Christos19 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Επειδή πλησιάζει ο καιρός που θα κάνω την πρώτη μου φορολογική δήλωση θα' θελα να ρωτήσω το εξής: Αν κάνω κάποια δωρεά σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό (π.χ. unicef,κτλ) ένα ποσό, αυτό θα αφαιρεθεί από το φορολογητέο μου εισόδημα; Πόσο συμφέρει; Π.χ. αν βάσει του εισοδήματός μου ο φόρος που θα έρθει είναι 1000 ευρώ, αν δώσω 1000 ευρώ δωρεά ο φόρος που θα έρθει θα είναι μηδενικός; (προτιμώ να τα δώσω σε ένα ίδρυμα παρά στο κράτος) Είναι πιο πολύπλοκο το θέμα; Help! Thanks
Physics_Rulez Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Κώδικας φορολογίας εισοδήματος, Άρθρο 8, παράγραφος δ. "δ) Τα ποσά που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τους Ιερούς Ναούς, τις Ιερές Μονές του `Αγιου Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα ημεδαπά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα Κρατικά και Δημοτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τα νοσοκομεία που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δίκαιου και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων αυτοκινήτων, που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από το φορολογούμενο λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα έχουν συσταθεί ή συνιστώνται και τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που διέπονται από το Ν. 1514/1985 (ΦΕΚ 13 Α΄), τα ερευνητικά κέντρα που αποτελούν ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και οποιοδήποτε αθλητικό σωματείο που έχει συσταθεί νόμιμα και είναι αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εφόσον οι δωρεές αυτές προορίζονται για την καλλιέργεια και ανάπτυξη των ερασιτεχνικών τους τμημάτων. Επίσης, τα χρηματικά ποσά, που καταβάλλονται από το φορολογούμενο μέχρι το ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος του λόγω χορηγίας προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα υφίστανται ή συνιστώνται, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς. Πολιτιστικοί σκοποί είναι, ιδίως, η καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση των γραμμάτων, της μουσικής, του χορού, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ζωγραφικής, της γλυπτικής και των τεχνών γενικότερα, καθώς και η ίδρυση, επέκταση και συντήρηση των αναγνωρισμένων ιδιωτικών μουσείων, όπως τέχνης, φυσικής ιστορίας, εθνολογικών και λαογραφικών. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών καθορίζονται, μετά από έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού, τα νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς, για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων. Όταν τα ποσά των δωρεών και των χορηγιών αυτής της περίπτωσης, με εξαίρεση τις δωρεές που καταβάλλονται στους δωρεοδόχους οι οποίοι αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, υπερβαίνουν τα τριακόσια (300) ευρώ ετησίως, λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου, που πρέπει να ανοιχθεί για το σκοπό αυτόν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε τράπεζα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα. Ειδικώς, τα χρηματικά ποσά, που καταβάλλονται λόγω δωρεάς σε αθλητικά σωματεία, λαμβάνονται υπόψη μόνον εφόσον κατατίθενται σε λογαριασμό τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε τράπεζα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα. Τα ποσά αυτών των δωρεών αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα, εφόσον ο δωρητής υποβάλλει με την αρχική εμπρόθεσμη φορολογική του δήλωση τα ακόλουθα δικαιολογητικά: αα) Το πρωτότυπο του παραστατικού κατάθεσης του ποσού της δωρεάς. ββ) Αντίγραφο πρακτικού του διοικητικού συμβουλίου περί αποδοχής της δωρεάς θεωρημένο από τον προϊστάμενο του γραφείου φυσικής αγωγής του νομού της έδρας του σωματείου. γγ) Αντίγραφο της σελίδας του βιβλίου ταμείου του σωματείου, όπου έχει καταχωρηθεί το ποσό της δωρεάς θεωρημένο από τον παραπάνω προϊστάμενο του γραφείου φυσικής αγωγής. Αν τα χρηματικά ποσά των δωρεών προς αθλητικά σωματεία που εκπίπτουν υπερβαίνουν αθροιστικά, για κάθε δωρεοδόχο, το ποσό των δύο χιλιάδων εννιακοσίων πενήντα (2.950) ευρώ ετησίως, για να αφαιρεθούν αυτά από το συνολικό εισόδημα του δωρητή οφείλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) στο πάνω από δύο χιλιάδες εννιακόσια πενήντα (2.950) ευρώ ποσό της δωρεάς. Το ποσό του φόρου παρακρατείται από τον δωρητή και αποδίδεται από αυτόν σε οποιαδήποτε δημόσια οικονομική υπηρεσία μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την επίδοση της ετήσιας δήλωσης φορολογίας του εισοδήματός του. Το πρωτότυπο του παραστατικού καταβολής του φόρου υποβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου. Ο φόρος αυτός δεν συμψηφίζεται με φόρο που προκύπτει από τυχόν φορολογική υποχρέωση του δωρεοδόχου ούτε επιστρέφεται. Το οικείο γραμμάτιο είσπραξης της τράπεζας που θα εκδίδεται πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία του δωρητή ή χορηγού και δωρεοδόχου, το ποσό της δωρεάς ή χορηγίας αριθμητικώς και ολογράφως, την ημερομηνία κατάθεσής του και την υπογραφή του δωρητή ή χορηγού, κατά περίπτωση. Τα χρηματικά ποσά αυτών των δωρεών και χορηγιών δεν πρέπει να έχουν εκπέσει με βάση άλλη διάταξη του παρόντος. Το αφορολόγητο ποσό αυτής της περίπτωσης, που προέρχεται από δωρεές ή χορηγίες χρηματικών ποσών, δεν μπορεί να υπερβεί ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του εισοδήματος που προκύπτει σε περίπτωση εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 19. Τα ποσά των δωρεών και χορηγιών αφαιρούνται, εφόσον υπερβαίνουν συνολικά τα εκατό (100) ευρώ. "
kfyros Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Επειδή πλησιάζει ο καιρός που θα κάνω την πρώτη μου φορολογική δήλωση θα' θελα να ρωτήσω το εξής: Αν κάνω κάποια δωρεά σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό (π.χ. unicef,κτλ) ένα ποσό, αυτό θα αφαιρεθεί από το φορολογητέο μου εισόδημα; Πόσο συμφέρει; Π.χ. αν βάσει του εισοδήματός μου ο φόρος που θα έρθει είναι 1000 ευρώ, αν δώσω 1000 ευρώ δωρεά ο φόρος που θα έρθει θα είναι μηδενικός; (προτιμώ να τα δώσω σε ένα ίδρυμα παρά στο κράτος) Είναι πιο πολύπλοκο το θέμα; Help! Thanks Στην πρώτη σου δήλωση αυτό που σε νοιάζει είναι να κλέψεις το ελληνικό κράτος?? Καλά ξεκινάς... Μπερδεύεις το φορολογητέο εισόδημα με τον φόρο που θα πληρώσεις. Αν έχεις εισόδημα 20000 ευρώ , τότε πρέπει να δώσεις 20000 ευρώ δωρεά για να μην φορολογηθείς (σε ιδανική περίπτωση). Το φορολογητέο σου εισόδημα θα μειωθεί και όχι ο φόρος. Αν δώσεις 1000 ευρώ δωρεά και εκπέσουν όλα από το φορολογητέο εισόδημα σου (κάτι που δεν γίνεται ποτέ όπως θα διαβάσεις στο Post του φίλου Physics_Rulez ), τότε θα φορολογηθείς για 19000 ευρώ αντί για 20000. Άρα ο φόρος που θα πληρώσεις θα είναι λίγο λιγότερος (πχ. 900 ευρώ). Προτείνω να αφήσεις τις εξυπνάδες για να μην τραβιέσαι με το δημόσιο για όλη σου τη ζωή. Είναι νωρίς ακόμα για τέτοια. Το αφορολόγητο είναι νομίζω κάπου στα 11 χιλιάρικα. Αν το ξεπερνάς πληρώνεις. Εξαρτάται ο φόρος και από ένα κάρο άλλα πράγματα (πχ. αν είσαι μισθωτός, εισοδηματίας,ελ. επαγγελματίας, οικογενειακή κατάσταση, αναπηρία κλπ.)
Teaser Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Πόσο συμφέρει; Δεν σε συμφέρει, εκτός και αν τα βρεις με τον ίδιο τον ΜΚΟ και κάνετε καμια κομπίνα.
jimarass Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 ΚΑλά κάνει και σκέφτεται έτσι το παιδί 1) Να απολυθούν όσοι ΔΥ δεν έχουν αντικείμενο εργασίας και τους πληρώνει ο φίλος μας με το φόρο που πληρώνει 2) Να μπουν φυλακή και να αποζημιώσουν το δημόσιοι όσοι έχουν διευθυντικές θέσεις στην Αθήνα , πληρώνονται χιλιάδες ευρώ και κατοικούν στα...νησιά.... 3) Να κοπούν οι απάτες γενικά στο δημόσιο ......και τότε θα μπορούμε να χλευάζουμε ένα φορολογούμενο που προσπαθεί να "αποφύγει την τροφοδοσία των αχαρακτήριστων". Και τώρα που το σκέφτομαι, μόνο μια μαζική αποχή θα μας σώσει από αυτό το χάλι....
slipknot Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Μια μαζική αποχή όμοια με τα μαζικά μποϊκοτάζ σε κάποιο προϊόν για 2 μέρες.
oneofthem Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Στην πρώτη σου δήλωση αυτό που σε νοιάζει είναι να κλέψεις το ελληνικό κράτος??Καλά ξεκινάς... sorry αλλά που είδες ότι θέλει να κλέψει? αντί να τα δώσει στο κράτος εάν ήταν το ίδιο τότε θα προτιμούσε να τα δώσει σε κάποιο ίδρυμα και μπράβο του αν πιστεύει πως εκεί θα πιάσουν πιο πολύ τόπο, ο ίδιος δε γλιτώνει κάτι στην υπόθεσή που έκανε (αν βάλεις στην εξίσωση ότι τα ιδρύματα κάνουν ακόμη πιο πλούσιους τους πλούσιους τότε διαφωνώ αλλά δεν βλέπω καμιά κλεψιά από το κράτος, δλδ αν αυτό είναι κλεψιά τότε τι είναι αυτό που κάνει το κράτος...)
black_widow Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Δεν βρίσκω κάτι το μεμπτό, θέλει να μειώσει το φορολογητέο του εισόδημα. Μόνο στην Εκκλησία μην τα δώσεις :devil:
Physics_Rulez Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Κατ' αρχήν δεν καταλαβαίνω κι εγώ που είναι το μεμπτό. kfyros μάλλον κάτι παρεξήγησες... (αλυσιδωτές αντιδράσεις από jimarass κτλ..) Anyway, Christos19, αυτό που έχεις στο μυαλό σου δεν γίνεται, τουλάχιστον όχι όπως το φαντάζεσαι. Εαν κάνεις δωρεά σε ένα τέτοιο ίδρυμα, αυτό που θα καταφέρεις, όπως είπε και ο kfyros, είναι να μειώσεις το φορολογητέο σου εισόδημα, και όχι το φόρο καθεαυτόν.
Christos19 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Οκ...Όπως ξεκάθαρα είπα δε θέλω να "κλέψω", απλά αν είναι να δώσω 1000 ευρώ στο κράτος προτιμώ να τα δώσω σε ίδρυμα/ιδρύματα της επιλογής μου, για πολλούς λόγους (αγαπώ τη χώρα μου, αλλά ΟΧΙ το δημόσιο...)
kfyros Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δυστυχώς δεν υπάρχει η επιλογή, τους φόρους αντί να τους πληρώσεις στο κράτος, να τους δώσεις δωρεά κάπου αλλού. Εγώ πάλι δεν έχω τίποτα εναντίον του δημοσίου. Εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτικών (και μη) προΪσταμένων τους έχω. Το δημόσιο και οι ΟΤΑ έχει γίνει η ζεστή γωνίτσα του κάθε τεμπέλη που δεν έχει τα αρχ... να αντιμετωπίσει τη ζωή και φιλάει κατουρημένες ποδιές για να χωθεί κάπου και να κοιμάται 8 ώρες τη μέρα. Με αυτή τη λογική , ούτε εγώ γουστάρω να πληρώνω 1 εκατ. κωπρίτες και να με ταλαιπωρούν - κακομεταχειρίζονται κιόλας. Και μην αρχίσουμε τα περί διαφθοράς των πολιτικών. Η διαφθορά ξεκινά από τον κάθε υπαλληλάκο που τσεπώνει το κατοστάευρο για να σε περάσει μπροστά στη λίστα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υπάρχει καν λίστα, και απλά κωλυσιεργούν για να τους τα σκάσεις έτσι κι αλλιώς...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.