλά και σε άλλα βιβλιοπωλεία που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή) υπάρχουν αρκετοί "κλασσικοί" τίτλοι (τόσο ελληνικοί όσο και μεταφρασμένοι) με συμβολική τιμή (ως 2-3 ευρώ).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...